skarbek70 Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Lutego 2007 Chciałbym zrobić słoninę wędzoną z wtartą czerwoną papryką. Słyszałem,że to przysmak ( oczywiście dla takich którzy lubią tłuste ,ja tak) wiem, że na Ukrainie jest to danie powszechne.Nie długo tam pojadę jeżeli nie otrzymam przepisu na tym forum to postaram się zdobyć przepis oryginalny pochodzący z Ukrainy i wówczas podam go dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Lutego 2007 Przepisy są na stronie głównej http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=30oraz jescze jeden link https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=740&highlight=sa%B3oPozostaje jeszcze opcja "Szukaj" z wpisanym hasłem - Słonina wędzonaPowodzenia Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skarbek70 Opublikowano 18 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Lutego 2007 Dzięki za podpowiedź.Wyprubuję te przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Lutego 2007 Ja swoją słoninkę trzymam cztery dni w solance potem obsypuje paprykom i wędzę na ostrym ogniu aż zacznie z niej kapać. [słonina musi być ze skórą bo inaczej spadnie] :grin: Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Stycznia 2009 WitamJak długo można trzymać słoninę w soli do czasu wędzenia?Pytam bo wędzenie mi się przełoży o jakieś dwa tygodnie, a zasolona już leży 3 tydzień, w dodatku tydzień już natarta przyprawami. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Ostatnio trzymałem 4 tygodnie zasoloną i nic jej nie było. Temp. 3-8°C. Spokojnie możesz trzymać dużo dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Witam Jak długo można trzymać słoninę w soli do czasu wędzenia? Ja miałem też około miesiąca zasoloną jak kolega pedro i była wspaniała . Troszeczkę natarłem jeszcze przed wędzeniem ostrą papryką dla wzmocnienia mocy :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Stycznia 2009 WitamSpokojnie możesz trzymać w soli około 3 miesięcyPozdrawiam!!! Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Stycznia 2009 A najlepiej bez dostępu światła. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Dziękuję za pomoc Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Marca 2009 Kiedyś sąsiad stary rzeźnik uwędził w beczce słoninę. Była super i prawie dała się smarować, była delikatna nie "ciągnęła" się. Moja jest pyszna ale jest jak podeszwa.Co zrobić by słonina była jak masło? Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Marca 2009 Witam Co zrobić by słonina była jak masło? Na początek , to mieć taką słoninę jaką wędził sąsiad a nie dzisiejszą . Myślę że miał słoninkę ze sztuki swojego chowu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Marca 2009 Moja jest pyszna ale jest jak podeszwa.Przy okazji, chciałbym przypomnieć, że tkanka tłuszczowa jest odmianą tkanki łącznej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Po wyjęciu z soli zeskrobać tylko nożem całą zewnętrzną warstwę słoniny, a na pewno nie będzie w środku za słona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Listopada 2009 Przy okazji wędzenia kindziuka, została wyprodukowana słoninka zimno wędzona, w paprykowej panierce i natarta solą morską grubo ziarnistą. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Marca 2010 Tą słoninę kupiłem na początku grudnia 2009 roku i trzymałem ją w soli do 10 marca 2010. Wyjąłem z soli i opłukałem z jej nadmiaru, potem osuszyłem papierowymi ręcznikami i obsypałem papryką 80/20 słodka/ostra. Wędziłem zimnym dymem 3 dni. Takiej to jeszcze nie jadłem - jest jak .........mniam mniam http://img294.imageshack.us/img294/9822/p1070789xx.jpg SMACZNEGO :grin: :grin: :grin: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan_kacz Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Marca 2010 sawca, Teraz już wiem co jest grane ! Wychodzę przed dom a tu taki piękny zapach!Nawet palić mi się odechciało. Myśle co jest grane, a to Sawca słoninę rozkroił :grin: Cytuj Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Marca 2010 sawca, ze zdjęcia domniemywam, że nie pamiętasz o ostatnim weekendzie sierpnia!!! Opanuj się Kolego! Nie samymi zdjęciami człowiek żyje :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyl.xx Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Marca 2010 Noooooo......... Kurcze wgryzłoby się w tę słoninkę z ochotą :tongue: Do takiego świeżego swojskiego chlebka... Normalnie ślina mi cieknie na kapcie :lol: Szacuneczek sawca :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Marca 2010 Po pudełku widzę że słoninka ma 5 cm grubości, gdzie się taką kupuje :question: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lux Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Marca 2010 Hej, ja robię słoninę bardzo podobnie, z tym że dodaję jeszcze nieco gałki muszkatałowej i trochę octu balsamicznego Wszystkim nacieram słoninkę najwięcej daję jednak papryki czerwonej, wędzenie w zimnym dymie, a później jeszcze leżakowanie. Do świeżo pieczonego chlebka... miodzio :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Marca 2010 Pochwalę się, że ja też robiłem coś podobnego ze słoniny. Różnica polegała na czasie nasalania i wędziłem najpierw w 50 stopniach a po 1 godzinie obsypywałem mieszanką papryk i pieprzów i dalej do wędzarni na czas ok. 10 dymogodzin. Było super. Ostatnio jak chciałem zrobić taką przegryzkę plan spalił na panewce z powodu braku słoniny grubości słusznej.Pozdrawiam,Mirek Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Marca 2010 Tą słoninę robiłem na Boże Narodzenie,do tej pory jest jeszcze w lodówce,zawinięta w folji aluminiowej.Przygotowanie:słoninę parzę 40min.w osolonej wodzie z przyprawami,jakie kto stosuje?Słonina pozostaje w wodzie do rana.Następnie rozcieram czosnek z papryką ostrą i słodką,smaruję słoninę i wędzę 2 godz.zimnym dymem :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Marca 2010 Tylko gdzie kupić taką słoninę ja z całej świni miałem dwa litry smalcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Marca 2010 Tylko gdzie kupić taką słoninę ja z całej świni miałem dwa litry smalcu. No niestety tak jest, ja "wyczaiłem" w tzw jatce, - 2 złocisze/kg. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.