Kruszynka Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 30 Lipca 2013 Co zrobiłem z powyższego jesiotra jest pod tym linkiem https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=349073#349073 A tu fotki lekko humorystyczne z jesiotrem w aranżacji mojej córki :lol: :lol: :lol: :wink: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-294632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 31 Lipca 2013 :grin: :grin: :grin: :clap: :clap: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-294704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zestaw spływowy : :lol: Od lewej smalec,pasztetowa/pasztet/,mielonka,paprykarz szczeciński . I coś extra-słoninka marynowana.Miałem nadzieję,że Gonzo ją zdegustuje :wink: a tak to my musimy wydać opinię o tym wyrobie :thumbsup: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-294955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Kruszynka, świetny ten jesiotr ładna zdobycz :clap: :clap: smalec,pasztetowa/pasztet/,mielonka,paprykarz szczeciński4 powody do porannego ślinotoku :thumbsup: :grin: I coś extra-słoninka marynowana.boczki ze słoninami dobrze się dogadują ale takiej marynowanej jeszcze nie próbowałem w czym, jak, ile... chcę chcę chcę :devil: Pozdrawiam serdecznie Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-294957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 w czym, jak, ile... chcę chcę chcęOdpowiem jak wrócimy bez zatruć pokarmowych :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-294968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Odpowiem jak wrócimy bez zatruć pokarmowych :lol: :shock: :shock: :shock: :wink: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-294984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Andrzeju po słonince,po słonince :grin: :grin: :grin: To tylko do tej marynaty się odnosi. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-294985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Słoninka marynowana została dobrze przyjęta przez degustatorów :lol: :lol: :lol: Jedyny zarzut to jej "trupi" kolor :wink: :wink: :wink: :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-296276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Słoninka marynowana została dobrze przyjęta przez degustatorów :lol: :lol: :lol: Jedyny zarzut to jej "trupi" kolor :wink: :wink: :wink: :lol: Mnie bardzo smakowała a kolor nie przeszkadzał . Jedyną wadą to było jej mało . :tongue: :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-296291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Jedyną wadą to było jej małoTo się poprawię i następnym razem wezmę wiadro a nie wiadereczko :lol: :lol: :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-296299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Pomysł na zamarynowanie w zalewie octowej słoniny narodził się po skonsumowaniu utopenców.Została zalewa tak cudownie pachnąca przyprawami , cebulką i czosnkiem,że żal mi było ją wylać.Miałem akurat zasolony kawał grubej słoninki .W soli przebywała ok.1 miesiąca.Wsadziłem ją do zalewy i do lodówki.Po 3 tygodniach była "naruszona"i okazała się być bardzo,bardzo smakowita :thumbsup: .Reszta zniknęła na początkowym biwaku na spływie :lol: Bardzo dobra zakąska do zmrożonej wódeczki w towarzystwie cieniutko pokrojonej cebulki i razowego chlebka. Powtarzam zdjęcie by ewentualni zainteresowani mieli pogląd na sprawę bez szukania :wink: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-296698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Nadeszły chłodniejsze dni więc można już robić takie jedzonko :lol: :thumbsup: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-297140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Witam,mój wujek mówił na to jedzonko KWANTY, jeśli to wieprzowa galaretka z nóżek. Bardzo mnie się ta nazwa spodobała. Jej rodowodu /etymologii/ niestety nie znam. Wiem, że w niektórych rejonach mówi się na to GALAT Z NÓŻEK. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-297147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 https://www.google.pl/search?q=galart&client=firefox-a&hs=w5B&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=IYMYUpSkJa6N4gTjgoDgCw&ved=0CDwQsAQ&biw=1024&bih=629 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-297150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 dyzio,u nas się też mówi zimne nóżki :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-297153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 :grin: KWANTYPochodzi z gwary poznanskiej, znaczy po prostu nogi,nozki Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-297162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 A moja babcia mówiła nato studzinina. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-297163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Witam, mój wujek mówił na to jedzonko KWANTY, jeśli to wieprzowa galaretka z nóżek. Bardzo mnie się ta nazwa spodobała. Jej rodowodu /etymologii/ niestety nie znam. Wiem, że w niektórych rejonach mówi się na to GALAT Z NÓŻEK. wujek jest fizykiem ..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-297183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Wiem, że w niektórych rejonach mówi się na to GALAT Z NÓŻEK.Dyziu a w Wejherowie o zylcu nie słyszałeś ? :wink: Co prawda klasyczny powinien być zmielony , ale taki krojony też jest popularny . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-297411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Witam, no zylc to jest tego dania normalna nazwa. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-297470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 no zylc to jest tego dania normalna nazwa.No właśnie :lol: :lol: :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-297472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 ANNAM zapewne teraz śpi a ja Jej dedykuję ten przepis z dzisiejszego obiadu :wink: Tak mnie jakoś naszło i zrobiłem paprykę nadziewaną kaszanką .Oczywiście jest to kaszanka z krwi i przepisu z okolic Pobiedziska :lol: Produkty: papryka kaszanka cebula szalotka kilka pomidorków łycha smalcu ze skwarkami kilka plasterków sera żółtego kilka ziemniaków sól,pieprz,majeranek. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i lekko ją solimy wewnątrz. Cebulę kroimy w piórka i podduszamy na łyżce smalcu,ziemniaki podgotowujemy na półtwardo. Podduszoną cebulę odkładamy na miseczkę a na tej samej patelni podsmażamy kaszankę doprawiając ją na trochę ostrzej.Ja dodałem sporo pieprzu i potężną ilość majeranku. Ostudzoną kaszanką nadziewamy paprykę , na wierzch kładziemy podduszoną cebulkę. Papryki układamy w naczyniu /w moim przypadku w mojej "cudownej"patelni/,przekładamy ziemniaczkami pokrojonymi w ósemki i pozostałą duszoną cebulą. Na wierzch dałem podwójnie /takie dzisiaj czasy,że nawet ser jest bardzo dziurawy :grin: / i połówki małych pomidorków.Na wierzch pokrojone w krążki szalotki.Całość solimy i pieprzymy grubo zmielonym pieprzem. Dusimy pod przykryciem na małym gazie przez około 50 minut. Na talerzu po uduszeniu I jeszcze przekrój papryki Wykonałem w wersji duszonej,można też w wersji pieczonej w piekarniku.Wtedy wkładamy papryki do brytfanki lub innego naczynia bez przykrycia i zapiekamy w temperaturze ok.150 st. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-298112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Kruszynka,DZiekuje. Nigdy nie jadlam papryki faszerowanej kaszanka, ale nic straconego. Kiedy moje zycie wroci do normy( bo teraz mam niestety bardzopostawione na glowie) zrobie taki obiad. Wyglada pysznie, a ja przed sniadaniem jestem, to jeszcze bardziej pysznie :thumbsup: Pytanie tylko czy musi byc zolta papryka czy obojetnie jakakolwiek? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-298202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Pytanie tylko czy musi byc zolta papryka czy obojetnie jakakolwiek?Oczywiście ,że jakakolwiek. :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-298226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Ja niestety papryki jeść nie mogę, ale polecam w podobny sposób przygotowane jabłka.Pojawiły się już antonówki - są do tego najlepsze :thumbsup: Nadziewane kaszanką jabłka można upiec w piekarniku albo na grillu. Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-298233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.