Olek.P Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 1 Listopada 2013 Hallo !!! Mysle ze 1kg, to jedna godzina pieczenia, Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 2 Listopada 2013 A w jakich jednostkach waga? Jak kaczka waży 2 kg to piekę 2 h, jak 2,20 to 2h i 20 min itd. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 2 Listopada 2013 Jak kaczka waży 2 kg to piekę 2 h, jak 2,20 to 2h i 20 min itd.a jak 2,70.... Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 2 Listopada 2013 to 2 h i ..............no właśnie, ale mi się jeszcze taka nie trafiła to nie kombinowałem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 2 Listopada 2013 mi się jeszcze taka nie trafiła mimo to życzę samych dużych i dorodnych i tak apetycznych ja na tych zdjęciech powyżej Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 2 Listopada 2013 Więc w przyszły weekend będzie kaczuszka Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 2 Listopada 2013 Więc w przyszły weekend będzie kaczuszka Tam zaraz kaczuszka..... Tradycyjna świętomarcińska gęś http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif A właściwie trzy gąski..... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 2 Listopada 2013 Świadziu Arkadiusz wszystko wyjaśnił i podał przepis.To jeżeli pozwolisz podam Tobie jak ja robiłem powyższą kaczuszkę.Kaczka została na 12 godz, włożona do zimnej wody.Następnie po osuszeniu /dokładnym/ natarta mieszaniną soli,pieprzu,papryki słodkiej i ostrej,tymianku i majeranku.Do wnętrza wkładam szare renety pokrojone w ósemki wymieszane z majerankiem i odrobiną cukru.Można dodać ząbek czosnku.Po nadzianiu formujemy tuszkę i wkładamy na ok.12 godz do lodówki.Przed pieczeniem wyjmujemy tuszkę z lodówki by ociepliła się do temperatury pokojowj.Na patelni wytapiamy tłuszcz z kaczki /wyjęty z jamy brzusznej/Piekarnik rozgrzewamy do 100 st.Kaczkę sparzamy /krótko/ wrzątkiem z obu stron a następnie polewamy wytopionym,wrzącym tłuszczem.Zabieg ten powoduje zamknięcie porów skóry i zapobiega nadmiernemu wytopieniu się tłuszczu z kaczuszki.Do brytfanny wkładam marchewkę , kawałek pora,cebulkę /najlepiej szalotkę/,kawałek selera i pietruszki.Po upieczeni kaczkiw arzywa zmiksowane trafią do sosu.Wkładamy do piekarnika i po 15 min.zmniejszamy temp.do 180 st.Często polewam wytworzonym sosem,średnio co 5 min.W połowie pieczenia odwracam tuszkę a przed końcem pieczenia powraca do stanu "wyjściowego".Po upieczeniu wyjmujemy na deskę i pozwalamy kaczce odpocząć przez ok.10 min.przed porcjowaniem.Czas pieczenia stosuję nieco inny-1godz./kg.tuszki,1/2 godz na ostatni kilogram.Tzn.2 kg kaczka jest pieczona 1,5 godz.4 kg gęś 3 i 1/2 godz.Ten konkretny przepis odnosi się do powyżej zaprezentowanej białej kaczuszki.Można kaczki nadziać farszem zątrobki i innych dodatków,można nadziać kaszą gryczną z grzybami suszonymi,można wyluzować przed nadziewaniem lub po upieczeniu i podać ja podsmażoną na masełku /polecam !/Jednym słowem można ją przyżądzić w wielu smakowitych wersjach.Kaczkogęsi moim zdaniem posiadają najbardziej smaczne mięso.Jest bardziej kruche od gęsiego i mnij tłuste od kaczego .Poniżej link do mojej wersji kaczkogęsi z przed kilku lat.http://wedlinydomowe.pl/grillowanie-i-pieczenie/piekarnik/1469-dwie-kaczuszki-kruszynki Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 2 Listopada 2013 Kaczka została na 12 godz, włożona do zimnej wody. Dlatego, że była zamrożona, czy w celu "skruszenia" ? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 2 Listopada 2013 Świadziu Arkadiusz wszystko wyjaśnił i podał przepis. Zapomniałeś dodać prosty przepis Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 3 Listopada 2013 Zapomniałeś dodać prosty przepis Nie ,nie zapomniałem.Po prostu rozwinąłem taki sam przepis o kilka czynności sprzyjających otrzymaniu kaczki kruchej i nadmiernie nie wytopionej .Po za tym , jeżeli Świadziu skierował pytanie do mnie to , czułem się w obowiązku udzielić opowiedzi jak wykonałem prezentowną kaczuszkę. Dlatego, że była zamrożona, czy w celu "skruszenia" ? Celem nabrania soczytości.Sposób stosowany w wielu przepisach dotyczących drobiu.Dodano: 03 listopad 2013 - 06:28Jeszcze małe sprostowanie-piekarnik rozgrzewamy do 200 st a nie 100 . Dzięki Wirusowi z uwagę ,ale że też Arkadiusz tego nie zauważył Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) .Sposób stosowany w wielu przepisach dotyczących drobiu. A można prosić o namiar na literaturę w tej sprawie . Dodano: 03 listopad 2013 - 08:17 ale że też Arkadiusz tego nie zauważył Zauważył zauważył ,ale Twoje przepisy są nieco jak dla mnie udziwnione ( vide moczenie przed pieczeniem) więc się nie odzywałem. Edytowane 3 Listopada 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) A można prosić o namiar na literaturę w tej sprawie . Weż do ręki kilka książek kucharskich,poczytaj magazyn "kuchnia",pozaglądaj do zpisnych przez siebie w zeszycie /mam taki/ przepisów.I znajdziesz tam odpowiedzi.Moczenie przed pieczeniem tuszek w jednych przepisach jest zalecane w innych /np.Kuchnia Polska wręcz zabraniane ze względu na utratę białek/.Wybór należy do Ciebie.Naukowcem ani encyklopedycznym fachowcem nie jestem więc z Wielką Literaturą się nie spotykam.Nie mam też w zwyczaju odpowiadać na pytania skierowane nie do mnie w czyimś wątku . ale Twoje przepisy są nieco jak dla mnie udziwnione ( vide moczenie przed pieczeniem) więc się nie odzywałem. Już o tym udziwnieniu słyszałem /czytałem /od Ciebie przy okazji zamieszczania przepisów na śledzie.Więc specjalnie zmieszczam przepis najprostszy z prostych "Śledż po cholewkarsku"Wyjmujesz śledzia z beczki,walisz o cholewę i wykładasz na talerz.Trochę dzisiaj trudny do wykonania bo takich śledzi już teraz nie spotkasz,wszystkie są w solance.Ale od czasu do czasu jak dostanę duże,tłuste zielone śledzie to sobie je solę w stary sposób.Jeżeli już jesteśmy przy soleniu to przedstawiam mój solony boczek.Załapałem się na dość gruby , ale bardzo tłusty boczek.Zasoliłem i trzymałem w soli 1 miesiąc.Potem został na 10 min.włożony do wrzącej wody.Następnie osuszony.Połówka została krótko obwędzona w ciepłym dymie i powieszona na haku do suszenia.Druga suszona jest bez wędzenia.Na fotce ta wędzona częśćA to dzisiejsze śniadanko na bazie wyżej zaprezentowanego solonego boczku z dodatkiem serka prosto z Wielkopolski Przy okazji testuję aparat foto bez plami na obiektywie Edytowane 3 Listopada 2013 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) .Do wnętrza wkładam szare renety pokrojone w ósemki wymieszane z majerankiem i odrobiną cukru.Można dodać ząbek czosnku. Wielce się narażając przed weekendem wspomnę o suszonych morelach, które to Luiza jeszcze wkłada do wnętrza kaczuszki. Pozdrawiam P.S. zamiana suszanych na suszonych Edytowane 3 Listopada 2013 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 3 Listopada 2013 Piekarnik rozgrzewamy do 100 st............. Wkładamy do piekarnika i po 15 min.zmniejszamy temp.do 180 st. Kruszynko,z jakiej temperatury pierwotnej schodzimy?Prawdopodobnie zakradł się jakiś błąd Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 3 Listopada 2013 Wielce się narażając przed weekendem wspomnę o suszonych morelach To i ja się narażę bo ja jabłka ( szara reneta) daję w całości , żeby w środku nie zrobiła się paciaja.Później takie pieczone jabłko w całości jak znalazł do kaczuszki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 3 Listopada 2013 No i pięknie posprzątane.Potwierdziło to tylko moje domysły Abratku Żegnam ozięble.Szkoda,że nawet w koszu nie mogę się znalżć. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 3 Listopada 2013 OJ..Kaziu.. mea culpa.. To ja posprzątałam .. ale tylko dlatego,że zaczęło się robić niefajnie.. Nie szukaj w koszu..pisz tutaj... To Twój temat i tak zostanie.. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) OJ..Kaziu.. mea culpa. Może i trochę moja ,ale nie miałem naprawdę złych intencji.Zadałem jedynie proste pytanie dlaczego tak a nie inaczej i skąd ta wiedza, ale widzę , że od pewnego czasu( wiadomo od którego) działam na Kolegę jak płachta na byka i w każdym moim poście doszukuje się złośliwości .Wyluzuj Kruszynka i będzie dobrze. P.STeraz możesz już sam usunąć ten post Edytowane 3 Listopada 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 3 Listopada 2013 Kaziku,naprawdę BARDZO dziękuje za szczegółowy przepis - takiego właśnie potrzebowałem Pozdrawiam serdecznie Grzegorz Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 3 Listopada 2013 No i pięknie posprzątane nie sądzę Kaziu że lubisz mieć śmietnik w swoim otoczeniu.... Potwierdziło to tylko moje domysły Abratku o jakich domysłach piszesz?wyrzuciłem do kosza to co nie miało z tematem wiele wspólnego - tam można spokojnie to odczytać, ale jeśli masz taką wolę to "wysypię" z powrotem do Twojego podwórka ten cały śmietnik.... Żegnam ozięble. nie rozumiem Twojej postawy.... ale skoro masz do nas takie podejście to trudno..... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) P.S Teraz możesz już sam usunąć ten post Zostawię sobie na wieczną pamiątkę.Dzisiejszy obiadek składał się z duszonego królika a ściślej combra i udek + dwie nereczki,buraczków i gotowanych ziemniaków .Do tego czerwone wino produkcji Luizy i Gonza.Przepyszne !!!! /wino oczywiście/Po obsmażeniu na maśle klarowanym /sam klarowałem/ dusiłem wraz dodatkiem cebuli i ziół w mojej cudownej patelni oczywiście pod przykryciemPo uduszeniu do miękości wyjąłem mięsko i oddzieliłem od kości.Smak przerobiłem na sos śmietanowy /na wiejskiej śmietanie/.Następnie mięsko dodałem do sosu i jeszcze trochę poddusiłem.Na talerzu wyglądało to tak:Ewentualny zarzut przygotowywania specjalnego talerza do fotografii odpieram tym zdjęciem.Jakoś tak lubię mieć poukładane na talerzu.Smakuje w dwójnasób dobrze Edytowane 17 Listopada 2013 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-313768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 17 Listopada 2013 Kaziu - Twoje cudowne patelnie widziałem w cudownym domku , ale to już pewnie Wejerowo - prawda , czy fałsz ?Cynaderki , a raczej nerki dodane przez Gonza do świeżynki zrobiły furorę w Parzęcach , tak niewiele do szczęścia potrzeba . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-313772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 18 Listopada 2013 ale to już pewnie Wejerowo - prawda , czy fałsz Prawda.Zacząłem zimowanie w domowych pieleszach / z przedwami oczywiście/Miałem wrócić we wtorek,ale prace porządkowe zakończyłem wcześniej i mogłem przywiezionego królika podać na obiadek niedzielny. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-314062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 18 Listopada 2013 "Zaległe " fotki kaczki z przed paru dni w towarzystwie pasztetu z cukinii w/g przepisu Małgoś ,pomidorów w śmietanie i gruszek konserwowych.Dekoracja nie jest dedykacją . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-314169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.