Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

nie, nic do rzeczy nie mają ogórki (przynajmniej w moim przypadku :) ), ostatnio miałam śliczne, malutkie, świeżutkie wprost z działki, teściowej wyszły, moje pływały w tej wodzie napompowanie jak poduszki powietrzne, chyba sobie już dam spokój z małosolnymi

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165154
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 150
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

zawsze są puste

one szybko fermentuję i robią się puste.

To że ogórki w środku są puste jest to spowodowane brakiem odpowiedniej ilości wilgoci podczas wzrostu ogórka , czyli za mało są podlewane (spostrzeżenia własne)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165155
Udostępnij na innych stronach

w moim przypadku niemożliwe, przecież nie da się zawsze kupować mało podlewanych :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165156
Udostępnij na innych stronach

Ja z kolei robię małosolne bardzo prosto..... ogórasy przycięte z obu stron, zmiażdżony czosnek, koper i to wszystko zalewam naturalną solanką ze źródła, a mam jej pod dostatkiem ponieważ mieszkam w uzdrowiskowym mieście gdzie mamy naturalną solankę wydobywaną z głębinowego źródła :tongue: ... czasami, przy dużym słoju a co za tym idzie dużej ilości ogórków a małej ilości solanki muszę ją odrobinę dosolić, ogórki wychodzą twarde i bardzo smaczne.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165160
Udostępnij na innych stronach

A u mnie w domu brak małosolnych. Nigdy nie wychodzą. :cry: Zaczęliśmy robić w curry. :thumbsup:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165171
Udostępnij na innych stronach

Zaczęliśmy robić w curry.

Bardzo lubię curry,może coś więcej na ten temat powiesz ? :rolleyes: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165172
Udostępnij na innych stronach

może coś więcej na ten temat powiesz

może coś więcej na ten temat powiesz ?

Oczywiście. Są to ogórki w zalewie octowej.

 

Zalewa

1l wody

1,5 szklanki octu

1,5 łyżki soli

1,5 szklanki cukru

20g Curry

Składniki zagotować. Ogórki kroje w plasterki razem ze skórką. Do każdego słoika piórko/krążek cebuli trochę gorczycy. Zalać zalewą i pasteryzować 5 min.

Super na zagrychę albo jako dodatek do obiadu.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165173
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za przepis , na pewno wypróbuję :grin: Ja ,w ramach rewanżu 'sprzedam' mój przepis na sałatkę szwedzką , którą robię co roku. Na 1 kg ogórków- 0,7 l wody,3 łyżki cukru, pieprz (może być ziarnisty), parę kulek ziela, 2-3 listki laurowe, gorczyca, 2 spore marchewki pokrojone w plasterki. To wszystko gotować 15 min. Dodając na końcu 0,5 szklani octu. w między czasie ogórki pokroić w plasterki (ok.2-4mm) zasypać 2-ma łyżkami soli, wymieszać z posiekaną zieleniną (koperek, pietruszka) Nałożyć do słoików, zalać wrzącą zalewą, pasteryzować 20 minut. :thumbsup: Można obrać ogórki ze skóry , ale są jak dla mnie za miękkie.
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165175
Udostępnij na innych stronach

By unikąć pustych ogórków małosolne czy kwaszone, kiszone każdy ogórek nacinam nożem po środku ogórka w poprzek na głębikość do środka ogórka. Od tej pory zawsze są pełne.

Smacznego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165176
Udostępnij na innych stronach

Można obrać ogórki ze skóry , ale są jak dla mnie za miękkie.

Ja też tak uważam dlatego kroję ze skórka. Można też ogórki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki wzdłuż. Ale ja lubię jak coś pod zębem stawia lekki opór. :grin:

W oryginalnym przepisie były 3 szklanki cukru, ale słodycz nie samowita. :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165178
Udostępnij na innych stronach

Czytam i czytam ten wątek i nie dopatrzyłam się jednego: mianowicie, wg mojej skromnej praktyki, ogorki małosolne powinny być zalewane mniej słoną zalewą niż ogórki do zimowego kiszenia.

Małosolne wymagają 30g soli na litr wody, zimowe - 50 g soli na litr wody.

Wprawdzie "doktoratu" z przetwórstwa żywności nie robiłam, ale wiem z praktyki serowarskiej chociażby, że stopień zasolenia ma wybitny wpływ na rozwój konkretnych odmian flory bakteryjnej.

Może Gł. Technolog, kol. Bagno coś więcej napisze na ten temat?

Podane w tym wątku Państwa przepisy mówią o 1 łyżce soli, co może odpowiadać 30g. Ale już 1,5 łyżki to 45-55g.

Może ktoś ma wyrobione zdanie w tej sprawie i zechce napisać?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165185
Udostępnij na innych stronach

No tak , narobiliscie mi stracha (ze sie nie udają , ze sa puste w srodku itd.) !

Z trwogą polecialem do kuchni po moje ogórasy malosolne.. Słoik u góry na jutro+nacisk :

 

 

Wgląd do kamionki :

 

 

Wszystko Ok.. Ale myśle , wyjmnę jednego albo dwa :

 

 

Degustacja i opinia po zaledwie 20 godzinkach od zalania solanką..!!

Wszystko TOP i musi sie udac !!!

 

Kilka fotek.. :

 

Musi sie udac kazdemu !!! :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165187
Udostępnij na innych stronach

Nic nie obcinałem (z niewiedzy) tylko ogóry były porządnie umyte i płukane..

 

Solanka byla z wodny kranowej a sól najtansza jodowana..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165189
Udostępnij na innych stronach

No wlasnie.. Tutaj mam dylemat .. ??

 

Jedni pisza "Jodowana zdrowsza" , inni "Morska lepsza" , "Kamienna bo minerały" ... Mam jeszcze sól Himalajską ale szkoda mi jej bylo bo troszke droga..

A gdzie Warzonka oraz nie jodowana itp . ?

 

Zrobilem z najtanszej soli i jakos wyszlo..Niewiem jak bedzie po tygodniu ale tak czy tak nie dozyją te ogóreczki...

 

Moge zapewnic ze sa smaczne i twarde jak...!! :wink:

 

Jutro zrobię fotki z dwoch dniowych... (jesli ich ktos w nocy nie wszama) !!

 

sorki za pisownictwo..mile pozdrawiam :wink:

 

Opisz mi prosze wlasnie tą roznice pomiedzy solą jodowaną i nie jodowaną..

:wink:

pozdro

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165202
Udostępnij na innych stronach

Jejku... czasem to mam wrażenie że do "lampy gadam" :rolleyes:

 

Widzę że Chłop z Warmi jest to może sięgnie jako świadek pamięcią jak w Purdzie późnym wieczorem robiłem małosolne które spożywaliśmy dnia następnego :cool: :wink:

 

jeszcze nie zdarzyło mi się aby małosolne wyszły puste :shock: - może dlatego że czasu na to nie miały :grin: (w przeciwieństwie do kiszonych które w zeszłym roku wszyściutkie wyszły jak kapcie - nie dałem liści winogron i dębu... czyżby tylko zbieg okoliczności? :rolleyes: )

 

Małosolne wymagają 30g soli na litr

ja daję jak napisałem 1,5 łyżki ale ze względu na to że to nie jakieś wiosła :lol: to właśnie ich "pojemność" soli warzonki równa się 20 gramom (nie czubate), czyli w efekcie daję 30g/litr
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165205
Udostępnij na innych stronach

:clap: Dobra robota ! Babcia (lat 91) męża mojego powiedziała , że ogórki wtedy będą puste, jak w suszę nikt o pole nie dba...Podziwiam ludzi z doświadczeniem życiowym...i koduję przekazywane wiadomości!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165281
Udostępnij na innych stronach

Tak narobiliście mi smaka na te ogórki, ze dzisiaj kupiłem na targu trochę i dwa słoiki nastawiłem...

http://img839.imageshack.us/img839/1778/dscf0047wm.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165291
Udostępnij na innych stronach

aby ogorek wyszedl twardy i chrupiacy (z lisciem debu nie zawsze mi dzialalo) zawsze przed zalaniem ich zalewa robie tak: umyte gotowe i z poodcinanymi "dupkami" wrzucam byle jak do naczynia i zalewam zimna woda z kranu (odkrecam na maxa wode zimna i czekam az zleci troche i poleci bardzo zimna) i tak trzymam 1-2 godz potem wylewam wode wyciagam ogorasy ukladam, przekladam koprem itd...i zalewam zalewa, trzymam 2 dni na malosolne wychodza twarde chrupiace pyszne, potem juz czego nie dojem to ukisze i znowu zjadam, a teraz uciekam bo mi sie wedzi kurczak aromatyczny dziadka tzn moj tylko wg jego przepisu ;) pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165299
Udostępnij na innych stronach

jeszcze nie zdarzyło mi się aby małosolne wyszły puste - może dlatego że czasu na to nie miały

Mnie, znaczy Luizie :wink: też ta sztuka nigdy się nie udała przy małosolnych.I bez żadnych czarów z zimą, ciepłą czy gorącą wodą :grin: :lol: :lol:

Ooooooo!!!!! ostatnie dwa :sad:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165455
Udostępnij na innych stronach

Gregtom, całe 2 złote

 

[ Dodano: Pon 04 Lip, 2011 18:38 ]

Gonzo, chyba już jeden został :thumbsup:

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165457
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.