Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

A w jakich jednostkach waga?

 

Jak kaczka waży 2 kg to piekę 2 h, jak 2,20 to 2h i 20 min itd. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310335
Udostępnij na innych stronach

to 2 h i ..............no właśnie, ale mi się jeszcze taka nie trafiła to nie kombinowałem. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310347
Udostępnij na innych stronach

 

 

mi się jeszcze taka nie trafiła

 mimo to życzę samych dużych i dorodnych i tak apetycznych ja na tych zdjęciech powyżej :D

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310371
Udostępnij na innych stronach

Więc w przyszły weekend będzie kaczuszka :)

Tam zaraz kaczuszka..... Tradycyjna świętomarcińska gęś http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif A właściwie trzy gąski.....

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310394
Udostępnij na innych stronach

Świadziu Arkadiusz wszystko wyjaśnił i podał przepis.

To jeżeli pozwolisz podam Tobie jak ja robiłem powyższą kaczuszkę.

Kaczka została na 12 godz, włożona do zimnej wody.Następnie po osuszeniu /dokładnym/ natarta mieszaniną soli,pieprzu,papryki słodkiej i ostrej,tymianku i majeranku.Do wnętrza wkładam szare renety pokrojone w ósemki wymieszane z majerankiem i odrobiną cukru.Można dodać ząbek czosnku.Po nadzianiu formujemy tuszkę i wkładamy na ok.12 godz do lodówki.

post-39731-0-03897400-1383418679_thumb.jpg

Przed pieczeniem wyjmujemy tuszkę z lodówki by ociepliła się do temperatury pokojowj.Na patelni wytapiamy tłuszcz z kaczki /wyjęty z jamy brzusznej/

Piekarnik rozgrzewamy do 100 st.Kaczkę sparzamy /krótko/ wrzątkiem z obu stron a następnie polewamy wytopionym,wrzącym tłuszczem.Zabieg ten powoduje zamknięcie porów skóry i zapobiega nadmiernemu wytopieniu się tłuszczu z kaczuszki.Do brytfanny wkładam marchewkę , kawałek pora,cebulkę /najlepiej szalotkę/,kawałek selera i pietruszki.Po upieczeni kaczkiw arzywa zmiksowane trafią do sosu.

Wkładamy do piekarnika i po 15 min.zmniejszamy temp.do 180 st.Często polewam wytworzonym sosem,średnio co 5 min.W połowie pieczenia odwracam tuszkę a przed końcem pieczenia powraca do stanu "wyjściowego".Po upieczeniu wyjmujemy na deskę i pozwalamy kaczce odpocząć przez ok.10 min.przed porcjowaniem.

Czas pieczenia stosuję nieco inny-1godz./kg.tuszki,1/2 godz na ostatni kilogram.Tzn.2 kg kaczka jest pieczona 1,5 godz.4 kg gęś 3 i 1/2 godz.

Ten konkretny przepis odnosi się do powyżej zaprezentowanej białej kaczuszki.Można kaczki nadziać farszem zątrobki i innych dodatków,można nadziać kaszą gryczną z grzybami suszonymi,można wyluzować przed nadziewaniem lub po upieczeniu i podać ja podsmażoną na masełku /polecam !/

Jednym słowem można ją przyżądzić w wielu smakowitych wersjach.

Kaczkogęsi moim zdaniem posiadają najbardziej smaczne mięso.Jest bardziej kruche od gęsiego i mnij tłuste od kaczego .Poniżej link do mojej wersji kaczkogęsi z przed kilku lat.

http://wedlinydomowe.pl/grillowanie-i-pieczenie/piekarnik/1469-dwie-kaczuszki-kruszynki

 

 

post-39731-0-39923400-1383419984_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310430
Udostępnij na innych stronach

 

 

Świadziu Arkadiusz wszystko wyjaśnił i podał przepis.

 

Zapomniałeś dodać prosty przepis :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310446
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zapomniałeś dodać prosty przepis :D

Nie ,nie zapomniałem.Po prostu rozwinąłem taki sam przepis o kilka czynności sprzyjających otrzymaniu kaczki kruchej i  nadmiernie nie wytopionej .Po za tym , jeżeli Świadziu skierował pytanie do mnie to , czułem  się w obowiązku udzielić opowiedzi jak wykonałem prezentowną kaczuszkę. :D

 

 

Dlatego, że była zamrożona, czy w celu "skruszenia" ?

Celem nabrania soczytości.Sposób stosowany w wielu przepisach dotyczących drobiu.



Dodano: 03 listopad 2013 - 06:28

Jeszcze małe sprostowanie-piekarnik rozgrzewamy do 200 st a nie 100 :D . Dzięki Wirusowi z uwagę ,ale że też Arkadiusz tego nie zauważył :facepalm::D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310503
Udostępnij na innych stronach

.Sposób stosowany w wielu przepisach dotyczących drobiu.

 

A można prosić o namiar na literaturę w tej sprawie .

 

Dodano: 03 listopad 2013 - 08:17

 

 

ale że też Arkadiusz tego nie zauważył

 

Zauważył zauważył ,ale Twoje przepisy są nieco jak dla mnie udziwnione ( vide moczenie przed pieczeniem) więc się nie odzywałem. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310511
Udostępnij na innych stronach

A można prosić o namiar na literaturę w tej sprawie .

 

Weż do ręki kilka książek kucharskich,poczytaj magazyn "kuchnia",pozaglądaj do zpisnych przez siebie w zeszycie /mam taki/ przepisów.I znajdziesz tam odpowiedzi.Moczenie przed pieczeniem tuszek w jednych przepisach jest zalecane w innych /np.Kuchnia Polska wręcz zabraniane ze względu na utratę białek/.Wybór należy do Ciebie.Naukowcem ani encyklopedycznym fachowcem nie jestem więc z Wielką  Literaturą się nie spotykam.Nie mam też w zwyczaju odpowiadać na pytania skierowane nie do mnie  w czyimś wątku .

 

ale Twoje przepisy są nieco jak dla mnie udziwnione ( vide moczenie przed pieczeniem) więc się nie odzywałem.

 

 

Już o tym udziwnieniu słyszałem /czytałem /od Ciebie przy okazji zamieszczania przepisów na śledzie.

Więc specjalnie zmieszczam  przepis najprostszy z prostych "Śledż po cholewkarsku"

Wyjmujesz śledzia z beczki,walisz o cholewę i wykładasz na talerz.

Trochę dzisiaj trudny do wykonania bo takich śledzi już teraz nie spotkasz,wszystkie są w solance.Ale od czasu do czasu jak dostanę duże,tłuste zielone śledzie to sobie je solę w stary sposób.

Jeżeli już jesteśmy przy soleniu to przedstawiam mój solony boczek.

Załapałem się na dość gruby , ale bardzo tłusty boczek.Zasoliłem i trzymałem w soli 1 miesiąc.Potem został na 10 min.włożony do wrzącej wody.Następnie osuszony.Połówka została krótko obwędzona w ciepłym dymie i powieszona na haku do suszenia.Druga suszona jest bez wędzenia.

Na fotce ta wędzona częśćpost-39731-0-60873100-1383466019_thumb.jpg

A to dzisiejsze śniadanko na bazie wyżej zaprezentowanego solonego boczku z dodatkiem serka prosto z Wielkopolski :)post-39731-0-42957100-1383466273_thumb.jpg

Przy okazji testuję aparat foto bez plami na obiektywie :D

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310519
Udostępnij na innych stronach

.Do wnętrza wkładam szare renety pokrojone w ósemki wymieszane z majerankiem i odrobiną cukru.Można dodać ząbek czosnku.

 

Wielce się narażając przed weekendem wspomnę o suszonych morelach, które to Luiza jeszcze wkłada do wnętrza kaczuszki. :tongue:  :thumbsup:

 

Pozdrawiam ;)

P.S. zamiana suszanych na suszonych

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310545
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piekarnik rozgrzewamy do 100 st............. Wkładamy do piekarnika i po 15 min.zmniejszamy temp.do 180 st.
 

Kruszynko,

z jakiej temperatury pierwotnej schodzimy?

Prawdopodobnie zakradł się jakiś błąd  :hmm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310557
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wielce się narażając przed weekendem wspomnę o suszonych morelach

 

To i ja się narażę ;) bo ja jabłka ( szara reneta) daję w całości , żeby w środku nie zrobiła się paciaja.Później takie pieczone jabłko w całości  jak znalazł do kaczuszki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310558
Udostępnij na innych stronach

No i pięknie posprzątane.Potwierdziło to tylko moje domysły Abratku :D Żegnam ozięble.Szkoda,że nawet w koszu nie mogę się znalżć.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310656
Udostępnij na innych stronach

OJ..Kaziu.. mea culpa.. To ja posprzątałam ..  ale tylko dlatego,że zaczęło się robić niefajnie..

 

Nie szukaj w koszu..pisz tutaj...

 

To Twój temat i tak zostanie.. :blush::cool:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310657
Udostępnij na innych stronach

OJ..Kaziu.. mea culpa.

 

Może i trochę moja ,ale nie miałem naprawdę złych intencji.Zadałem jedynie proste pytanie dlaczego tak a nie inaczej i skąd ta wiedza, ale widzę , że od pewnego czasu( wiadomo od którego)  działam na Kolegę jak płachta na byka i w każdym moim poście doszukuje się złośliwości .Wyluzuj Kruszynka i będzie dobrze. :)

 

P.S

Teraz możesz już sam usunąć ten post

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310663
Udostępnij na innych stronach

Kaziku,

naprawdę BARDZO dziękuje za szczegółowy przepis - takiego właśnie potrzebowałem :)

 

Pozdrawiam serdecznie Grzegorz

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310670
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i pięknie posprzątane
nie sądzę Kaziu że lubisz mieć śmietnik w swoim otoczeniu....

 

 

Potwierdziło to tylko moje domysły Abratku
o jakich domysłach piszesz?

wyrzuciłem do kosza to co nie miało z tematem wiele wspólnego - tam można spokojnie to odczytać, ale jeśli masz taką wolę to "wysypię" z powrotem do Twojego podwórka ten cały śmietnik.... :mellow:

 

 

 

Żegnam ozięble.
nie rozumiem Twojej postawy.... ale skoro masz do nas takie podejście to trudno.....
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-310675
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

P.S Teraz możesz już sam usunąć ten post

 

Zostawię sobie na wieczną pamiątkę.

Dzisiejszy obiadek składał się z duszonego królika a ściślej combra i udek + dwie nereczki,buraczków i gotowanych ziemniaków .Do tego czerwone wino produkcji Luizy i Gonza.Przepyszne !!!! /wino oczywiście/

Po obsmażeniu na maśle klarowanym /sam klarowałem/ dusiłem wraz dodatkiem cebuli i ziół w mojej cudownej patelni oczywiście pod przykryciem

post-39731-0-79903300-1384696400_thumb.jpg

Po uduszeniu do miękości wyjąłem mięsko i oddzieliłem od kości.Smak przerobiłem na sos śmietanowy /na wiejskiej śmietanie/.Następnie mięsko dodałem do sosu i jeszcze trochę poddusiłem.

Na talerzu wyglądało to tak:

post-39731-0-52233000-1384696417_thumb.jpg

Ewentualny zarzut przygotowywania specjalnego talerza do fotografii odpieram tym zdjęciem.Jakoś tak lubię mieć poukładane na talerzu.Smakuje w dwójnasób dobrze :D

post-39731-0-50108700-1384696857_thumb.jpg

post-39731-0-41959100-1384696386_thumb.jpg

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-313768
Udostępnij na innych stronach

Kaziu - Twoje cudowne patelnie widziałem w cudownym domku , ale to już pewnie Wejerowo - prawda , czy fałsz ?

Cynaderki , a raczej nerki dodane przez Gonza do świeżynki zrobiły furorę w Parzęcach , tak niewiele do szczęścia potrzeba .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-313772
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale to już pewnie Wejerowo - prawda , czy fałsz

Prawda.Zacząłem zimowanie w domowych pieleszach / z przedwami oczywiście/Miałem wrócić we wtorek,ale prace porządkowe zakończyłem wcześniej i mogłem przywiezionego królika podać na obiadek niedzielny. :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-314062
Udostępnij na innych stronach

"Zaległe " fotki kaczki z przed paru dni :hmm: w towarzystwie pasztetu z cukinii w/g przepisu Małgoś ,pomidorów w śmietanie i gruszek konserwowych.Dekoracja nie jest dedykacją :D:tongue: .

 

post-39731-0-13014900-1384791078_thumb.jpgpost-39731-0-75714500-1384791126_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/19/#findComment-314169
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.