Skocz do zawartości

Jak grillować? - ciekawy materiał


Rekomendowane odpowiedzi

Do rozpalania grilla używam opalarki do drewna.

Parę minut i grill rozpalony.

 

Co do nie spożywania z grilla peklowanych wyrobów wypowiadałem się już wielokrotnie i jak dla mnie to też bzdura.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/page/2/#findComment-231366
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Takie urządzenie do rozpalania grilla posiada w swojej ofercie Weber. Oglądałem - wygląda na bardzo solidne, raczej nie jednorazówka na jeden sezon. Ale kosztuje ok. 130 PLN. Wszyscy chwalą, więc chyba w końcu zakupię.

Pozdrawiam

Ciechowy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/page/2/#findComment-233693
Udostępnij na innych stronach

Widziałem te kominy Webera i faktycznie dużo lepiej wykonane niż ten co ja kupiłem w Tesco. Jak ktoś ma trochę pieniędzy to na pewno warto. Do tego w komplecie weber daje rozpałkę i worek brykietu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/page/2/#findComment-233695
Udostępnij na innych stronach

Takie urządzenie do rozpalania grilla posiada w swojej ofercie Weber. Oglądałem - wygląda na bardzo solidne, raczej nie jednorazówka na jeden sezon. Ale kosztuje ok. 130 PLN. Wszyscy chwalą, więc chyba w końcu zakupię.

Pozdrawiam

Ciechowy

 

Ja kupiłem Tesco na wyprzedaży za jedyne 9,99zł (przecena z 29,90 zł). Służy mi już trzeci sezon i jeszcze posłuży. Czy warto płacić 130 zł - za tą kwotę bedziesz 4 sztuki, które posłużą Ci łącznie ok. 15-20 lat.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/page/2/#findComment-233717
Udostępnij na innych stronach

Ja rozpalam grilla suszarką do włosów żony :-)

A co do grilowania wędzonego, peklowanego, itp. itd. Może i nie zdrowo, ale na coś trzeba umrzeć, a jak umierać, to niech to wszystko będzie smaczne :-)

No risk, no fun :-)

Honda Cb 500

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/page/2/#findComment-234718
Udostępnij na innych stronach

misiek77

widać że jeszcze nic cię nie boli - poczekaj chwilkę

i życzę szczęścia w umieraniu

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/page/2/#findComment-234740
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze nie boli, ale jak człowiek nie pali papierosów, alkohol sporadycznie, seks od święta. No to chyba zgodzisz się jumbo, że coś trzeba zrobić... smacznie :-) a nie koniecznie zdrowo :D

No risk, no fun :-)

Honda Cb 500

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/page/2/#findComment-234746
Udostępnij na innych stronach

Jumbo nie przesadzaj.

Spotkałeś się kiedyś z przypadkiem śmierci z powodu spożycia grillowanej kiełbasy ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/page/2/#findComment-234749
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ja tego nie pisałem, ale wklejam "Grillowanie jest formą spędzania wolnego czasu, coraz bardziej preferowaną przez całe rodziny. Ważne jest, iż ta metoda obróbki mięsa przebiega w wysokiej temperaturze powodując powstawanie kancerogennych HCA. Warto dlatego zastanowić się na ile szkodliwe dla naszego zdrowia jest spożywanie np. coraz popularniejszej karkówki z grilla."

Życie jednak jest szkodliwe. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/page/2/#findComment-241810
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Słuchajcie, według mnie grillować trzeba. A że niezdrowe? Mnie się wydaje że poza wędzeniem jest to najbezpieczniejsza i najzdrowsza obróbka termiczna jaką można poddać mięso. Niezdrowe? Każdy owoc, warzywo i cokolwiek co wymyślono ma w sobie jakiś niezdrowy składnik :)

 

A co do artykułu i nie grillowaniu marynowanych i wędzonych potraw... mam nadzieje, że autor poprostu miał na myśli te produkty sklepowe, które średnio wiadomego pochodzenia i składu :) Bo jeśli nie, to faktycznie musiał być jakiś baran.. ja sobie karkówki nie wyobrażam bez marynaty!

 

Ot takie odkopanie wątku z tęsknoty za nieco cieplejszymi dniami aby móc w końcu usiąść na dworze przy grillu z piwkiem (oczywiście swojej roboty) w jednej i strzypcami do mięsa w drugiej... :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/page/2/#findComment-264057
Udostępnij na innych stronach

ja sobie karkówki nie wyobrażam bez marynaty!

Witaj ! I tu właśnie jest ''problem'' ! Marynowanie bądz bejcowanie różni się zasadniczo od peklowania z użyciem peklo-soli . Gdyż... obróbka termiczna mięs peklowanych nie powinna przekraczać temp. 100*C .

Ot takie odkopanie wątku z tęsknoty za nieco cieplejszymi dniami aby móc w końcu usiąść na dworze przy grillu z piwkiem (oczywiście swojej roboty) w jednej i strzypcami do mięsa w drugiej...

Ojjj... tęskno , tęskno... :cry: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/page/2/#findComment-264064
Udostępnij na innych stronach

nie powinna przekraczać temp. 100*C

Dopuszczają 140-150 st.C.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/page/2/#findComment-264154
Udostępnij na innych stronach

Szkodliwość pieczenia mięs peklowanych naukowcy odkryli dosłownie kilka lat temu, wcześniej ludzie latami jedli kiełbaski z grilla, z ogniska, peklowane szynki pieczone, jajecznicę na szynce czy boczku, i nie powymierali od tego. Myślę że zjedzenie od czasu do czasu peklowanej kiełbaski z grilla, jest mniej szkodliwe niż np alkohol, wypity do tej kiełbaski.

Nawet gotowe mięsa w marynacie, mają w składzie sól peklującą, więc wydaje mi się że nie jest to aż tak szkodliwe, no chyba że za kilka lat, na karkówkach będą napisy jak na papierosach "Minister zdrowia ostrzega - grillowanie powoduje raka" :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/page/2/#findComment-264172
Udostępnij na innych stronach

jest mniej szkodliwe niż np alkohol, wypity do tej kiełbaski.

I tuta się kolego z Tobą stanowczo nie zgadzam. :!: A nawet protestuję przeciwko takim wypowiedziom :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/page/2/#findComment-264386
Udostępnij na innych stronach

Szkodliwość pieczenia mięs peklowanych naukowcy odkryli dosłownie kilka lat temu

kilka (naście ) lat temu to ludzie umierali i nie wiadomo było na co... ot po prostu "czas mu było"..... teraz często wiadomo dlaczego

 

alkohol w umiarze zneutralizuje za to inne szkodliwe czynniki przy tym grillowaniu :lol:

Nawet gotowe mięsa w marynacie, mają w składzie sól peklującą, więc wydaje mi się że nie jest to aż tak szkodliwe,

no kolega teraz poleciał z fantazją :rolleyes: - weź sobie paczkę takiego mięsiwa, poczytaj skład i zastanów się jaki interes ma producent w tym że sprzedaje ten produkt często za mniejsza kwotę niż czyste mięso :rolleyes:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/page/2/#findComment-264398
Udostępnij na innych stronach

Grillowane niezdrowe; Picie destylatów szkodliwe; Jedzenie tłustego szkodliwe; Jedzenie mięsa szkodliwe; Nie jedzenie mięsa szkodliwe; Pieczywo białe niezdrowe; Palenie niezdrowe; Solenie niezdrowe

TO co jest zdrowe - Z umiarem wszystko zdrowe albo choćby przyjemne - jak by tak przeanalizować wszystkie za i przeciw to zostaje hibernacja :) a odżywianie się tylko czystą energią kosmiczną.

To ja wolę nasze wędzone, grillowane, smażone, peklowane, zalewane, solone i jakie by to jeszcze nie było byle było i smakowało :)

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/page/2/#findComment-264402
Udostępnij na innych stronach

Palenie niezdrowe; Solenie niezdrowe

Pieprzenie też nie zdrowe?

Oczywiście pytam o przyprawę :grin:

TO co jest zdrowe - Z umiarem wszystko zdrowe albo choćby przyjemne - jak by tak przeanalizować wszystkie za i przeciw to zostaje hibernacja :) a odżywianie się tylko czystą energią kosmiczną.

No właśnie o to mi chodziło że wszystko jest nie zdrowe, więc jakby człowiek miał sobie odmawiać peklowanej kiełbaski z grila to pozostała by nam już tylko marchewka i jabłko(i to oczywiście tylko z własnego ogródka, bo reszta to nawozy, opryski itd, popijane wodą ze studni, bo gazowana i kranówka też nie zdrowa.

arkadiuszcz napisał/a:

Nawet gotowe mięsa w marynacie, mają w składzie sól peklującą, więc wydaje mi się że nie jest to aż tak szkodliwe,

no kolega teraz poleciał z fantazją :rolleyes: - weź sobie paczkę takiego mięsiwa, poczytaj skład i zastanów się jaki interes ma producent w tym że sprzedaje ten produkt często za mniejsza kwotę niż czyste mięso :rolleyes:

No właśnie czytałem kiedyś skład karkówki sprzedawanej po 19,99zł za kg, więc wcale nie taka tania, i w składzie było tylko 85% mięsa w mięsie, i była też sól peklująca, co mnie właśnie zdziwiło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/page/2/#findComment-264641
Udostępnij na innych stronach

i w składzie było tylko 85% mięsa w mięsie, i była też sól peklująca, co mnie właśnie zdziwiło.

W sumie ... nic dziwnego... :rolleyes: bo to również substancja konserwująca...(dla dłuższego przechowywania :wink: ) , a pieron wie ile ''to'' już leżało wcześniej na sklepie... :shock: zanim pokroili w plastry i posypali kupą aromatycznych przypraw... :tongue: Dlatego nie ma , jak sobie samemu -kupić świeże i zamarynować :cool: I wiesz co jesz :grin:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/page/2/#findComment-264644
Udostępnij na innych stronach

Dlatego nie ma , jak sobie samemu -kupić świeże i zamarynować :cool: I wiesz co jesz :grin:

Też jestem tego zdania, niestety nieraz zdarzają się sytuacje awaryjne, i trzeba kupić gotowca.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/page/2/#findComment-264663
Udostępnij na innych stronach

fajnie się przekomarzacie na temat zdrowia :wink:

normalnie kupa śmiechu z tych wszystkich zdrowotnych zabobonów, co można, co nie można .... :grin:

 

.... jednego tylko nie bierzecie pod uwagę - obecnej kondycji ZUS-u i NFZ-u oraz perspektyw na przyszłość dla tych instytucji :grin: :grin: :grin:

 

 

zdrówka wszystkim życzę :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/page/2/#findComment-264668
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.