Skocz do zawartości

Wyczyny tomaj-a77


Rekomendowane odpowiedzi

Ja będe dzisiaj przejedżał koło Poznania ... chyba zdążysz podwędzic ? ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-201860
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 130
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

z tym wędzeniem to problem

To co zrobisz z tymi serkami?

Czy to jest bundz czy też są dogrzewane?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-201862
Udostępnij na innych stronach

tomaj77, szacunek i respect! :clap: :clap: :clap:

Skoro serki mają swoją nazwę napisz proszę jak tego dokonałeś!

Nigdy serków nie robiłem, zawsze wydawało mi się że to za dużo czasu pochłania, ale jak widzę taki zapas to wyżerka na pół roku! Tylko jak i ile czasu to można przechowywać?

Z jakiej ilości mleka powstały te cuda? czy do produkcji potrzebne są jakieś kadzie?

Czy odzyskiwałeś śmietanę? oj mnoży się pytań ...

Kiedyś starałem się ogarnąć temat z forum ale poddałem się ... może kiedyś wrócę bo kusi bardzo. W tej chwili musi mi wystarczyć wędzenie serków z Lidla.

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-201863
Udostępnij na innych stronach

EAnna, One już nawet były w solance :grin: Zrobiłem je jak typowy oscypek ze strony głównej skrzep po pocięciu podgrzewałem do 45C

A serki będą jedzone tak jak białe oscypki Siostra trochę dostanie 100% się nie zmarnują :grin:

 

[ Dodano: Pią 10 Lut, 2012 15:06 ]

pepe60, Wykonanie jak pisałem tak jak na stronie głównej

Czas to wychodzi tak w środę 25 lirów mleka tep 35C uzyskałem o godz 21 zapodałem podpuszczkę 22 cięcie skrzepu ,podgrzanie do 45C koniec 22.15 odciskanie , w siatkę i do solanki koniec prac 22.50 Potem podgrzanie serwatki do 85C przepis andrzeka.k Czas bo swoje musi się podgrzewać by nie za szybko 1min = 1 stopień Koniec około 23.30 z zapodaniem kwasku cytrynowego i mieszanie

Czwartkowa zabawa czas ten sam tylko godzinny inne :grin:

 

J nie mam prasek oscypiarek itp

 

[ Dodano: Pią 10 Lut, 2012 15:07 ]

zy odzyskiwałeś śmietanę?

 

Nie

 

[ Dodano: Pią 10 Lut, 2012 15:10 ]

Tylko jak i ile czasu to można przechowywać?

 

U mnie 4 osoby 14 takich serków zostaje zjedzonych w tydzień :lol:

Tak ,że śmiało tydzień jako producent gwarancji daje :grin: :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-201864
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Taki mój debiut

:rolleyes: Tomuś Tomuś :thumbsup: :thumbsup: :clap:

 

Biszkopcik to wg First Lady znaczy Haluśki, czy z jakiegoś innego przepisu robiłeś??

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206127
Udostępnij na innych stronach

Tomku oj wyczyniasz, wyczyniasz... :clap: :wink:

Torcik wygląda bardzo apetycznie... sądzę że już nie dasz zarobić cukierni :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206130
Udostępnij na innych stronach

Bazą był biszkopt @halusi@

Nie ma to jak porządny towar :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206132
Udostępnij na innych stronach

:clap: Tomku, biszkopt Halusi :thumbsup: (uderzyłeś o podłogę :lol: ) a czym przekładany?

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206143
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wykonałem taka oto wędlinkę z łopatki

Powykrawałem z niej I klasę ,którą to pokroiłem jak widać w kostkę.Resztę zmieliłem na fi4 jeden raz i delikatnie ze sztuką dodając 150ml wody (lodowatej) potraktowałem blenderem (Mięso było peklowane 28h 18g peklosoli na 1 kg) Całość wyrabiałem ok 30 minut i nabiłem w osłonkę barierową fi 95 Parzyłem 90minut w wodzie o tep 75C

 

Tak to wyszło

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206433
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładna wędlinka Ci wyszła. :clap: :thumbsup:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206434
Udostępnij na innych stronach

Mięso było peklowane 28h 18g peklosoli na 1 kg)

Ładna szynka mielona.Czy nie jest za mało słona?.Ja ten wyrób solę 25g/kg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206452
Udostępnij na innych stronach

.Ja ten wyrób solę 25g/kg

Tak to ja solę wyroby dojrzewające( no może minimalnie więcej) a te szynkowarzone właśnie tyle co tomaj77 i z tego co "widać" na forum taka słoność preferowana jest przez większość.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206488
Udostępnij na innych stronach

słoność preferowana jest przez większość.

To nieśmiało zapytam przez którą , bo w przepisie na szynkę mieloną jak dobrze pamiętam jest 26g/kg.To prawda ,że odczucie słoności jest sprawą indywidualna ,ale ta różnica jest znacząca i stąd moje pytanie.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7933&highlight=szynka+mielona

 

Jak widać większość jednak woli słońszą. bo inaczej nic by nie sprzedali. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206489
Udostępnij na innych stronach

To nieśmiało zapytam przez którą

Przez tę, która robi praktycznie wyroby w szynkowrze i osłonkach. Na temat norm użycia soli w latach minionych była juz onegdaj dyskusja .

To cytat z postu na który się powołujesz:

Sól jest podana w dużych ilościach i należy ją skorygować do swojego smaku .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206493
Udostępnij na innych stronach

A mnie i moim degustatorom ze strony jakoś ta słoność odpowiada i tego się będę trzymał

 

Przez tę, która robi praktycznie wyroby w szynkowrze i osłonkach.

To jeśli uważasz ,że ja takich wyrobów nie robię to proponuję skok na moją stronę.Tam sobie można popatrzeć.Strona 17

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206495
Udostępnij na innych stronach

O smakach jak i o gustach się nie dyskutuje.

Słodzę herbatę dwoma łyżeczkami i dla mnie jest ok a moja boska lepsza połowa nie może jej przełknąć i mówi FUJ.

 

Ludzka rzecz.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206498
Udostępnij na innych stronach

Ja nie piszę że Ty nie robisz tylko mówię o preferencjach większości tych co robią. Ja bardzo dobrze wiem ,że akurat Ty jesteś z tych co stosują raczej górne granice użycia soli i tyle. I nie ma co dalej dyskutować bo to wątek tomaj'a o Jego wyrobach.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206499
Udostępnij na innych stronach

O smakach jak i o gustach się nie dyskutuje.

I tu się zgadzam i dlatego tylko zapytałem kolegę jak ze słonością.Ponieważ zostałem "zaatakowany" przez Koleżankę to się bronię :wink: :cool:

 

[ Dodano: Pią 09 Mar, 2012 22:20 ]

jesteś z tych co stosują raczej górne granice użycia soli i tyle

Oj bo się zdziwisz :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206500
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ zostałem "zaatakowany" przez Koleżankę to się bronię

Arkadiuszu gwoli ścisłości to Ty pierwszy wyraziłeś swoje powątpiewanie w dobrze dobraną słoność w wyrobie tomaj'a

Czy nie jest za mało słona?.Ja ten wyrób solę 25g/kg

Ja napisałam z kolei a nie zaatakowałam że ja solę mięso do szynkowarzenia tyle co tomaj :grin: i czytając liczne przepisy ( nie mówię o tych z norm branżowych z lat 60-tych) większość raczej nie przekracza 20 g soli kg mięsa. :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6156-wyczyny-tomaj-a77/page/3/#findComment-206501
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.