Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

zawijam w papierki ( folia aluminiowa) i zamrażam

należy pamiętać że zamrazżanie bardzo osłabia drożdże - trzeba przyjąć że ich aktywność spada średnio o połowę.... oczywiście w zależności od tempa zamrażania i rozmrażania
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-208321
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 277
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Czyli zamrażanie nie jest wskazana? Jest jakaś inna skuteczna forma przechowywania? Mam tych drożdży mniej jak kilogram, kostka miała 1 kg i taką kupiłem :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-208325
Udostępnij na innych stronach

myth, jak wiesz hibernacja jest jeszcze w powijakach i filmach SF :lol:

drożdże to żywe organizmy i nie służy im zamrażanie...

co innego gdy robimy to z drożdżami piwnymi zamrażając je w glicerynie... ale z piekarskimi tak postąpić nie możemy dlatego muszą same to przetrwać... niestety musimy liczyć się ze stratami

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-208337
Udostępnij na innych stronach

abratku, czyli lodóweczka i ile wytrzymają, tyle wytrzymają, ma się rozumieć? Ok, zacząłem dzisiaj wypieki szybciutkiego chlebka i bułek, więc powinienem być w stanie ogarnąć tą ilość, ale jak bym mógł Ciebie prosić o jakiś fajny przepis na drożdżowca z owocami i kruszonką(|na priv) to byłbym dźwięczny, a moja "szyja" jeszcze bardziej, bo to ona jest typem "drożdżowcopożeracza" ... moja żonka uwielbia ciasta, a wiem, że Twoje pączki zrobiły furorę :)

Ps. powiem szczerze, że wdzięczny jestem :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-208339
Udostępnij na innych stronach

czyli lodóweczka i ile wytrzymają, tyle wytrzymają, ma się rozumieć?

tego nie powiedziałem.... po prostu ze względu na uszkodzenia musimy się liczyć ze zwiększeniem dawki rozmrażanych drożdży...

to jest sytuacja awaryjna ale dopuszczalna :rolleyes:

 

co do drożdżowego pod owoce..... no cóż ... pewnie rozczaruję ale ja po prostu korzystałem z ciasta takiego jak na paczki - jeśli miałobyć to w formie drożdżówki

albo z ciasta na baby - ewentualnie o nieco sztywniejszej konsystencji jeśli owoc miałby być bardzo ciężki...

http://wedlinydomowe.pl/odzlotowe-przepisy/inne-przepisy/1523-wielkanocna-baba-abratka

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-208348
Udostępnij na innych stronach

Rozczarowany? Broń boże :) No co do owoców, to mam na myśli świeże śliwki np... raczej ciężkie ... ewentualnie coś z jabłuszkami, a'la strucla ...

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-208353
Udostępnij na innych stronach

Pod śliwki to co podałem w linku

dla strucli to co do pączków :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-208354
Udostępnij na innych stronach

Ok. dziękówka, na weekend będę próbował:)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-208355
Udostępnij na innych stronach

zawijam w papierki ( folia aluminiowa) i zamrażam

należy pamiętać że zamrazżanie bardzo osłabia drożdże - trzeba przyjąć że ich aktywność spada średnio o połowę.... oczywiście w zależności od tempa zamrażania i rozmrażania
Całkowicie się zgadzam, mrożenie drożdży nie jest najlepsze, ale jak jest sytuacja podbramkowa i wybór, przechować w jako takim zjadliwym stanie czy pozwolić na ich "zagładę", no to ta hibernacja nie jest najgorszym rozwiązaniem ;)
Żagań i Żary to moje ukochane miasta
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-208387
Udostępnij na innych stronach

Elli mozna tez stosowac drozdze suche. Mozna je przechpwywac az do roku. Trzeba tylko pamietac, aby uaktywnic je przed uzyciem. a przelicznik jest prosty 7 g suchych drozdzy, to 25 g swiezych.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-208395
Udostępnij na innych stronach

ANNAM, my to wiemy ale spójrz o co pytał kolega :cool: -

Zakupiłem troszkę świeżych drożdży, gdyż nie są zbyt często dostępne.

 

Trzeba tylko pamietac, aby uaktywnic je przed uzyciem

niekoniecznie :cool: - jeśli ciasto nie będzie ciężkie to mozna sypać bezpośrednio do mąki lub rozczyniać
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-208408
Udostępnij na innych stronach

Chyba ten temacik najbardziej odpowiada.. bo przecież nie jestem piekarzem i swojego nie bede zakłądał ^^ nawet przepisu nie używam, na czuja robie hehe

Paluchy drożdzowe z sezamem i czarnuszką.. Pozdrawiam

 

http://img813.imageshack.us/img813/4947/dsc00170dm.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-209550
Udostępnij na innych stronach

bo przecież nie jestem piekarzem i swojego nie bede zakłądał ^^ nawet przepisu nie używam, na czuja robie hehe

Paluchy drożdzowe z sezamem i czarnuszką.. Pozdrawiam

A ja myślałam że TY piekarz .. :shock:

 

No no... ale zdolności. :clap:

 

Robercie podziel się jeszcze przepisem.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-209554
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje serdecznie ^^ ..co do przepisu to moge ogólnie powiedzieć, bo tak jak mówie nigdy nie planuje takich wypieków :) pojawiają sie spontanicznie..

Zawsze biorę proporcje pół kostki drożdży na pół kilo mąki (100g na kg mąki - tak robiła zawsze babcia i nie zamierzam inaczej ^^) dolewam ciepłe mleko i jakiś tłuszcz do uzyskania konsystencji, przyprawy i sół dopiero potem...

Wyrasta godzine w ciepłym miejscu, potem dodaje sól przyprawy i znowu zagniatam przez chwile zeby je równomiernie rozprowadzić :)

Następnie formuje wałeczki i zakręcam... potem już tylko na blache, posmarować żółtkiem rozpełtanym z wodą i posypac wybranymi nasionkami.. odstawić do ponownego wyrośnięcia na jakies 15-20 minut i hyc do piekarnika na pół godzinki :)

Mi bardzo smakowaly.. chociaż mogłyby być bardziej puszyste ;) nie wiem czy to brak chemii sklepowej i moje przyzwyczajenia - moze odrobina proszku do pieczenia wspomogłaby drożdze?

Tak czy inaczej było wyśmienite :) ..podobno :lol: ja nie jadam pieczywa Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-209561
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Składniki

20g-drożdży

1,1/2-szklanka wody

1-łyżeczka soli

mąka pszenna

 

 

W 1/2 szklance wody o temp: pokojowej rozpuszczamy drożdże,dodajemy mąki i wyrabiamy ciasto do konsystencj gęstej śmietany- odstawiamy do wyrośnięcia i aż opadnie,następnie dolewamy pozostałą wode,dodajemy sól,mąke iwyrabiamy ciasto.

 

 

 

Pozdrawiam

Zamierzam zrobić bułki wg przepisu ŚP. Mirka. Mam pytanie, czy w tym przepisie drożdże są zwykłe, czy instant?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-213355
Udostępnij na innych stronach

Zrób tak jak pisze woda mąka i kostkowe zrobi się zaczyn taki co urośnie w naczyniu.

Wybacz ale mi się nie chce dziś czytać całego tematu :grin: :arrow: tam autor dalej wraca do przepisu i go prostuje Tomku byś musiał doczytać :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-213366
Udostępnij na innych stronach

I ile mąki?

Oj TeBe :rolleyes:

Używam mąki pszennej od typ:450 po 650 można również mieszać w różnych proporcjach poszczególne mąki, co do ilości to tyle ile potrzeba aby ciasto było elastyczne, a to zależy między innymi od ilości wody.

Masz rację, to ja chcę zrobić bułki i to ja powinienem wątek przeczytać....

No właśnie :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-213368
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Co może być przyczyną że mój chleb bardzo się kruszy, to znaczy miąższ jest bardzo kruszący się, mało spoisty. Generalnie robię chleb jak w wątku, ale prawie zawsze mam ten sam problem, kruchy miąższ.

Ciasto wyrabiam w robocie, hakiem, nie wiem, czy robię je zbyt twarde, czy jakiś inny błąd. Mąka zamojska 500, świeże drożdże. Nie mam problemu z wyrastaniem, z pieczeniem, smak bardzo dobry, tylko ciągle ten sam problem, spoistość miąższu. Suchy i kruchy. Ciasto zagniatam aż odchodzi od haka. Próbowałem robić mniej lub bardziej mokre, ale niewiele to zmieniało. Popełniam jakiś błąd, ale jaki?

Pozdrawiam

Krzysiek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-222668
Udostępnij na innych stronach

 

Hania zrobiła :grin: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-223067
Udostępnij na innych stronach

Radku one są plecione :question:

 

Kaszubka dała link http://atinabc.blox.pl/2008/09/Nocne-buleczki.html i one rzeczywiście są nocne :wink: . Takie pomeczowe...

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/8/#findComment-223069
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.