EAnna Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 9 Grudnia 2010 na dzisiaj kończę swoje wypociny ,płukałam 2 razy pewnie za małoPierwsze płukanie robi się na sicie pod bieżącą wodą, potem robi sie tzw. wygniatanie w lodowatej wodzie. Wygniata się (ręką, w całej objętości) i odlewa wodę tak długo, aż straci mleczność i jest czysta. Jeżeli robiłaś masło ze słodkiej śmietanki to sugeruję dokończyć procesu. Pozostałe w maśle drobiny mleczne przy braku bakterii kwasu mlekowego mogą być pożywką dla bakterii kwasu masłowego co może dać nawet już jutro zapach zjełczałego masła. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-136415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 15 Grudnia 2010 oto moje masełko według waszych porad jest pyszne :lol: mam nadzieję że uda mi się wkleić to zdjęcie [ Dodano: Sro 15 Gru, 2010 14:01 ] widz że coś źle zrobiłam proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-137488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 15 Grudnia 2010 widz że coś źle zrobiłam proszę o pomoc http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=764&highlight=wklejanie+zdj%EA%E6 Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-137490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 15 Grudnia 2010 mam nadzieję że tym razem będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-137501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Asiula,i to jest to!Czym zmaślałaś śmietanę?Też będę robić masło na święta; dzisiaj zakwasiłam śmietankę zakupioną na wsi. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-137505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 15 Grudnia 2010 :blush: bardzo się cieszę że to drugie podejście udało się,faktycznie cały proces zmaślania trwał ok.20 min przyrządem była butelka po mineralnej gdyż małżonek chyba nie bardzo wierzył że coś z tego wyjdzie i póki co nie zrobił mi odpowiedniego przyrządu,ale po dzisiejszym produkcie obiecał mi zrobić taką nakładkę na słoik.Aha śmietany nie zakwaszałam tylko stała przy kominku od niedzieli i zsiadła się dość mocno.Pozdrawiam - Asia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-137509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
columbus73 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 11 Stycznia 2011 http://img820.imageshack.us/img820/9665/maso.th.jpg Uploaded with ImageShack.us A to masełko z wczorajszego wytrzasania Smietana 0.75 l Maslo 350g. Po kilku probach uzyskalem wreszcie dobra smarowalnosc. W tej probie trzymalem rygorystycznie temperatury dojrzewania smietanki zgodnie z tabela z forum mleczarskiego . http://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/121/2/wybrane-aspekty-standaryzacji-jakosci-masla/ Cytuj BioFARMA Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-141318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 11 Stycznia 2011 A to masełko z wczorajszego wytrzasania Smietana 0.75 l Maslo 350g.Co to za śmietanę miałeś? Z obliczenia wyszło mi, że ponad 38% tłuszczu :???: (dla masła 82% tłustości) Inna wersja to 64% masło :???: z 30% śmietany. Wskazany przez Ciebie link bardzo cenny :!: Dziękuję. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-141325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
columbus73 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Smietana wlasna zbierana z mleka 7% tluszczu .Mleko mamy zbadane na skład a, ile ma sama smietana nie wiem :rolleyes: Cytuj BioFARMA Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-141337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 11 Stycznia 2011 z mleka 7% tluszczuCzyżby to była słynna rasa Jersey? Nawet dla niej podaje się 6% jako średnią. Jednym słowem: zazdroszczę i gratuluję :clap: Chyba się wybiorę do Ciebie na "mleczne" zakupy :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-141339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
columbus73 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Dokladnie jersey . (Julka ma na imie :grin: )Na razie mamy tylko jedna i 18 owieczek .Wszystko powoli wlasnymi silami rozbudowujemy . Jak skończę na czas budowac paśniki i legowiska to na poczatku lutego beda dwie nastepne . (kasa :???: ) Na razie wszystko co mamy idzie na pniu albo na doświadczenia, wiec nic nie obiecuje .Z wizyta zapraszam zawsze a na miejscu wiadomo zawsze cos sie uszczknie :tongue: Staramy sie kupować krowy z k-kazeina BB z tzw dunskiej lini bo nastawiamy sie na produkcje serów. ale pozyskać dzis takie krowy w dobrym stanie i w rozsadnej cenie jest trudno bo większość hodowców krzyżuje je z innymi liniami aby miec większe ilosci mleka nie dbając o jego sklad. Cytuj BioFARMA Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-141342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Dzięki uprzejmości kolegi columbus73 miałam przyjemność spróbowania mleka od "Julki" z Moraw. Smak i konsystencja mleka przeszły najśmielsze wyobrażenia. To tak, jakby się piło bardzo słodką, niepasteryzowaną śmietankę wymieszaną z zagęszczonym mlekiem. Resztę mleka zostawiłam do odstania. Proszę zobaczyć ile zebrało się śmietany! Przykleiłam pasek na granicy mleka i śmietany: Pozdrawiam kol. Krzysztofa i życzę owocnych eksperymentów "serowych" na tym wspaniałym mleku :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-142032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masgar1 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Witam serdecznie Sprawa własnej produkcji masła jakby przycichła. Chcę spróbować zrobić je w miarę dobrze i zgodnie z technologią. Na razie czytam, mam nadzieję, że ze zrozumieniem. Mam pytanie dotyczące ukwaszania śmietanki. EAnna pisała, że robi się to za pomocą innej śmietany, dobrej, bez konserwantów itp. Czy jest inny sposób kwaszenia śmietanki słodkiej. Z pozyskaniem odpowiedniej może być problem. Może ktoś to już wyjaśnił, ale nie mogę znaleźć.Pozdrowieniamasgar Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-213163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masgar1 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Witam Chciałbym uzupełnić mój post powyżej. Wiem, że zakwaszam śmietankę bakteriami mezofilnymi, które są np. w zsiadłym mleku, lub w kefirze. Chodzi mi o to, czy można zaszczepić bakteriami np. z saszetki. Taką saszetkę mogę mieć zawsze pod ręką. Chyba, że to głupi pomysł. Druga sprawa to, czy do zmaślenia śmietany można posłużyć się np. małą "Franią". Są takie dostępne za niewielkie pieniądze. Są maselnice, gdzie obroty są około 1300 na minutę, to może taka "Frania" też by się przysłużyła. Robiąc ręcznie robimy to jednak powoli, czy w maselnicy ręcznej, czy np. w słoiku, pecie. Duże obroty mogą wpłynąć negatywnie na końcowy efekt. Może ktoś to wyjaśni jednoznacznie.Pozdrawiammasgar Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-213286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 zakwaszam śmietankę bakteriami mezofilnymi, które są np. w zsiadłym mleku, lub w kefirze. Chodzi mi o to, czy można zaszczepić bakteriami np. z saszetki.Bakterie mezofilne to dość szerokie spektrum drobnoustrojów, natomiast najlepsze do zakwaszenia śmietany powinny mieć w swoim składzie Streptococcus cremoris. Niestety, raczej nie ma ich w kefirze a może być niewiele w kwaśnym mleku, szczególnie sklepowym. Dlatego sugerowałam użycie zakwasu w postaci dobrej, gęstej śmietany. Daje to gwarancję obecności oczekiwanych w maśle aromatów. Możesz oczywiście użyć bakterii z fiolki, ale specjalnej kompozycju przeznaczonej dla masła. Tylko, czy to się opłaci? Takie bakterie są kosztowne i mają krótki okres żywotności. Obecnie, na południu Polski, dostępna jest śmietana 30% pod marką President, z kulturami żywych bakterii. Kiedyś na wsiach robiono masło przy pomocy "Frani", więc chyba się nadaje :???: . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-213620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masgar1 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Witam serdecznie Serdeczne dzięki. To wszystko mi wyjaśnia. EAnna bardzo ładnie mi to opisałaś. :brawo1: Pozdrowienia masgar Nie wyszedł mi emotikon. Mam z tym problemy. Miał być taki co bije brawo.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-213623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Nie wyszedł mi emotikon. Mam z tym problemy. Miał być taki co bije brawo. Po prostu klikasz w niego i już . :clap: :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-213647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masgar1 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 :lol: pozdrowienia masgar Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-213810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Dlatego sugerowałam użycie zakwasu w postaci dobrej, gęstej śmietany. Daje to gwarancję obecności oczekiwanych w maśle aromatów. Aniu, masz rację tylko, że w dzisiejszych czasach producenci dodają różne funkcjonalne dodatki, np. mączke chleba świętojańskiego i in. by zagęścić. Dlatego warto przyglądać się składowi i opisom z tyłu opakowania. Wymagane są tylko dwa składniki - śmietanka i kultury bakterii. Śmietana nie może byc termizowana, ponieważ podczas produkcji jest podgrzewana bezpośrednim wtryskiem pary, co zabija pożądane drobnoustroje. Ostatnio przeszukiwałem rynek i znalazłem śmietanę 18% firmy z..t, którą szczepiłem partię mleka na ser. W składzie miała tylko wspomniane wyżej dwa składniki. Efekt wyszedł zamierzony, więc mogę polecić. PS. Aniu, mam nadzieję że kiedyś będzie nam dane spotkać się i wymienić doświadczeniami. Czasami odwiedzam Bieruń, więc mam blisko. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-213988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 producenci dodają różne funkcjonalne dodatki, np. mączke chleba świętojańskiego i in. by zagęścić.Śmietana, którą polecałam w roli zakwasu, nie posiada żadnych dodatków. 30% tłuszczu gwarantuje samoistne zagęszczenie. Czasami odwiedzam Bieruń, więc mam blisko.Daj znać przy najbliższej wizycie, to być może się spotkamy. Mieszkam blisko ul. Oświęcimskiej, jedynej drogi do Bierunia Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-214003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Daj znać przy najbliższej wizycie, to być może się spotkamy. OK, dzięki, tak zrobimy Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-214023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaktus050770 Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 12 Lipca 2012 Witam,ostatnio robię domowe masełko. Zawsze wychodzi ale ma różną konsystencję. Raz wychodzi bardziej żółte i zwarte, z którego jestem zadowolony, innym razem bardziej białe i na mój gust za puszyste. Nie da się go wyrobić na gładką masę. Ciągle ma takie pęcherzyki nawet po płukaniu. Zastanawiam się z czym to jest związane. Przypuszczam, że temperatura ubijania ale może też "model krowy". Podrzućcie coś! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-227438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ania1950 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 12 Grudnia 2012 podciągam temat - od lat kupuję śmietanę na ryneczku z jednego zródła - nabrałam chęci zrobić masełko - moja śmietana jest bardzo gęsta, kiedy stoi w lodówce to czasem smaruje nią chleb, "życzliwi" mi donoszą że napewno jest podrabiana - jak myślicie warto pobawić się i zrobić masełko, 3/4 słoik śmietany kosztuje 12 zł.U tej samej osoby kupiłam kilka razy masło - niestety nie byłam z niego zadowolona, moim zdaniem mało tam masła w maśle. Przywoził gospodarz co dzień mleko i faktycznie było można zebrać śmietankę, niestety już nie mam takiej możliwości - okazuje się, że przestało mu się opłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-255915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 12 Grudnia 2012 3/4 słoik śmietany kosztuje 12 zł.To drogo. Uzyskasz z tego 30dkg masła o zawartości tłuszczu 82% i to przy założeniu, że śmietana jest 35%. Zrób próbę jodyny na ew. obecność skrobii. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-255919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 13 Grudnia 2012 EAnna a możesz coś więcej powiedzieć o tej próbie? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-256054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.