Kruszynka Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #576 Opublikowano 4 Lutego 2014 Mój pasztet nadaje się do sklepu wszystko po pięć złotych . Jak bymnie znał Twoich talentów to bym uwierzył Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-331793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #577 Opublikowano 4 Lutego 2014 wszystko po pięć złotych . Takich ? http://www.fabtoys.pl/_var/gfx/1593a1fce4fd877ab106056342b5c513.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-331798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #578 Opublikowano 4 Lutego 2014 :D Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-331805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #579 Opublikowano 14 Lutego 2014 Walentynki jak Walentynki, nie za bardzo lubię takie importy,ale kolacja we dwoje ZAWSZE Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-333562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 27 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #580 Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) Przepis na zupę cebulową Joli.4 cebule1 łyżka masła1 l wody/bulionu1 szklanka białego,wytrawnego wina1 szklanka startego ementalera bułka,bagietka,chleb pszenny /do wyboru/1 jajko/osobę. sól,pieprz do smakuCebule obrać.pokroić w cienkie piórka,zeszklić na maśle w rondlu.Dodać wodę/bulion i wino.Powoli gotować.Bagietkę pokroić , podsmażyć na maśle,posypać serem.Jajka ugotować "w koszulkach". Nasz patent to do garnka z gotującą i zakwaszoną oraz posoloną wodą wkładamy krążek do wycinania pączków i do niego wbijamy jajko.Jajka muszą mieć ścięte białko i płynne żółtko.Zupę można zmiksować /Jola robi pół na pół/,doprawić solą i pieprzem.Jeżeli zbyt kwaśna dodać dla równowagi szczyptę cukru.Do talerza wlewamy zupę , wkładamy jajko,grzankę z serem i jeszcze wszystko posypujemy serem.Uwagi1.Jak ktoś lubi gęstsze zupki może oprószyć zezłoconą cebulkę łyżką mąki2.Zupę można nalać do żaroodpornych naczyń,włożyć grzanki,posypać obficie serem i zapiec w piekarniku /150 st/3.Zamiast dużej grzanki można posypać małymi grzankami lub groszkiem ptysowym4.Zamiast wody można ugotować na mleku,wtedy nie dajemy wina a zamiast całego jajka dajemy rozmącone żółtko.5.Wersja bogata to na samym winie,ale wtedy polecam półwytrawne. Edytowane 22 Lipca 2014 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-336996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #581 Opublikowano 27 Lutego 2014 Przepis na zupę cebulową Joli.Dzięki. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-337003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #582 Opublikowano 28 Lutego 2014 Dzisiaj piątek więc u nas dzień rybny .Na obiad filet z dorsza w cieście francuskim z brukselką w sosie winegret i sosem czosnkowo-jogurtowym A na kolację pierwsze w tym roku smażone w głębokim oleju szproty.Trochę szerzej na ten temat.Szproty znamy przede wszystkim w postaci wędzonej, a jest to smaczna rybka w postaci smażonej Moja babcia robiła z nich zupkę rybną o kwaśnym smaku.Zupka nie bardzo mi smakowała więc nie staram się odtworzyć jej smaku.Za to smażone - poezja Ze znanych mi rybnych restauracji tylko w sopockim Barze Przystań można je degustować.Kilo szprota to wydatek 4 zł.Do tego sporo oleju bo smażyć trzeba w głębokim oleju.A więc do dzieła.Szproty należy umyć i usunąć wnętrzności. Osuszamy i obtaczamy w mące W głębokiej patelni /ja użyłem woka/rozgrzewamy mocno olej . Kładziemy otrząśnięte z nadmiaru mąki szproty i smażymy z obu stron po ok.3 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowe ręczniki celem odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Teraz pozostaje przełożenie na talerz,posolenie i posypanie grubo mielonym pieprzem.Dodatek-cytryna To co na zdjęciu to 1/2 kg a więc wydatek 2 zł. Degustacja trwała króciutko i szproteczki zniknęły w tempie błyskawicznym.Te większe kawałki to resztki filetów dorsza które do ciasta francuskiego się nie zmieściły. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-337476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #583 Opublikowano 28 Lutego 2014 Na obiad filet z dorsza Jutro ja będę kosił dorszle .... I w niedzielę takie świeżutkie usmażę .... http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif Postaram się kilka na spółdzielnię zamrozić. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-337478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
animus Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #584 Opublikowano 28 Lutego 2014 Kruszynka a czy to dietetyczne jest ? bo narobiłeś smaka , jutro bryknę do sklepu może będą u nas mieli szprotki. Cytuj Pozdrawiam Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-337486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #585 Opublikowano 28 Lutego 2014 Jutro ja będę kosił dorszle . No to ...... połamania Tusiaczku . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-337511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #586 Opublikowano 28 Lutego 2014 A na kolację pierwsze w tym roku smażone w głębokim oleju szproty. Kaziku... cały czas mnie zaskakujesz...to nic nowego jeśli powiem że jesteś '' rekinowym mistrzem'' . Każdy jeden przepis z którego korzystam jest po prostu nie do podważenia .Świerzej szprotki u nas nie spotkałam... a szkoda.. Natomiast danie obiadowe jak dla mnie wygląda bardzo smacznie i godne '' papugowania'' Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-337540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #587 Opublikowano 28 Lutego 2014 Kruszynka a czy to dietetyczne jest ? Jak każda smażona rybka na trójglicerydy raczej nie wskazana ale od czau do czasu ,czemu nie / u mnie z tymi trój....też nie najlepiej / Postaram się kilka na spółdzielnię zamrozić. o ile połów będzie obfity a apetyty na świeżą w miarę umiarkowane Natomiast danie obiadowe jak dla mnie wygląda bardzo smacznie i godne '' papugowania'' Halusiu a jakie proste w wykonaniu.Filet osolony leciutko,skropiony cytrynką,posypany ulubionymi ziołami i pieprzem grubo mielonym,zapakowany w ciasto i 15 min w piekarniku.Nie wolno tylko zapomnieć o "kominku" w cieście Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-337580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #588 Opublikowano 2 Marca 2014 Dzisiaj piątek więc u nas dzień rybny . Ja tak miałem w wojsku Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-337915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #589 Opublikowano 2 Marca 2014 Ja tak miałem w wojsku A przed rybką grochówka na boczku i kiełbasie,bo ilość kalorii musiała się zgadzać Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-337919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #590 Opublikowano 3 Marca 2014 W ramach diety Wczoraj faszerowana główka /pozostałość po gołąbkach/ kapusty : A dzisiaj prawie ostatki ,więc w ramach walki z trójglicerydami i innymi takimi Duszona ze słodką kapustą /również pozostałość po produkcji gołąbków/ z dodatkiem śliwek i grzybów suszonych.Ciekawa jest historia tej potrawy;Pyt. co mam zrobić z tą kapustą ?Odp.zostaw jutro jakiś bigosik na szybko zrobięPyt. co mam kupić ?Odp.nic,wszystko jest w domu.Pyt.to może jakąś kiełbaskęOdp.jak chcesz to kup kawałek.ale nie za dużo,o linię dbamDzisiaj ranoPyt.czy coś jeszcze kupić do tej kapusty?Odp.nic ,kapusta już się dusi z grzybami i śliwkami,potem dodam kiełbaske i podsmażoną cebulkęPyt.to może jakieś mięsko ?Odp. no jak chcesz to jakąś malutką goloneczkę.Finał:Golonka prawie dwa kilo,słuszny kawał kiełbachy A jeżeli myślicie,że to ja robiłem te zakupy to się mylicie .Ale chęci miałem szczere Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-338370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
animus Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #591 Opublikowano 3 Marca 2014 Ja też usiłuję walczyć z przypadlosciami co wyszły podczas badań Dorsz wygladal smakowicie ze trzeba bylo sporzadzic danie wg przepisu przednie Cytuj Pozdrawiam Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-338372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #592 Opublikowano 3 Marca 2014 A jeżeli myślicie,że to ja robiłem te zakupyków to się mylicie .Ale chęci miałem szczere Podział obowiązków! !A efekt końcowy pyszny /KruszynkowY :) :clap: :clap: Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-338389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #593 Opublikowano 3 Marca 2014 A jeżeli myślicie,że to ja robiłem te zakupy to się mylicie Czyli dalej przez żołądek do serca i oby tak dalej do US *Ps. US.- Us,,,a Śmierć . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-338430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 29 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #594 Opublikowano 29 Marca 2014 Powolutku wracamy do zdrowia to i w kuchni się chce robić.Święta za pasem, czas zacząć peklowanie a tu w lodóweczce przeciągi.Na razie odbyła się narada co i ile.W poniedziałek i wtorek zakupy mięska i peklowanie.Z nowych wyzwań - szynka z dzika się szykuje.Już Anny walę z dzikiem przestudiowałem. A póki co to dzisiaj pierś z kurczęcia grillowana na patelni z ryżem i sosem z cebulki,imbiru,czosnku,miodu gryczanego i co tam jeszcze było pod łapą.Sałatka grecka z fetą i wspaniałymi oliwkami prosto z Grecji jako uzupełnienie witaminkowe Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-343305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #595 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Pierwszy efekt kulinarny podróży do Izraela - humus z pieczonego bakłażana,czosnku,oliwy,ostrej papryczki i uprażonych nasion sezamu A na obiad parę dni temu Jola takie klopsiki z pieczarkami przygotowała Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-344252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #596 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 humus z pieczonego bakłażana,czosnku,oliwy,ostrej papryczki i uprażonych nasion sezamu A to ciekawe !Humus robiłam dotychczas z ciecierzycy, sezamu, czosnku, przypraw i oliwy.Zainspirowałeś mnie Kaziu do wykonania tej wersji. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-344267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #597 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Humus robiłam dotychczas z ciecierzycy, sezamu, czosnku, przypraw i oliwy. Wszystko tak samo, tylko zamiast ciecierzycy pieczony w piekarniku przepołowiony bakłażan./pieczemy przekrojoną częścią do dołu na pergaminie. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-344272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #598 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 to moze cos jak baba ghanous? inaczej nazwana kawiorem dla ubogich Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-344273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #599 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 nazwana kawiorem dla ubogich No właśnie akurat coś dla mnie Nasza przewodniczka Rajka podała przepis na humus z cieciorki ale wspomniała,że również z soczewicy i z bakłażanów robią takowe pasty.W domu znalazłem w jednej ze swoich książek przepis z bakłażanem w roli głównej i wykonałem, Dobroć wspaniała wyszła.Do tej pory robiłem z ciecierzycy z puszki.Teraz zacznę eksperymenty z mieszaniem składników.W Izraelu humusy jakie jedliśmy w hotelu żydowskim i w arabskim różniły się poważnie smakami.Te pierwsze bardziej mi smakowały .Teraz kolej na falafele,tego do tej pory nie robiłem a bardzo nam smakowo "podeszły" Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-344285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #600 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 ja akurat ich nie lubie ,wole miesne kotleciki ,,bo ja miesozerna jestem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-344287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.