EAnna Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 1 Czerwca 2009 jak długo trwa taki proces w temperaturze domowej?Około dwóch dni. Śmietana powinna być gęsta. Masło można też robić ze słodkiej śmietanki. Jest jednak mniej aromatyczne i bardzo podatne na bakterie kwasu masłowego. Wtedy w ciągu doby może nabrać cech podjełczałego tłuszczu. Jeżeli jednak zdecydujesz się użyć słodkiej śmietanki to zrób masło metodą pasteryzacji w wyższej temperaturze. Metoda ta jest opisana we wspomnianym przez Ciebie artykule. Płukanie i wygniatanie powinno być wykonane niezwykle starannie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-70031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Coś al'a symbol nieskończoności No to namówiliście minie :grin: Jutro będe bujał butlą w "ósemeczkę" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-70032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 1 Czerwca 2009 jak długo trwa taki proces w temperaturze domowej?Około dwóch dni. Śmietana powinna być gęsta. Masło można też robić ze słodkiej śmietanki. Jest jednak mniej aromatyczne i bardzo podatne na bakterie kwasu masłowego. Wtedy w ciągu doby może nabrać cech podjełczałego tłuszczu. Jeżeli jednak zdecydujesz się użyć słodkiej śmietanki to zrób masło metodą pasteryzacji w wyższej temperaturze. Metoda ta jest opisana we wspomnianym przez Ciebie artykule. Płukanie i wygniatanie powinno być wykonane niezwykle starannie. Bardzo dziękuję To jeszcze jedno pytanie - gdy dodam kwaśnej śmietany lub mleka do pasteryzowanej odstanej a potem podgrzanej śmietany, to mogę całość celem zakwaszenia trzymać w temperaturze pokojowej +24 C lub w lodówce. Która opcja jest lepsza? Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-70034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Coś al'a symbol nieskończoności No to namówiliście minie :grin: Jutro będe bujał butlą w "ósemeczkę" Gonzo jak zwykle pięknie to ujął, i nie za szybkie tempo, coś około 45 ósemek na minutę :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-70047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 1 Czerwca 2009 To jeszcze jedno pytanie, bo stoi u mnie w kuchni banieczka 20L mleka i tak nie wiem, z której strony do niej podejść Czekam na wirówkę ale jeszcze nie dojechała, muszę więc śmietanę na masło zebrać ręcznie. Czy jeżeli mleko postoi przez noc a śmietana się oddzieli, będzie nadal nadawała się do pasteryzacji? W domu mam około 24C, może wystawić całą bańkę na dwór? Boję się aby mleko się nie zsiadło przez kilka godzin, bo u nas teraz ciepło, wilgotno i burzowo. Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-70049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 1 Czerwca 2009 gdy dodam kwaśnej śmietany lub mleka do pasteryzowanej odstanej a potem podgrzanej śmietany, to mogę całość celem zakwaszenia trzymać w temperaturze pokojowej +24 C lub w lodówce. Która opcja jest lepsza?Nie zakwaszasz kwasem, tylko szczepisz bakteriami. Zatem muszą się one namnożyć. Najlepiej w temperaturze pokojowej. może wystawić całą bańkę na dwórKoniecznie. Powinnaś to była od razu zrobić. Jeżeli jutro, po zebraniu śmietany stwierdzisz, że jest lekko kwaskowa, to nie pasteryzuj jej, tylko zaczekaj, aż zgęstnieje samoistnie (w temperaturze pokojowej). Trudno doradzać Ci jednak precyzyjnie nie znając wartości mikrobiologicznej Twojego mleka. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-70067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Dziękuję EAnno. Poddałam się bez wirówki i zrobiłam sery podpuszczkowe teraz ala bundz mi odcieka w zlewie a jutro z części zrobię serki w typie oscypków. Następnym razem zdejmę śmietanę i jeszcze zrobię masło a z reszty mleka serki. Bardzo jestem ciekawa efektu co mi z tego całego "przetwórstwa mlecznego" wyjdzie. Na chwilę obecną mój ala bundz bardzo smaczny Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-70076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Witam a wystarczy miarowo, lekko bujać zawartością aby śmietana się zmaśliła, no i wychodzi maślanka pierwsza klasa, masło też lepszej jakości. Kiedyś będąc w górach na wycieczce miałem w plecaku śmietanę w kubeczku . Muszę powiedzieć jakie było moje zdziwienie gdy po wędrówce zamiast śmietany w kubeczku było masełko i troszkę maślanki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-70291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Kiedyś będąc w górach na wycieczce miałem w plecaku śmietanę w kubeczku . Muszę powiedzieć jakie było moje zdziwienie gdy po wędrówce zamiast śmietany w kubeczku było masełko i troszkę maślanki . Szczególnie jeżeli w schronisku czekali z utęsknieniem nie na Ciebie z masłem i maślanką, tylko na śmietanę :wink: :lol: :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-70311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Wbrew oczekiwaniom niektórych forumowiczów (MzB) grono zarażonych nabiałem się rozszerza :grin: Dzisiaj mój przyjaciel z forum zachęcony wskazówkami z poprzednich postów zabrał się za wyrób masła i zajęło to mu raptem .... małe dwie godzinki :lol: :lol: :lol: Ilość nie powalająca, ale liczy się jakość :grin: Oto efekt: Wprawny obserwator rozszyfruje wykonawcę :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-70464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Wprawny obserwator rozszyfruje wykonawcę :lol: :lol: Masło wykonał A a dekorację Aa Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-70466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 5 Czerwca 2009 ... z miejscowości P. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-70468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Gonzo, przed Tobą nic się nie ukryje :lol: :lol: , wszystko wykonał A z P Taki zdolniacha :lol: , a zdjęcie nie autoryzowane :blush: , wp.....l pewny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-70469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Gonzo, przed Tobą nic się nie ukryje :lol: :lol: , wszystko wykonał A :lol: , a zdjęcie nie autoryzowane :blush: , wp.....l pewny Zgadłem :rolleyes: :grin: :grin: .To opłaciło się pogłówkować ze 2 godzinki :devil: :lol: :lol: Pozdrawiam :wink: P.S. Endrio, jak znam A to już Ci wybaczył :lol: :lol: :lol: Niemniej uważaj na zlocie :devil: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-70472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Dzisiaj znowu bawiłem się z masłem, 10 min i gotowe, więc nie może być to przypadek (MOC jest ze mną :lol: ) Obecnie ukwaszam śmietanę i muszę przyznać, że masło wychodzi o wiele lepsze niż ze słodkiej, ale ukwaszam celowo zakwasem, przy samoukwaszaniu nie specjalnie zapaszki mi odpowiadały. Właśnie spijam maślankę - nektar :grin: Z 10 litrów mleka od krowy + 1 litr ze sklepu (do ricotty) wyszło: masło 300 g ( nie chciałem za dużo śmietany zbierać) maślanka 680 ml oscypki 1200 g (jeszcze nie wędzone) ricotta 700 g Polecam nabiał ! :grin: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-71279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 13 Czerwca 2009 No Endrio, chyba czas aby się wybrać do NML na szkołę wyrobów nabiałowych.Pięknie to wszystko wygląda i :tongue: :tongue: :tongue: Pozdrawiam :wink: P.S. Z tym najazdem to tylko straszyłem :grin: Nie musisz się ukrywać :lol: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-71281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Endrio,chce się powiedzieć"klękajcie narody"Super Ci to wychodzi. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-71285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 13 Czerwca 2009 czas aby się wybrać do NML na szkołęA w Purdzie gdzie byłeś ? Nie żebym nie chciał abyś mnie nawiedził :wink: :grin: :grin: Super Ci to wychodzi.Dziękuję :smile: Dzisiaj w końcu się zmobilizowałem i wziąłem się za coś mięsnego ( oprócz kurczaka i szynki ) -smalec, nie warto było odpalać maszynki na 0,5 kg słoniny i trochę boczku - narazie efekt to pęcherz na palcu wskazującym od noża, wracam do mleka :grin: :grin: Bo od mleka nie ma pęcherzy :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-71289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 13 Czerwca 2009 A w Purdzie gdzie byłeś ? Jak to gdzie :rolleyes: Peppera pilnowałem :grin: :lol: :lol: Tak to szybciutko Wam poszło, że zdążyłem tylko zauważyć "zaklęcia" Abratka :blush: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-71291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Z 10 litrów mleka od krowy + 1 litr ze sklepu (do ricotty) wyszło: masło 300 g ( nie chciałem za dużo śmietany zbierać) maślanka 680 ml oscypki 1200 g (jeszcze nie wędzone) ricotta 700 gEndrio, liczę na Ciebie na zlocie. Będziesz głównym ekspertem od serów. Proszę, nie zawiedź nas. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-71307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Wiesz, ze teraz to mnie wystraszyłaś nie na żarty :shock: , dzięki za ostrzeżenie :grin: :grin: PS. Oczywiście żartuję i jeżeli tylko będę mógł ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-71312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 8 Września 2009 Najpierw masło robiłem mikserem...ze 40 minut walki i pryskania naokoło produktami.Później znalazłem sposób na powiązanie butelki PET i nieskończoności.... Pierwsza próba (litr śmietany w 5 litrowej butli) odrobinę mnie zaskoczyła.Wszystko się ładnie ubiło w jakieś 6-7 minut.....po czym bita śmietana równo obkleiła ścianki butelki...i nie było co mieszać.Próbowałem na siłę...broniło się. W końcu zostawiłem butlę by (grawitacja pomogła) wszystko ściekło na dól. Udało się kilka razy machnąć zawartością. Potem powtórka. I nagle dwa, trzy machnięcia i było masło i maślanka .Się nagadałem...a w sumie chodziło mi o to jakie macie sposoby pozyskiwania śmietany.Wiadomo są wirówki itp. Ja jestem zmuszony odstawić mleko na kilka dobrych godzin z jakimś chłodzeniem żeby zebrać śmietanę. Może macie jakieś inne dobre sprawdzone sposoby? Niestety moja lodówka ma ograniczoną pojemność... Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-79452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 8 Września 2009 Cały pic polega na niezbyt rytmicznym potrząsaniu butelką. Szczególnie pod koniec , by bryłki masła się ze sobą połączyły. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-79454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 8 Września 2009 po czym bita śmietana równo obkleiła ścianki butelki.Przestrzegaj optymalnej temperatury do ubijania masła. Tutaj : http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1574 jest podana. Jeżeli Twoja śmietana nie była homogenizowana, to miała zbyt niską temperaturę i dlatego się ubiła. Ale w takim przypadku wystarczy wlać do butelki, po ściance, trochę gorącej wody. Po kilku spokojnych wstrząśnięciach powinno zrobić się masło. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-79459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 8 Września 2009 Cały pic polega na niezbyt rytmicznym potrząsaniu butelką.tak, a niektórzy upatrywali w tym magię tajemną :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-79460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.