Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co zrobiłem z powyższego jesiotra jest pod tym linkiem

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=349073#349073

A tu fotki lekko humorystyczne z jesiotrem w aranżacji mojej córki :lol: :lol: :lol: :wink:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-294632
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zestaw spływowy : :lol:

 

 

Od lewej smalec,pasztetowa/pasztet/,mielonka,paprykarz szczeciński .

I coś extra-słoninka marynowana.Miałem nadzieję,że Gonzo ją zdegustuje :cry: :wink: a tak to my musimy wydać opinię o tym wyrobie :thumbsup:

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-294955
Udostępnij na innych stronach

Kruszynka, świetny ten jesiotr :D ładna zdobycz :clap: :clap:

smalec,pasztetowa/pasztet/,mielonka,paprykarz szczeciński

4 powody do porannego ślinotoku :thumbsup: :grin:

I coś extra-słoninka marynowana.

boczki ze słoninami dobrze się dogadują :cool: ale takiej marynowanej jeszcze nie próbowałem :D w czym, jak, ile... chcę chcę chcę :devil: Pozdrawiam serdecznie :D

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-294957
Udostępnij na innych stronach

w czym, jak, ile... chcę chcę chcę

Odpowiem jak wrócimy bez zatruć pokarmowych :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-294968
Udostępnij na innych stronach

Odpowiem jak wrócimy bez zatruć pokarmowych :lol:

 

 

 

:shock: :shock: :shock: :wink:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-294984
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju po słonince,po słonince :grin: :grin: :grin:

To tylko do tej marynaty się odnosi.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-294985
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Słoninka marynowana została dobrze przyjęta przez degustatorów :lol: :lol: :lol: Jedyny zarzut to jej "trupi" kolor :wink: :wink: :wink: :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-296276
Udostępnij na innych stronach

Słoninka marynowana została dobrze przyjęta przez degustatorów :lol: :lol: :lol: Jedyny zarzut to jej "trupi" kolor :wink: :wink: :wink: :lol:

 

Mnie bardzo smakowała a kolor nie przeszkadzał . Jedyną wadą to było jej mało . :tongue: :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-296291
Udostępnij na innych stronach

Jedyną wadą to było jej mało

To się poprawię i następnym razem wezmę wiadro a nie wiadereczko :lol: :lol: :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-296299
Udostępnij na innych stronach

Pomysł na zamarynowanie w zalewie octowej słoniny narodził się po skonsumowaniu utopenców.Została zalewa tak cudownie pachnąca przyprawami , cebulką i czosnkiem,że żal mi było ją wylać.Miałem akurat zasolony kawał grubej słoninki .W soli przebywała ok.1 miesiąca.Wsadziłem ją do zalewy i do lodówki.Po 3 tygodniach była "naruszona"i okazała się być bardzo,bardzo smakowita :thumbsup: .Reszta zniknęła na początkowym biwaku na spływie :lol:

Bardzo dobra zakąska do zmrożonej wódeczki w towarzystwie cieniutko pokrojonej cebulki i razowego chlebka.

Powtarzam zdjęcie by ewentualni zainteresowani mieli pogląd na sprawę bez szukania :wink:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-296698
Udostępnij na innych stronach

Nadeszły chłodniejsze dni więc można już robić takie jedzonko :lol: :thumbsup:

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-297140
Udostępnij na innych stronach

Witam,

mój wujek mówił na to jedzonko KWANTY, jeśli to wieprzowa galaretka z nóżek. Bardzo mnie się ta nazwa spodobała. Jej rodowodu /etymologii/ niestety nie znam. Wiem, że w niektórych rejonach mówi się na to GALAT Z NÓŻEK.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-297147
Udostępnij na innych stronach

:grin:

KWANTY

Pochodzi z gwary poznanskiej, znaczy po prostu nogi,nozki

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-297162
Udostępnij na innych stronach

Witam,

mój wujek mówił na to jedzonko KWANTY, jeśli to wieprzowa galaretka z nóżek. Bardzo mnie się ta nazwa spodobała. Jej rodowodu /etymologii/ niestety nie znam. Wiem, że w niektórych rejonach mówi się na to GALAT Z NÓŻEK.

wujek jest fizykiem .....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-297183
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że w niektórych rejonach mówi się na to GALAT Z NÓŻEK.

Dyziu a w Wejherowie o zylcu nie słyszałeś ? :wink: Co prawda klasyczny powinien być zmielony , ale taki krojony też jest popularny .

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-297411
Udostępnij na innych stronach

Witam,

no zylc to jest tego dania normalna nazwa.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-297470
Udostępnij na innych stronach

no zylc to jest tego dania normalna nazwa.

No właśnie :lol: :lol: :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-297472
Udostępnij na innych stronach

ANNAM zapewne teraz śpi a ja Jej dedykuję ten przepis z dzisiejszego obiadu :wink:

Tak mnie jakoś naszło i zrobiłem paprykę nadziewaną kaszanką .Oczywiście jest to kaszanka z krwi i przepisu z okolic Pobiedziska :lol:

Produkty:

papryka

kaszanka

cebula

szalotka

kilka pomidorków

łycha smalcu ze skwarkami

kilka plasterków sera żółtego

kilka ziemniaków

sól,pieprz,majeranek.

Z papryki usuwamy gniazda nasienne i lekko ją solimy wewnątrz.

Cebulę kroimy w piórka i podduszamy na łyżce smalcu,ziemniaki podgotowujemy na półtwardo.

Podduszoną cebulę odkładamy na miseczkę a na tej samej patelni podsmażamy kaszankę doprawiając ją na trochę ostrzej.Ja dodałem sporo pieprzu i potężną ilość majeranku.

Ostudzoną kaszanką nadziewamy paprykę , na wierzch kładziemy podduszoną cebulkę.

Papryki układamy w naczyniu /w moim przypadku w mojej "cudownej"patelni/,przekładamy ziemniaczkami pokrojonymi w ósemki i pozostałą duszoną cebulą.

Na wierzch dałem podwójnie /takie dzisiaj czasy,że nawet ser jest bardzo dziurawy :grin: / i połówki małych pomidorków.Na wierzch pokrojone w krążki szalotki.Całość solimy i pieprzymy grubo zmielonym pieprzem.

Dusimy pod przykryciem na małym gazie przez około 50 minut.

 

 

 

 

 

Na talerzu po uduszeniu

 

 

I jeszcze przekrój papryki

 

Wykonałem w wersji duszonej,można też w wersji pieczonej w piekarniku.Wtedy wkładamy papryki do brytfanki lub innego naczynia bez przykrycia i zapiekamy w temperaturze ok.150 st.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-298112
Udostępnij na innych stronach

Kruszynka,DZiekuje. Nigdy nie jadlam papryki faszerowanej kaszanka, ale nic straconego. Kiedy moje zycie wroci do normy( bo teraz mam niestety bardzopostawione na glowie) zrobie taki obiad.

Wyglada pysznie, a ja przed sniadaniem jestem, to jeszcze bardziej pysznie :thumbsup:

Pytanie tylko czy musi byc zolta papryka czy obojetnie jakakolwiek?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-298202
Udostępnij na innych stronach

Pytanie tylko czy musi byc zolta papryka czy obojetnie jakakolwiek?

Oczywiście ,że jakakolwiek. :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-298226
Udostępnij na innych stronach

Ja niestety papryki jeść nie mogę, ale polecam w podobny sposób przygotowane jabłka.

Pojawiły się już antonówki - są do tego najlepsze :thumbsup:

Nadziewane kaszanką jabłka można upiec w piekarniku albo na grillu.

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/17/#findComment-298233
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.