Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Oto efekty naszego wczorajszego wędzenia, troszkę kabanosów Halusi, tym razem mocniej podpieczone, bo już nie wyschną na kaloryferze.

Madziu po co na kaloryfer, wystarczy że kabanosy powiesisz w chłodnym miejscu..

Ja powiem szczerze że zawsze zostawiam w lodówce bo nie mam takiego chłodnego pomieszczenia i też ładnie podsychają.. :wink:

 

A z Natki to już duża i śliczna dziewczynka.. :lol:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/7/#findComment-285052
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 164
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Madziu po co na kaloryfer

HAlusia, bo NAtka sie sama czestuje z kaloryfera :grin: , popatrz strone do tylu, jest tam piekne zdjecie Natki z kabanosem w reku.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/7/#findComment-285067
Udostępnij na innych stronach

Szkoda , że nie można skosztować

ja też ich nie jem, bo to dla dziewczyn :)

 

Halinko, ja lubię kabanoski z kaloryfera, one nigdy tam nie zdążą wyschnąć, lubię takie ciepłe, ociekające tłuszczem :D I moje panny też je lubią.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/7/#findComment-285094
Udostępnij na innych stronach

U nas starym mieszkaniu kabanosy wisiały sobie w kuchni i kto chciał to sobie rwał ile mu pasowało :)

 

Tutaj właśnie Hubert w akcji

 

http://i52.tinypic.com/2qk3zpz.jpg

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/7/#findComment-285112
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Zrobiłam pasztecik kogucik, taki typowo dla Zuzi, bałam się jej opinii, ale dzięki Bogu smakuje, pozostałej części rodziny też.

 

kurczak ok 2kg ugotowany jak na rosół, obrany z mięsa i zmielony

plus 20 dkg wątróbki drobiowej zaparzonej w odrobinie rosołu i zmielonej

plus 3 łyżki czubate bułki tartej i 4 łyżki czubate kaszy manny plus

przyprawy- ze względu na Zuzię tylko sól, domowa vegeta do rosołu i trochę gałki muszkatołowej.

Wszystko blendowane z rosołem, na bardzo że tak napiszę rozblendowaną masę, wyszedł taki sos niemalże bez najmniejszej grudki mięsa. Do słoików, gotowane 3 godziny. Pasztetowa jest super smarowna, ma łądny kolorek, można dodać więcej wątroby, ale bałam się że Zuzi już nie przypasi.

Obrazek

Zła jestem tylko na siebie, że nie wyjęłam z zamrażalnika wiejskiej młodziutkiej kurki tylko kupiłam kurczaka, no zamroczyło mnie gdzieś, następnym razem zrobię bardziej swojski. Wyszły 3 słoiczki takie coś koło 0,5 litra, może trochę mniejsze.

Tylko nie śmiej się ze mnie. Jestem zupełny laik. Czy kasza manna jest ugotowana czy surowa? Ile trzeba dodć rosołu do blendowania?

Z gory dziękuję za wyrozumiałość

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/7/#findComment-288631
Udostępnij na innych stronach

Śmiać się nie zamierzam, miło mi, że ktoś sięga po mój przepis :)

 

Kaszę zaparzyłam gorącym rosołem. Co do ilości tego rosołu rosołu, to jej nie mierzyłam, ale tak jak pisałam kiedy go dodasz, to z tego mięsa ma się zrobić taki sos, spróbuj na początek z litrem rosołu, sama zobaczysz, wyjść to ona wyjdzie, najwyżej będzie bardziej gęsta.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/7/#findComment-288705
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Natka ogląda bajkę to piszę szybciutko.

Mój wczorajszy dietetyczny pasztet, piszę dietetyczny o ile pasztet może być dietetyczny, bo:

 

100g mojego pasztetu ma około 195 kcal

100g polędwicy sopockiej ma 115 kcal

ale już w porównaniu do 100g boczku (250 kcal) wygląda nieźle, no w końcu na samej polędwicy człowiek nie wyżyje. Starałam się wszystko sumiennie skalkulować, ale nie jestem dietetykiem, nie mniej jednak pasztet wyszedł pyszny:

 

Pasztet z kurczaka:

 

kurczak tuszka z/s 1,7 kg

kurczak tuszka b/s 1,7 kg

 

na tym ugotowałam ładny rosołek z 2 marcheweczkami, natką pietruszki, cebulka zrumienioną na ogniu, plus domowa vegetka i jeden rosołek.

 

3 cebule zeszkliłam na 2 łyżkach oleju, dodałam 0,7 kg pieczarek i wszystko się ładnie poddusiło.

 

1 niedużą bułeczkę namoczyłam w 1/2 szklanki rosołu.

 

40 dkg wątróbki drobiowej sparzyłam przez 10 minut we wrzątku.

 

Wszystko razem zmielone na drobnym sitku, wymieszane z 2 szklankami rosołu, 3 jajkami i przyprawami, ja dałam sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

 

Wszystko razem jeszcze zblendowałam na papkę i włożyłam do 3 małych aluminiowych foremek o pojemności 500ml.

 

Piekłam przez 1 godzinę w temperaturze 190 stopni.

Dobra uciekam robić ajwar i paprykę Kaszubki :)

 

Aha, zapomniałam dodać, że pasztet był w 3 wersjach, jedna foremka bez dodatków, druga z żurawiną a 3 z natką pietruszki.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/7/#findComment-299160
Udostępnij na innych stronach

Jak widzę w rosole przypaloną cebule to już wiem że będzie "palce lizać" :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Co do reszty to nic nie piszę bo tak wygląda że można ekran laptopa wylizać :tongue: :grin:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/7/#findComment-299208
Udostępnij na innych stronach

To fakt oczywisty :grin: a powiedz mi czy dajesz do rosołu pęczek lubczyku :question:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/7/#findComment-299463
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Czasu nie ma pisać ale nie myślcie sobie, ze jemy sklepowe, co to to nie :)

Na święta są szyneczki i krakowska, a tu na zdjęciu podwawelska Dziadka w dwóch wersjach parzona i podpiekana w wędzarni, jeszcze takie dwa małe kawałki na zdjęciu kiełbaski lasek, mocno zblendowanej coś ala parówka.

Swoją droga mam nowy blender i gorąco polecam, prawie się nie zgrzał przy kutrowaniu 5kg mięsa  a lód do drinków kruszy w sekundę.

http://www.mediaexpert.pl/blendery/blender-bosch-msm-67170,id-1903

 

post-44311-0-11433900-1397937071_thumb.jpg

post-44311-0-56604700-1397937115_thumb.jpg

 

a tu już śniadanko na kiełbasce, mniam...

post-44311-0-86113700-1397937182_thumb.jpg

 

 

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/7/#findComment-347768
Udostępnij na innych stronach

 

 

na zdjęciu podwawelska Dziadka w dwóch wersjach parzona i podpiekana w wędzarni,

Madlinko, wielkie brawa.

Aż miło spojrzeć na Twoje kiełbaski  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/7/#findComment-347775
Udostępnij na innych stronach

  • 10 lat później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.