GuRu Opublikowano 25 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Października 2011 :grin: po to wędzisz zimnym dymem tyle godzin i potem sparzyć :!: No właśnie nie wiem :-) Robie jakiś totalny eksperyment, bo lodówka zawalona standardowymi polędwicami. Jestem otwarty na sugestie eksperymentalne. Na razie się wędzą zimnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Października 2011 :grin: z polędwicą nie ma co eksperymęntować :thumbsup: ona zawsze się udaje,aby jej nie spalić,jak będzie nie dowędzona to za parę dni nabierze doskonałego smaku w trakcie dojrzewania :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 25 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Października 2011 :grin: z polędwicą nie ma co eksperymęntować :thumbsup: ona zawsze się udaje,aby jej nie spalić,jak będzie nie dowędzona to za parę dni nabierze doskonałego smaku w trakcie dojrzewania :grin: :thumbsup: O, i to jest odpowiedź, której oczekiwałem. Zaten jeden schab powędzę 1 dzień zimnym, drugi ze 3 dni też zimnym i po tygodniu dojrzewania porównam smaki :-) Dzięki Grzegorz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 25 Października 2011 Zaten jeden schab powędzę 1 dzień zimnym, drugi ze 3 dni też zimnym i po tygodniu dojrzewania porównam smaki Będziesz miał bardzo czarne końcówki kości żebrowych w miejscach przecięcia . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 25 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 25 Października 2011 Zaten jeden schab powędzę 1 dzień zimnym, drugi ze 3 dni też zimnym i po tygodniu dojrzewania porównam smaki Będziesz miał bardzo czarne końcówki kości żebrowych w miejscach przecięcia . Pozdrawiam Dziadku, wedzę schab bez kości, z niewyciętym warkoczem. Edit: Wiem, wiem... nie ma czegoś takiego jak schab bez kości. Wędze polędwicę z niewyciętym warkoczem. DZIADEK, przepraszam ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 25 Października 2011 jeden schab powędzę 1 dzień zimnym, drugi ze 3 dni też zimnym i po tygodniu dojrzewania porównam smaki :-)super! mam tylko prośbę, aby wyjątkowo nie czytać za dużo po degustacji! a przynajmniej odczekać troszkę.Chciałbym takim smakołykiem dzieci uraczyć, a na antidotum poezji są jeszcze zbyt młode. Sorki za ten sarkazm, ale już w innym wątku napisałem: Przepis na polędwicę łososiową Ligawy nie daje mi spokoju, coś mi tutaj nie pasi! Biega o proce wędzenia. Czas i temperatura wędzenia (2 x po 12 godz. w ok. 25 C) bardziej mi podpada pod wędzenie zimnym dymem, ale jeżeli tak to do tej pory żyłem w przekonaniu ze jest to proces długotrwały, wg różnych źródeł chyba 10 do 15 dni po kilka godzin dziennie? Sceptyk mógłby to być może nawet podciągnąć pod wędliny dojrzewające ale to również nie pasuje do znanych receptur. Co więc decyduje że schab .. sorki! polędwica łososiowa po 2-3 dniach nabiera właściwości przydatności do spożycia? o co kaman? :question: Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 25 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 25 Października 2011 Zgodnie z życzeniem LP domieszałem do obecnego wsadu zrąbków olchowych zmielone nasiona jałowca 10 sztuk :-) Czyli dosypałem jałowiec po 3h wędzenia, dla dokumentacji procesu zeznaję :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Października 2011 drugi podymię kilka dni na zimnoPo osuszeniu wędzenie:Minimum 2x12h lub lepiej: 4x6h, można dłużej w niższych temperaturach.Temp. do 25st.C.Zapomnij o parzeniu. Polędwica parzona to polędwica stracona.Po peklowaniu np. 3-4 tygodniowym taka polędwica rozpływa się w ustach.Ale z długim peklowaniem to trzeba być ostrożnym :wink: [ Dodano: Wto 25 Paź, 2011 19:08 ]Przepis na polędwicę łososiową Ligawy nie daje mi spokoju, coś mi tutaj nie pasi! Biega o proce wędzenia. Czas i temperatura wędzenia (2 x po 12 godz. w ok. 25 C) bardziej mi podpada pod wędzenie zimnym dymem, ale jeżeli tak to do tej pory żyłem w przekonaniu ze jest to proces długotrwały, wg różnych źródeł chyba 10 do 15 dni po kilka godzin dziennie?Gdybyś wędził całą szynke z kościa to tak.Ligawa wędzi niewielkie, zgrabne kawałki polędwic.Wiele razy robiłam wg jego przepisu, a w zasadzie zawsze :lol: i polędwice są pierwsza klasa. Te 2x12h to minimum.Niedawno wycięłąm z combra sarny ten najlepszy kawałek i w ten sposób, z powodzeniem go uwędziłam. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 25 Października 2011 @EAnna - dzięki za odpowiedź, po prostu do tej pory zawsze parzyłem wszystkie wędzonki, a i tak polędwica była przysmakiem. Spróbuję teraz zrobić wg tego przepisu, a sarnę byc może też pozyskam i nie omieszkam zrobić z niej kawałek .. "na Twoje podobieństwo"! Mam w zamrażarce małą polędwiczkę i szynkę wytrybowaną z dzika-warchlaka "patelniaczka" ... Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 27 Października 2011 Dziś z cyklu "sadyzm wieczorny" nasze polędwice zimnowędzone :-) Smakowo idealne. Poleżą kilka dni w lodówce i będą jeszcze lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 27 Października 2011 Idziesz TeBe jak burza :clap: . Jeśli miałabym coś doradzić..to nie sznuruj polędwicy jak szynek.Zrób dziurę w górnej części ,przewlecz sznurek i tak włóż do wędzarki. Nie będziesz miał wtedy kłopotu z takimi fragmentami sznurka ,jakie widać na zdjęciu Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 27 Października 2011 Małgoś, tak sprobuję przy następnym wypuście :-)Na razie siedzę i się rozkoszuję smakiem :-) Jak ja mogłem tyle lat jeść łososiową z marketu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 27 Października 2011 Jak ja mogłem tyle lat jeść łososiową z marketu? Należy się tylko cieszyć że Nas odnalazłeś . :clap: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 27 Października 2011 Dziś z cyklu "sadyzm wieczorny" nasze polędwice zimnowędzone :-) Obrazek Smakowo idealne. Poleżą kilka dni w lodówce i będą jeszcze lepsze. Chyba Ci poskoczyła temp? Następnym razem na jedna załóż kątnicę i będzie prawidłowo, A jak będziesz trzymał temp < 22 C przez co najmniej 6 h czyli: Tak, to tego Ci życzę Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 27 Października 2011 Dziś z cyklu "sadyzm wieczorny" nasze polędwice zimnowędzone :-) Obrazek Smakowo idealne. Poleżą kilka dni w lodówce i będą jeszcze lepsze.Chyba Ci poskoczyła temp? Następnym razem na jedna załóż kątnicę i będzie prawidłowo, A jak będziesz trzymał temp < 22 C przez co najmniej 6 h czyli: Tak, to tego Ci życzęNie przekraczałem 22C. Być może trzeba było jechać poniżej 20C. Czyli miałem za krótka rurę spiro między dymogeneratorem a wędzarnią? [ Dodano: Czw 27 Paź, 2011 23:41 ]Na koniec dnia dokładam chleb Małgosi. Żytni z formy na zakwasie z Podlasia.Jak widać, nie mogliśmy sie powstrzymać i urąbaliśmy dupkę :-)Teraz się chłodzi, jutro rano ocena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 27 Października 2011 Z lotu ptaka b.ladny bochen. Jutro w przekroju wyjdzie prawda :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 27 Października 2011 Na koniec dnia dokładam chleb Małgosi. Żytni z formy na zakwasie z Podlasia.O rzesz... a ja myślałem że to pasztet... :shock: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 28 Października 2011 Chyba nie jedna osoba nabierze się na Twój "pasztet". Chlebek będzie zapewne smakował wybornie z powyższą polędwicą. :clap: :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: Tak na marginesie zwolnij trochę, :wink: bo klub +100 niedługo Cię powita. :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 28 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 28 Października 2011 Chyba nie jedna osoba nabierze się na Twój "pasztet". Chlebek będzie zapewne smakował wybornie z powyższą polędwicą. :clap: :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: Tak na marginesie zwolnij trochę, :wink: bo klub +100 niedługo Cię powita. :grin: :grin: :grin:Spokojnie :-) Po prostu zastąpiłem wędliny z marketu (skądinąd dobrego) własnymi wyrobami. Nie przewiduję wzrostu wagi, bo nadmiar rozdaję rodzinie i znajomym :-) [ Dodano: Pią 28 Paź, 2011 09:44 ]wczesny Zbój Madej. I tu jest prawidłowo napisane stwierdzenie :lol: :tongue:A czy ja bym mógł dostać link/zdjęcia do tzw.Wczesnego Zbója Madeja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 28 Października 2011 A czy ja bym mógł dostać link/zdjęcia do tzw.Wczesnego Zbója Madeja? Może lepiej nie :grin: ,ale jak Zbójaszek to przeczyta to może coś wstawi. P.S Tą polędwice to aby napewno wędziłeś w 20 C? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 28 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 28 Października 2011 arkadiusz, 2 x 12 godzin w 22C, dogladałem co chwila.W Borniaku z dymogeneratorem podłaczonym przez komorę zimnego wedzenia, rura spiro 1m, na termometrze Borniakowym temperatura 21-22C.Grzałka w Borniaku wyłączona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 28 Października 2011 Dziwne bo mocno przygrzana.Powinna mieć kolor słomkowy.Widocznie za długo. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 28 Października 2011 Gratulacje naprawdę mi się bardzo podobają te polędwice :clap: Bardzo apetyczny wygląd :thumbsup: Tak sobie wyobrażam moje wędzonki ale kiedy to będzie :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 28 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 28 Października 2011 Chyba wiem, co zrobiłem źle. Kominek w Borniaku był uchylony na maxa i był za szybki przepływ powietrza. Stąd wysuszenie skórki, tak myślę. Zrobię powtórke i sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 28 Października 2011 Nie wiem bo nie znam się na wędzeniu w tym wynalazku :wink: .Pamiętaj, że wędzi się do uzyskania odpowiedniego koloru a nie na czas. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.