tankij Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Września 2011 Witam, jestem początkującym zadymiaczem , mam pytanie odnośnie parzenia mięsa, nie znalazłem tego w globalnej sieci.po co parzy się mięso? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Września 2011 A jak myślisz??? :rolleyes: Żeby nie było surowe . :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Września 2011 ...mam pytanie odnośnie parzenia mięsa... Jeśli pod uwagę weźmiemy zagadnienie co jest zdrowsze, czy "parzenie", czy "dojrzewanie" nie obrabianego "termicznie" mięsa, to odpowiedź może być tylko jedna! Najzdrowsze a wręcz o właściwościach "leczniczych" maja wyroby "surowe dojrzewające". Oczywiście "parzenie" ma swoje uzasadnienie, (na forum jest kopalnia wiedzy na ten temat) ale to Ty decydujesz co dla Ciebie jest ważne. . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Września 2011 Żeby nie było surowe Dokładnie, ale nie jest to obowiązkowy etap :thumbsup: . Można zostawiać surowe polędwice czy boczki. Zależy do czego chcesz tych wędzonek używać. Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Września 2011 Witam, jestem początkującym zadymiaczem , mam pytanie odnośnie parzenia mięsa, nie znalazłem tego w globalnej sieci. po co parzy się mięso? Po co??Jest dużo zastosowań, a na przykład po to aby nitrozo-mioglobina zamieniła sie nitrozohemochrom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Września 2011 nie znalazłem tego w globalnej sieci.A nasza strona i forum??? :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Września 2011 Najzdrowsze a wręcz o właściwościach "leczniczych" maja wyroby "surowe dojrzewające".Nie wiem jak to przyjąć, czy to ironia :question: Prawdą jest że mniej przerobiona żywność napewno jest więcej warta. Ale czy zdrowsza :question: Moim zdaniem zależy to od wielu faktorów, np. surowca, dodatków, techniki produkcji itd. Co dotyczy surowca to z padziewa nie zrobisz lekarstwa. Jeśli produkujemy jako nowicjusze(lub bez kontroli lab), to nikt nam nie da gwarancji co wychodujemy(np. patogeny). Żywność nie obrobiona pewnie termicznie, i nie zależy od tego czy mięso, nabiał, rośliny niesie ze sobą pewne ryzyko. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Września 2011 witam mam pytanie jak długo parzyć kiełbasę baton 65 waga 0,5 kgnie posiadam termometru :sad: do pomiaru temp. w batoniemogę zmierzyć temp. wody Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Września 2011 parzyćParzyć znaczy utrzymać pewną temperaturę. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Września 2011 Parzyć znaczy utrzymać pewną temperaturę. temp. wody 75 st. i jak długo parzyć? Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Września 2011 Jeśli nie masz termometra to liczysz bąbelki. :grin: Powinno ich być jeden na minutę. Oczywiście woda bez dodatku soli bo temperatura dla bąbelków podniesie się wtedy o kilka stopni ! :wink: Ale aby mieć dokładną temperaturke to bez termometra sie nie obejdziesz.. pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Września 2011 Najzdrowsze a wręcz o właściwościach "leczniczych" maja wyroby "surowe dojrzewające".Nie wiem jak to przyjąć, czy to ironia :question: Prawdą jest że mniej przerobiona żywność napewno jest więcej warta. Ale czy zdrowsza :question: Darino, po prostu "bezpośrednio", bez drugiego "dna". Oczywista, oczywistość. I co ciekawe ta zasada nie tylko dotyczy "wędlin", co powiesz na temat surowej vs. kiszonej kapusty? ..Moim zdaniem zależy to od wielu faktorów, np. surowca, dodatków, techniki produkcji itd. Co dotyczy surowca to z padziewa nie zrobisz lekarstwa... To akurat jest PODSTAWOWYM ELEMENTEM całej "piramidy" zdrowej żywności. W odniesieniu do mięsa to oczywiście pasza i tzw. warunki chowu. . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Września 2011 temp. wody 75 st.No ale skąd będziesz wiedział, że taką temperaturę osiągnołeś w batonie :question: [ Dodano: Sro 28 Wrz, 2011 17:39 ]co powiesz na temat surowej vs. kiszonej kapusty?Kiszenie kapusty tzn. fermentacja mleczna służy konserwacji. Surową kapustę używano już od dawna jako lekarstwo w walce z wrzodami żełądka i dwunastnicy. Kiszoną zaś przy problemach z trawieniem.Jak to często bywa co za dużo to nie zdrowo, dlatego za często spożywana kapusta może wywołać powiększenie tarczycy, dlatego że hamowany jest dobór jodu.Myślę że z tego powodu powinno się dodawać do kiszonej kapusty sól jodowaną.Właśnie te wiązki organiczne które wywołują wyżej opisaną chorobę chronią nas przed nowotworami. Podobnie jak w każdej obróbce, w fermentacji można tagże popełnić błędy i wychodować sobie jakieś patogeny :sad: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Września 2011 witam mam pytanie jak długo parzyć kiełbasę baton 65 waga 0,5 kg nie posiadam termometru :sad: do pomiaru temp. w batonie mogę zmierzyć temp. wody 10 min na 1 cm grubości batonu - jest to opisane na stronie - sprawdzone... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Września 2011 alehar, ja bym parzył jakieś 30 minut w tem 72do 78 stopni. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Września 2011 No ale skąd będziesz wiedział, że taką temperaturę osiągnołeś w batonie :question: i właśnie pytałem się o czas parzenia niestety parzenie wyszło jak wyszło.... czas 40min temp. wody 75st. Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Września 2011 niestety parzenie wyszło jak wyszło....Radzę zakup termometru z igłą i gra, napewno się przyda. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Września 2011 Radzę zakup termometru z igłą i gra, napewno się przyda. :grin: wiem ale była to szybka akcja i następna w piątek też bez termometru Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Września 2011 Czas parzenia zalezy od tem.wedzonek np. po wyjeciu z lodowki czas moze sie przedluzyc nawet do 1,65h na kg .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Września 2011 niestety parzenie wyszło jak wyszło.... czas 40min temp. wody 75st. Czyli jak wyszło? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Września 2011 niestety parzenie wyszło jak wyszło.... czas 40min temp. wody 75st. Czyli jak wyszło? nawet nieźle mi smakuje reszta rodziny nie narzeka Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lelek5 Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Września 2011 Czas parzenia zalezy od tem.wedzonek np. po wyjeciu z lodowki czas moze sie przedluzyc nawet do 1,65h na kg .To prawda , uwędziłem ostatnio poledwicę i sparzyłem na drugi dzień wyjętą z lodówki . Przekroiłem na pół i jedną połówkę parzyłem na czas a drugą na termometr wbity w środek , pierwszej po 50 min. brakowało jeszcze 10C do uzyskania właściwej temperatury i jest lekko niedoparzona wewnątrz , druga zanim osiągnęła 68C upłynęło 1,5 h i jest ok. Polędwiczki straciły jednak sporo aromatu dymowego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 29 Września 2011 Przekroiłem na pół i jedną połówkę parzyłem Wyrobów wędzonych nie kroi się do parzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Września 2011 Malinowy Bzyk, na końcu zdania zabrakło -ogenMasz racje . Za pomyłke przepraszam i wyjaśniam : Mioglobina(barwa purpurowoczerwona)+NO=nitrozomioglobina(barwa czerwona) + obrobka cieplna= NITROZYLOMIOCHROMOGEN(barwa różowo czerwona) [ Dodano: Czw 29 Wrz, 2011 20:42 ]witam mam pytanie jak długo parzyć kiełbasę baton 65 waga 0,5 kgnie posiadam termometru :sad: do pomiaru temp. w batoniemogę zmierzyć temp. wodyWrzuć na wrzątek, zbij temp. do 85 st C i trzymaj 50 min. A jak jak mi nie ufasz to weź Igłę lub drut i wbij w centrum batonu, przytrzymaj około 1,5 min a następnie szybko przyłóż do przedramienia. jak Cie oparzy to ok :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lelek5 Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 30 Września 2011 Wyrobów wędzonych nie kroi się do parzenia.Oczywiście że się nie kroi . Przekrojenie na pół wykonałem w celach badawczych dla porównania polędwicy parzonej z nieparzoną a później parzoną inną metodą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.