Maciej_Zaleski Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Listopada 2011 Witam! Szanowne grono zadymiaczy.Już od dłuższego czasu przyglądam się działalności szanownego Państwa i natchnięty wiedzą oraz pasją was wszystkich uwędziłem małą szyneczkę i boczek u znajomego w wynalazku nazywanym wędzarnią, wyszło super;). Lecz do rzeczy. Mam zamrożony schab ok. 1,5 kg, mam zamiar go zapeklować a następnie upiec w piekarniku, część zapewne pójdzie na pieczeń pod sosik do kluseczek a część chce zużyć jako wędlinę. Pamiętam, że kiedyś mama robiła tak szynki co prawda jednorazowo ale wyszło super. Jakie jest wasze zdanie na temat takiej produkcji oraz czy możecie mi podpowiedzieć jak piec potem ten schab? Czym doprawić czy piec go w rękawie czy może polewać go sokiem który wypłynie? Czy solanka do takich celów powinna mieć inne tj. wyższe lub niższe stężenie niż w przypadku mięska przeznaczonego na wędzenie? Jakie przyprawy polecacie? Za wszelkie odpowiedzi i komentarze serdecznie dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Listopada 2011 Mam zamrożony schab ok. 1,5 kg, mam zamiar go zapeklować a następnie upiec w piekarniku, Do produktów pieczonych nie używaj peklosoli , szkoda zdrowia !!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/#findComment-184816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Listopada 2011 Do produktów pieczonych nie używaj peklosoli , szkoda zdrowia !!!!!!!!!!!!!!!!! Czyli zapeklowanej golonki też nie można piec ? :rolleyes: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/#findComment-184817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Listopada 2011 Tak pow 163C azotyny staje się bardzo toksyczny . Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/#findComment-184818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Listopada 2011 pow 163Codejmij jeszcze trochę kolego Gregtom, taka niestety jest smutna prawda :rolleyes: - zawsze można robić tylko na soli Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/#findComment-184821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_Zaleski Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Listopada 2011 Słuszna uwaga z toksycznością. Zależało mi na kolorku, a może by tak po zapeklowaniu, obsmażyć ją tylko celem nabraniu kolorku, zapaszku i zablokowaniu porów a następnie parzyć w wodzie lub na parze aż w środku dojdzie do tych 80 paru stopni? Myślę, że ilość toksycznych substancji powstałych podczas obsmażania nie powinna być znaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/#findComment-184823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Listopada 2011 może by tak po zapeklowaniu, obsmażyćjeszcze gorzej!!! :shock: - temperatura smażenia jest dużo wyższa niż pieczenia Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/#findComment-184829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Listopada 2011 Czyli zapeklowanej golonki też nie można piec ? :rolleyes: Nie powinno się, tak samo jak kiełbaski na grillu peklowanej np. zwyczajnej. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/#findComment-184830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_Zaleski Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Listopada 2011 może by tak po zapeklowaniu, obsmażyćjeszcze gorzej!!! :shock: - temperatura smażenia jest dużo wyższa niż pieczenia Dużo wyższa? Smażenie przy cienkiej warstwie tłuszczu to obróbka 170-200, max 220 stopni, a piec chciałem w podobnej (180). Jednakże chciałem zwrócić uwagę na fakt ilości mięsa poddanego obróbce smażeniu, myślałem również o palniku, opiec tylko i wyłącznie z zewnątrz by pojawił się brązowy kolor. Robię tak np. z polędwicą wieprzową obsmażam ją w całości na cienkim tłuszczu w cebuli, bardzo krótko a następnie wrzucam do czegoś co można nazwać przyszłym sosem, (cebulka, grzybki, jakieś warzywko). Podobnie z kurczakiem szybkie obsmażenie i na parę, "ucieka" nam w ten sposób trochę tłuszczu. Edit: Poszukałem, poszukałem i znalazłem... oczywiście nie w książce od toksykologii a na stronie wędzarniczej braci. Nitrozo-amina i wszystko jasne. Jedyne co mi pozostaje to zapytać czy macie jakieś fajne sprawdzone sposoby na pieczony schab, odpada schab ze śliwką, wszystkie inne wariacje dozwolone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/#findComment-184840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Listopada 2011 Dużo wyższa? Smażenie przy cienkiej warstwie tłuszczu to obróbka 170-200, max 220 stopnech... gadał dziad do obrazu..... :mellow: Mięsa peklowane podczas obróbki w wysokiej temperaturze (powyżej 130 stopni a niektóre nowe żródłą mówią nawet że już od 100) a szczególnie przy smażeniu, gwałtownie wzrasta ilość rakotwórczych nitrozoamin.... i tyle w temacie :rolleyes: EDIT powyższy post napisałem w odpowiedzi na Twój przed modyfikacją :rolleyes: Tak sobie też myślę że ciężko będzie pokonać przyzwyczajenia... no bo jak tu np. zrezygnować z pysznej swinki z rożna ale tam gdzie można trzeba się wystrzegać..... jeśli chodzi o pieczenie to na samej soli tez będzie dobre a jako barwnika uzyć np wina a i temp pieczenia można obnizyc.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/#findComment-184844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Listopada 2011 Niewiem co myśleć i co robić.. Mają tu mięska zapeklowane, gotowe do pieczenia. Są też peklowane żeberka na grill, golonki różowe do podpiekania, a nawet w moim REWE, zapeklowany schab ze skórą oraz tłuszczem, do piekarnika domowego. O szynkach już nie wspopmne.. :question: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/#findComment-184847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Listopada 2011 na kij i do wędzarki . Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/#findComment-184848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Listopada 2011 Widzisz Gregtom..... żądza pieniądza jest zbyt silna - jest wymaganie klienteli więc zakłady dostosowują się do popytu... i w doopie mają czy to jest szkodliwe czy nie..... smacznego... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/#findComment-184849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Listopada 2011 Ale jeszcze w końcu żyję.. Może inne środki do peklowania mają ? W co osobiście wątpię :rolleyes: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/#findComment-184850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Listopada 2011 A ja wędzoną a wcześniej zapeklowaną w 50% w peklosoli i w 50% soli szynkę, karczek i boczek podsmażałem sobie na patelni Bardzo lubie smażoną wędlinkę więc pytanie jak mam zapeklować mięso a następnie uwędzić abym mógł sobie je usmażyć, dodać do jajecznicy itp. ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/#findComment-184876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Listopada 2011 więc pytanie jak mam zapeklować mięso a następnie uwędzić abym mógł sobie je usmażyć, dodać do jajecznicy itp. ? Normalnie tylko nie parz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/#findComment-184878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldero Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Listopada 2011 W temacie szkodliwego połączenia peklosoli z temperaturą zacytuje tylko pytanie jednego z kolegów: "Ile osób jadło kiełbasę z ogniska/grila?" - a przecież tam temperatura jest wysoka.... Jeżeli chodzi o pieczenie zapeklowanego schabu (polędwicy) , a właściwie parowanie, to jest to wspomniane w wątku o roladzie schabowej , myślę, że do samej polędwicy można podejść tak samo. Przy takim podejściu temperatura wyrobu nie przekracza wspominanych 120 stopni (może z wyjątkiem cienkiej warstwy zewnętrznej). Dla mnie wyrób obrobiony termicznie w ten sposób jest bardzo dobry. Zresztą taką samą metodę stosuje do polędwicy solonej i wychodzi bardzo dobra i soczysta. Cytuj Pozdrawiamwaldero "Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/#findComment-184880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Listopada 2011 Mimo wszystko mięs peklowanych nie powinno się grillować i piec w wysokiej temperaturze.Ale teoria sobie a życie sobie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/#findComment-184882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekdron Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Listopada 2011 W odpowiedzi na wasze pytanie jak zapeklować mięso nie używając peklówki ( soli peklującej) Wiem że można gdzieś około 3 lata temu spotkałem się z preparatem wyciąg z chrzanu.Który pomagał w peklowaniu niestety nie został wdrożony w moim zakładzie.Dokładnie nie pamiętam dlaczego .Ale można zapeklować mięsko zwykłą solą oraz dodać tego preparatu (wyciąg z chrzanu) , aby mieć różową barwę po obróbce termicznej .Swego czasu widziałem takie produkty wytwarzane przez Unimięs ( nigdy nie jadłem).Muszę się tym zainteresować bliżej .Pozdrawiam serdecznie Arek Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/#findComment-184898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Listopada 2011 preparatem wyciąg z chrzanu.Tu już było z selerem https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6785 :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/#findComment-184913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekdron Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Listopada 2011 dzięki za podpowiedźto było tak dawno ze może mi się pochrzanił chrzan z selerem :tongue: :rolleyes: :clap: Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/#findComment-184917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Listopada 2011 dzięki za podpowiedźProsze bardzo. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/#findComment-184924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_Zaleski Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Listopada 2011 Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, usiadłem wczoraj przed komputerem i pomyślałem... to już tylko białą kiełbaskę "będziem" szamać na grillu...? Specjalnie nawet przeszedłem się po książkę z toksykologii jaką miałem rok temu na zajęciach i o temperaturze nic nie wspomniano;/ Pomysł z winem bardzo mi się spodobał tym bardziej, że jest to jedno z moich hobby a w domu stoi pół balona wina aroniowego z nutką wiśni, czy robił ktoś nastrzyk z wina? Wygląda na to, że podzielę go na kawałki i będę kombinował z każdym inaczej, oczywiście efekty przedstawię na zdjęciach i w opisie smakowym:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/#findComment-184951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Listopada 2011 zy robił ktoś nastrzyk z wina? Wiem, że kolega Andyandy używa wina jako składnik solanki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/#findComment-184953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Listopada 2011 kolega Andyandy używa wina jako składnik solanki.Ostatnio zrobiłam solankę na winie do sarniny: na udźce i comber. Również sarninę, przeznaczoną na kiełbasy peklowałam na "półmokro", bo była to peklosól oraz przyprawy z dodatkiem wina. Część sarniny "kiełbasianej zapeklowałam tradycyjnie. Mimo, że razem wędzone, wyszły zupelnie inne kiełbasy. Dla ścisłości dodam, że skład surowcowy i przyprawowy był nieco inny. Wprowadzam wino na stałe do wyrobów z dziczyzny/zwierzyny, ponieważ daje bardzo dobrą kompozycje do tego typu mięs. Nie wiem natomiast, jak sprawdzi się przy wyrobach wieprzowych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/#findComment-184956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.