Henio Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 14 Listopada 2011 będą to: pstrągi, okonie, szczupaki, sandacze oraz lin Nie rzucaj się od razu na głęboką wodę , tylko rozpocznij od jednego gatunku - polecam pstrąga na pierwszy raz . Pamiętaj o wygrzaniu wędzarni , osuszeniu ryby i wędzisz powoli , dopiero na sam koniec jak rybka będzie miała "kleks" przy płetwie odbytowej możesz dać temperaturę wyższą na chwilę tak z 15 min. ale uwaga by nie urwały się . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-184889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 19 Listopada 2011 Jak mówiłem tak zrobiłem i dziś wędziłem rybki ( pstrągi, szczupaki, okonie, lina oraz sandacza ). Czas wędzeniw 4 godziny w temeparturze 48 - 55 stopni a potem przez 30 minut w 100 stopniach według przepisy AndyAndy-ego, rybki w smaku wyszły przepysznie :) http://img217.imageshack.us/img217/452/img0016ox.jpg http://img851.imageshack.us/img851/9184/img0025fc.jpg http://img41.imageshack.us/img41/4671/img0028ki.jpg http://img62.imageshack.us/img62/6291/img0055vu.jpg http://img341.imageshack.us/img341/1382/img0063ii.jpg http://img851.imageshack.us/img851/5286/img0077gt.jpg Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-185974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 19 Listopada 2011 Super idziesz :clap: :clap: Jesteś moim motorem ale to wiosną :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-185976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuberek Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 19 Listopada 2011 Witam . Brawo piękne wyroby z rybek , a jak soliłeś ? Pozdrawiam zuberek . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-185977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 19 Listopada 2011 Ryby były wcześniej zamrożone i ich łączna waga wynosiła 3,1 kg, odmrażały się w zimnej wodzie przez 5 godzin. Następnie odmrożone zalałem 3 litrami solanki ( 270 gramów soli na 3 lity wody ) - solanka 9 % według tabeli AndyAndy-iego. W takiej solance trzymałem ryby w lodówce przez 12 godzin, następnie przepłukanie pod bieżącą zimną wodą, wytarcie ręcznikami papierowymi, suszenie w domu przez 3 godzinki i standard w wędzarni a więc wygrzanie, osuszenie a potem wędzenie Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-185981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 19 Listopada 2011 świadziu, coraz lepiej i smaczniej Ci idzie, trzymaj tak dalej, gratulacje :clap: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-186051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 3 Grudnia 2011 No i przyszła pora na moje pierwsze kiełbaski Zrobiłem: - kiełbasę .... czytając różne przepisy zrobiłem coś po swojemu, miała być chuda a jaka wyszła zobaczymy jutro jak się osadzi po wędzeniu - krakowską Halusi - krakowską według Dziadka http://img812.imageshack.us/img812/3091/56177022.jpg http://img171.imageshack.us/img171/6738/19154624.jpg http://img502.imageshack.us/img502/8720/53326377.jpg http://img233.imageshack.us/img233/2739/40607130.jpg http://img535.imageshack.us/img535/3052/57858214.jpg http://img809.imageshack.us/img809/9186/60771414.jpg http://img52.imageshack.us/img52/7378/23234995.jpg Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-188675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Piękny zapasik przedświąteczny... :shock: Wyroby z wyglądu bardzo ładne... :thumbsup: :clap: ciekawi mnie jeszcze przekrój wędlinek :wink:Jeszcze takie malutkie sprostowanie.."Krakowska Halusi'' ale przepis zaczerpnięty od kolegi pis'a, coby mnie nie ścigał :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-188680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Halusia, przektrój będzie jutro rano jak się osadzą - oczywiście krakowskich nie będę przecinał tylko poczekam aż się wysuszą. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-188682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 3 Grudnia 2011 świadziu, widzę, że zrobiłeś kiełbasę 'z metra" :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-188683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 3 Grudnia 2011 świadziu, widzę, że zrobiłeś kiełbasę 'z metra" :grin: Jetsem nowy na forum więc nie rozumiem " z metra" Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-188687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 3 Grudnia 2011 więc nie rozumiem " z metra"Tzn ,że nie poodkrecałeś w parki czyli nie podzieliłeś w mniejsze odcinki. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-188689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad768 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Piękne wyroby az ci zazdroszczę już nie mogę się doczekać kiedy ponownie odpalę moją własnoręcznie wykonaną wedzarnię.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-188690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 3 Grudnia 2011 A tak się bałeś ..... :grin: Ps. Co Ty chcesz osadzać do rana jak już uwędziłeś.... kosztuj. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-188691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Świadziu - Na przedstawionych zdjęciach jeden kij kiełbasy cienkiej różni się kolorem od pozostałych . Możesz napisać dlaczego . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-188701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 3 Grudnia 2011 kiełbasę .... czytając różne przepisy zrobiłem coś po swojemuBardzo fajne wyroby ci wyszły ja taką "z metra" nazywam żmijową I jeszcze jedno,na zdjeciach widać dwa rózne kolory cienkiej kiełbasy... Czy inaczej wędziłeś a może to dwie różne kiełbasy ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-188702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Kolor jedej z kiełbas jest jasny gdyż są to kiełbasy drobiowe mojego kolegi u którego wędziłem w pierszym poście w tym temacie.Niestety przyznam się że przy kiełbasach krakowskich musiałem nieco zwiększyć temperaturę pieczenia gdyż po 3 godzinach wędzenia w 55 stopniach a następnie aż 4 godzinach w 90 stopniach nie uzyskałem temperatury wewnątrz batonu na poziomie 70 stopni Końcówka przypiekania odbyła się w temperaturze około 110 stopni przez okres około 30 - 40 minut - wewnątrz kiełbasy otrzymałem 69 stopni. To było moje pierwsze wędzenie podczas deszczu i dość obfitej mgły - troszkę trwało jak w wędzarni powstał ciąg z paleniska ( około 15 minut ), przy normalnej pogodzie tej ciąg jest automatyczny - takie moje spostrzeżenie.Przy następnych kiełbasach nie będę tak często uchylał daszku który otwierałem co jajkieś 15 minut aby sprawdzić czy nie ma rosy na kiełbasach. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-188738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Tak wyglądlądają wczoraj wędzone kiełbaski, po lewej moja a po prawej kolegi drobiowa: http://img59.imageshack.us/img59/6406/img0254tq.jpg Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-188825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 6 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Krakowska według przepisu Halusi po trzech dobach obsuszania: http://img710.imageshack.us/img710/6802/img0258yl.jpg http://img835.imageshack.us/img835/3226/img0265ha.jpg Te dziury w kiełbasie to efekt złego ugniecenia w osłonkach czy może złego wymieszania różnych klas mięsa ? Reszta kiełbas jeszcze sobie poleży kilkanaście dni a w piątek przekroję krakowską według przepisu Dziadka - ciekawe jak ona będzie wyglądać Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-189151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Dziś przyszedł czas na łososie http://img51.imageshack.us/img51/6294/19196653.jpg http://img600.imageshack.us/img600/1465/23687159.jpg http://img502.imageshack.us/img502/7677/44032190.jpg Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-189943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Jak tak patrzę to powiem Ci Grzegorz ze narobiles mi smaka na łososia Twój wyglada apetycznie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-189944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Po tygodniu obsuszania przeciołem moje krakowskie. Po lewej krakowska według przepisu Dziadka a po prawej Halusi: http://img684.imageshack.us/img684/9940/1kiebasadziadkaihalusi.jpg Kiełbasa krakowska według przepisu Dziadka: http://img814.imageshack.us/img814/3766/3kiebasadziadka.jpg Kiełbasa krakowska według przepisu Halusi: http://img27.imageshack.us/img27/232/2kiebasahalusi.jpg Spakowane próżniowo kiełbaski gotowe do mrożenia: http://img828.imageshack.us/img828/5627/4spakowanekiebasy.jpg Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-190138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Z wyglądu to ta wg Halusi jest ładniejsza, nic nie piszesz o smaku. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-190146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 11 Grudnia 2011 W smaku obydwie krakowskie są bardzo dobre - teraz robiłem według dwóch przepisów aby wybrać sobie ten przepis który bardziej mi będzie podchodził smakowo.Dla mnie i mojej małżonki lepsza smakowo okazała się krakowska według przepisu Halusi i następnym razem to tą kiełbasę będę robił w dwóch wersjach tzn. według oryginalnego przepisu oraz troszkę go modyfikując - dodam kminek, więcej pieprzu ( 3 gr/ kg ) może troszkę papryczki chili Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-190155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Dziś uwędziłem boczki zawijane, tradycyjne ze skórką oraz kilka udek z kurczaka. http://img855.imageshack.us/img855/6359/89086445.jpg http://img337.imageshack.us/img337/7769/36364801.jpg http://img404.imageshack.us/img404/9085/23127569.jpg http://img585.imageshack.us/img585/8283/54527425.jpg http://img827.imageshack.us/img827/7321/77703348.jpg http://img831.imageshack.us/img831/9904/69153030.jpg Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-191275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.