Zbój Madej Opublikowano 7 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 7 Maja 2019 Słowami klasyka ......... będzie ok Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-630919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 11 Maja 2019 (edytowane) jak mają skórę a chyba tak , to musisz zrobić nastrzyk Zrób dobry nastrzyk bo będzie szare oczkoNie musiałem robić nastrzyku. Nie ma szarego oczka.Ozory wp, peklowane niecałe 4 doby razem z pozostałym towarem na salceson. Policzki w głowie wp przeciąłem na pół, nie potrzeba policzków nastrzykiwać.Czy Wy chłopaki wątpiliście w moją domowa masarkę?? czy mi się wydawało To tyle w temacie mojego sposobu peklowania towaru na salceson uszy wp - 4 sztPomyłka z mojej strony, uszy pobiedziskie 5 szt., a nie 4 Edytowane 11 Maja 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 11 Maja 2019 Nie musiałem robić nastrzyku. Nie ma szarego oczka. Ozory wp, peklowane niecałe 4 doby O jakim stężeniu solanki użyłeś? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 11 Maja 2019 O jakim stężeniu solanki użyłeś? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zboja/?p=630880 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 11 Maja 2019 Czy Wy chłopaki wątpiliście w moją domowa masarkę?? Wojtek ani przez chwilę nie wątpiłem .... jednak czasami pisze się z automatu . Dałeś solankę 11% a ja to robię w solance 8-8,5 % i do tego się odniosłem . Wojtek jesteś wielki Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 11 Maja 2019 Wojtek jesteś :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 11 Maja 2019 Dałeś solankę 11% a ja to robię w solance 8-8,5 % i do tego się odniosłem To stężenie solanki jest istotne bo ma wpływ na prędkość peklowania.Ponieważ robię zwykle solanki ok. 8% - takie jak mistrz Andrzej, brak szprycunku to na bank szare oczko.Rozwijam ten temat, chociaż starzy wyjadacze rozumieją się bez słów, ze względu na świeżych forowiczów, którzy mogą nie zrozumieć istoty sprzecznych porad. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 11 Maja 2019 (edytowane) To jak rozwijasz to zwróć uwagę na ilość użytej solanki.Ty zapewne użyła byś 0,4 l solanki 11% na 1 kg mięsa a Zbój używa 1 l solanki 11% na ten sam jeden kg mięsa czyli jego ilość soli w solance ,którą załał mięso jest dwa razy większa od Twojej. Edytowane 11 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 12 Maja 2019 ja to robię w solance 8-8,5 % Ponieważ robię zwykle solanki ok. 8% Jeżeli Wy robicie takie stężenie solanki, to ile czasu peklujecie towar na salceson z nastrzykiem, a ile wg Was powinno się peklować bez nastrzyku i czy ilość solanki to 0.4 L/kg ?Arecki, Ty daj swoją solankę jaką robisz i jak długo peklujesz, świeżakom się przyda, a i ja przy okazji będę "letko" mądrzejszy. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 12 Maja 2019 Wojtek ja pekluję koło 10 dni minimum . Ile czasu powinno się peklować ? .... tyle , by się zapeklowało uwzględniając stężenie solanki . Myślę że można się posłużyć tabelą do peklowania mokrego . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 12 Maja 2019 (edytowane) Arecki, Ty daj swoją solankę jaką robisz i jak długo peklujesz, świeżakom się przyda, a i ja przy okazji będę "letko" mądrzejszy. Po pierwsze salcesony robię w jelitach naturalnych tzn.w kątnicach i żołądkach.Jest to ważna uwaga ponieważ od tego w jakiej osłonce będziemy robić zależy słoność wyrobu.Musi po parzeniu być przesolony bo część soli się wypłucze w czasie parzenia gotowego wyrobu.Do osłonek sztucznych solanka musi być słabsza bo wtedy mięso musi być posolone akurat.Od wielu lat mam opracowaną następująca metodę peklowania mięsa na salceson włoski czyli taki jak mniej więcej robiłeś.Ponieważ mam solomierz to solanki robię na jego podstawie.Korzystam z tych dwóch tabel poniżej.Korzystam z tych dwóch tabel z mała uwagą.Ozorki,łby,serca,golonki pekluje razem przez 6 dni w solance jak dla łbów tzn. 16º Be. 0,6 l solanki /kg mięsa.Na początku nastrzykuję ozorki jak i polik.Głowy pekluję w połówkach, ale lepiej peklują się jak są przecięte w poprzek na pół za szczęką. Po parzeniu w 90º C przez 3,5 h dla łbów , ozorków, serc i golonek a skór niesolonych przez 1,5 h obieram z kości i naskórka i ważę cały materiał bez rosołu i dosalam 3g/kg mięsa.Dolewam rosołu w proporcji 10 % wagi mięsa z kością przed parzeniem , doprawiam i gotowe. Edytowane 12 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 12 Maja 2019 Dzięki Panowie, dzięki bardzo, przyda się :DLinka wstawiam na fb. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 15 Maja 2019 Studzą się od około 20 min. Co kilkanaście min. je przewracam. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 15 Maja 2019 Studzą się od około 20 min. A dlaczego ich nie obciążyłeś?Deska i jakaś masa Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 15 Maja 2019 A dlaczego ich nie obciążyłeś? Wpierw muszą odparować.Docisk nieco później. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 15 Maja 2019 A dlaczego ich nie obciążyłeś? z czystego lenistwa, ale już idę na tą większą blachę dechę położyć [Dodano: 15 maj 2019 - 15:27] Wpierw muszą odparować.Docisk nieco później. One już prawie. Coraz gęstsze powoli się robią w środku.[Dodano: 15 maj 2019 - 15:28]A już raz było , że nie dociskałem i było oki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 15 Maja 2019 Wojtek aż się uśmiechają...... zamelduj kiedy już będzie można.. Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 15 Maja 2019 zamelduj kiedy już będzie można Jak nie zapomnę to zamelduję A dlaczego ich nie obciążyłeś? Już w lodówce Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 15 Maja 2019 No to tak, kminek jest, ucho jest... cóż chcieć więcej od dobrego salcesonu "Letko" świeży jeszcze, ale takiego kłypcia na języku dostałem, że mus był kroić i się rozkoszować smakiem. Do rana się przegryzie i będzie cycuś Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 15 Maja 2019 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 15 Maja 2019 Żeś Panie nacwaniakował... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 15 Maja 2019 Wojtek i gitara jak to mówi młodzież ....... i jak się elegancko przepeklowało . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 15 Maja 2019 jak się elegancko przepeklowało Mnie tez się podoba.Towar przed parzeniem był w sam raz przesolony, przy parzeniu ładnie wsio się wyrównało Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 15 Maja 2019 Też będę szalał w sobotę po południu , cała główka , pięć języków i cztery boczki peklują się w próżni . Dokupi się wątrobę i powinna wyjść kaszana biała gryczana bo taką lubi połowica , pasztetowa i salcesonik . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 16 Maja 2019 Zbojaszku piekny salceson :clap: , u mnie tez w przyszlym tygodniu bedzie robiony , na razie sie miesko sie pekluje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.