EAnna Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 18 Września 2008 ile trzeba tej śmietany aby zrobić kostkę masła (200 g)Robimy kalkulację przy założeniu, że Twoja śmietana ma 30% tłuszczu: Masło - 200g Tłuszcz w masle (ok. 85%) - 170g Śmietana 30% - (170x100)/30 = 566g. Daje to ok. 0,6l. Oczywiscie wydajność zależeć będzie od tego, jak uda Ci się zminimalizować straty masła w maślance i jaką ostateczną tłustość osełki osiągniesz. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 18 Września 2008 A ja dalej dopytuję się o masło kozie.Pomocy!!!! Tak chce je zrobić. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 18 Września 2008 Pedro,nie kombinuj tylko rób.Ile wyjdzie tyle będzisz jadł :grin: :grin: :grin: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 18 Września 2008 Ela,Ty pytaj jak z koziego mleka wydobyć śmietanę,potem to fraszka :lol: :grin: Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 18 Września 2008 Masz rację -pytam jak z mleka koziego wydobyć śmietanę???? :shock: Z resztą i pomocą chłopa z warmii sobie poradzę. :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 18 Września 2008 dopytuję się o masło kozie.Jeżeli nie masz wirówki a metoda podstojowa nie daje śmietanki to ja bym spróbowała podkwaszone mleko ubijać w jakimś robocie tak jak bitą śmietanę. Po odpowiednio długim czasie w temperaturze ok. 13 st. powinny pojawić sie grudki masła. To są tylko moje spekulacje ponieważ niestety, nie mam dostępu do koziego mleka. Mam nadzieję Elu, że to Ty - za niedługo - opracujesz metodę robienia masła koziego w warunkach domowych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 18 Września 2008 Fajnie że we mnie wierzysz.Bo sama juz zaczełam wątpić .Będe oczywiscie próbowała.A to tak jak z tym topionym serkiem z mojego twarogu.Im dłużej topię- tym więcej piasku otrzymuję.Odpuściłam! Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 18 Września 2008 Ela,cosik mi się wydaje,że bez wirówki do mleka Twoje maślane plany spalą na panewce. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 18 Września 2008 Elu, znalazłam w internecie poniższy przepis:(kopia ze strony http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=ajron2&fid=14886574 )Maslo z koziego mleka (stara reseptura) Przepis:"Azeby otrzymac rzeczywiscie dobre maslo kozie,nalezy wydoic koze do czystego naczynia i natychmiast po wydojeniu mleko zagotowac w niskim rondelku i,nie przerywajac ,wyniesc do piwnicy.Po dwoch dniach z mleka tego zd ejmuje sie smietanke i jezeli jej ilosc okaze sie dostateczna do wyrobienia masla w maszynie,to ubija sie ja na maslo,co trwa od 20-25 min.Maslo kozie z natury swojej jest zupelnie biale,lecz mozna mu nadac kolorzolty,dodawszy na koncu noza szfranu.Wyjawszy maslo z maszyny,nalezy je wyzac przez platek plocienny i nastepnie nieco posolic". Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 19 Września 2008 EAnno! Jesteś wielka i do tego wszechstronna!!! :grin: :grin: :grin: Wielkie dzięki.Od jutra zabieram się za przygotowania.Oczywiście dam znać o postępach.Buziaki Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 19 Września 2008 Witaj Elu słyszałam dawno temu, że jesli chcemy uzyskać ładny żółty kolor masła to należy dodać do niego trochę soku z marchewki, są to stare sposoby i ekologiczne. Pozdrawiam serdecznie:) Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aaadam Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 19 Września 2008 To co? Szafran jest nieekologiczny? Pewnie droższy od soku z marchewki, ale wydajniejszy Cytuj [you] zapraszam na forum www.wspolnota.net.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 19 Września 2008 Ale po co "farbować " coś co zaraz zniknie z talerzyka ? :shock: Masło ma mieć "maślany" kolor :grin: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 19 Września 2008 Szafran jak najbardziej jest ekologiczny, a miałam na myśli przemysł mleczarski, bo tam mamy różne specyfiki "smak i zapach identyczny z naturalnym". Pozdrawiam serdecznie :wink: :wink: Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 19 Września 2008 Masło ma mieć "maślany" kolorGabrysiu, czy nie znasz powiedzenia, że oczy by jadły... Oznacza to, że ocena wizualna wzmaga odczucia smakowe. Poza tym "maślany" kolor jest zmienny i bardziej intensywny latem. Lekkie podbarwienie zimą pewnie nikomu nie zaszkodzi. Minimalny dodatek rozpuszczonej w oleju kurkumy może poprawić samopoczucie stęsknionych słońca konsumentów. :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 19 Września 2008 jesli chcemy uzyskać ładny żółty kolor masła to należy dodać do niego trochę soku z marchewki, są to stare sposoby i ekologiczne.w przemyśle stosuje się beta-karoten - być może to nawet lepsze rozwiązanie bo mimo iż jest pozyskiwany syntetycznie (lecz należy do grupy naturalnych) to jednak bezpieczniejszy mikrobiologicznie niż czysty sok z marchwi Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 19 Września 2008 czy nie znasz powiedzenia, że oczy by jadły...Pewnie, że znam :wink: :lol: Minimalny dodatek rozpuszczonej w oleju kurkumy może poprawić samopoczucie stęsknionych słońca konsumentów.O tym nie pomyślałam :blush: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 19 Września 2008 Moi drodzy.J ato poprostu chcę mieć masło z mojego mleczka.A jak mi się już znudzi smak i kolor (w co wątpię) to oczywiście posłucham rad doświadczonego grona.Pzdr. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1804 Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 22 Września 2008 Wczoraj wróciłem z Zakopanego, gdzie na targu zaopatrzyłem się w dwie formy do oscypków oraz dwie formy na masło. Do zakupów szprzedający dodał gratis drewniany nożyk, a na nim wypalony adres strony www.gorsky.pl . Foremek do masła "do wyboru do koloru" - jakby ktoś szukał. Niech nikt mnie nie osądza o jakąś kryptoreklamę, w każdym razie jeśli ktoś nie ma możliwości jechać do Zakopca, może kupić na tej stronie. Dodam, że na stronie agrovis.eu taka sama forma kosztuje ponad 100zł :!: :!: :!: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-41215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aaadam Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 22 Września 2008 Dzięki za info, ja pewnie skorzystam Cytuj [you] zapraszam na forum www.wspolnota.net.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-41220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1804 Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 22 Września 2008 No i jeszcze jedna uwaga.... o ile foremki na masło są dostępne w tym sklepie internetowym oraz wyłożone na widok na straganach, o tyle oscypiorki (formy do oscypków) są schowane gdzieś "pod ladą"... i nie ma ich w sklepie internetowym.... zastanawiam się nad tą "konspiracją".... czy sprzedaż oscypiorek jest niemile widziana przez górali :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-41234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 23 Września 2008 Fajna stronka -dzięki .Foremki do masła sliczniutkie,ale i cukiernice niczego sobie Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-41293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 13 Października 2008 chcę mieć masło z mojego mleczkaElu, czy udało Ci się pozyskać śmietanę z koziego mleka? Mam nadzieję, że zrobisz jakieś dobre masełko :tongue: i dopracujesz technologię. Ja ostatnio coraz częściej robię domowe masło, jak już gdzieś pisałam, doszłam do wprawy i wychodzi przepyszne. To ten smak mnie tak mobilizuje. Przed chwilą przeczytałam jeszcze raz cały topic i nie moge zgodzić się z tym, że domowe masło, z wiejskiej śmietany, ma zapach obory. No, chyba że surowiec jest zupełnie fatalny. Otóż niedawno zakupiłam na targu kwaśną śmietanę, ponieważ szybko chciałam zrobić masło i nie mogłam czekać, aż słodka śmietanka się zakwasi. Ze wzgledu jednak na nieprzewidziany wcześniej wyjazd, śmietana wylądowała w lodówce na 8 dni. Po tym czasie, przewidując raczej kiepskiej jakości produkt, zrobiłam to masło. Ściągnęlam jedynie cienką, górna warstewkę śmietany, ponieważ przy kontakcie z powietrzem rozwijają się bakterie dające gorzki posmak. Masło bardzo starannie płukałam i wygniatałam w kilku wodach i - ku mojemu zaskoczenu - wyszło wspaniałe w smaku. Zapach świeżego, aromatycznego masła, żadnego kwaskowatego posmaku, produkt z najwyższej półki. Zarówno pierwsze moje produkcje masła, które były fatalne, właśnie z tym "oborowym" zapachem a przecież robione z mleka z tego samego, co obecnie źródła, jak również to ostatnie doświadczenie z przeleżałą śmietaną z targu utwierdziły mnie w przekonaniu, że żródłem tego zapachu są resztki serwatki, kóra nie została dobrze wypłukana. Poza płukaniem musi nastąpić faza wygniatania i to w bardzo zimnej, świeżej wodzie. Wewnątrz masła powinny być czasteczki wody (kilkanascie procent) a nie maślanki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-43003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 14 Października 2008 No niestety nie.Teraz mogę już zapomnieć ,bo mleczka mało. AAle znalazłam krowę!!! Hmmmmm pewnie się śmiejesz-ale tu w okolocy z krową cięażko .2 są i koniec.A mój jedyny, to weterynarz i wie gdzie i JAKA krowa jest.Tak więc jak powiedział mi że jest czysta i dobrze karmiona to cieszyłam się jak głupia.Teraz to krowie mleczko kupię i będę czarowała śmietankę i masło i takie zsiadłe prawdziwe mleczko do ziemniaczków.Oj...ślina mi cieknie. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-43024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 14 Października 2008 będę czarowała śmietankę i masło i takie zsiadłe prawdziwe mleczko do ziemniaczków.Oj...ślina mi cieknie.Oj Elu, zazdroszczę Ci . Ja znowu straciłam "źródełko" mleczka :sad: . Ale mam nadzieję , że znajdę inne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-43025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.