DZIADEK Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 2 Września 2011 Moim zdaniem forma pytania bardziej utrwala wiedzę . Zdarza się rzeczywiście że jelita cienkie mechanicznie obrabiane, często są nie odwracane . A w ogóle dlaczego powinniśmy odwracać jelita - pytanie. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5993-co-to-za-jelito/page/2/#findComment-174168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 2 Września 2011 Moim zdaniem forma pytania bardziej utrwala wiedzę .Albo wkurzają. A w ogóle dlaczego powinniśmy odwracać jelita - pytanie. PozdrawiamZnowu to samo :devil: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5993-co-to-za-jelito/page/2/#findComment-174177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 2 Września 2011 Miro wyluzuj nie wkurzaj się. Jelita do wyrobów wędliniarskich odwracamy - by farsz dolegał do czystej nie zakażonej ścianki jelita - pozbawienie w ten sposób skutków długotrwałego sąsiedztwa z treścią pokarmową które usuwane są podczas dalszych procesów technologicznych włącznie z obróbką cieplną.- Poprawienie wyglądu estetycznego osłonki schowane są są do środka odcinki przewodów odprowadzających soki odżywcze z jelit do do organizmu zwierzęcia .oraz ukrywa się zrosty jelita z otoką tłuszczową . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5993-co-to-za-jelito/page/2/#findComment-174190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 2 Września 2011 Jelita do wyrobów wędliniarskich odwracamy - by farsz dolegał do czystej nie zakażonej ścianki jelita - pozbawienie w ten sposób skutków długotrwałego sąsiedztwa z treścią pokarmową które usuwane są podczas dalszych procesów technologicznych włącznie z obróbką cieplną. - Poprawienie wyglądu estetycznego osłonki schowane są są do środka odcinki przewodów odprowadzających soki odżywcze z jelit do do organizmu zwierzęcia .oraz ukrywa się zrosty jelita z otoką tłuszczową . Pozdrawiam I tak miałeś napisać swojego posta. Rzeczowo, fachowo bez zbędnych pytań. Dziękuję. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5993-co-to-za-jelito/page/2/#findComment-174192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Września 2011 Oj gorrrrrąca atmosfera się wytworzyła w ten piękny, piątkowy wieczórNa naszym forum zawsze jest gorąca atmosfera . Nawet pytania nie można zadać nie wspomnę o innych złośliwościach ,docinkach do niektórych osób . Ale ja nie o tym, uzupełnię tylko odpowiedź do pytania Gdy przyjmiemy że jelito składa się z 1 błony surowiczej - futrówka 2 Błony mięśniowej - mięśniówka 3 Błony podśluzowej - podśluzówka 4 Błony śluzowej - śluzówka Pytanie które błony po obróbce jelit cienkich stanowią jelita cienkie -kiełbaśnice cytat z literatury ''Osłonki do wędlin z jelit otrzymuje się zasadniczo z podsluzówki i mięśniówki . Niekiedy pozostawia się również błonę surowiczą'' . Nasunęło mi się tutaj takie spostrzeżenie przy ostatnim zdaniu zwłaszcza gdy przeczytamy ''Błona surowicza -futrówka- stanowi zewnętrzną ścianę jelita. Podstawą jej jest tkanka łączna,zawierająca dużą ilość włókien sprężystych i komórek tłuszczowych. Z zewnątrz pokrywa ją jedno warstwowy nabłonek ( śródbłonek)."" Moje spostrzeżenie po przeczytaniu tych cytatów kieruje mnie do tematu- twardych osłonek na wędlinach .Zapytuję tak nie śmiało- czy słusznie. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5993-co-to-za-jelito/page/2/#findComment-174291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Września 2011 Zapytuję tak nie śmiało- czy słusznie. Pozdrawiam Dziadek litości :sad: .Wydaje mi się ,że słusznie.Ale jeśli tak to czemu pozostawia się błonę surowiczą :question: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5993-co-to-za-jelito/page/2/#findComment-174295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 3 Września 2011 Dziadek litościKończę nie będę więcej się wypowiadał w tym temacie . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5993-co-to-za-jelito/page/2/#findComment-174297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 3 Września 2011 Zdarza się rzeczywiście że jelita cienkie mechanicznie obrabiane, często są nie odwracane .^ w przemyśle nie praktykuje się tego,nawet lepiej to służy niektórym Vemagom, które od razu odkręcają kiełbasy o zadanej gramaturze nie zaciągając tzw.frędzli po drodze w trakcie przewieszania na taśmie. p.s.dajcie Dziadkowi spokój :devil: bo za chwilę zabraknie Takich Ludzi na forum i będziemy czytać tylko o ciastach,nalewkach itp. nie ubliżając ciastom :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5993-co-to-za-jelito/page/2/#findComment-174304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 4 Września 2011 dajcie Dziadkowi spokój bo za chwilę zabraknie Takich Ludzi na forum Mam nadzieję ,że Twoje słowa sie nie sprawdzą.Ja może jestem starej daty ,ale system nauczania za moich czasów był nieco inny.Najpierw wykład potem praca domowa a na końcu klasówka.W wykonaniu Dziadka jest akurat odwrotnie.I jeszcze jedno.Sam byłem nauczycielem zawodu i na uczniów się nie obrażałem.Jest takie przekleństwo dotyczące zawodu nauczyciela :"obyś cudze dzieci uczył" i to się sprawdza w 100%.Mnie już niestety zabrakło cierpliwości i zmieniłem zawód,ale mam nadzieję ,że Dziadkowi nie zabraknie i dalej będzie nas kształcił w masarskim fachu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5993-co-to-za-jelito/page/2/#findComment-174323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 4 Września 2011 Nawet pytania nie można zadać nie wspomnę o innych złośliwościach ,docinkach do niektórych osób Dziadek teraz to Ty się wkurzyłeś ale uważam, że nie słusznie. Nie napisałem, że nie możesz zadawać pytań tylko prosiłem żebyś nie odpowiadał pytaniem na pytanie. Masz kupę wiedzy i za to szacunek. Proszę tylko abyś walił prosto z mostu i napisał, podzielił się tym co wiesz z nami. Moje spostrzeżenie po przeczytaniu tych cytatów kieruje mnie do tematu- twardych osłonek na wędlinach .Zapytuję tak nie śmiało- czy słusznie. PozdrawiamTu postawiłeś pytanie które daje do myślenia i o to właśnie chodzi. Jeszcze jedno. Może to nie kosmki tylko kreski ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5993-co-to-za-jelito/page/2/#findComment-174338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 4 Września 2011 Jeszcze jedno. Może to nie kosmki tylko kreski ?I tutaj chyba słusznie kosmki są w błonie śluzowej która jest usuwana .Jelito cienkie po oczyszczeniu stanowią dwie błony -podśluzówka i śluzówka. Poczytajmy o podśluzówce ,,Błona podśluzowa - podśluzówka -składa się z tkanki łącznej luźnej w skład której wchodzą cienkie włókna klejodajne między nimi przebiegają włókna sprężyste i znajdują się znaczne ilości naczyń krwionośnych i limfatycznych."" Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5993-co-to-za-jelito/page/2/#findComment-174364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 4 Września 2011 Może to nie kosmki tylko kreski ?Ja tylko k'woli ścisłości - w tym wypadku mówimy o krezce ( l.poj.) jelita - przynajmniej u człowieka :lol: - i rzeczywiście krezka jest zdwojeniem otrzewnej w której przebiegają nerwy i naczynia krwionośne zaopatrujące jelita. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5993-co-to-za-jelito/page/2/#findComment-174367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 4 Września 2011 Moje spostrzeżenie po przeczytaniu tych cytatów kieruje mnie do tematu- twardych osłonek na wędlinach .Zapytuję tak nie śmiało- czy słusznie. Pozdrawiam Wracając do tego pytania rozumiem że idziesz w kierunku, że twardość jelita może być spowodowana nie usunięciem którejś z warstw jelita, czy się mylę ? krezceDzięki za poprawianie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5993-co-to-za-jelito/page/2/#findComment-174369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 5 Września 2011 ''Osłonki do wędlin z jelit otrzymuje się zasadniczo z podsluzówki i mięśniówki . Niekiedy pozostawia się również błonę surowiczą'' . To co na czerwono nie dawało mi spokoju dotyczy ono jednak jelit wołowych gdzie błona surowicza jest tak twarda że jej nie usuwamy. Zdobyłem kawałek jelita cienkiego wp. Rozebrałem jego na czynniki pierwsze i oto fotorelacja. Często rozbierając komplet jelit ręcznie od razu przy niektórych kompletach usuwa się nam błona surowicza i nie zdajemy nawet z tego sprawy gdy nie znamy budowy jelita. http://images35.fotosik.pl/892/bbf43b681abf7bffm.jpg http://images47.fotosik.pl/1079/2497c45dcc22cc04m.jpg Myślę że zdjęcia dużo wyjaśniają . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5993-co-to-za-jelito/page/2/#findComment-174510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 5 Września 2011 Pięknie to pokazałeś. :clap: Teraz muszę na spokojnie to przeanalizować. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5993-co-to-za-jelito/page/2/#findComment-174515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 5 Września 2011 DZIADEK, Rewelacja!!!! :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5993-co-to-za-jelito/page/2/#findComment-174551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 5 Września 2011 Wspaniała fotorelacja Dziadku! :clap: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5993-co-to-za-jelito/page/2/#findComment-174552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 6 Września 2011 ...gdy nie znamy budowy jelita... Dziadku jesteś NIEKWESTIONOWANYM KRÓLEM naszego forum!!! :clap: Tego nie powstydziłby "siem" PROFESOR ANATOMII! :grin: BTW Jak ja uwielbiam TAKIE posty. . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5993-co-to-za-jelito/page/2/#findComment-174555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 6 Września 2011 Dziękuję :clap: .A teraz trzeba siadać i się uczyć. :smile: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5993-co-to-za-jelito/page/2/#findComment-174566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 6 Września 2011 Jelito zbudowane jest :Od środka z błony śluzowej ,z tkanki podśluzowej,z błony mięśniowej i na zewnątrz z błony surowiczej.Błona mięśniowa jest zbudowana z mięśni gładkich.W obróbce jelit mamy kaszlowanie:usuwanie resztek tłuszczu oraz szlamowanie. [ Dodano: Wto 06 Wrz, 2011 11:08 ]Kaszlowanie również polega na odwróceniu jelita ,a szlamowanie to usunięcie śluzówki. Robi się to teraz maszynowo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5993-co-to-za-jelito/page/2/#findComment-174583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.