Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Piekę ten chleb zawsze z tego samego przepisu , mąki ( ? zawsze od tego samego producenta ) , temperatura wypieku zawsze ta sama , ale zaciekawił mnie punkt : za luźna konsystencja ciasta . i to może być wskazówka ,że za mocno popaćkałem wierzch ciasta przy wkładaniu do pieca .

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi , przy następnym wypieku to sprawdzę . 

Ale jest też dobra strona tej sytuacji . Jak wiecie zawsze są dwie piętki , a amatorów więcej . Teraz były dwie i trzecia na długość bochenka 😁

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/19/#findComment-1014568
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

Sama jestem ciekawa co było powodem takiej sytuacji..

Zadałam pytanie odnośnie problemu Włodka kol. @ANNAM z Australii.

Jest specjalitką piekarniczo/cukierniczą wiec mam nadzieje, że się odezwie.

  • Like 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/19/#findComment-1014623
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, EAnna napisał(a):

Zadałam pytanie odnośnie problemu

I będziemy czekać z niecierpliwością .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/19/#findComment-1014631
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Yerba napisał(a):

Nie ma to znaczenia , bo z tego przepisu piekę już prawie rok .

 

Przepis się nie zmienił, wiec może coś z piecem/piekarnikiem?

P.s. podaj przepis. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/19/#findComment-1014632
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, quadro555 napisał(a):

P.s. podaj przepis

Bardzo proszę

20250523_082601.jpg

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/19/#findComment-1014687
Udostępnij na innych stronach

Dziś , żeby zakończyć temat niepowodzenia , domysłów o przyczynę tego co się stało . Na foto drugi bochenek z tego samego ciasta , pieczony jednocześnie , na tym samym poziomie , w tej samej temperaturze i tym samym czasie .

20250524_133412.jpg

Edytowane przez Yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/19/#findComment-1014866
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, mamuśka napisał(a):

co dołożyłeś do ciasta chlebowego?

Do ciasta sezam , słonecznik, dynia , siemię a do jednego dodatkowo żurawina . Kupuję te składniki osobno i sam robię "mieszankę chlebową "

Edytowane przez Yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/19/#findComment-1015912
Udostępnij na innych stronach

A dziś internetowe " wynalazki " gołąbki nadziewane ...kaszanką z sosem pieczarkowym 😁

20250531_141431.jpg

20250531_151655.jpg

  • Upvote 1

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/19/#findComment-1015950
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Dawidk1 napisał(a):

sam na zakwasie piekę. 

Żytnie są trochę ciężkawe , mimo że razówki dodaję mało , bo moja LP jest bez woreczka , więc chleb musi być lekko delikatniejszy . Ale za to tydzień jest w miarę świeży .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/19/#findComment-1015951
Udostępnij na innych stronach

W dniu 31.05.2025 o 21:46, Yerba napisał(a):

nternetowe " wynalazki "

Żadne wynalazki....u nas normalna sprawa, na dno gara kładziemy skórkę wieprzową i dopiero liście kapusty i resztę a całość podlewamy bulionem...oj aż ślinka cieknie:blush: :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/19/#findComment-1016503
Udostępnij na innych stronach

Napisałem o wynalazkach , bo pierwszy raz spotkałem się z takim przepisem 😉

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/19/#findComment-1016507
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, Yerba napisał(a):

Napisałem o wynalazkach , bo pierwszy raz spotkałem się z takim przepisem 😉

Witam,

 

Następnie te kapuściane liście zblenduj na gładko razem z wywarem i masz gęstą bazę do  sosu / zamiast mąki/. 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/19/#findComment-1016512
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, El komendante napisał(a):

te kapuściane liście zblenduj na gładko razem z wywarem

Dziękuję za radę . Do tej pory woda z parzenia była wykorzystana do mieszania tradycyjnego farszu z mięsem i ryżem . Moi na Podlasiu robią z kaszą . Ale kaszankę jako farsz robiłem pierwszy raz i przyznam ,że rewelacji jak dla mnie nie ma .

Ale zblendowaną kapustę będę stosował .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/19/#findComment-1016547
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
14 minut temu, szrekPL napisał(a):

jaki ser zastosowałeś

Gouda pokrojona tak 6x6mm 😁. Kiełbasa była parzona i nie było żadnych podcieków , a tego się obawiałem . Ser przed mieszaniem mocno schłodziłem . 

 

18 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

Ładniutka

I ładniutko smakuje . Obawiałem się tej papryki , a spoko fajny dodatek . 

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/19/#findComment-1022692
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Yerba napisał(a):

Kiełbasa była parzona i nie było żadnych podcieków , a tego się obawiałem . Ser przed mieszaniem mocno schłodziłem . 

Na tym etapie miałem dokładnie tak samo, ser wytapiał się dopiero na grillu tzn płynął po przekrojeniu kiełby bo na ruszcie nie pękała i nic w sumie się nie działo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/19/#findComment-1022702
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, szrekPL napisał(a):

wytapiał się dopiero na grillu tzn płynął po przekrojeniu

Jest to normalne natomiast poszukaj twardego sera do takich wyrobów żeby jak najbardziej ograniczyć wyciek po przekrojeniu.

7 godzin temu, szrekPL napisał(a):

na ruszcie nie pękała i nic w sumie się nie działo.

Niby dlaczego kiełbasa miała by pękać w miejscach gdzie znajdował się ser?

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/19/#findComment-1022727
Udostępnij na innych stronach

22 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

poszukaj twardego sera do takich wyrobów

Właśnie o to mi chodziło, zrobiłem wg przepisu chociaż pod nim były sugestie odnośnie twardości sera... 

 

23 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Niby dlaczego kiełbasa miała by pękać

Bo została rzucona na jak dla mnie zbyt wysoką temp i myślałem że to spowoduje że może pęknie. Tak przynajmniej mi się wydawało. :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/19/#findComment-1022733
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.