Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

parzenie szynki, schabu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#21 piter-2

piter-2

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 112 postów
  • MiejscowośćGniezno/Rheda-Wiedenbruck

Napisano 29 wrz 2011 - 07:52

niestety parzenie wyszło jak wyszło....

czas 40min temp. wody 75st.

Czyli jak wyszło?


nawet nieźle mi smakuje reszta rodziny nie narzeka

#22 lelek5

lelek5

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • Miejscowośćmazury

Napisano 29 wrz 2011 - 18:15

Czas parzenia zalezy od tem.wedzonek np. po wyjeciu z lodowki czas moze sie przedluzyc nawet do 1,65h na kg .

To prawda , uwędziłem ostatnio poledwicę i sparzyłem na drugi dzień wyjętą z lodówki . Przekroiłem na pół i jedną połówkę parzyłem na czas a drugą na termometr wbity w środek , pierwszej po 50 min. brakowało jeszcze 10C do uzyskania właściwej temperatury i jest lekko niedoparzona wewnątrz , druga zanim osiągnęła 68C upłynęło 1,5 h i jest ok. Polędwiczki straciły jednak sporo aromatu dymowego .

#23 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11244 postów

Napisano 29 wrz 2011 - 18:49

Przekroiłem na pół i jedną połówkę parzyłem


Wyrobów wędzonych nie kroi się do parzenia.

#24 Malinowy Bzyk

Malinowy Bzyk

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 214 postów
  • Miejscowośćcentrum i mazury

Napisano 29 wrz 2011 - 19:29

Malinowy Bzyk, na końcu zdania zabrakło -ogen

Masz racje . Za pomyłke przepraszam i wyjaśniam : Mioglobina(barwa purpurowoczerwona)+NO=nitrozomioglobina(barwa czerwona) + obrobka cieplna= NITROZYLOMIOCHROMOGEN(barwa różowo czerwona)

[size=9][ Dodano: Czw 29 Wrz, 2011 20:42 ][/size]

witam
mam pytanie jak długo parzyć kiełbasę baton 65 waga 0,5 kg
nie posiadam termometru :sad: do pomiaru temp. w batonie
mogę zmierzyć temp. wody

Wrzuć na wrzątek, zbij temp. do 85 st C i trzymaj 50 min. A jak jak mi nie ufasz to weź Igłę lub drut i wbij w centrum batonu, przytrzymaj około 1,5 min a następnie szybko przyłóż do przedramienia. jak Cie oparzy to ok :grin:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#25 lelek5

lelek5

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • Miejscowośćmazury

Napisano 30 wrz 2011 - 15:04

Wyrobów wędzonych nie kroi się do parzenia.

Oczywiście że się nie kroi . Przekrojenie na pół wykonałem w celach badawczych dla porównania polędwicy parzonej z nieparzoną a później parzoną inną metodą .




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych