roger Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 10 Lutego 2012 Ja będe dzisiaj przejedżał koło Poznania ... chyba zdążysz podwędzic ? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-201860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 10 Lutego 2012 Robercie z tym wędzeniem to problem :sad: Jeszcze troszkę jak los da :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-201861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 10 Lutego 2012 z tym wędzeniem to problemTo co zrobisz z tymi serkami? Czy to jest bundz czy też są dogrzewane? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-201862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 10 Lutego 2012 tomaj77, szacunek i respect! :clap: :clap: :clap: Skoro serki mają swoją nazwę napisz proszę jak tego dokonałeś! Nigdy serków nie robiłem, zawsze wydawało mi się że to za dużo czasu pochłania, ale jak widzę taki zapas to wyżerka na pół roku! Tylko jak i ile czasu to można przechowywać? Z jakiej ilości mleka powstały te cuda? czy do produkcji potrzebne są jakieś kadzie? Czy odzyskiwałeś śmietanę? oj mnoży się pytań ... Kiedyś starałem się ogarnąć temat z forum ale poddałem się ... może kiedyś wrócę bo kusi bardzo. W tej chwili musi mi wystarczyć wędzenie serków z Lidla. Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-201863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 10 Lutego 2012 EAnna, One już nawet były w solance :grin: Zrobiłem je jak typowy oscypek ze strony głównej skrzep po pocięciu podgrzewałem do 45C A serki będą jedzone tak jak białe oscypki Siostra trochę dostanie 100% się nie zmarnują :grin: [ Dodano: Pią 10 Lut, 2012 15:06 ]pepe60, Wykonanie jak pisałem tak jak na stronie głównej Czas to wychodzi tak w środę 25 lirów mleka tep 35C uzyskałem o godz 21 zapodałem podpuszczkę 22 cięcie skrzepu ,podgrzanie do 45C koniec 22.15 odciskanie , w siatkę i do solanki koniec prac 22.50 Potem podgrzanie serwatki do 85C przepis andrzeka.k Czas bo swoje musi się podgrzewać by nie za szybko 1min = 1 stopień Koniec około 23.30 z zapodaniem kwasku cytrynowego i mieszanie Czwartkowa zabawa czas ten sam tylko godzinny inne :grin: J nie mam prasek oscypiarek itp [ Dodano: Pią 10 Lut, 2012 15:07 ]zy odzyskiwałeś śmietanę? Nie [ Dodano: Pią 10 Lut, 2012 15:10 ]Tylko jak i ile czasu to można przechowywać? U mnie 4 osoby 14 takich serków zostaje zjedzonych w tydzień :lol: Tak ,że śmiało tydzień jako producent gwarancji daje :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-201864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 7 Marca 2012 Taki mój debiut Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 7 Marca 2012 Taki mój debiut :rolleyes: Tomuś Tomuś :thumbsup: :thumbsup: :clap: Biszkopcik to wg First Lady znaczy Haluśki, czy z jakiegoś innego przepisu robiłeś?? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 7 Marca 2012 Zbóju Bazą był biszkopt @halusi@ :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 7 Marca 2012 Tomku oj wyczyniasz, wyczyniasz... :clap: :wink: Torcik wygląda bardzo apetycznie... sądzę że już nie dasz zarobić cukierni :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 7 Marca 2012 Bazą był biszkopt @halusi@Nie ma to jak porządny towar Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 7 Marca 2012 :clap: Tomku, biszkopt Halusi :thumbsup: (uderzyłeś o podłogę :lol: ) a czym przekładany? Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 7 Marca 2012 Tomku, torcik wyglada WSPANIALE, a znając Twoje możliwości tak samo smakuje :clap: :clap: Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 7 Marca 2012 Taki mój debiutU la la !!! to ja juz nie mam co gadać w tym temacie.... :rolleyes: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 9 Marca 2012 Wczoraj wykonałem taka oto wędlinkę z łopatki Powykrawałem z niej I klasę ,którą to pokroiłem jak widać w kostkę.Resztę zmieliłem na fi4 jeden raz i delikatnie ze sztuką dodając 150ml wody (lodowatej) potraktowałem blenderem (Mięso było peklowane 28h 18g peklosoli na 1 kg) Całość wyrabiałem ok 30 minut i nabiłem w osłonkę barierową fi 95 Parzyłem 90minut w wodzie o tep 75C Tak to wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 9 Marca 2012 Bardzo ładna wędlinka Ci wyszła. :clap: :thumbsup: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 9 Marca 2012 Smakowicie wygląda :thumbsup: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 9 Marca 2012 Mięso było peklowane 28h 18g peklosoli na 1 kg) Ładna szynka mielona.Czy nie jest za mało słona?.Ja ten wyrób solę 25g/kg Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 9 Marca 2012 .Ja ten wyrób solę 25g/kgTak to ja solę wyroby dojrzewające( no może minimalnie więcej) a te szynkowarzone właśnie tyle co tomaj77 i z tego co "widać" na forum taka słoność preferowana jest przez większość. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 9 Marca 2012 słoność preferowana jest przez większość. To nieśmiało zapytam przez którą , bo w przepisie na szynkę mieloną jak dobrze pamiętam jest 26g/kg.To prawda ,że odczucie słoności jest sprawą indywidualna ,ale ta różnica jest znacząca i stąd moje pytanie. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7933&highlight=szynka+mielona Jak widać większość jednak woli słońszą. bo inaczej nic by nie sprzedali. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 9 Marca 2012 To nieśmiało zapytam przez którą Przez tę, która robi praktycznie wyroby w szynkowrze i osłonkach. Na temat norm użycia soli w latach minionych była juz onegdaj dyskusja . To cytat z postu na który się powołujesz:Sól jest podana w dużych ilościach i należy ją skorygować do swojego smaku . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 9 Marca 2012 A mnie i moim degustatorom ze strony jakoś ta słoność odpowiada i tego się będę trzymał Przez tę, która robi praktycznie wyroby w szynkowrze i osłonkach. To jeśli uważasz ,że ja takich wyrobów nie robię to proponuję skok na moją stronę.Tam sobie można popatrzeć.Strona 17 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 9 Marca 2012 O smakach jak i o gustach się nie dyskutuje.Słodzę herbatę dwoma łyżeczkami i dla mnie jest ok a moja boska lepsza połowa nie może jej przełknąć i mówi FUJ. Ludzka rzecz. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 9 Marca 2012 Ja nie piszę że Ty nie robisz tylko mówię o preferencjach większości tych co robią. Ja bardzo dobrze wiem ,że akurat Ty jesteś z tych co stosują raczej górne granice użycia soli i tyle. I nie ma co dalej dyskutować bo to wątek tomaj'a o Jego wyrobach. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 9 Marca 2012 O smakach jak i o gustach się nie dyskutuje.I tu się zgadzam i dlatego tylko zapytałem kolegę jak ze słonością.Ponieważ zostałem "zaatakowany" przez Koleżankę to się bronię :wink: [ Dodano: Pią 09 Mar, 2012 22:20 ]jesteś z tych co stosują raczej górne granice użycia soli i tyleOj bo się zdziwisz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 9 Marca 2012 Ponieważ zostałem "zaatakowany" przez Koleżankę to się bronięArkadiuszu gwoli ścisłości to Ty pierwszy wyraziłeś swoje powątpiewanie w dobrze dobraną słoność w wyrobie tomaj'aCzy nie jest za mało słona?.Ja ten wyrób solę 25g/kg Ja napisałam z kolei a nie zaatakowałam że ja solę mięso do szynkowarzenia tyle co tomaj :grin: i czytając liczne przepisy ( nie mówię o tych z norm branżowych z lat 60-tych) większość raczej nie przekracza 20 g soli kg mięsa. :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.