Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Fajnie że dziękujesz za szybką odpowiedź tylko szybko nie osuszaj i szybko nie wędź. Niech wędzonki ładnie przewieje świeże powietrze, potem ciepłe powietrze w wędzarni i jak będa suche to dopiero zadymiaj. Pamiętaj że jak zakpisz z prawidłowego osuszania to później już nic dobrego nie będzie. Pisze z autopsji :) Powodzenia.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-343160
Udostępnij na innych stronach

tylko szybko nie osuszaj i szybko nie wędź. Co to za rada!!!???
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-343195
Udostępnij na innych stronach

morfeusz - coś nie kaman?

Michał logicznie wyjaśnia co i jak

 

oj zapomniałem - łikent siem zaczoł i dlategórz :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-343223
Udostępnij na innych stronach

Hehehee chyba ja...;)))

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-343247
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze raz dziękuję Wam wszystkim za dobre rady , bo jak pisałem wcześniej człowiek uczy się całe życie i " złotem jest " wyciągać wnioski   :D ze wszystkich porad !!! Ja co prawda zrobiłem sobie tylko prowizorkę do póki sobie nie wybuduję z kamienia grilo-wędzarni lecz to będzie dopiero pod koniec lata - niestety na razie mam ważniejsze priorytety  :( Ale i z -niej wychodzi co  nieco  :) i mimo pewnych niedociągnięć wszystko znika w zastraszającym tempie z lodówki !  :)

post-62379-0-45320100-1396094199_thumb.jpg

post-62379-0-19698200-1396094588_thumb.jpg

post-62379-0-85898700-1396094995_thumb.jpg

Edytowane przez kibongo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-343254
Udostępnij na innych stronach

kibongo - jaka to blacha została zastosowana do budowy Twojej wędzarki :question: :question:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-343273
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się że to ocynk!ale migę się mylić;)Wędlinki na pewno znikają bo dobrze smakują brawo;)

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-343276
Udostępnij na innych stronach

To jest niestety tylko ocynk . Kupiłem gotową rurę wentylacyjną fi-500 Reszta rur też ocynk. Lepszy zestaw byłby z kwasówki lub nierdzewki lecz patrzyłem na koszty bo jak wspomniałem jest to tylko prowizorka do póki nie zrobię z kamienia. Tak mi się  przynajmiej wydaje - bo co chwila coś przy niej kombinuję ( teraz dorobiłem do niej palenisko )  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-343278
Udostępnij na innych stronach

I git byle familia i ty zadowolona;)

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-343291
Udostępnij na innych stronach

aleś kurna , wymyślił - weź poszukaj na forum moich wypocin na temat tlenku cynku - :cry::facepalm::w00t::frantics::excl:

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-343302
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich Zadymiaczy !

Tak jak pisałem wcześniej w poniedziałek wędziłem 17 kg mięsa zapeklowanej w/g tabelki podanej przez kol Miro.Dziś natomiast otrzymałem ostatnią informację odnośnie efektu i cóż powiem ? - REWELACJAAAAAA !!!!!!!! właśnie o taką "słoność'' mi chodziło (peklowałem 10 dni na niższej dawce soli z nastrzyknięciem) Jeszcze raz chylę czoło przed wami za dobre rady !  :clap: No- jeszcze będę chciał spróbować swych sił w ''cienkiej kiełbasie " - lecz jeszcze muszę się trochę podszkolić (  muszę trochę posiedzieć na forum i co nieco poczytać postów) . Acha  rurę dolotową i tzw beczkę  wypaliłem aż się czerwone z gorąca robiły . Następnie szczotka druciana dopełniła reszty !.A przed następnym wędzeniem '' powtórka z rozrywki '' !  Jeszcze raz pozdrawiam Wszystkich Dobrych Ludzi ! :D

Edytowane przez kibongo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-344280
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich,

 

Czy możecie mi łopatologicznie wyjaśnić jak korzystać z tabelki kolegi Dziadka, jeśli chodzi o nastrzyki?

Uczymy się wędzić już jakiś czas,  zawsze korzystałam z kalkulatora Mirka i wędzonki  wychodzą super, ale teraz chciałabym wypróbować coś nowego. Na forum szczerze mówiąc wiadomości jest tyle, że zaczynam tego nie ogarniać, co osoba to inne proporcje i propozycje.

 

Jeśli chciałabym np. uwędzić mięso o wadze kawałków odpowiednio np.  1,3 kg i 2 kg i planuję peklować w pierwszej wersji 24 godz a w drugiej 5 dni. Możecie mi wyjaśnić, jak prawidłowo  wszystko poprzeliczać? Poza tym co jaki czas należy nastrzykiwać, jak z tabeli wynikają np 4 nastrzyki?

Dla mnie to czarna magia, ale wiem, że jak zacznę to potem juz z górki, tak samo miałam z zakwasem na chleb...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-352058
Udostępnij na innych stronach

planuję peklować w pierwszej wersji 24 godz

 

jeżeli naprawdę nie musisz tak się spieszyć, to odpuść sobie takie super szybkie peklowanie, bo to jest metoda awaryjna - stosowana tylko w szczególnych przypadkach

normalne peklowanie to minimum 5-7 dni, ale wiele osób na forum doradza peklowanie 10-14 dni

Edytowane przez Maad

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-352059
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy możecie mi łopatologicznie wyjaśnić jak korzystać z tabelki kolegi Dziadka, jeśli chodzi o nastrzyki?
  Z lewej strony tabeli masz wpisane kilogramy. W twoim przypadku np. 2kg, wówczas odnajdujesz kolumnę, w której będą kilogramy. Następnie wybierasz ilość dni peklowania. na skrzyżowaniu kolumny i wiersza masz podane dwie wielkości(większą i mniejszą) dotyczące ilości peklosoli, na początek wybierasz mniejszą i rozpuszczasz w wodzie (cyfry pod ilością peklosoli).

Ilość nastrzyku oznacza wielkość solanki, którą należy wstrzyknąć do wewnętrzna mięśnia. Wielkość nastrzyku odnosi się do 1 kg mięsa.

Korzystasz z solanki, którą wcześniej przygotowałaś.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-352072
Udostępnij na innych stronach

Maad, zastanawiam się narazie hipotetycznie, zawsze peklowałam te7-8 dni,  ale  widziałam przepis Beiota na dobrze wyglądający schab peklowany właśnie 24h.

A w czym jest gorszy wyrób tak krótko peklowany, myślałam ,że starzy wyjadacze (Zadymiacze :-))  przepisy podają sprawdzone i dobre?

 

A przy okazji, chyba Ty kupiłeś szynkowar z Tradismaka? Wątek się jakoś  urwał, jesteś zadowolony ostatecznie, bo tez jestem na etapie decydowania?

 

Bagno, czyli mam przypuśćmy jeden kawał 2 kg schabu - pekluję 5 dni, a więc biorę 116 gr peklosoli, o,8 l wody i nastrzyk tylko jeden, ale 120 ml (piszesz, że wielkość nastrzyku odnosi się do 1 kg mięsa). Dobrze zrozumiałam? Ale w tabelce pisze - " ml w jednym nastrzyku" - chyba coś nie kumam jednak...wstyd, normalnie wstyd...

 

Analogicznie by było tak: jesli pekluję mój kawał  24 godz. to robię 4 nastrzyki po 120 ml, ale te nastrzyki to tak od razu? Wejdzie tyle solanki do mięsa? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-352085
Udostępnij na innych stronach

Schab, polędwicą zwany, to szczególny rodzaj mięsa - delikatny i subtelny ;)  Inaczej się go pekluje, a także inaczej parzy, niż zwykłe wędzonki. Ale 3 dni to chyba minimum.

 

Szynkowar z tradismaka ma zalety - jest prosty w konstrukcji, niedrogi. Wadą jest konieczność precyzyjnego dobierania ilości wsadu, bo praktycznie nie ma możliwości regulacji. Nie można też regulować siły docisku.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-352088
Udostępnij na innych stronach

 

 

A w czym jest gorszy wyrób tak krótko peklowany, myślałam ,że starzy wyjadacze (Zadymiacze :-))  przepisy podają sprawdzone i dobre?

Gorszy to może nie jest ale jest duże ryzyko, szczególnie dla niewprawionych, że mięso będzie niedopeklowane. Podczas peklowania zalewowego - mokrego zachodzą pewne procesy, które wymagają po prostu czasu.

24 godziny to mega expres którego ja nie praktykowałem. Najkrótszy czas jaki stosowałem to 4 dni. Wyszło ale miałem obawy.

Nie wiem jak u ciebie z doświadczeniem. Jeżeli nie jesteś pewna swoich umiejetności to posłuchaj Maada i pekluj tak 8 - 10 dni. 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-352204
Udostępnij na innych stronach

Michale,  doświadczenia mam rzeczywiście mało, mam za dużo do ogarnięcia, żeby poświęcić tyle czasu, ile bym chciała domowym wyrobom wszelkiej maści. Ale powoli się uczę i skoro radzicie, żeby sobie odpuścić dla bezpieczeństwa tak krótkie peklowanie to tak zrobię. Rozumiem, że jak ktoś pisze w przepisie, że peklować np. 48 godz. to ja poprstu przedłużam ten czas np. do 8 dni i tylko dobieram odpowiednie ilości peklosoli, chociażby wg Mira czy Dziadka.

 

Michale, a może podpowiesz mi, czy dobrze rozumuję z tym nastrzykiwaniem, bo nawet jakbym nie stosowała, chciałabym wiedzieć. Nigdy nie wiadomo, kiedy może się przydać a nauki nigdy za wiele.

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-352229
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, że jak ktoś pisze w przepisie, że peklować np. 48 godz.

Uwaga: To może dotyczyć peklowania suchego, mięsa na kiełbasy.

Rada Michała Koperskiego dotyczy peklowania mokrego, stosowanego do wędzonek.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-352252
Udostępnij na innych stronach

 

 

jesli pekluję mój kawał 24 godz. to robię 4 nastrzyki po 120 ml, ale te nastrzyki to tak od razu? Wejdzie tyle solanki do mięsa?
Najlepiej wykonać nastrzyk jednorazowo.Możesz podzielić nastrzyk na dwie porcje w odstępstwach np. 24 godz.

Odnośnie ilości nastrzyków : podtrzymuje to, co napisałem wcześniej. Ponadto nie może być tak, że do 1 kg mięsa dajemy 60 ml a do 5,0kg mięsa dajemy  tylko 60ml.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-352316
Udostępnij na innych stronach

 

 

Uwaga: To może dotyczyć peklowania suchego, mięsa na kiełbasy. Rada Michała Koperskiego dotyczy peklowania mokrego, stosowanego do wędzonek.

Bardzo słuszna uwaga. Miałem na myśli peklowanie zalewowe - mokre. Na sucho 48 godzin to ok.

 

Michale, a może podpowiesz mi, czy dobrze rozumuję z tym nastrzykiwaniem,

Masz odpowiedź specjalisty z najwyższej półki - Andrzej Bagno, więc sama rozumiesz że nie będę się wygłupiał.

Jeśli Andrzeju pozwolisz to od siebie tylko dodam, że można darować sobie nastrzyk np.: boczku, polędwicy - przy długim czasie peklowania.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-353005
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli Andrzeju pozwolisz to od siebie tylko dodam, że można darować sobie nastrzyk np.: boczku, polędwicy - przy długim czasie peklowania.

Po słusznych uwagach Arkadiusza chciałbym doprecyzować i skorygować mój ostatni wpis.

Długie peklowanie - mokre to miałem na mysli 8-10 dni. Przy takim peklowaniu nastrzyk boczku można sobie darować natomiast polędwicę należy potraktować strzykawką.

Przepraszam za wprowadzanie w błąd. 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-353271
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.