Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

będą to: pstrągi, okonie, szczupaki, sandacze oraz lin :)

Nie rzucaj się od razu na głęboką wodę , tylko rozpocznij od jednego gatunku - polecam pstrąga na pierwszy raz . Pamiętaj o wygrzaniu wędzarni , osuszeniu ryby i wędzisz powoli , dopiero na sam koniec jak rybka będzie miała "kleks" przy płetwie odbytowej możesz dać temperaturę wyższą na chwilę tak z 15 min. ale uwaga by nie urwały się .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-184889
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 424
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jak mówiłem tak zrobiłem i dziś wędziłem rybki ( pstrągi, szczupaki, okonie, lina oraz sandacza ). Czas wędzeniw 4 godziny w temeparturze 48 - 55 stopni a potem przez 30 minut w 100 stopniach według przepisy AndyAndy-ego, rybki w smaku wyszły przepysznie :):)

 

http://img217.imageshack.us/img217/452/img0016ox.jpg

 

http://img851.imageshack.us/img851/9184/img0025fc.jpg

 

http://img41.imageshack.us/img41/4671/img0028ki.jpg

 

http://img62.imageshack.us/img62/6291/img0055vu.jpg

 

http://img341.imageshack.us/img341/1382/img0063ii.jpg

 

http://img851.imageshack.us/img851/5286/img0077gt.jpg

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-185974
Udostępnij na innych stronach

Ryby były wcześniej zamrożone i ich łączna waga wynosiła 3,1 kg, odmrażały się w zimnej wodzie przez 5 godzin. Następnie odmrożone zalałem 3 litrami solanki ( 270 gramów soli na 3 lity wody ) - solanka 9 % według tabeli AndyAndy-iego. W takiej solance trzymałem ryby w lodówce przez 12 godzin, następnie przepłukanie pod bieżącą zimną wodą, wytarcie ręcznikami papierowymi, suszenie w domu przez 3 godzinki i standard w wędzarni a więc wygrzanie, osuszenie a potem wędzenie :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-185981
Udostępnij na innych stronach

świadziu, coraz lepiej i smaczniej Ci idzie, trzymaj tak dalej, gratulacje :clap:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-186051
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No i przyszła pora na moje pierwsze kiełbaski :)

Zrobiłem:

- kiełbasę .... czytając różne przepisy zrobiłem coś po swojemu, miała być chuda a jaka wyszła zobaczymy jutro jak się osadzi po wędzeniu :)

- krakowską Halusi

- krakowską według Dziadka

 

 

http://img812.imageshack.us/img812/3091/56177022.jpg

 

http://img171.imageshack.us/img171/6738/19154624.jpg

 

http://img502.imageshack.us/img502/8720/53326377.jpg

 

http://img233.imageshack.us/img233/2739/40607130.jpg

 

http://img535.imageshack.us/img535/3052/57858214.jpg

 

http://img809.imageshack.us/img809/9186/60771414.jpg

 

http://img52.imageshack.us/img52/7378/23234995.jpg

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-188675
Udostępnij na innych stronach

Piękny zapasik przedświąteczny... :shock:

Wyroby z wyglądu bardzo ładne... :thumbsup: :clap: ciekawi mnie jeszcze przekrój wędlinek :wink:

Jeszcze takie malutkie sprostowanie.."Krakowska Halusi'' ale przepis zaczerpnięty od kolegi pis'a, coby mnie nie ścigał :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-188680
Udostępnij na innych stronach

Halusia,

przektrój będzie jutro rano jak się osadzą - oczywiście krakowskich nie będę przecinał tylko poczekam aż się wysuszą.

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-188682
Udostępnij na innych stronach

świadziu,

widzę, że zrobiłeś kiełbasę 'z metra" :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-188683
Udostępnij na innych stronach

świadziu,

widzę, że zrobiłeś kiełbasę 'z metra" :grin:

Jetsem nowy na forum więc nie rozumiem " z metra" :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-188687
Udostępnij na innych stronach

więc nie rozumiem " z metra"

Tzn ,że nie poodkrecałeś w parki czyli nie podzieliłeś w mniejsze odcinki.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-188689
Udostępnij na innych stronach

A tak się bałeś ..... :grin:

 

Ps. Co Ty chcesz osadzać do rana jak już uwędziłeś.... kosztuj.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-188691
Udostępnij na innych stronach

Świadziu - Na przedstawionych zdjęciach jeden kij kiełbasy cienkiej różni się kolorem od pozostałych . Możesz napisać dlaczego . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-188701
Udostępnij na innych stronach

kiełbasę .... czytając różne przepisy zrobiłem coś po swojemu

Bardzo fajne wyroby ci wyszły :) ja taką "z metra" nazywam żmijową :) I jeszcze jedno,na zdjeciach widać dwa rózne kolory cienkiej kiełbasy... Czy inaczej wędziłeś a może to dwie różne kiełbasy ?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-188702
Udostępnij na innych stronach

Kolor jedej z kiełbas jest jasny gdyż są to kiełbasy drobiowe mojego kolegi u którego wędziłem w pierszym poście w tym temacie.

Niestety przyznam się że przy kiełbasach krakowskich musiałem nieco zwiększyć temperaturę pieczenia gdyż po 3 godzinach wędzenia w 55 stopniach a następnie aż 4 godzinach w 90 stopniach nie uzyskałem temperatury wewnątrz batonu na poziomie 70 stopni :( Końcówka przypiekania odbyła się w temperaturze około 110 stopni przez okres około 30 - 40 minut - wewnątrz kiełbasy otrzymałem 69 stopni.

To było moje pierwsze wędzenie podczas deszczu i dość obfitej mgły - troszkę trwało jak w wędzarni powstał ciąg z paleniska ( około 15 minut ), przy normalnej pogodzie tej ciąg jest automatyczny - takie moje spostrzeżenie.

Przy następnych kiełbasach nie będę tak często uchylał daszku który otwierałem co jajkieś 15 minut aby sprawdzić czy nie ma rosy na kiełbasach.

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-188738
Udostępnij na innych stronach

Tak wyglądlądają wczoraj wędzone kiełbaski, po lewej moja a po prawej kolegi drobiowa:

http://img59.imageshack.us/img59/6406/img0254tq.jpg

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-188825
Udostępnij na innych stronach

Krakowska według przepisu Halusi po trzech dobach obsuszania:

 

http://img710.imageshack.us/img710/6802/img0258yl.jpg

 

http://img835.imageshack.us/img835/3226/img0265ha.jpg

 

Te dziury w kiełbasie to efekt złego ugniecenia w osłonkach czy może złego wymieszania różnych klas mięsa ?

 

Reszta kiełbas jeszcze sobie poleży kilkanaście dni a w piątek przekroję krakowską według przepisu Dziadka - ciekawe jak ona będzie wyglądać :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-189151
Udostępnij na innych stronach

Jak tak patrzę to powiem Ci Grzegorz ze narobiles mi smaka na łososia ;)

Twój wyglada apetycznie

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-189944
Udostępnij na innych stronach

Po tygodniu obsuszania przeciołem moje krakowskie.

 

Po lewej krakowska według przepisu Dziadka a po prawej Halusi:

 

http://img684.imageshack.us/img684/9940/1kiebasadziadkaihalusi.jpg

 

Kiełbasa krakowska według przepisu Dziadka:

 

http://img814.imageshack.us/img814/3766/3kiebasadziadka.jpg

 

Kiełbasa krakowska według przepisu Halusi:

 

http://img27.imageshack.us/img27/232/2kiebasahalusi.jpg

 

 

Spakowane próżniowo kiełbaski gotowe do mrożenia:

 

http://img828.imageshack.us/img828/5627/4spakowanekiebasy.jpg

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-190138
Udostępnij na innych stronach

Z wyglądu to ta wg Halusi jest ładniejsza, nic nie piszesz o smaku.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-190146
Udostępnij na innych stronach

W smaku obydwie krakowskie są bardzo dobre - teraz robiłem według dwóch przepisów aby wybrać sobie ten przepis który bardziej mi będzie podchodził smakowo.

Dla mnie i mojej małżonki lepsza smakowo okazała się krakowska według przepisu Halusi i następnym razem to tą kiełbasę będę robił w dwóch wersjach tzn. według oryginalnego przepisu oraz troszkę go modyfikując - dodam kminek, więcej pieprzu ( 3 gr/ kg ) może troszkę papryczki chili :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/4/#findComment-190155
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.