@halusia@ Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Listopada 2011 ROGALE MARCIŃSKIE Przepis zaczerpnięty z http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Rogale-marcinskie.html Jeszcze cieplutkie... można już jeść :grin: Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie: 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru szczypta soli 225 miękkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta) Suche drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut, aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilię, wymieszać. Mąkę, cukier, sól wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło (2 łyżki) i rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać rozczyn mieszając łyżką, przełożyć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić, tylko do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Nie wyrabiać za długo - ciasto powinno być lepiące i chłodne. Uformować w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1/2 cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 30 dag białego maku 10 dag masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru 10 dag orzechów włoskich 10 dag zblanszowanych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki Ponadto: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania posiekane orzeszki lub migdały do posypania Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda i reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, lub do podwojenia objętości. Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 minut, aż się ładnie zezłocą. Wyjać na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami. Smacznego Wykonanie.. Gotowe ciasto idzie do lodówki na całą noc. Po nocnym leżakowaniu.. http://images45.fotosik.pl/1202/4b1db40f0cdb7f72.jpg http://images47.fotosik.pl/1201/ace80002dd39f60b.jpg http://images40.fotosik.pl/1192/f82e742a4f5068bc.jpg Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Listopada 2011 qrcze jakie piękne :clap: :thumbsup: :clap: :thumbsup: a mi do Inowrocławia za daleko została jakaś po drodze cukiernia. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-184318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Listopada 2011 qrcze jakie piękne :clap: :thumbsup: :clap: :thumbsup: a mi do Inowrocławia za daleko została jakaś po drodze cukiernia. No widzisz Karol.. a kolega Wirus wraz z Wisienką tak się poświęcili że dostarczyli mi biały mak do Ino... Dzięki Piotrek ... tym sposobem udało się wyprodukować rogale chyba oryginalne. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-184320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Listopada 2011 Halusia :clap: :clap: :clap: Wiem gdzie te rogale jadą razem z Tobą :wink: :grin: Bardzo , bardzo żałuję że nie spróbuję razem z Wami :???: Ale co się odwlecze.... :grin: :grin: :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-184322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Listopada 2011 Halusia :clap: :brawo: :clap: Wiem gdzie te rogale jadą razem z Tobą :wink: :grin:Szkoda Radku że nie mogę Cię zabrać razem z tymi rogalami :grin: :wink: :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-184323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Listopada 2011 ROGALE MARCIŃSKIETe rogale Marcina to jakaś pomyłka... bardzo mnie przykro :blush: Tu(na zachodzie)liczą się Weckmaenner(Stutenkerle) http://de.wikipedia.org/wiki/Stutenkerl Nasze dziadki upiekli takie coś... :grin: Ale rogale i tak dobre... :wink: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-184326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Listopada 2011 @halusia@, Gdybyś napisała że Tobie biały mak potrzebny to na pewno bym przywiózł do Inowrocławia. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-184328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Listopada 2011 Te rogale Marcina to jakaś pomyłka... bardzo mnie przykro :blush: Tu(na zachodzie)liczą się Weckmaenner(Stutenkerle) http://de.wikipedia.org/wiki/Stutenkerl Co kraj to obyczaj Darku , ale "Marcin" niczego sobie :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-184333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Listopada 2011 Halinko... :clap: ..wszystko w tym temacie.. :blush: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-184341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Listopada 2011 Halinko no no , super rogale , a dało by się kilka wysłać priorytetem :clap: :thumbsup: :clap: Darino, toż to ciastek prawdziwy :thumbsup: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-184345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Listopada 2011 @halusia@, piękną i pouczającą fotorelację zrobiłaś. :clap: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-184397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Listopada 2011 Jeszcze cieplutkie... można już jeść :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Poszalałaś Siostra, oj poszalałaś Piękne !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-184399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Listopada 2011 @halusia@, tak czułam, że upieczesz dziś rogale, ale myślałam, ze te same co w zeszłym rku. Wyglądają fantastycznie i myślę że tak też smakują, ale w tym roku mi się nie chciało robić, bo niedawno robiłam croissants. Tu(na zachodzie)liczą się Weckmaenner(Stutenkerle) http://de.wikipedia.org/wiki/Stutenkerl Nasze dziadki upiekli takie coś...nie rozumiem ani słowa, ale ładnie wyglądają Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-184486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Listopada 2011 Miałem dziś piec, ale dzieciaki dopadł rotawirus i niestety... Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-184502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Listopada 2011 Witam,dzisiaj mam rogaliki a'la Marcińskie(brak białego maku),reszta wg.przepisu :grin: :thumbsup: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-185273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aleksandder Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Listopada 2011 @halusia@ :clap: :clap: , mniałem przyjemność je zjeść, są naprawde :thumbsup: :thumbsup: Gdzie można dostać biały mak? Namówiłem mame żeby zrobiła Dla tych którzy się zastanawiają - WARTO :thumbsup: :thumbsup: :!: :!: Cytuj Smacznegoo!Forum o robotyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-185274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Listopada 2011 Gdzie można dostać biały mak? Namówiłem mame żeby zrobiła Aleksandrze ja miałam problem z białym makiem, u nas w sklepie nie udało mi się kupić. Ten akurat dostarczony był przez Wirusa i dzięki temu te rogaliki były takie smaczne :wink: Ale zawsze możesz zamówić przez internet. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-185399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Listopada 2012 Dzisiaj Wisienka upiekła eksperymentalne makowce - ciasto z przepisu na rogale (świetne ilustracje Halusi na 1 stronie ) oraz nadzienie z białego maku : Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-251863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Listopada 2012 Dzisiaj Wisienka upiekła eksperymentalne makowce - ciasto z przepisu na rogaleDla Wisienki wielkie :clap: :clap: :clap: Rzadko mi się zdarza upiec tak piękne niepopękane makowce.. Piotrusiu możesz być dumny z Madzi.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-251868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Listopada 2012 w pierwszym momencie myślałam ,że to pasztet w cieście a tu kurcze takie ciacho :thumbsup: a ja w domu nie mam nic słodkiego chyba z braku laku zrobie zaraz budyń Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-251872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Listopada 2012 Witajcie Makowca ani rogali marcińskich z białym makiem nie jadłem.Spotkałem się z opinią że biały mak jest ,,przereklamowany"Czy bylibyście w stanie opisać różnicę w smaku między makiem czarnym a białym i dać jakieś porównanie?z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-252212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Listopada 2012 Witajcie Makowca ani rogali marcińskich z białym makiem nie jadłem. Spotkałem się z opinią że biały mak jest ,,przereklamowany" Czy bylibyście w stanie opisać różnicę w smaku między makiem czarnym a białym i dać jakieś porównanie?Najlepszym porównaniem byłoby zjeść rogala z nadzieniem z białego maku i niebieskiego. Osobiście odnoszę wrażenie że nadzienie z białego ma troszkę inne walory smakowe... jest bardziej delikatne. :wink: Ten rodzaj maku można zaliczyć do bardziej szlachetnego.. takie są moje odczucia. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-252216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Listopada 2012 Ten rodzaj maku można zaliczyć do bardziej szlachetnego.. takie są moje odczucia.tak by się wydawało.... wprawdzie nigdy nie próbowałem zrobić jakiegoś testu (bo i z białym makiem mi było nie po drodze) ale mam wrażenie że te różnice są niewielkie (choć z pewnością są)i mogą być postrzegane głównie subiektywnym odczuciem spowodowanym różnicą koloru :rolleyes: no a do niektórych wyrobów to już jakby "nie wypada" dać maku o ciemnym kolorze :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-252223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Listopada 2012 Dziękuję Wam Przu jakiejś okazji będę musiał wypróbować i porównam.Sprawę ułatwia fakt , że syn ma na imię Marcin :wink: ale niedawno miał imieniny :lol: Chyba że zrobię ,,poimieninowe"pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-252227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Listopada 2014 Robi ktoś z Was w tym roku Rogale Marcińskie? Ja nie mogę u mnie w mieścinie znaleźć białego maku ;/ Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-381866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.