Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ile trzeba tej śmietany aby zrobić kostkę masła (200 g)

Robimy kalkulację przy założeniu, że Twoja śmietana ma 30% tłuszczu:

 

Masło - 200g

Tłuszcz w masle (ok. 85%) - 170g

Śmietana 30% - (170x100)/30 = 566g.

Daje to ok. 0,6l.

Oczywiscie wydajność zależeć będzie od tego, jak uda Ci się zminimalizować straty masła w maślance i jaką ostateczną tłustość osełki osiągniesz.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40898
Udostępnij na innych stronach

dopytuję się o masło kozie.

Jeżeli nie masz wirówki a metoda podstojowa nie daje śmietanki to ja bym spróbowała podkwaszone mleko ubijać w jakimś robocie tak jak bitą śmietanę. Po odpowiednio długim czasie w temperaturze ok. 13 st. powinny pojawić sie grudki masła. To są tylko moje spekulacje ponieważ niestety, nie mam dostępu do koziego mleka. Mam nadzieję Elu, że to Ty - za niedługo - opracujesz metodę robienia masła koziego w warunkach domowych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40906
Udostępnij na innych stronach

Fajnie że we mnie wierzysz.Bo sama juz zaczełam wątpić .Będe oczywiscie próbowała.A to tak jak z tym topionym serkiem z mojego twarogu.Im dłużej topię- tym więcej piasku otrzymuję.Odpuściłam!

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40907
Udostępnij na innych stronach

Elu, znalazłam w internecie poniższy przepis:

(kopia ze strony http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=ajron2&fid=14886574 )

Maslo z koziego mleka (stara reseptura)

 

Przepis:

"Azeby otrzymac rzeczywiscie dobre maslo kozie,nalezy wydoic koze do czystego

naczynia i natychmiast po wydojeniu mleko zagotowac w niskim rondelku i,nie

przerywajac ,wyniesc do piwnicy.Po dwoch dniach z mleka tego zd ejmuje sie

smietanke i jezeli jej ilosc okaze sie dostateczna do wyrobienia masla w

maszynie,to ubija sie ja na maslo,co trwa od 20-25 min.

Maslo kozie z natury swojej jest zupelnie biale,lecz mozna mu nadac

kolorzolty,dodawszy na koncu noza szfranu.Wyjawszy maslo z maszyny,nalezy je

wyzac przez platek plocienny i nastepnie nieco posolic".

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40911
Udostępnij na innych stronach

EAnno! Jesteś wielka i do tego wszechstronna!!! :grin: :grin: :grin: Wielkie dzięki.Od jutra zabieram się za przygotowania.Oczywiście dam znać o postępach.Buziaki

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40917
Udostępnij na innych stronach

Witaj Elu słyszałam dawno temu, że jesli chcemy uzyskać ładny żółty kolor masła to należy dodać do niego trochę soku z marchewki, są to stare sposoby i ekologiczne. Pozdrawiam serdecznie:)
Majsa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40942
Udostępnij na innych stronach

Szafran jak najbardziej jest ekologiczny, a miałam na myśli przemysł mleczarski, bo tam mamy różne specyfiki "smak i zapach identyczny z naturalnym". Pozdrawiam serdecznie :wink: :wink:
Majsa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40957
Udostępnij na innych stronach

Masło ma mieć "maślany" kolor

Gabrysiu,

czy nie znasz powiedzenia, że oczy by jadły...

Oznacza to, że ocena wizualna wzmaga odczucia smakowe. Poza tym "maślany" kolor jest zmienny i bardziej intensywny latem. Lekkie podbarwienie zimą pewnie nikomu nie zaszkodzi. Minimalny dodatek rozpuszczonej w oleju kurkumy może poprawić samopoczucie stęsknionych słońca konsumentów. :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40959
Udostępnij na innych stronach

jesli chcemy uzyskać ładny żółty kolor masła to należy dodać do niego trochę soku z marchewki, są to stare sposoby i ekologiczne.

w przemyśle stosuje się beta-karoten - być może to nawet lepsze rozwiązanie bo mimo iż jest pozyskiwany syntetycznie (lecz należy do grupy naturalnych) to jednak bezpieczniejszy mikrobiologicznie niż czysty sok z marchwi
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40960
Udostępnij na innych stronach

czy nie znasz powiedzenia, że oczy by jadły...

Pewnie, że znam :wink: :lol:

Minimalny dodatek rozpuszczonej w oleju kurkumy może poprawić samopoczucie stęsknionych słońca konsumentów.

O tym nie pomyślałam :blush: :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40968
Udostępnij na innych stronach

Moi drodzy.J ato poprostu chcę mieć masło z mojego mleczka.A jak mi się już znudzi smak i kolor (w co wątpię) to oczywiście posłucham rad doświadczonego grona.Pzdr.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40970
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wróciłem z Zakopanego, gdzie na targu zaopatrzyłem się w dwie formy do oscypków oraz dwie formy na masło. Do zakupów szprzedający dodał gratis drewniany nożyk, a na nim wypalony adres strony www.gorsky.pl . Foremek do masła "do wyboru do koloru" - jakby ktoś szukał. Niech nikt mnie nie osądza o jakąś kryptoreklamę, w każdym razie jeśli ktoś nie ma możliwości jechać do Zakopca, może kupić na tej stronie. Dodam, że na stronie agrovis.eu taka sama forma kosztuje ponad 100zł :!: :!: :!:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-41215
Udostępnij na innych stronach

No i jeszcze jedna uwaga.... o ile foremki na masło są dostępne w tym sklepie internetowym oraz wyłożone na widok na straganach, o tyle oscypiorki (formy do oscypków) są schowane gdzieś "pod ladą"... i nie ma ich w sklepie internetowym.... zastanawiam się nad tą "konspiracją".... czy sprzedaż oscypiorek jest niemile widziana przez górali :question:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-41234
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

chcę mieć masło z mojego mleczka

Elu,

czy udało Ci się pozyskać śmietanę z koziego mleka?

Mam nadzieję, że zrobisz jakieś dobre masełko :tongue: i dopracujesz technologię.

Ja ostatnio coraz częściej robię domowe masło, jak już gdzieś pisałam, doszłam do wprawy i wychodzi przepyszne. To ten smak mnie tak mobilizuje.

Przed chwilą przeczytałam jeszcze raz cały topic i nie moge zgodzić się z tym, że domowe masło, z wiejskiej śmietany, ma zapach obory. No, chyba że surowiec jest zupełnie fatalny. Otóż niedawno zakupiłam na targu kwaśną śmietanę, ponieważ szybko chciałam zrobić masło i nie mogłam czekać, aż słodka śmietanka się zakwasi. Ze wzgledu jednak na nieprzewidziany wcześniej wyjazd, śmietana wylądowała w lodówce na 8 dni. Po tym czasie, przewidując raczej kiepskiej jakości produkt, zrobiłam to masło. Ściągnęlam jedynie cienką, górna warstewkę śmietany, ponieważ przy kontakcie z powietrzem rozwijają się bakterie dające gorzki posmak. Masło bardzo starannie płukałam i wygniatałam w kilku wodach i - ku mojemu zaskoczenu - wyszło wspaniałe w smaku. Zapach świeżego, aromatycznego masła, żadnego kwaskowatego posmaku, produkt z najwyższej półki.

Zarówno pierwsze moje produkcje masła, które były fatalne, właśnie z tym "oborowym" zapachem a przecież robione z mleka z tego samego, co obecnie źródła, jak również to ostatnie doświadczenie z przeleżałą śmietaną z targu utwierdziły mnie w przekonaniu, że żródłem tego zapachu są resztki serwatki, kóra nie została dobrze wypłukana. Poza płukaniem musi nastąpić faza wygniatania i to w bardzo zimnej, świeżej wodzie. Wewnątrz masła powinny być czasteczki wody (kilkanascie procent) a nie maślanki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-43003
Udostępnij na innych stronach

No niestety nie.Teraz mogę już zapomnieć ,bo mleczka mało. AAle znalazłam krowę!!! Hmmmmm pewnie się śmiejesz-ale tu w okolocy z krową cięażko .2 są i koniec.A mój jedyny, to weterynarz i wie gdzie i JAKA krowa jest.Tak więc jak powiedział mi że jest czysta i dobrze karmiona to cieszyłam się jak głupia.Teraz to krowie mleczko kupię i będę czarowała śmietankę i masło i takie zsiadłe prawdziwe mleczko do ziemniaczków.Oj...ślina mi cieknie.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-43024
Udostępnij na innych stronach

będę czarowała śmietankę i masło i takie zsiadłe prawdziwe mleczko do ziemniaczków.Oj...ślina mi cieknie.

Oj Elu, zazdroszczę Ci . Ja znowu straciłam "źródełko" mleczka :sad: . Ale mam nadzieję , że znajdę inne.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-43025
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.