Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Słowami klasyka ......... będzie ok

:thumbsup::D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-630919
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 482
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

jak mają skórę a chyba tak , to musisz zrobić nastrzyk

 

 

Zrób dobry nastrzyk bo będzie szare oczko

Nie musiałem robić nastrzyku. Nie ma szarego oczka.

Ozory wp, peklowane niecałe 4 doby razem z pozostałym towarem na salceson. Policzki w głowie wp przeciąłem na pół, nie potrzeba policzków nastrzykiwać.

Czy Wy chłopaki wątpiliście w moją domowa masarkę?? czy mi się wydawało :tongue::D

 

post-41817-0-02188500-1557604159_thumb.jpg

 

To tyle w temacie mojego sposobu peklowania towaru na salceson :cool:

 

uszy wp - 4 szt

Pomyłka z mojej strony, uszy pobiedziskie 5 szt., a nie 4 ;)

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631213
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie musiałem robić nastrzyku. Nie ma szarego oczka. Ozory wp, peklowane niecałe 4 doby

O jakim stężeniu solanki użyłeś? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631214
Udostępnij na innych stronach

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631215
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy Wy chłopaki wątpiliście w moją domowa masarkę??

 

Wojtek ani przez chwilę nie wątpiłem .... jednak czasami pisze się z automatu . Dałeś solankę 11%  a ja to robię w solance 8-8,5 % i do tego się odniosłem .

 

 

 Wojtek  jesteś wielki :D:)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631220
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtek jesteś

:thumbsup::D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631223
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dałeś solankę 11%  a ja to robię w solance 8-8,5 % i do tego się odniosłem

To stężenie solanki jest istotne bo ma wpływ na prędkość peklowania.

Ponieważ robię zwykle solanki ok. 8% - takie jak mistrz Andrzej, brak szprycunku to na bank szare oczko.

Rozwijam ten temat, chociaż starzy wyjadacze rozumieją się bez słów, ze względu na świeżych forowiczów, którzy mogą nie zrozumieć istoty sprzecznych porad.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631225
Udostępnij na innych stronach

To jak rozwijasz to zwróć uwagę na ilość użytej solanki.Ty zapewne użyła byś 0,4 l solanki 11% na 1 kg mięsa a Zbój używa 1 l  solanki 11% na ten sam jeden kg mięsa czyli jego ilość soli w solance ,którą załał mięso jest dwa razy większa od Twojej.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631227
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja to robię w solance 8-8,5 %

 

 

Ponieważ robię zwykle solanki ok. 8%

Jeżeli Wy robicie takie stężenie solanki, to ile czasu peklujecie towar na salceson z nastrzykiem, a ile wg Was powinno się peklować bez nastrzyku i czy ilość solanki to 0.4 L/kg ?

Arecki, Ty daj swoją solankę jaką robisz i jak długo peklujesz, świeżakom się przyda, a i ja przy okazji będę "letko" mądrzejszy.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631237
Udostępnij na innych stronach

Wojtek ja pekluję koło 10 dni minimum . 

 

Ile czasu powinno się peklować ? ....  tyle ,  by się zapeklowało   :)   uwzględniając stężenie  solanki  .   Myślę że można się posłużyć tabelą do peklowania mokrego . :)

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631245
Udostępnij na innych stronach

Arecki, Ty daj swoją solankę jaką robisz i jak długo peklujesz, świeżakom się przyda, a i ja przy okazji będę "letko" mądrzejszy.

 

Po pierwsze salcesony robię w jelitach naturalnych tzn.w kątnicach i żołądkach.Jest to ważna uwaga ponieważ od tego w jakiej osłonce będziemy robić zależy słoność wyrobu.Musi po parzeniu być przesolony bo część soli się wypłucze w czasie parzenia gotowego wyrobu.Do osłonek sztucznych solanka musi być słabsza bo wtedy mięso musi być posolone akurat.Od wielu lat mam opracowaną następująca metodę peklowania mięsa na salceson włoski czyli taki jak mniej więcej robiłeś.Ponieważ mam solomierz to solanki robię na jego podstawie.Korzystam z tych dwóch tabel poniżej.

post-41296-0-57326200-1557655869_thumb.jpg

post-41296-0-07342800-1557655921_thumb.jpg

Korzystam z tych dwóch tabel z mała uwagą.Ozorki,łby,serca,golonki pekluje razem przez 6 dni w solance jak dla łbów tzn. 16º Be. 0,6 l solanki /kg mięsa.Na początku nastrzykuję ozorki jak i polik.Głowy pekluję w połówkach, ale lepiej peklują się jak są przecięte w poprzek na pół za szczęką. Po parzeniu w 90º C przez 3,5 h dla łbów , ozorków, serc i golonek a skór niesolonych przez 1,5 h obieram z kości i naskórka i  ważę cały materiał bez rosołu i dosalam  3g/kg mięsa.Dolewam rosołu w proporcji 10 % wagi mięsa z kością przed parzeniem , doprawiam i gotowe.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631246
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Panowie, dzięki bardzo, przyda się :D :D

Linka wstawiam na fb.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631248
Udostępnij na innych stronach

Studzą się od około 20 min. :cool:

Co kilkanaście min. je przewracam.

 

post-41817-0-69036500-1557925693_thumb.jpgpost-41817-0-12402000-1557925695_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631492
Udostępnij na innych stronach

 

 

Studzą się od około 20 min.

A dlaczego ich nie obciążyłeś?

Deska i jakaś masa :D  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631495
Udostępnij na innych stronach

 

 

A dlaczego ich nie obciążyłeś?

 

Wpierw muszą odparować.Docisk nieco później.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631498
Udostępnij na innych stronach

 

 

A dlaczego ich nie obciążyłeś?

:facepalm::angel:  z czystego lenistwa, ale już idę na tą większą blachę dechę położyć :D


[Dodano: 15 maj 2019 - 15:27]

 

 

Wpierw muszą odparować.Docisk nieco później.

One już prawie. Coraz gęstsze powoli się robią w środku.


[Dodano: 15 maj 2019 - 15:28]

A już raz było :rolleyes: , że nie dociskałem i było oki

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631501
Udostępnij na innych stronach

zamelduj kiedy już będzie można

 

Jak nie zapomnę to zamelduję :angel::laugh:

 

 

A dlaczego ich nie obciążyłeś?

 

Już w lodówce :D

 

post-41817-0-59754200-1557930127_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631508
Udostępnij na innych stronach

No to tak, kminek jest, ucho jest... cóż chcieć więcej od dobrego salcesonu :cool:

"Letko" świeży jeszcze, ale takiego kłypcia na języku dostałem, że mus był kroić i się rozkoszować smakiem. Do rana się przegryzie i będzie cycuś :D

 

post-41817-0-33959400-1557945857_thumb.jpgpost-41817-0-62755700-1557945858_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631530
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631532
Udostępnij na innych stronach

Wojtek i gitara jak to mówi młodzież :thumbsup::clap:    ....... i jak się elegancko przepeklowało  . :tongue::thumbsup::clap:  

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631534
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak się elegancko przepeklowało

Mnie tez się podoba.

Towar przed parzeniem był w sam raz przesolony, przy parzeniu ładnie wsio się wyrównało :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631536
Udostępnij na innych stronach

Też będę szalał w sobotę po południu , cała główka , pięć języków i cztery boczki peklują się w próżni . Dokupi się wątrobę i powinna wyjść kaszana biała gryczana  bo taką lubi połowica   , pasztetowa  i salcesonik .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/17/#findComment-631540
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.