pupior Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 14 Lutego 2017 może i to śmieszne ale mieszam w kalfasie http://zagroda.cieszyn.pl/kasty-budowlane/5412-Kastra-budowlana-65L-okragla-AGRO-JUMAL-5907776933011.htmljakoś trzeba sobie radzić. a nabijam http://allegro.pl/poziomy-napelniacz-do-kielbasy-nowy-poj-7-litrow-i6656747950.htmltylko że 5l. i niestety nie 2 godziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 14 Lutego 2017 Stary, ten kalfas to moze zmien na cos innego bo jego robi sie z najgorszego plastiku. Nie chce moralizowac ale patrz na zdrowie bo moze sie zdarzyc ze kiedys pojdziesz na zwykle badania do lekarza a ten powie Ci "cos mi te wyniki nie pasuja, musimy zrobic dodatkowe badania" i to juz moze byc poczatek konca.Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 14 Lutego 2017 Stary, ten kalfas to moze zmien na cos innego bo jego robi sie z najgorszego plastiku. Ja też jestem tego zdania . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 14 Lutego 2017 Jeżeli decydujesz się używać naczyń z tworzywa sztucznego nie mającego atestu spożywczego, to trzymaj się zasady - czym jaśniejsze (najlepiej bezbarwne) tym mniej syfu w tworzywie.Czarny to syf zabarwiony sadzą lub innym g...em dla ujednolicenia koloru, robiony ze wszystkich możliwych odpadów produkcyjnych. W budowlance to "rybka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 14 Lutego 2017 może i to śmieszne ale mieszam w kalfasie http://zagroda.cieszyn.pl/kasty-budowlane/5412-Kastra-budowlana-65L-okragla-AGRO-JUMAL-5907776933011.htmljakoś trzeba sobie radzić. a nabijam http://allegro.pl/poziomy-napelniacz-do-kielbasy-nowy-poj-7-litrow-i6656747950.htmltylko że 5l. i niestety nie 2 godzinyTen kalfas zmień prosze cię pupior!Lepiej już w domu w wannie wyrabiaj! hehehe.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 14 Lutego 2017 Ja sie tak zastanawiam ..wyrabianie w byle czym ale nadziewarki maszynki musza byc jak najlepsze ...czy naprawde miska z rosfreet jest az tak kosztowna? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 14 Lutego 2017 Hmm 100 kg to chyba nie tylko dla siebie a więc skoro tak to ...... nie ma znaczenia w czym mieszamy - przecież jeść będzie to kto inny Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 14 Lutego 2017 Ja sie tak zastanawiam ..wyrabianie w byle czym ale nadziewarki maszynki musza byc jak najlepsze ...czy naprawde miska z rosfreet jest az tak kosztowna? Wielkosci kalfasa to na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 14 Lutego 2017 Hmm 100 kg to chyba nie tylko dla siebie a więc skoro tak to ...... nie ma znaczenia w czym mieszamy - przecież jeść będzie to kto inny - Babciu a te grzyby co zbieracie to jadalne?- A to nie dla mnie. To na handel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 15 Lutego 2017 Wielkosci kalfasa to na pewno. ale to juz nie na wlasne potrzeby mieszanie w takims czyms..no ale juz jak napisaliscie wczesniej ..nie jem sam to moze byc Juz ja raz smakowalam takich swojskich robionych na sprzedaz ..ale ja juz ani nie kupie tam a jeszcze innych ostrzegam( oczywiscie nie tyczy sie wszystkich ..smakowalam takich ktore byly wyborne i dalabym 2 razy takie pieniadze ) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pupior Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 19 Lutego 2017 może i to śmieszne ale mieszam w kalfasie http://zagroda.cieszyn.pl/kasty-budowlane/5412-Kastra-budowlana-65L-okragla-AGRO-JUMAL-5907776933011.htmljakoś trzeba sobie radzić. a nabijam http://allegro.pl/poziomy-napelniacz-do-kielbasy-nowy-poj-7-litrow-i6656747950.htmltylko że 5l. i niestety nie 2 godzinyTen kalfas zmień prosze cię pupior!Lepiej już w domu w wannie wyrabiaj! hehehe.pozdrawiam co powiesz na to żeby zamienić ten kalfas na wanienkę ocynkowaną kupioną na targu? bo tak szczerze po tym co przeczytałem to aż strach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 19 Lutego 2017 może i to śmieszne ale mieszam w kalfasie http://zagroda.cieszyn.pl/kasty-budowlane/5412-Kastra-budowlana-65L-okragla-AGRO-JUMAL-5907776933011.htmljakoś trzeba sobie radzić. a nabijam http://allegro.pl/poziomy-napelniacz-do-kielbasy-nowy-poj-7-litrow-i6656747950.htmltylko że 5l. i niestety nie 2 godzinyTen kalfas zmień prosze cię pupior!Lepiej już w domu w wannie wyrabiaj! hehehe.pozdrawiam co powiesz na to żeby zamienić ten kalfas na wanienkę ocynkowaną kupioną na targu? bo tak szczerze po tym co przeczytałem to aż strach.. Dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 19 Lutego 2017 W tym przypadku skład kiełbasy nie jest ważny. Jeżeli jest wystarczajaco dużo tłuszczu i wyrób pozostaje twardawy, to jest wina obróbki termicznej. Moze byc wysokość temperatury i czas obróbki. Mało danych o procesie produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 19 Lutego 2017 zamienić ten kalfas na wanienkę ocynkowaną kupioną na targuWybór tak samo dobry jak ten kalfas. Ocynk nie jest dopuszczony do kontaktu z żywnością z wyjątkiem zimnej wody. Mam nieodparte wrażenie że kol. pupior tu sobie pośmiechujki urządza, bo nie uwierzą że ktoś bez podstawowej wiedzy bierze się za produkcję masarską na znaczną skalę. Ale różnych już "fachowców" w życiu widziałem. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 19 Lutego 2017 Andrzej nie tylko tłuszcz decyduje o twardości kiełbasy ... zrób miękką z samej golonki Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 19 Lutego 2017 Można zrobić kiełbasę z odcisków słonia na "stopie" ale proces obrobki mechanicznej i termicznej, będzie zawsze podstawą. Padło pytanie dotyczące produktu bez odpowiednich danych i nie ma co tworzyć poematów na temat twardości bo może zamiast soli dodał gipsu. Kolor się zgadza i konsystencja podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 19 Lutego 2017 Trochę dziwna ta odpowiedź. Co do składu kiełbasy uważam, że jest on co najmniej tak ważny, jak obróbka mechaniczna i termiczna. To moje zdanie, z którym nie musisz się zgadzać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 20 Lutego 2017 Maxell dokladnie, bez dokładnego opisu o procesie "produkcji" począwszy od surowca do wychłodzenia na końcu, trudno jest zgadywać jaka przyczyna. Moja pierwsza odpowniedz zakładała, że surowiec był odpowiedni, bo kto robi kiełbasę z najgorszego surowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 20 Lutego 2017 bo kto robi kiełbasę z najgorszego surowca. Zrobienie z najlepszego również daje podobny efekt. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 20 Lutego 2017 Wiec, bez dokładnych danych o procesie produkcji dyskusja będzie jałowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 20 Lutego 2017 Ja proponuje Koledze zrobić 100 razy po 10 kg... z różnym ( mniej lub bardziej intensywnym ) czasem mieszania farszu ... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 20 Lutego 2017 Już o tym pisałem, ale akurat tutaj pasuje. Kiedyś stary masarz mówił mi, że mieszanie farszu jest najważniejsze. Trzeba się kilka razy porządnie spocić. Mieszaniu należy poświęcić tyle czasu, ile poświęca się młodej żonie w noc poślubną. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boher Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 24 Lutego 2017 Mi kiełbasa też wychodzi zawsze twarda robiłem z chudych mięs teraz spróbuję zrobić bardziej tłustą. szynka 500 głopatka 500 gkarkówka 500 gboczek 500 gpodgardle 500 gsłonina 500 gwołowina 500 g Co o tym myślicie nie będzie za tłusta Cytuj Kto pyta, jest głupi tylko przez pięć minut. Kto nie pyta, pozostaje głupi przez całe życie”. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 24 Lutego 2017 Mi kiełbasa też wychodzi zawsze twarda robiłem z chudych mięs teraz spróbuję zrobić bardziej tłustą. szynka 500 g łopatka 500 g karkówka 500 g boczek 500 g podgardle 500 g słonina 500 g wołowina 500 g Co o tym myślicie nie będzie za tłusta A co bys tak powiedzial, zeby zrobic kielbase w koncu z jakoiegos przepisu? Wyjdzie prawidlowa, bo bedzie miala prawidlowy zestaw mies. Jak nie masz pojecia z jakiego miesa co robic, to polecam gotowe receptury, ktore opracowaly osoby majacie duza wiedze i doswiadczenie w temacie.Polecam, Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 24 Lutego 2017 Mi kiełbasa też wychodzi zawsze twarda robiłem z chudych mięs teraz spróbuję zrobić bardziej tłustą. szynka 500 głopatka 500 gkarkówka 500 gboczek 500 gpodgardle 500 gsłonina 500 gwołowina 500 g Co o tym myślicie nie będzie za tłustaWitam.Ja bym ci poradził zebyś się udal do masarza(prywaciarz oczywiście) w okolicy i kupił kiełbasę.Może zaoszczędzisz kase.TU na forum jest tyle prostych kiełbas a ty kombinujesz jak koń pod górke. :cry:Oczywiście swojska to swojska.pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.