Papcio Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 17 Marca 2018 A gdzie kupić czarną gorczycę? Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Marca 2018 suszonego robactwa Andyandy - jak miałeś okazje być w prawdziwej chińskiej aptece -to widziałeś zapewne wory z suszonym robactwem ( w tym karaluchy) a ich medycyna tradycyjna czasem pomaga jak inne środki zawodzą - co nie znaczy ,że jest lepsza Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Marca 2018 Życzę smacznego. Wolę tradycyjną Polską kuchnie. Mięso pieczone najlepsze jedyne z solą i czosnkiem, drób podobnie z dodatkiem pieprzu lub Cayenne. Ryby różnie kwestia gustu i smaku. Pozostałe przyprawy wg indywidualnego uznania. Co, kto woli i jak chce. Przyprawy nie powinne dominować i eksplodować swoim smakiem, ale delikatnie podkreślać nutką smaku. Wtedy wiemy co jemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 17 Marca 2018 (edytowane) gdzie kupić czarną gorczycę? Sklepy z przyprawami, ze zdrową żywnością.Najtrudniej jest dostać gencjanę - goryczkę.Kiedyś kupiłam przez internet po dość długich poszukiwaniach.Chrzan powinien być suszony oczywiście. Edytowane 17 Marca 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 17 Marca 2018 (edytowane) Sklep "Agnex" cena 7.50 za kg. Wysyłka. Edytowane 17 Marca 2018 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 17 Marca 2018 Dziękuję za informacje. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 17 Marca 2018 Życzę smacznego. Wolę tradycyjną Polską kuchnie. Mięso pieczone najlepsze jedyne z solą i czosnkiem, drób podobnie z dodatkiem pieprzu lub Cayenne. Ryby różnie kwestia gustu i smaku. Pozostałe przyprawy wg indywidualnego uznania. Co, kto woli i jak chce. Przyprawy nie powinne dominować i eksplodować swoim smakiem, ale delikatnie podkreślać nutką smaku. Wtedy wiemy co jemy.Ale właśnie tradycyjna kuchnia polska to właśnie przyprawy korzenne, znane już w w Polsce w XVI wieku, zioła takie jak bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek też już były znane. Do tego dochodzi cała masa rodzimych ziół jak cząber, majeranek, lubczyk, czosnek niedźwiedzi i inne. Do tego zupełnie nowatorskie w Europie dodawanie owoców i przetworów owocowych do mięs pieczonych lub duszonych. Stało się to bardzo popularne nawet we Francji i Włoszech. Ci ostatni w XVII wieku część potraw robionych na wzór polskich nazywali "alla Polacca". Polska tradycyjna kuchnia to nie tylko sól i pieprz. Kuchnia z małą ilością dodatków to czasy PRL-U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 17 Marca 2018 Kuchnia z małą ilością dodatków to czasy PRL-U. No, bez przesady.W tamtych czasach zawartość piperyny w pieprzu była dwu- a nawet trzykrotnie wyższa niz wspólcześnie.Na forum sa publikacje - normy zawartości. W kuchni mojego Ojca a potem mojej zawsze było mnóstwo ziól, tzw. trawiennych.Do gotowania ziemniaków zawsze szedł kminek.Zresztą, nie bedę tu wyliczać Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 17 Marca 2018 (edytowane) Jak pisałem wedle upodobań. Nie bronię ilości nie narzucam norm. Wszystko jako dodatek jest indywidualna sprawą. Zioła, przyprawy muszą do siebie pasować smakiem i zapachem. Jednak nie moga dominować potrawy do której są dodawane. Kiedyś nie było przypraw i były stosowane owoce w różnej postaci od suszonych po marynowane i wędzone. Dużo przypraw i potraw przywędrowało na teren polski razem z wojakami. To wojny i podboje najeźdźców i handel były jedynymi prekursorami w zmianie żywienia. Teraz, to chemia i mamona wyznacza smaki. Edytowane 17 Marca 2018 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 24 Października 2018 Arabskie smaki zatar - zaatar - i podobne odmiany nazwy nie jest to zioło a mieszanka do mieszanki wystarczą minimum 3-4 dowolne z wymienionych- ideał - wszystkie 2 łyżeczki oregano (suszone)2 łyżeczki bazylii (suszona)2 łyżki tymianku (suszony lub świeży)2 łyżeczki cząbru (suszony)2 łyżeczki majeranku (suszony lub świeży)2 łyżeczki hyzopu1-2 łyżki zmielonego sumaku1/4 - 1/2 szklanki niełuskanego, prażonego białego ziarna sezamu1 - 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)1 łyżka skórki z cytryny drobno mielonej Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 24 Października 2018 Jak juz smaki arabskie to przepis na najczesciej uzywana przyprawe Arabska przyprawa 7 ziol1 lyzeczka kardamonu 2 lyzeczki bialego pieprzu 8 lyzeczek czarnego pieprzu 2 lyzeczki cynamonu 1 lyzeczka galka muszkatulowa 2 lyzeczki imbiru4 lyzeczki gozdzikow wszystkie przyprawy mielone mieszamy ze soba przechowujemy w sloiku , pasuje zarowno do kurczaka jak i miesa Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 27 Października 2018 Bardzo ciekawe mieszanki., trzeba będzie zrobić. Muski jeżeli chodzi i cząber to polecam cząber górski (np w Bułgarii nazywa się chyba "czupryca") jest bardziej aromatyczny od tego zwykłego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.