asia50 Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 24 Listopada 2011 to dopiero teraz zdradzacie sekret zakupu :wink: :wink: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 24 Listopada 2011 Popełniłem dzisiaj pasztet z wątróbek indyczych.W zasadzie najlepsze byłyby gęsie,ale nie dostałem.Do pasztetu użyłem 75 dag.wątróbki,50 dag łopatki wieprzowej,jajko,słoninkę do wyłożenia formy.Wątróbki po umyciu posypałem łyżeczką bazylii,tymianku,oregano ,szczyptę gałki muszkatołowej ,świeżo zmielony pieprz mieszany /biały,czarny,zielony,czerwony/kielich wiśniówki /może być brandy lub porto /,trochę oliwki z zalewy suszonych pomidorów.Wymieszałem i wstawiłem do lodówki na 12 godz. .Kilka szalotek posiekanych poddusiłem na klarowanym masełku z Mlekowity .Wątróbkę i łopatkę zmieliłem wraz z cebulką na drobnym sitku.Po dodaniu masła z duszenia szalotki kutrowałem .Dodałem jajko,sól do smaku ,łyżkę rozpuszczonej w wodzie żelatyny i starannie wymieszałem.Naczynie do pasztetu wyłożyłem słoninką pokrojoną w cienkie paseczki,na dno kilka liści laurowych i igiełek rozmarynu .Po napełnieniu naczynia posypałem również rozmarynem i przykryłem folią . Gotowanie w parowarze przez 1 godz.i 15 min.Po ostygnięciu do lodówki i pod obciążeniem powinien :wink: stać 2-3 dni.Jest to naprawdę dietetyczna potrawa a słoninka tylko dla dodania aromatu. A po wyjęciu z naczynia /przedwczesnym!!/wygląda tak: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 24 Listopada 2011 Kazik miej litość :clap: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 25 Listopada 2011 Zestaw śniadaniowy nr.I z udziałem pasztetu,serka koziego,domowego chlebka i tego do czego życie mnie zmusza :grin: [ Dodano: Pią 25 Lis, 2011 10:20 ]Kazik miej litość :clap: :lol: nie ma litości w smaczności!!!!!! :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 13 Grudnia 2011 No to przygotowania do świąt ruszyły.Wczoraj zagniotłem ciasto na pierniki według przepisu funkcjonującego w nasze rodzinie od dziesięcioleci.Jadłem je jak miałem parę latek :wink: je i moja wnuczka.To jest sztafeta pokoleń . Ciasto dojrzewa w lodówce /parę dni musi być!/ a ja nabyłem dzisiaj całą łopatkę i w tej chwili parzy się biała kiełbaska w dwóch smakach :lol: .Jedna klasyczna, druga z duuuuużą ilością papryki , /ta dla mnie :thumbsup: / .Dodatkowo pekluje się ładny mięsień na szyneczkę,lub pieczeń ,piękny płat skóry poszedł do zamrażarki.Będzie na roladę,a w garnku pasteryzuje się pięć słoiczków smarowidła do chleba/to w ramach dbania o wagę-nie może nam ubyć ani kilograma obywatela/Jeszcze czeka mnie dzisiaj chlebek i śledzie w śmietanie. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Jeszcze czeka mnie dzisiaj chlebek i śledzie w śmietanie. Kaziu , nigdzie nie pisałem , ale mam to samo do zrobienia . No , chyba że śledzie w śmietanie zrobię jutro . :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz78 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 13 Grudnia 2011 witam Kaziku dziekuje za inspiracje zaraz pedze do sklepu i biore sie za .......chyba wszystko po kolei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Kaziu , nigdzie nie pisałem , ale mam to samo do zrobienia widzisz jak nadajemy na tej samej fali :grin:, Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Wczoraj zagniotłem ciasto na pierniki według przepisu funkcjonującego w nasze rodzinie od dziesięcioleciKazik ja bardzo proszę o taki wypróbowany przepis... może już na te święta to nie dam rady upiec , choć kto to wie... :wink: biała kiełbaska w dwóch smakach :lol: .Jedna klasyczna, druga z duuuuużą ilością papryki , /ta dla mnie :thumbsup:Powiedz mi jeszcze czy do drugiej wersji białej użyłeś paprykę ostrą i w jakiej ilości??. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 13 Grudnia 2011 No , chyba że śledzie w śmietanie zrobię jutroPrzepraszam, czy Wy te śledzie robicie już na Wigilię czy na bieżące jedzenie? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 13 Grudnia 2011 czy Wy te śledzie robicie już na Wigilię czy na bieżące jedzenie? Aniu w moim wypadku spodziewam się jutro kochanej rodzinki :wink:. [ Dodano: Wto 13 Gru, 2011 20:49 ]@halusia@, papryka oczywiście ostra a ile dodaję ? tyle żeby mi smakowało :lol: .Oczywiście żartuję,ale jak rozmawialiśmy w Osieku doprawiam "na smak". Wiem,wiem że tak być nie powinno i na pewno się poprawię w najbliższym czasie.Przepis na pierniki podam w kąciku cukierniczym.Pozdrawiam bardzo,bardzo serdecznie. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 13 Grudnia 2011 @halusia@, papryka oczywiście ostra a ile dodaję ? tyle żeby mi smakowało :lol: .Oczywiście żartuję,ale jak rozmawialiśmy w Osieku doprawiam "na smak" Kazik smak , smakowi nie równy ... w takim razie ja też tak doprawię :grin: Przepis na pierniki podam w kąciku cukierniczym.Pozdrawiam bardzo,bardzo serdecznie.Dziękuję bardzo... Ja z Andrzejem również Was pozdrawiamy ... buziaki dla Jolki :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Poczytałem sobie posty dotyczące naszej strony i jej funkcjonowania i uciekłem w bezpieczne miejsce :wink: . Przedstawiam trzy potraw z trzech ostatnich obiadów. 1.Polska odmiana tortillas , moja babcia mówiła na to bauerwurst a więc i kuchnia niemiecka ma z nią coś wspólnego.Jeszcze jeden dowód na przenikanie się naszych kultur i nigdy nie można mówić o kuchniach czysto narodowych.W oryginale rodzinnym była kiełbasa,lub boczek,ja zstąpiłem je ogonówką i golonką wędzoną/resztki poświąteczne/. Cebulka posiekana, zeszklona na masełku klarowanym,wędlina pokrojona w kosteczkę lub paseczki,ziemniaki pokrojone w talarki.Uduszone do miękkości,dodany pieprz,sól,igiełki rozmarynu.Wszystko zalane rozbełtanym jajkiem z dodatkiem śmietanki lub mleka. , A po wyrzuceniu na talerz wygląda tak: 2.Hamburgery,ale nie takie z MC Donalda :wink: Mielona wołowinka wymieszana z musztardą,posiekanymi cebulkami,kaparami,oliwkami z dodatkiem ajwaru,odrobiną pieprzu i soli smażone na patelni grillowej bez tłuszczu pod koniec smażenia dodana naleweczka /w tym wypadku imbirowa/i podpalona .Podane z ziemniaczkami "czerwonymi" pieczonymi na patelni beztłuszczowej z sałatką z rukoli ,pomidorów,oliwek,białej rzodkwi i dresingiem z oliwki,sosu chili słodkiego,sosu sojowego,soli i pieprzu. 3.Wątróbka ale nieco inaczej niż normalnie.Na odrobinie masełka dusimy pokrojoną w "piórka"cebulę , dodajemy ćwiartki jabłka i pokrojoną w paseczki wątrobę wieprzową.Całość dusimy kilka minut pod przykryciem,posypujemy solą,pieprzem i majerankiem,dusimy jeszcze chwilę .Podajemy z podsmażonymi na maśle klarowanym spatzlami.Do tego resztka rukoli z ogórkiem i pomidorami z oliwką i octem balsamicznym; Życzę wszystkim smacznego,a od nerwów to się wrzodów dostaje :grin: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Musiałem ją wykonać!Jedna modyfikacja to dwukrotne zmielenie /wymóg LP :wink: /Wyszła wspaniale . Przed parzeniem. Po parzeniu Te grubsze poszły do podwędzania :thumbsup: A to zapeklowana główka do salcesonu uśmiecha się przemiło :thumbsup: .A to salceson z niej poczyniony i nadziany do kątownic i osłony barierowej .Przekrój salcesonu Ucho oczywiście było obowiązkowo zainstalowane :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Kaziu, ten salceson to chyba pakowałeś w jelita wołowe proste, a nie kątnice. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Biotit, wieprzowe.Pozdrawiam Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Kazik ale ten salceson '' chudziutki'' tak jak moje kabanosy :grin: O wątrobiance nie wspomnę... musi być pychotka :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 17 Stycznia 2012 ja tam się nie podmawiam ale na spływ trochę zrobisz ??? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 17 Stycznia 2012 ten salceson '' chudziutki'' tak jak moje kabanosy tylko głowizna ,spacerówka i ozory,samo zdrowie :lol: . musi być pychotka Joli smakowała a wybredna jest :wink: [ Dodano: Wto 17 Sty, 2012 20:47 ]na spływ trochę zrobisz ??? tylko na starcie możemy degustować,bo woda podrobom nie służy :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Salceson powiadasz.Raczej skłaniałbym się ku nazwie "głowizna i ozory w galarecie" :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Musiałem ją wykonać! Kazik , wyroby przedniej marki :clap: Dla chcącego nic trudnego , idzie zrobić tanio i zdrowo :grin: jeszcze raz :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 20 Stycznia 2012 .Raczej skłaniałbym się ku nazwie "głowizna i ozory w galarecie" no dodaj jeszcze spacerówkę :wink:A głowiznę w galarecie to ja robię w miseczkach i słoikach :lol: . Tak na poważnie,to osoby narażone na cholesterol powinny unikać podrobów a taki nazwijmy "oszczędny"salceson lub głowizna w galarecie pozwala nie rezygnować z ulubionych smaków. Andrzeju oszczędność wynikła z braku w sklepach odpowiednich składników.Przy okazji "wyszły"względy zdrowotne :lol: Dzięki za pochwałę z Twoich ust do duże wyróżnienie.A z tym avatarem to bardzo Tobie do twarzy. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 20 Stycznia 2012 a taki nazwijmy "oszczędny"salceson Oszczędny :grin: .A niech Cię chudy byk.Te skwareczki tłuszczu to ta oszczędność przyczyniająca się do zbicia cholesterolu.Ja wysiadam. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 20 Stycznia 2012 arkadiusz, żadne skwareczki tylko czysta głowizna.Cholesterol to głównie podroby np.serca.A chudy byk to samo zdrowie Arkadiuszu :lol: :lol: :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Trafiło się nam takie oto jajo strusie. Decyzja- robimy jajecznicę :thumbsup: Przygotowane narzędzia Wiercenie małym wiertłem, rozwiercanie otworu Dziurka gotowa "Wytrząsanie" zawartości Białko i żółtko już w pojemniku I już na patelni w towarzystwie cebulki i boczusiu Starczyło na śniadanie dla dziewięciu osób.Zapach trochę odmienny od kurzego jaja ,ale w smaku dobre :thumbsup: :thumbsup: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.