kibongo Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 28 Marca 2014 Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź i tak jak pisałem wcześniej po wędzeniu zaraz napiszę jak wyszło ! Pozdrawiam !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-343150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 28 Marca 2014 Fajnie że dziękujesz za szybką odpowiedź tylko szybko nie osuszaj i szybko nie wędź. Niech wędzonki ładnie przewieje świeże powietrze, potem ciepłe powietrze w wędzarni i jak będa suche to dopiero zadymiaj. Pamiętaj że jak zakpisz z prawidłowego osuszania to później już nic dobrego nie będzie. Pisze z autopsji Powodzenia. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-343160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 28 Marca 2014 tylko szybko nie osuszaj i szybko nie wędź. Co to za rada!!!??? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-343195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 29 Marca 2014 morfeusz - coś nie kaman?Michał logicznie wyjaśnia co i jak oj zapomniałem - łikent siem zaczoł i dlategórz Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-343223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 29 Marca 2014 Hehehee chyba ja...)) Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-343247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kibongo Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 29 Marca 2014 (edytowane) Jeszcze raz dziękuję Wam wszystkim za dobre rady , bo jak pisałem wcześniej człowiek uczy się całe życie i " złotem jest " wyciągać wnioski ze wszystkich porad !!! Ja co prawda zrobiłem sobie tylko prowizorkę do póki sobie nie wybuduję z kamienia grilo-wędzarni lecz to będzie dopiero pod koniec lata - niestety na razie mam ważniejsze priorytety Ale i z -niej wychodzi co nieco i mimo pewnych niedociągnięć wszystko znika w zastraszającym tempie z lodówki ! Edytowane 29 Marca 2014 przez kibongo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-343254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 29 Marca 2014 kibongo - jaka to blacha została zastosowana do budowy Twojej wędzarki :question: Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-343273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 29 Marca 2014 Wydaje mi się że to ocynk!ale migę się mylić;)Wędlinki na pewno znikają bo dobrze smakują brawo;) Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-343276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kibongo Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 29 Marca 2014 To jest niestety tylko ocynk . Kupiłem gotową rurę wentylacyjną fi-500 Reszta rur też ocynk. Lepszy zestaw byłby z kwasówki lub nierdzewki lecz patrzyłem na koszty bo jak wspomniałem jest to tylko prowizorka do póki nie zrobię z kamienia. Tak mi się przynajmiej wydaje - bo co chwila coś przy niej kombinuję ( teraz dorobiłem do niej palenisko ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-343278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 29 Marca 2014 I git byle familia i ty zadowolona;) Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-343291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 29 Marca 2014 (edytowane) aleś kurna , wymyślił - weź poszukaj na forum moich wypocin na temat tlenku cynku - Edytowane 29 Marca 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-343302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kibongo Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 29 Marca 2014 Ok.Doszukałem się tematu i ...... zmienię beczkę z rurą dolotową ! I tak coś zawsze dłubię przy niej więc trochę więcej pracy nie zaszkodzi ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-343309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 29 Marca 2014 zapal w tej co masz porządne ognisko i ocynk pójdzie w atmosferę , a nie w twoje wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-343384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kibongo Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam Wszystkich Zadymiaczy !Tak jak pisałem wcześniej w poniedziałek wędziłem 17 kg mięsa zapeklowanej w/g tabelki podanej przez kol Miro.Dziś natomiast otrzymałem ostatnią informację odnośnie efektu i cóż powiem ? - REWELACJAAAAAA !!!!!!!! właśnie o taką "słoność'' mi chodziło (peklowałem 10 dni na niższej dawce soli z nastrzyknięciem) Jeszcze raz chylę czoło przed wami za dobre rady ! No- jeszcze będę chciał spróbować swych sił w ''cienkiej kiełbasie " - lecz jeszcze muszę się trochę podszkolić ( muszę trochę posiedzieć na forum i co nieco poczytać postów) . Acha rurę dolotową i tzw beczkę wypaliłem aż się czerwone z gorąca robiły . Następnie szczotka druciana dopełniła reszty !.A przed następnym wędzeniem '' powtórka z rozrywki '' ! Jeszcze raz pozdrawiam Wszystkich Dobrych Ludzi ! Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez kibongo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-344280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marzusia_j Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 14 Maja 2014 Witam wszystkich, Czy możecie mi łopatologicznie wyjaśnić jak korzystać z tabelki kolegi Dziadka, jeśli chodzi o nastrzyki?Uczymy się wędzić już jakiś czas, zawsze korzystałam z kalkulatora Mirka i wędzonki wychodzą super, ale teraz chciałabym wypróbować coś nowego. Na forum szczerze mówiąc wiadomości jest tyle, że zaczynam tego nie ogarniać, co osoba to inne proporcje i propozycje. Jeśli chciałabym np. uwędzić mięso o wadze kawałków odpowiednio np. 1,3 kg i 2 kg i planuję peklować w pierwszej wersji 24 godz a w drugiej 5 dni. Możecie mi wyjaśnić, jak prawidłowo wszystko poprzeliczać? Poza tym co jaki czas należy nastrzykiwać, jak z tabeli wynikają np 4 nastrzyki?Dla mnie to czarna magia, ale wiem, że jak zacznę to potem juz z górki, tak samo miałam z zakwasem na chleb... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-352058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 14 Maja 2014 (edytowane) planuję peklować w pierwszej wersji 24 godz jeżeli naprawdę nie musisz tak się spieszyć, to odpuść sobie takie super szybkie peklowanie, bo to jest metoda awaryjna - stosowana tylko w szczególnych przypadkachnormalne peklowanie to minimum 5-7 dni, ale wiele osób na forum doradza peklowanie 10-14 dni Edytowane 14 Maja 2014 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-352059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 14 Maja 2014 Czy możecie mi łopatologicznie wyjaśnić jak korzystać z tabelki kolegi Dziadka, jeśli chodzi o nastrzyki? Z lewej strony tabeli masz wpisane kilogramy. W twoim przypadku np. 2kg, wówczas odnajdujesz kolumnę, w której będą kilogramy. Następnie wybierasz ilość dni peklowania. na skrzyżowaniu kolumny i wiersza masz podane dwie wielkości(większą i mniejszą) dotyczące ilości peklosoli, na początek wybierasz mniejszą i rozpuszczasz w wodzie (cyfry pod ilością peklosoli).Ilość nastrzyku oznacza wielkość solanki, którą należy wstrzyknąć do wewnętrzna mięśnia. Wielkość nastrzyku odnosi się do 1 kg mięsa.Korzystasz z solanki, którą wcześniej przygotowałaś. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-352072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marzusia_j Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 14 Maja 2014 Maad, zastanawiam się narazie hipotetycznie, zawsze peklowałam te7-8 dni, ale widziałam przepis Beiota na dobrze wyglądający schab peklowany właśnie 24h.A w czym jest gorszy wyrób tak krótko peklowany, myślałam ,że starzy wyjadacze (Zadymiacze :-)) przepisy podają sprawdzone i dobre? A przy okazji, chyba Ty kupiłeś szynkowar z Tradismaka? Wątek się jakoś urwał, jesteś zadowolony ostatecznie, bo tez jestem na etapie decydowania? Bagno, czyli mam przypuśćmy jeden kawał 2 kg schabu - pekluję 5 dni, a więc biorę 116 gr peklosoli, o,8 l wody i nastrzyk tylko jeden, ale 120 ml (piszesz, że wielkość nastrzyku odnosi się do 1 kg mięsa). Dobrze zrozumiałam? Ale w tabelce pisze - " ml w jednym nastrzyku" - chyba coś nie kumam jednak...wstyd, normalnie wstyd... Analogicznie by było tak: jesli pekluję mój kawał 24 godz. to robię 4 nastrzyki po 120 ml, ale te nastrzyki to tak od razu? Wejdzie tyle solanki do mięsa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-352085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 14 Maja 2014 Schab, polędwicą zwany, to szczególny rodzaj mięsa - delikatny i subtelny Inaczej się go pekluje, a także inaczej parzy, niż zwykłe wędzonki. Ale 3 dni to chyba minimum. Szynkowar z tradismaka ma zalety - jest prosty w konstrukcji, niedrogi. Wadą jest konieczność precyzyjnego dobierania ilości wsadu, bo praktycznie nie ma możliwości regulacji. Nie można też regulować siły docisku. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-352088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 15 Maja 2014 A w czym jest gorszy wyrób tak krótko peklowany, myślałam ,że starzy wyjadacze (Zadymiacze :-)) przepisy podają sprawdzone i dobre? Gorszy to może nie jest ale jest duże ryzyko, szczególnie dla niewprawionych, że mięso będzie niedopeklowane. Podczas peklowania zalewowego - mokrego zachodzą pewne procesy, które wymagają po prostu czasu.24 godziny to mega expres którego ja nie praktykowałem. Najkrótszy czas jaki stosowałem to 4 dni. Wyszło ale miałem obawy.Nie wiem jak u ciebie z doświadczeniem. Jeżeli nie jesteś pewna swoich umiejetności to posłuchaj Maada i pekluj tak 8 - 10 dni. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-352204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marzusia_j Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 15 Maja 2014 Michale, doświadczenia mam rzeczywiście mało, mam za dużo do ogarnięcia, żeby poświęcić tyle czasu, ile bym chciała domowym wyrobom wszelkiej maści. Ale powoli się uczę i skoro radzicie, żeby sobie odpuścić dla bezpieczeństwa tak krótkie peklowanie to tak zrobię. Rozumiem, że jak ktoś pisze w przepisie, że peklować np. 48 godz. to ja poprstu przedłużam ten czas np. do 8 dni i tylko dobieram odpowiednie ilości peklosoli, chociażby wg Mira czy Dziadka. Michale, a może podpowiesz mi, czy dobrze rozumuję z tym nastrzykiwaniem, bo nawet jakbym nie stosowała, chciałabym wiedzieć. Nigdy nie wiadomo, kiedy może się przydać a nauki nigdy za wiele. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-352229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 15 Maja 2014 (edytowane) Rozumiem, że jak ktoś pisze w przepisie, że peklować np. 48 godz.Uwaga: To może dotyczyć peklowania suchego, mięsa na kiełbasy.Rada Michała Koperskiego dotyczy peklowania mokrego, stosowanego do wędzonek. Edytowane 15 Maja 2014 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-352252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 15 Maja 2014 jesli pekluję mój kawał 24 godz. to robię 4 nastrzyki po 120 ml, ale te nastrzyki to tak od razu? Wejdzie tyle solanki do mięsa? Najlepiej wykonać nastrzyk jednorazowo.Możesz podzielić nastrzyk na dwie porcje w odstępstwach np. 24 godz.Odnośnie ilości nastrzyków : podtrzymuje to, co napisałem wcześniej. Ponadto nie może być tak, że do 1 kg mięsa dajemy 60 ml a do 5,0kg mięsa dajemy tylko 60ml. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-352316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 19 Maja 2014 Uwaga: To może dotyczyć peklowania suchego, mięsa na kiełbasy. Rada Michała Koperskiego dotyczy peklowania mokrego, stosowanego do wędzonek. Bardzo słuszna uwaga. Miałem na myśli peklowanie zalewowe - mokre. Na sucho 48 godzin to ok. Michale, a może podpowiesz mi, czy dobrze rozumuję z tym nastrzykiwaniem, Masz odpowiedź specjalisty z najwyższej półki - Andrzej Bagno, więc sama rozumiesz że nie będę się wygłupiał.Jeśli Andrzeju pozwolisz to od siebie tylko dodam, że można darować sobie nastrzyk np.: boczku, polędwicy - przy długim czasie peklowania. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-353005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 21 Maja 2014 Jeśli Andrzeju pozwolisz to od siebie tylko dodam, że można darować sobie nastrzyk np.: boczku, polędwicy - przy długim czasie peklowania. Po słusznych uwagach Arkadiusza chciałbym doprecyzować i skorygować mój ostatni wpis.Długie peklowanie - mokre to miałem na mysli 8-10 dni. Przy takim peklowaniu nastrzyk boczku można sobie darować natomiast polędwicę należy potraktować strzykawką.Przepraszam za wprowadzanie w błąd. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/3/#findComment-353271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.