Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Towar na "polski kawior" (wersja a'la pobiedziska) sparzony, poszedł do zamrażarki. W Styczniu będzie dreptanie przy kaszance z "niespodzianką" :D

 

pół głowy

wątroba około kg

skórki wp około kg

golonka przednia b/k

mięso z jednej kości karkowej

 

Będzie na kaszy jęczmiennej grubej.

 

post-41817-0-80278000-1546014586_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/16/#findComment-619040
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 482
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Towar na "polski kawior"

 

 Ha   ha , narobiłem Wojtusiowi apetytu . :)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/16/#findComment-619053
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ha ha , narobiłem Wojtusiowi apetytu

No qrcze niestety :laugh: :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/16/#findComment-619056
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Na podstawie pobiedziskiej, ale po mojemu :D

Dodałem także skwarki niemielone i golonkę jedną.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zboja/?p=218525

 

post-41817-0-37177400-1551241686_thumb.jpgpost-41817-0-71896300-1551241687_thumb.jpgpost-41817-0-74935100-1551241688_thumb.jpgpost-41817-0-73916600-1551241689_thumb.jpgpost-41817-0-83218900-1551241690_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/16/#findComment-624993
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtek ja zawsze daję skwarki do kaszanki.

Ja dopiero drugi raz dodałem, Marek z Bielska namówił.

Pierwszy raz dałem zmielone, teraz w całości i tak jest lepiej, czujesz, że "coś" gryziesz :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/16/#findComment-625005
Udostępnij na innych stronach

Masz rację Zbójaszku, skwareczki to cały smak :thumbsup: , ja je dodaję zawsze od zawsze, inaczej "kicha" się nie liczy :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/16/#findComment-625008
Udostępnij na innych stronach

 

 

skwareczki to cały smak

A do wątrobianki dodajesz? :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/16/#findComment-625015
Udostępnij na innych stronach

 

 

A do wątrobianki dodajesz? :D

 

 

Ja raz dodałem do wątrobianki skwarek i już drugi raz tego nie zrobię . ......... chyba :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/16/#findComment-625016
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja raz dodałem do wątrobianki skwarek i już drugi raz tego nie zrobię

Moją wątrobiankę ze skwarkami jadłeś co najmniej 3 razy przy różnego rodzaju okazjach :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/16/#findComment-625017
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moją wątrobiankę ze skwarkami jadłeś co najmniej 3 razy przy różnego rodzaju okazjach :cool:

 

 

Wojtek .... po prostu muszą być skwarki pierwsza klasa i wypróbowana ilość dokładanych skwarek . Ja dałem pierwszy raz i tego być może nie miałem . Pamiętam że dodałem kilogram skwarek na około 5kg farszu .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/16/#findComment-625018
Udostępnij na innych stronach

 

 

kilogram skwarek na około 5kg farszu .

No to jesteśmy w domu Andrzejku :D

Ja na 5 kg wątrobianki daję 20 lub 20 kilka deko skwarek, no może 30 ale to jest max.

Do kaszanki dodałem 27 dag skwarek, co ze skwarkami dało mi 10.5 kg "polskiego kawiorku" :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/16/#findComment-625021
Udostępnij na innych stronach

Osobiście zawsze daję takie dobrze wytopione, chrupiące, ale nie spalone, Boże broń. Kiedyś był w Ciechocinku taki sklep mięsny gdzie dodawali do zakupów skwareczki z wytopu smalcu za friko, jeżeli ktoś miał ochotę na ten cymesik. Potem zaczęli sprzedawać w dobrej cenie, a na końcu się zbiesili i sami zaczęli je zużywać do swych wyrobów :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/16/#findComment-625261
Udostępnij na innych stronach

 

 

Te skwarki to w jakiej postaci , przetopione na patelni i na jaki kolor

 

 

Osobiście zawsze daję takie dobrze wytopione, chrupiące, ale nie spalone, Boże broń

Dokładnie tak Heniutek :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/16/#findComment-625263
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Terapii zajęciowej c.d., znaczy będzie dreptanie przy salcesonie :cool:

 

pół głowy wp

dwa serca wp

3 przednie golonki wp

uszy wp - 4 szt

skórki wp - 1 kg

jutro dokupię kość karkową lub 0.8 kg żeberek

ogony wp nie idą do salcesonu, będą peklowane, gotowane i  do poogryzania :D

 

Na 1 kg towaru dałem 1 L wody i 110 g p-soli.

Skórek do peklowania nie daję, będę gotował razem wsio w garze na bardzo maluśkim ogniu, jakieś 2-2.5 godz.

Peklowanie do Soboty rano, 3.5 dnia, a nie 4 dni jak zawsze.

 Przyprawy to będą:

kminek

pieprz świeżo kręcony

majeranek

czosnek tarty lub wyciskany.

 

post-41817-0-37651500-1557242756_thumb.jpgpost-41817-0-92764700-1557242757_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/16/#findComment-630880
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ozorków nie dajesz?

No właśnie Wosiowi teraz na fb odpisałem. Mam chyba w zamrażarce, idę poszukać :D :D


[Dodano: 07 maj 2019 - 18:05]

Są ozory !!! Muszą trochę odtajać od woreczka i wkładam do zalewy :D

 

post-41817-0-01562700-1557245048_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/16/#findComment-630882
Udostępnij na innych stronach

Są ozory !!! Muszą trochę odtajać od woreczka i wkładam do zalewy :D

 

Wojtek , jak mają skórę a chyba tak ,  to musisz zrobić nastrzyk  ...  skóra  nie ułatwia peklowania .

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/16/#findComment-630901
Udostępnij na innych stronach

Są ozory !!! Muszą trochę odtajać od woreczka i wkładam do zalewy :D

Zrób dobry nastrzyk bo będzie szare oczko.Zrób jeszcze nastrzyk w polik głowy wp.

[Dodano: 07 maj 2019 - 20:11]

 

 

Na 1 kg towaru dałem 1 L wody i 110 g p-soli. Skórek do peklowania nie daję, będę gotował razem wsio w garze na bardzo maluśkim ogniu, jakieś 2-2.5 godz. Peklowanie do Soboty rano, 3.5 dnia, a nie 4 dni jak zawsze.

.

Bardzo słaba solanka jak na tyle dni peklowania.Mięso na salceson się parzy  (90C) a nie gotuje.Czym wyższa temperatura parzenia to większe straty.Głowy 3,5 h a skórki 1,5 h.Skorki zawsze wrzucam na 1,5 h przed końcem parzenia.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/16/#findComment-630903
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardzo słaba solanka jak na tyle dni peklowania.Mięso na salceson się parzy (90C) a nie gotuje.Czym wyższa temperatura parzenia to większe straty.Głowy 3,5 h a skórki 1,5 h.Skorki zawsze wrzucam na 1,5 h przed końcem parzenia.

Jak robię peklowany to pekluję 4 dni, albo potrzymam do Niedzieli rano, będzie 4.5 dnia. Solanka taka mi jest akuratnia.

Gotuję na małym ogniu 2-2.5 godz. pyrka jak rosół i dla mnie jest oki + czas parzenia gotowców. Bedzie jadalne.

Ozory jakie wyjdą takie będą.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/16/#findComment-630912
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ozory jakie wyjdą takie będą.

 

 Słowami klasyka ......... będzie oki :thumbsup::)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/16/#findComment-630915
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.