jacekdino Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Lipca 2011 Chciałem się pochwalić moją pierwszą produkcją tego typu. Nie mam pojęcie czy gdzieś jest przepis na forum czy go nie ma. Ja korzystałem z przepisu który kiedyś znalazłem gdzieś w internecie. W każdym razie dumy jestem okrutnie , że wyrób się udał, że nic się nie popsuło i smakuje jak dla mnie wybornie. Po lekturze forum wprowadzę modyfikacje następnym razem, ale to już jak wrócę na dłużej do domu po wyjazdach wakacyjnych. ps..Przepis w/g którego wykonałem to co widać powyżej. Schab b/k oczyszczony oczywiście - obtoczony w cukrze i na 16 godzin powędrował do lodówki - następnie umyty, osuszony, obtoczony w soli gruboziarnistej i na 24 godziny do lodówki - umyty z soli, osuszony, natarty wyciśniętym czosnkiem (ja dałem 4 ząbki), posypany delikatnie papryką ostrą i majerankiem ...i na 24 godziny do lodówki. - następnie wziąłem dwie podkolanówki (nówka pewex "antygwałty classic" .) schab został zapakowany, osznurowany i zawisł sobie w kuchni na 5 dni na karniszu . przy uchylonym cały czas oknie. Schabu miałem około kilograma a resztę specyfików zapodałem na oko. Pozdrawiam. Cytuj If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5819-moj-pierwszy-wyr%C3%B3b-podsuszany/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Lipca 2011 Nie mam pojęcie czy gdzieś jest przepis na forum czy go nie ma Tu masz kolego bardzooooooo obszerne kompendium wiedzy na ten temat .... https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=718 PS Ładna polędwiczka :clap: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5819-moj-pierwszy-wyr%C3%B3b-podsuszany/#findComment-167192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekdino Opublikowano 19 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Lipca 2011 @roger wątek oczywiście mam odczytany cały z góry na dół i we wszystkich innych kierunkach.) i po jego lekturze właśnie .. kolejna produkcja ciutek inna będzie. . Póki co weryfikuję moją, jak się okazuje jeszcze niewielką wiedzę w tym temacie... no.. ale jak to mawiają starożytni Indianie ...nie od razu Rzym zbudowano... Cytuj If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5819-moj-pierwszy-wyr%C3%B3b-podsuszany/#findComment-167194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Lipca 2011 jacekdino, jak na pierwszy wyrób to Ci powiem że wygląd rewelacja :clap: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5819-moj-pierwszy-wyr%C3%B3b-podsuszany/#findComment-167195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Lipca 2011 Robiłem kiedyś coś podobnego z tym, że u mnie polędwica leżała około tygodnia w lodówce ... Na 1 kg mięska dawałem 3,5 łyżki stołowej soli, 1,5 - 2 łyżkek cukru, 2 łyżki grubo mielonego pieprzu, główka czosnku. Wszystko razem mieszane, utarte. Tym mix'em natarty był schab, do worka foliowego, szczelnie zamkniętego i na tydzień do lodówki na najniższą półkę... efekt był rewelacyjny!!! I teraz właśnie patrze, że gdybym wtedy powiesił do podsuszenia, to efekt byłby jeszcze lepszy ... A Twoja polędwiczka... - rewelacja, powodzenia w dalszym eksperymentowaniu Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5819-moj-pierwszy-wyr%C3%B3b-podsuszany/#findComment-167204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Lipca 2011 Na 1 kg mięska dawałem 3,5 łyżki stołowej soli, 1,5 - 2 łyżkek cukru, 2 łyżki grubo mielonego Nie to żebym był upierdliwy ,ale na tym forum podawaj raczej ilość przypraw w gramach bo łyżka łyżce nierówna. :smile:2 łyżki pieprzu na 1 kg mięsa to :shock: . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5819-moj-pierwszy-wyr%C3%B3b-podsuszany/#findComment-167215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Lipca 2011 2 łyżki pieprzu na 1 kg mięsa to :shock: .Najpierw dokładnie :rolleyes: przeczytaj jak ten pieprz jest użyty, a potem ...... :shock: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5819-moj-pierwszy-wyr%C3%B3b-podsuszany/#findComment-167216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Lipca 2011 Najpierw dokładnie przeczytaj jak ten pieprz jest użyty, a potem Przeczytałem dokładnie i uważam dalej ,że itd.................... to dużo za dużo nawet jeśli idzie o nacieranie mięsa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5819-moj-pierwszy-wyr%C3%B3b-podsuszany/#findComment-167219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Lipca 2011 To znaczy ile za dużo :question: ...... ........ przecież napisałeś, że nie wiesz ile to jest ...... 2 łyżki pieprzu Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5819-moj-pierwszy-wyr%C3%B3b-podsuszany/#findComment-167222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Lipca 2011 do worka foliowegoi nie otwierasz go przez tydzień,ani nie mieszasz...troche niebezpieczne,jeżeli robisz na samej soli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5819-moj-pierwszy-wyr%C3%B3b-podsuszany/#findComment-167223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Lipca 2011 przecież napisałeś, że nie wiesz ile to jest Czytaj uważnie.Napisałem za dużo.Tobie może to odpowiadać.Dla mnie :shock: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5819-moj-pierwszy-wyr%C3%B3b-podsuszany/#findComment-167228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Lipca 2011 Podając ilość przypraw i soli na łyżki , łyżeczki . Należy pisać czy ma być szczubata ,płaska , mała , duża itd. Moim zdaniem dawkujący też powinien podawać kaliber takiej łyżki czy łyżeczki , a więc podawać- wysokość ,szerokość , długość . głębokość , pojemność itd. Po tygodniu przeliczeń być może odgadniemy ile wreszcie tego dodać . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5819-moj-pierwszy-wyr%C3%B3b-podsuszany/#findComment-167231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Lipca 2011 Co do wielkości łyżek stołowych jest zapewne rozbieżność, jednak uważam, że każdy potrafi wyczuć granicę ... Ja podałem łyżki, gdyż taki to przepis znalazłem na necie ... robiłem ten schabik już kilka razy i takie proporcje jak najbardziej mi odpowiadają. Co do otwierania i mieszania ... hmmm. z samej ciekawości otwieram codziennie woreczek i sprawdzam ja się mięch "fredzi" a jednocześnie mieszam(chciał-nie chciał) . Używam soli "gruboziarnistej" ... z tego co wyczytałem i zaobserwowałem, to cukier ma jednocześnie wpływ na (kolor-przezroczystość) schabu, to oczywiście na smak. W pierwotnej wersji były to ("...TRZY ŁYŻKI STOŁOWE..."), dla mnie odrobinę za dużo, za bardzo słodkawy posmak ... Po czasie oczekiwania woda jest już bardzo dobrze usunięta z mięska ... wygląd , smak po prostu rewelka... czas pobytu można skrócić do 6 dni... :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5819-moj-pierwszy-wyr%C3%B3b-podsuszany/#findComment-167350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Lipca 2011 Żeby prościej było przeliczać to zawsze mi mówiono że jak piszemy łyżka czy łyżeczka to zawsze jest to jej wersja "płaska" i nie ubita tylko "ścięta" lub wyrównana nożem.Faktem jest że miary objętościowe są na tyle nieprecyzyjne że ciężko o powtarzalność ale trafiaja się i takie przepisy ....... ale do rzeczy : Łyżka soli drobnoziarnistej to około 18g ale peklosoli już tylko 15gŁyżka czarnego mielonego pieprzu to około 7gŁyżka cukru to około 12g Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5819-moj-pierwszy-wyr%C3%B3b-podsuszany/#findComment-167353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Lipca 2011 No i proszę bardzo ... krótko, zwięźle i na temat, bez zbędnej polemiki Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5819-moj-pierwszy-wyr%C3%B3b-podsuszany/#findComment-167355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Lipca 2011 Niby kuchnia to nie apteka..ale.... :rolleyes: Wyciągnęłam z szuflad 4 rodzaje łyżek stołowych i zważyłam sól ,która była nabrana każdą z nich ( płaska łyżka ,nie czubata) Oto pomiary : Od lewej : 24 g ,12 g ,14 g ,12 g Zostawiam do przemyślenia sposób" łyżkowy" .. :rolleyes: ------- Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5819-moj-pierwszy-wyr%C3%B3b-podsuszany/#findComment-167362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juniors1 Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Lipca 2011 Małgoś przecież jest jak byk napisane w pierwszym poście z tego tematu że JACEKDINO obtoczył polędwicę w cukrze co mnie zaskoczyło bo tak nie robię i nigdzie o takiej metodzie na forum nie przeczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5819-moj-pierwszy-wyr%C3%B3b-podsuszany/#findComment-167371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Lipca 2011 że JACEKDINO obtoczył polędwicę w cukrze Ano jest tylko on korzystał z przepisu z netu a nie z naszej strony gdzie cukru się nie stosuje. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5819-moj-pierwszy-wyr%C3%B3b-podsuszany/#findComment-167372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Lipca 2011 Wyciągnęłam z szuflad 4 rodzaje łyżek stołowych Nie żebym się Małgosiu czepiał ale na zdjęciu jest jedna i to nietypowa łyżka stołowa i 3 łyżeczki .... :grin: PS Każdy kto coś tam robił ....coś sprawdzał i ważył wie że miary objętościowe są do bani (hahaha to też objętość ) ...... ale jakieś odniesienie przyjąć można bo często gęsto początkujący nie mają wagi gramowej ... ale mają zapał i chęci .... więc nie gaśmy ich na "dzień dobry" ... Za ciotką Wikipedią: Łyżka stołowa Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Łyżka stołowa – jeden z przyborów ręcznych wchodzących w skład sztucców, element zastawy stołowej w postaci niewielkiej eliptycznej lub jajowatej miseczki o wymiarach pozwalających na zmieszczenie się w ustach, osadzonej na wygiętym trzonku; najstarszy ze sztućców, znany od czasów prehistorycznych, a ponad wszelką wątpliwość udowodniono jego stosowanie już ok. 1490 r. p.n.e. Łyżka początkowo wykonywana z drewna (warzecha), później z metalu, ostatnio także z tworzyw sztucznych. Dawniej bywała zdobiona lub opatrywana napisami, współcześnie wykonywana w najprostszej ergonomicznej formie. Łyżki i inne elementy zastawy stołowej na okrętach, w klubach oficerskich itp. posiadały bite znaki przynależności i są zbierane przez kolekcjonerów. W kuchni "łyżka stołowa" jest również jedną ze zwyczajowych jednostek objętości oraz, pośrednio, także jednostek masy, a także miarką do ich odmierzania. Jest jedną z jednostek używanych w przepisach kulinarnych, ale także w innych recepturach stosowanych w gospodarstwie domowym. W przypadku produktów sypkich stosowane są m.in. takie określenia, jak: "płaska łyżka stołowa" lub "z czubem". Podobnie w domowej aptece jest jednostką do odmierzania lekarstw. 1 płaska łyżka stołowa = ok. 15 mililitrów (cm³) = ok. 10 g mąki Dokładne wagi łyżki różnych produktów znajdziesz na stronie: jednostki miar stosowane w gospodarstwie domowym. Przykłady jednostek i orientacyjne wartości: * szklanka ≈ 0,20 – 0,25 litra = 200 – 250 cm³ * łyżka stołowa ≈ 10 – 15 cm³ * łyżeczka ≈ 5 cm³ * szczypta ≈ 1/4 – 1/2 grama * kropla ≈ 1/20 – 1/10 cm³ * wiadro ≈ 10 – 12 litrów * worek ≈ 25, 50 kilogramów * pęczek * kobiałka (łubianka) ≈ 2 - 2,5 kg * metr (waga) = 100 kg Przeliczniki wagowe: produkt płaska łyżeczka płaska łyżka stołowa szklanka bulion 0,5 dag 1,5 dag 25 dag bułka tarta 0,3 dag 0,9 dag 15 dag cukier kryształ 0,5 dag 1,5 dag 25 dag cukier puder 0,3 dag 0,9 dag 15 dag groch, fasola – – 20 dag kakao 0,2 dag 0,6 dag 10 dag kasza gryczana 0,7 dag 2,0 dag 33 dag kasza jęczmienna 0,34 dag 1,1 dag 18 dag kasza manna 0,5 dag 1,5 dag 25 dag majonez 0,4 dag 1,2 dag 20 dag masło, margaryna 0,5 dag 1,5 dag 24 dag mąka pszenna 0,3 dag 0,9 dag 15 dag mąka ziemniaczana 0,3 dag 0,9 dag 15 dag miód 0,7 dag 2,1 dag 35 dag mleko 0,5 dag 1,5 dag 25 dag mleko w proszku 0,25 dag 0,75 dag 12 dag oliwa 0,4 dag 1,2 dag 20 dag płatki owsiane 0,2 dag 0,55 dag 9 dag proszek do pieczenia 0,3 dag 0,9 dag 15 dag przecier pomidorowy 0,5 dag 1,5 dag 25 dag ryż 0,5 dag 1,5 dag 26 dag smalec 0,45 dag 1,4 dag 22 dag śmietana 0,4 dag 1,4 dag 23 dag woda 0,5 dag 1,5 dag 25 dag żelatyna 0,4 dag 1,2 dag 20 dag Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5819-moj-pierwszy-wyr%C3%B3b-podsuszany/#findComment-167373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Lipca 2011 początkujący nie mają wagi gramowej ... ale mają zapał i chęci .... więc nie gaśmy ich na "dzień dobry" ... Nikt nie gasi "Nowych".. :rolleyes: Roger... chcemy nauczyć,że wykonanie wędliny to nie opowieści typu"weź dwie garści ..itp" tylko po to są podawane normy ,aby każdemu wyszedł produkt taki sam (albo prawie taki sam) Poza tym jak zabierałam się za robienie domowych wędlin to pierwszym zakupem była właśnie waga . :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5819-moj-pierwszy-wyr%C3%B3b-podsuszany/#findComment-167375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Lipca 2011 Nie chciałem nikogo urazić , pisząc tekst o mierzeniu przypraw i mieszanki peklujacej łyżkamiszklankami. Po prostu nie tędy droga do sukcesów i nie ta strona internetowa . Poważne receptury gwarantujące powtarzalność to gramy, dekagramy kilogramy i litry . Łyżki , szklanki, jajka maja inny cel zastosowania. Przybliżone zawartości ich gramatury mogą być zawodne. W związku z tym należało by założyć oddzielny temat dla osób mierzących w ten sposób i przedstawiające takie receptury . Zauważalne jest że na naszej stronie mierzymy i ważymy wg przyjętych norm .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5819-moj-pierwszy-wyr%C3%B3b-podsuszany/#findComment-167385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Lipca 2011 DZIADEK, Skoro tradycyjny wyrób domowy to nie gramy litry tylko Kwarta,Kojce Grzywny Łuty i Funty. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5819-moj-pierwszy-wyr%C3%B3b-podsuszany/#findComment-167388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Lipca 2011 Skoro tradycyjny wyrób domowy to nie gramy litry tylko Kwarta,Kojce Grzywny Łuty i Funty. Nie chcę wchodzić w dyskusję . A czy kolega umie to przeliczyć na obecną gramaturę. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5819-moj-pierwszy-wyr%C3%B3b-podsuszany/#findComment-167395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Lipca 2011 Tak umiem! ale nie chciałem napisać nic nie grzecznego tak tylko chodziło mi o tradycyjne nazewnictwo. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5819-moj-pierwszy-wyr%C3%B3b-podsuszany/#findComment-167397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekdino Opublikowano 20 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Lipca 2011 ... Mmmmm.. jaka fajna dyskusja a ja tylko się pochwalić chciałem..).. Jeśli chodzi o miary i wagi czy też objętości.. to to co mogłem to podałem .. miałem kilogram schabu..) i z tego co policzyć jeszcze można 4 ząbki czosnku. Reszta cóż.. nasypałem cukru ( a już przeczytałem że cukru nie ma w przepisach na forum - ja go nie czuję kompletnie, chociaż nie wiem jeszcze czy to o smak chodzi czy jest jeszcze jakieś drugie dno) ....na deskę i obtoczyłem jak w najzwyklejszej panierce, to samo zrobiłem następnego dnia z solą gruboziarnistą. chcemy nauczyć,że wykonanie wędliny to nie opowieści typu"weź dwie garści ..itp" tylko po to są podawane normy ,aby każdemu wyszedł produkt taki sam (albo prawie taki sam) Małgoś ja robiłem tak jak miałem napisane w przepisie i to wszystko, a tam niestety o żadnych gramach nie ma mowy.. ... więc oko za "miarę" robiło...) ale jakieś odniesienie przyjąć można bo często gęsto początkujący nie mają wagi gramowej ... roger jestem w posiadaniu urządzenia takowego z dokładnością do pół grama więc jest ok.. A ja kupiłem prześwietlarkę do jajek, by jajko użyte do sporządzania solanki, miało odpowiednio wykształconą komorę powietrzną, położoną we właściwym miejscu, chodzi o to, by stężenia solanki sporządzonej tą metodą w temp.20 stopni - było właściwe. :lol:.. aaahahahaha.... gdybym chciał być super-hiper precyzyjny to posiadam w domu refraktometr, więc hihi.. już ten ważny zakup (podświetlarka) sobie daruję.. . hahah.. ) ......a tak w sumie to chodzi przecież o to żeby poza tym, że wyrób ma NAM smakować, to żeby przy tym się świetnie bawić.. i ja tak do tego podchodzę... czego każdemu życzę Cytuj If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5819-moj-pierwszy-wyr%C3%B3b-podsuszany/#findComment-167398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.