Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ROGALE MARCIŃSKIE

Przepis zaczerpnięty z http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Rogale-marcinskie.html

Jeszcze cieplutkie... można już jeść :grin:

 

Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie:

 

1 szklanka ciepłego mleka

1 łyżka suchych drożdży

1 jajko

pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

3,5 szklanki mąki

3 łyżki cukru

szczypta soli

225 miękkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)

 

 

Suche drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut, aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilię, wymieszać.

 

Mąkę, cukier, sól wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło (2 łyżki) i rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać rozczyn mieszając łyżką, przełożyć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić, tylko do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Nie wyrabiać za długo - ciasto powinno być lepiące i chłodne. Uformować w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny.

 

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1/2 cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.

 

Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

 

Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

 

Nadzienie:

 

30 dag białego maku

10 dag masy marcepanowej

3/4 szklanki cukru pudru

10 dag orzechów włoskich

10 dag zblanszowanych migdałów

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki

 

Ponadto:

 

jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

posiekane orzeszki lub migdały do posypania

 

 

Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda i reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę.

 

Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, lub do podwojenia objętości.

 

Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 minut, aż się ładnie zezłocą. Wyjać na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami.

 

Smacznego :)

Wykonanie..

Gotowe ciasto idzie do lodówki na całą noc.

Po nocnym leżakowaniu..

http://images45.fotosik.pl/1202/4b1db40f0cdb7f72.jpg http://images47.fotosik.pl/1201/ace80002dd39f60b.jpg http://images40.fotosik.pl/1192/f82e742a4f5068bc.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/
Udostępnij na innych stronach

qrcze jakie piękne :clap: :thumbsup: :clap: :thumbsup: a mi do Inowrocławia za daleko została jakaś po drodze cukiernia.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-184318
Udostępnij na innych stronach

qrcze jakie piękne :clap: :thumbsup: :clap: :thumbsup: a mi do Inowrocławia za daleko została jakaś po drodze cukiernia.

No widzisz Karol.. a kolega Wirus wraz z Wisienką tak się poświęcili że dostarczyli mi biały mak do Ino...

Dzięki Piotrek ... tym sposobem udało się wyprodukować rogale chyba oryginalne. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-184320
Udostępnij na innych stronach

Halusia :clap: :clap: :clap: Wiem gdzie te rogale jadą razem z Tobą :wink: :grin: Bardzo , bardzo żałuję że nie spróbuję razem z Wami :???: Ale co się odwlecze.... :grin: :grin: :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-184322
Udostępnij na innych stronach

Halusia :clap: :brawo: :clap: Wiem gdzie te rogale jadą razem z Tobą :wink: :grin:

Szkoda Radku że nie mogę Cię zabrać razem z tymi rogalami :grin: :wink: :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-184323
Udostępnij na innych stronach

ROGALE MARCIŃSKIE

Te rogale Marcina to jakaś pomyłka...

bardzo mnie przykro :blush:

Tu(na zachodzie)liczą się Weckmaenner(Stutenkerle)

http://de.wikipedia.org/wiki/Stutenkerl

Nasze dziadki upiekli takie coś...

:grin:

Ale rogale i tak dobre...

:wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-184326
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, Gdybyś napisała że Tobie biały mak potrzebny to na pewno bym przywiózł do Inowrocławia.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-184328
Udostępnij na innych stronach

Te rogale Marcina to jakaś pomyłka...

bardzo mnie przykro :blush:

Tu(na zachodzie)liczą się Weckmaenner(Stutenkerle)

http://de.wikipedia.org/wiki/Stutenkerl

Co kraj to obyczaj Darku , ale "Marcin" niczego sobie :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-184333
Udostępnij na innych stronach

Halinko no no , super rogale , a dało by się kilka wysłać priorytetem :clap: :thumbsup: :clap:

Darino, toż to ciastek prawdziwy :thumbsup:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-184345
Udostępnij na innych stronach

@halusia@,

piękną i pouczającą fotorelację zrobiłaś. :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-184397
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze cieplutkie... można już jeść

:thumbsup: :clap: :clap: :clap: Poszalałaś Siostra, oj poszalałaś :) Piękne !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-184399
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, tak czułam, że upieczesz dziś rogale, ale myślałam, ze te same co w zeszłym rku. Wyglądają fantastycznie i myślę że tak też smakują, ale w tym roku mi się nie chciało robić, bo niedawno robiłam croissants.

Tu(na zachodzie)liczą się Weckmaenner(Stutenkerle)

http://de.wikipedia.org/wiki/Stutenkerl

Nasze dziadki upiekli takie coś...

nie rozumiem ani słowa, ale ładnie wyglądają :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-184486
Udostępnij na innych stronach

Miałem dziś piec, ale dzieciaki dopadł rotawirus i niestety... :cry:

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-184502
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ :clap: :clap: , mniałem przyjemność je zjeść, są naprawde :thumbsup: :thumbsup:

Gdzie można dostać biały mak? Namówiłem mame żeby zrobiła :D

Dla tych którzy się zastanawiają - WARTO :thumbsup: :thumbsup: :!: :!:

Smacznegoo!

Forum o robotyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-185274
Udostępnij na innych stronach

Gdzie można dostać biały mak? Namówiłem mame żeby zrobiła :D

Aleksandrze ja miałam problem z białym makiem, u nas w sklepie nie udało mi się kupić.

Ten akurat dostarczony był przez Wirusa i dzięki temu te rogaliki były takie smaczne :wink:

Ale zawsze możesz zamówić przez internet.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-185399
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dzisiaj Wisienka upiekła eksperymentalne makowce - ciasto z przepisu na rogale (świetne ilustracje Halusi na 1 stronie ) oraz nadzienie z białego maku :

 

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-251863
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj Wisienka upiekła eksperymentalne makowce - ciasto z przepisu na rogale

Dla Wisienki wielkie :clap: :clap: :clap:

Rzadko mi się zdarza upiec tak piękne niepopękane makowce.. Piotrusiu możesz być dumny z Madzi.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-251868
Udostępnij na innych stronach

w pierwszym momencie myślałam ,że to pasztet w cieście a tu kurcze takie ciacho :thumbsup: a ja w domu nie mam nic słodkiego chyba z braku laku zrobie zaraz budyń:)
Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-251872
Udostępnij na innych stronach

Witajcie

Makowca ani rogali marcińskich z białym makiem nie jadłem.

Spotkałem się z opinią że biały mak jest ,,przereklamowany"

Czy bylibyście w stanie opisać różnicę w smaku między makiem czarnym a białym i dać jakieś porównanie?

z góry dziękuję i pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-252212
Udostępnij na innych stronach

Witajcie

Makowca ani rogali marcińskich z białym makiem nie jadłem.

Spotkałem się z opinią że biały mak jest ,,przereklamowany"

Czy bylibyście w stanie opisać różnicę w smaku między makiem czarnym a białym i dać jakieś porównanie?

Najlepszym porównaniem byłoby zjeść rogala z nadzieniem z białego maku i niebieskiego.

Osobiście odnoszę wrażenie że nadzienie z białego ma troszkę inne walory smakowe... jest bardziej delikatne. :wink:

Ten rodzaj maku można zaliczyć do bardziej szlachetnego.. takie są moje odczucia.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-252216
Udostępnij na innych stronach

Ten rodzaj maku można zaliczyć do bardziej szlachetnego.. takie są moje odczucia.

tak by się wydawało.... wprawdzie nigdy nie próbowałem zrobić jakiegoś testu (bo i z białym makiem mi było nie po drodze) ale mam wrażenie że te różnice są niewielkie (choć z pewnością są)i mogą być postrzegane głównie subiektywnym odczuciem spowodowanym różnicą koloru :rolleyes:

no a do niektórych wyrobów to już jakby "nie wypada" dać maku o ciemnym kolorze :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-252223
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Wam

Przu jakiejś okazji będę musiał wypróbować i porównam.

Sprawę ułatwia fakt , że syn ma na imię Marcin :wink: ale niedawno miał imieniny :lol:

Chyba że zrobię ,,poimieninowe"

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6270-ciasto-rogale-marci%C5%84skie/#findComment-252227
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.