abratek Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 19 Marca 2012 zawijam w papierki ( folia aluminiowa) i zamrażamnależy pamiętać że zamrazżanie bardzo osłabia drożdże - trzeba przyjąć że ich aktywność spada średnio o połowę.... oczywiście w zależności od tempa zamrażania i rozmrażania Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-208321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 19 Marca 2012 Czyli zamrażanie nie jest wskazana? Jest jakaś inna skuteczna forma przechowywania? Mam tych drożdży mniej jak kilogram, kostka miała 1 kg i taką kupiłem Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-208325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 19 Marca 2012 myth, jak wiesz hibernacja jest jeszcze w powijakach i filmach SF :lol: drożdże to żywe organizmy i nie służy im zamrażanie... co innego gdy robimy to z drożdżami piwnymi zamrażając je w glicerynie... ale z piekarskimi tak postąpić nie możemy dlatego muszą same to przetrwać... niestety musimy liczyć się ze stratami Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-208337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 19 Marca 2012 abratku, czyli lodóweczka i ile wytrzymają, tyle wytrzymają, ma się rozumieć? Ok, zacząłem dzisiaj wypieki szybciutkiego chlebka i bułek, więc powinienem być w stanie ogarnąć tą ilość, ale jak bym mógł Ciebie prosić o jakiś fajny przepis na drożdżowca z owocami i kruszonką(|na priv) to byłbym dźwięczny, a moja "szyja" jeszcze bardziej, bo to ona jest typem "drożdżowcopożeracza" ... moja żonka uwielbia ciasta, a wiem, że Twoje pączki zrobiły furorę Ps. powiem szczerze, że wdzięczny jestem Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-208339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 19 Marca 2012 czyli lodóweczka i ile wytrzymają, tyle wytrzymają, ma się rozumieć?tego nie powiedziałem.... po prostu ze względu na uszkodzenia musimy się liczyć ze zwiększeniem dawki rozmrażanych drożdży... to jest sytuacja awaryjna ale dopuszczalna :rolleyes: co do drożdżowego pod owoce..... no cóż ... pewnie rozczaruję ale ja po prostu korzystałem z ciasta takiego jak na paczki - jeśli miałobyć to w formie drożdżówki albo z ciasta na baby - ewentualnie o nieco sztywniejszej konsystencji jeśli owoc miałby być bardzo ciężki... http://wedlinydomowe.pl/odzlotowe-przepisy/inne-przepisy/1523-wielkanocna-baba-abratka Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-208348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 19 Marca 2012 Rozczarowany? Broń boże No co do owoców, to mam na myśli świeże śliwki np... raczej ciężkie ... ewentualnie coś z jabłuszkami, a'la strucla ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-208353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 19 Marca 2012 Pod śliwki to co podałem w linku dla strucli to co do pączków :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-208354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 19 Marca 2012 Ok. dziękówka, na weekend będę próbował Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-208355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elli Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 20 Marca 2012 zawijam w papierki ( folia aluminiowa) i zamrażamnależy pamiętać że zamrazżanie bardzo osłabia drożdże - trzeba przyjąć że ich aktywność spada średnio o połowę.... oczywiście w zależności od tempa zamrażania i rozmrażania Całkowicie się zgadzam, mrożenie drożdży nie jest najlepsze, ale jak jest sytuacja podbramkowa i wybór, przechować w jako takim zjadliwym stanie czy pozwolić na ich "zagładę", no to ta hibernacja nie jest najgorszym rozwiązaniem Cytuj Żagań i Żary to moje ukochane miasta Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-208387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 20 Marca 2012 Elli mozna tez stosowac drozdze suche. Mozna je przechpwywac az do roku. Trzeba tylko pamietac, aby uaktywnic je przed uzyciem. a przelicznik jest prosty 7 g suchych drozdzy, to 25 g swiezych. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-208395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 20 Marca 2012 ANNAM, my to wiemy ale spójrz o co pytał kolega - Zakupiłem troszkę świeżych drożdży, gdyż nie są zbyt często dostępne. Trzeba tylko pamietac, aby uaktywnic je przed uzyciemniekoniecznie - jeśli ciasto nie będzie ciężkie to mozna sypać bezpośrednio do mąki lub rozczyniać Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-208408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 26 Marca 2012 Chyba ten temacik najbardziej odpowiada.. bo przecież nie jestem piekarzem i swojego nie bede zakłądał ^^ nawet przepisu nie używam, na czuja robie hehe Paluchy drożdzowe z sezamem i czarnuszką.. Pozdrawiam http://img813.imageshack.us/img813/4947/dsc00170dm.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-209550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 26 Marca 2012 bo przecież nie jestem piekarzem i swojego nie bede zakłądał ^^ nawet przepisu nie używam, na czuja robie hehePaluchy drożdzowe z sezamem i czarnuszką.. PozdrawiamA ja myślałam że TY piekarz .. :shock: No no... ale zdolności. :clap: Robercie podziel się jeszcze przepisem.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-209554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 26 Marca 2012 Dziękuje serdecznie ^^ ..co do przepisu to moge ogólnie powiedzieć, bo tak jak mówie nigdy nie planuje takich wypieków pojawiają sie spontanicznie..Zawsze biorę proporcje pół kostki drożdży na pół kilo mąki (100g na kg mąki - tak robiła zawsze babcia i nie zamierzam inaczej ^^) dolewam ciepłe mleko i jakiś tłuszcz do uzyskania konsystencji, przyprawy i sół dopiero potem...Wyrasta godzine w ciepłym miejscu, potem dodaje sól przyprawy i znowu zagniatam przez chwile zeby je równomiernie rozprowadzić Następnie formuje wałeczki i zakręcam... potem już tylko na blache, posmarować żółtkiem rozpełtanym z wodą i posypac wybranymi nasionkami.. odstawić do ponownego wyrośnięcia na jakies 15-20 minut i hyc do piekarnika na pół godzinki Mi bardzo smakowaly.. chociaż mogłyby być bardziej puszyste nie wiem czy to brak chemii sklepowej i moje przyzwyczajenia - moze odrobina proszku do pieczenia wspomogłaby drożdze? Tak czy inaczej było wyśmienite ..podobno :lol: ja nie jadam pieczywa Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-209561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Składniki 20g-drożdży 1,1/2-szklanka wody 1-łyżeczka soli mąka pszenna W 1/2 szklance wody o temp: pokojowej rozpuszczamy drożdże,dodajemy mąki i wyrabiamy ciasto do konsystencj gęstej śmietany- odstawiamy do wyrośnięcia i aż opadnie,następnie dolewamy pozostałą wode,dodajemy sól,mąke iwyrabiamy ciasto. Pozdrawiam Zamierzam zrobić bułki wg przepisu ŚP. Mirka. Mam pytanie, czy w tym przepisie drożdże są zwykłe, czy instant? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-213355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 zwykłe kostka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-213356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 zwykłe kostka Hmm, podobne zwykłe kostka nie rusza bez cukru, a tego w przepisie nie widzę... I ile mąki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-213365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zrób tak jak pisze woda mąka i kostkowe zrobi się zaczyn taki co urośnie w naczyniu.Wybacz ale mi się nie chce dziś czytać całego tematu :grin: :arrow: tam autor dalej wraca do przepisu i go prostuje Tomku byś musiał doczytać :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-213366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Masz rację, to ja chcę zrobić bułki i to ja powinienem wątek przeczytać.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-213367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 I ile mąki?Oj TeBe :rolleyes: Używam mąki pszennej od typ:450 po 650 można również mieszać w różnych proporcjach poszczególne mąki, co do ilości to tyle ile potrzeba aby ciasto było elastyczne, a to zależy między innymi od ilości wody.Masz rację, to ja chcę zrobić bułki i to ja powinienem wątek przeczytać....No właśnie :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-213368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 No już przeczytałem, nie bić! :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-213371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys59 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Co może być przyczyną że mój chleb bardzo się kruszy, to znaczy miąższ jest bardzo kruszący się, mało spoisty. Generalnie robię chleb jak w wątku, ale prawie zawsze mam ten sam problem, kruchy miąższ.Ciasto wyrabiam w robocie, hakiem, nie wiem, czy robię je zbyt twarde, czy jakiś inny błąd. Mąka zamojska 500, świeże drożdże. Nie mam problemu z wyrastaniem, z pieczeniem, smak bardzo dobry, tylko ciągle ten sam problem, spoistość miąższu. Suchy i kruchy. Ciasto zagniatam aż odchodzi od haka. Próbowałem robić mniej lub bardziej mokre, ale niewiele to zmieniało. Popełniam jakiś błąd, ale jaki?PozdrawiamKrzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-222668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Hania zrobiła :grin: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-223067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Radku one są plecione :question: Wygląd maja śniadankowy aż do kuchni wygania :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-223068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Radku one są plecione :question: Kaszubka dała link http://atinabc.blox.pl/2008/09/Nocne-buleczki.html i one rzeczywiście są nocne :wink: . Takie pomeczowe... Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-223069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.