madlinka Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 1 Lipca 2011 nie, nic do rzeczy nie mają ogórki (przynajmniej w moim przypadku ), ostatnio miałam śliczne, malutkie, świeżutkie wprost z działki, teściowej wyszły, moje pływały w tej wodzie napompowanie jak poduszki powietrzne, chyba sobie już dam spokój z małosolnymi Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 1 Lipca 2011 zawsze są pusteone szybko fermentuję i robią się puste. To że ogórki w środku są puste jest to spowodowane brakiem odpowiedniej ilości wilgoci podczas wzrostu ogórka , czyli za mało są podlewane (spostrzeżenia własne) Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 1 Lipca 2011 w moim przypadku niemożliwe, przecież nie da się zawsze kupować mało podlewanych Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 1 Lipca 2011 Ja z kolei robię małosolne bardzo prosto..... ogórasy przycięte z obu stron, zmiażdżony czosnek, koper i to wszystko zalewam naturalną solanką ze źródła, a mam jej pod dostatkiem ponieważ mieszkam w uzdrowiskowym mieście gdzie mamy naturalną solankę wydobywaną z głębinowego źródła :tongue: ... czasami, przy dużym słoju a co za tym idzie dużej ilości ogórków a małej ilości solanki muszę ją odrobinę dosolić, ogórki wychodzą twarde i bardzo smaczne. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 1 Lipca 2011 A u mnie w domu brak małosolnych. Nigdy nie wychodzą. Zaczęliśmy robić w curry. :thumbsup: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 1 Lipca 2011 Zaczęliśmy robić w curry. Bardzo lubię curry,może coś więcej na ten temat powiesz ? :rolleyes: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Lipca 2011 może coś więcej na ten temat powieszmoże coś więcej na ten temat powiesz ?Oczywiście. Są to ogórki w zalewie octowej. Zalewa 1l wody 1,5 szklanki octu 1,5 łyżki soli 1,5 szklanki cukru 20g Curry Składniki zagotować. Ogórki kroje w plasterki razem ze skórką. Do każdego słoika piórko/krążek cebuli trochę gorczycy. Zalać zalewą i pasteryzować 5 min. Super na zagrychę albo jako dodatek do obiadu. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 1 Lipca 2011 Dzięki za przepis , na pewno wypróbuję :grin: Ja ,w ramach rewanżu 'sprzedam' mój przepis na sałatkę szwedzką , którą robię co roku. Na 1 kg ogórków- 0,7 l wody,3 łyżki cukru, pieprz (może być ziarnisty), parę kulek ziela, 2-3 listki laurowe, gorczyca, 2 spore marchewki pokrojone w plasterki. To wszystko gotować 15 min. Dodając na końcu 0,5 szklani octu. w między czasie ogórki pokroić w plasterki (ok.2-4mm) zasypać 2-ma łyżkami soli, wymieszać z posiekaną zieleniną (koperek, pietruszka) Nałożyć do słoików, zalać wrzącą zalewą, pasteryzować 20 minut. :thumbsup: Można obrać ogórki ze skóry , ale są jak dla mnie za miękkie. Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 1 Lipca 2011 By unikąć pustych ogórków małosolne czy kwaszone, kiszone każdy ogórek nacinam nożem po środku ogórka w poprzek na głębikość do środka ogórka. Od tej pory zawsze są pełne.Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 1 Lipca 2011 Można obrać ogórki ze skóry , ale są jak dla mnie za miękkie. Ja też tak uważam dlatego kroję ze skórka. Można też ogórki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki wzdłuż. Ale ja lubię jak coś pod zębem stawia lekki opór. :grin: W oryginalnym przepisie były 3 szklanki cukru, ale słodycz nie samowita. :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Lipca 2011 Czytam i czytam ten wątek i nie dopatrzyłam się jednego: mianowicie, wg mojej skromnej praktyki, ogorki małosolne powinny być zalewane mniej słoną zalewą niż ogórki do zimowego kiszenia.Małosolne wymagają 30g soli na litr wody, zimowe - 50 g soli na litr wody.Wprawdzie "doktoratu" z przetwórstwa żywności nie robiłam, ale wiem z praktyki serowarskiej chociażby, że stopień zasolenia ma wybitny wpływ na rozwój konkretnych odmian flory bakteryjnej. Może Gł. Technolog, kol. Bagno coś więcej napisze na ten temat?Podane w tym wątku Państwa przepisy mówią o 1 łyżce soli, co może odpowiadać 30g. Ale już 1,5 łyżki to 45-55g.Może ktoś ma wyrobione zdanie w tej sprawie i zechce napisać? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 1 Lipca 2011 No tak , narobiliscie mi stracha (ze sie nie udają , ze sa puste w srodku itd.) ! Z trwogą polecialem do kuchni po moje ogórasy malosolne.. Słoik u góry na jutro+nacisk : Wgląd do kamionki : Wszystko Ok.. Ale myśle , wyjmnę jednego albo dwa : Degustacja i opinia po zaledwie 20 godzinkach od zalania solanką..!! Wszystko TOP i musi sie udac !!! Kilka fotek.. : Musi sie udac kazdemu !!! :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 1 Lipca 2011 N0 ja nie Bagno.ale 30 g soli do małosolnych jest rychtig.I koniecznie obciąć dupki albo je naciąć. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 1 Lipca 2011 Nic nie obcinałem (z niewiedzy) tylko ogóry były porządnie umyte i płukane.. Solanka byla z wodny kranowej a sól najtansza jodowana.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 1 Lipca 2011 Broń Cię Boże przed solą jodowaną. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 1 Lipca 2011 No wlasnie.. Tutaj mam dylemat .. ?? Jedni pisza "Jodowana zdrowsza" , inni "Morska lepsza" , "Kamienna bo minerały" ... Mam jeszcze sól Himalajską ale szkoda mi jej bylo bo troszke droga..A gdzie Warzonka oraz nie jodowana itp . ? Zrobilem z najtanszej soli i jakos wyszlo..Niewiem jak bedzie po tygodniu ale tak czy tak nie dozyją te ogóreczki... Moge zapewnic ze sa smaczne i twarde jak...!! :wink: Jutro zrobię fotki z dwoch dniowych... (jesli ich ktos w nocy nie wszama) !! sorki za pisownictwo..mile pozdrawiam :wink: Opisz mi prosze wlasnie tą roznice pomiedzy solą jodowaną i nie jodowaną.. :wink: pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 1 Lipca 2011 Jejku... czasem to mam wrażenie że do "lampy gadam" :rolleyes: Widzę że Chłop z Warmi jest to może sięgnie jako świadek pamięcią jak w Purdzie późnym wieczorem robiłem małosolne które spożywaliśmy dnia następnego :wink: jeszcze nie zdarzyło mi się aby małosolne wyszły puste :shock: - może dlatego że czasu na to nie miały :grin: (w przeciwieństwie do kiszonych które w zeszłym roku wszyściutkie wyszły jak kapcie - nie dałem liści winogron i dębu... czyżby tylko zbieg okoliczności? :rolleyes: ) Małosolne wymagają 30g soli na litr ja daję jak napisałem 1,5 łyżki ale ze względu na to że to nie jakieś wiosła :lol: to właśnie ich "pojemność" soli warzonki równa się 20 gramom (nie czubate), czyli w efekcie daję 30g/litr Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 2 Lipca 2011 Ogórki małosolne drugi (trzeci) dzień .. : Bez dziur , twarde , smaczne ;-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 2 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 2 Lipca 2011 :clap: Dobra robota ! Babcia (lat 91) męża mojego powiedziała , że ogórki wtedy będą puste, jak w suszę nikt o pole nie dba...Podziwiam ludzi z doświadczeniem życiowym...i koduję przekazywane wiadomości! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 2 Lipca 2011 Tak narobiliście mi smaka na te ogórki, ze dzisiaj kupiłem na targu trochę i dwa słoiki nastawiłem... http://img839.imageshack.us/img839/1778/dscf0047wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 2 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 2 Lipca 2011 aby ogorek wyszedl twardy i chrupiacy (z lisciem debu nie zawsze mi dzialalo) zawsze przed zalaniem ich zalewa robie tak: umyte gotowe i z poodcinanymi "dupkami" wrzucam byle jak do naczynia i zalewam zimna woda z kranu (odkrecam na maxa wode zimna i czekam az zleci troche i poleci bardzo zimna) i tak trzymam 1-2 godz potem wylewam wode wyciagam ogorasy ukladam, przekladam koprem itd...i zalewam zalewa, trzymam 2 dni na malosolne wychodza twarde chrupiace pyszne, potem juz czego nie dojem to ukisze i znowu zjadam, a teraz uciekam bo mi sie wedzi kurczak aromatyczny dziadka tzn moj tylko wg jego przepisu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Lipca 2011 2 kilo ogórków z przepisu Maxella nastawione! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 4 Lipca 2011 Po ile za Kg ? Z ciekawosci :wink: pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 4 Lipca 2011 jeszcze nie zdarzyło mi się aby małosolne wyszły puste - może dlatego że czasu na to nie miały Mnie, znaczy Luizie :wink: też ta sztuka nigdy się nie udała przy małosolnych.I bez żadnych czarów z zimą, ciepłą czy gorącą wodą :grin: :lol: :lol: Ooooooo!!!!! ostatnie dwa :sad: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 4 Lipca 2011 Gregtom, całe 2 złote [ Dodano: Pon 04 Lip, 2011 18:38 ] Gonzo, chyba już jeden został :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/2/#findComment-165457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.