Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

jak długo trwa taki proces w temperaturze domowej?

Około dwóch dni. Śmietana powinna być gęsta.

Masło można też robić ze słodkiej śmietanki. Jest jednak mniej aromatyczne i bardzo podatne na bakterie kwasu masłowego. Wtedy w ciągu doby może nabrać cech podjełczałego tłuszczu. Jeżeli jednak zdecydujesz się użyć słodkiej śmietanki to zrób masło metodą pasteryzacji w wyższej temperaturze. Metoda ta jest opisana we wspomnianym przez Ciebie artykule. Płukanie i wygniatanie powinno być wykonane niezwykle starannie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-70031
Udostępnij na innych stronach

jak długo trwa taki proces w temperaturze domowej?

Około dwóch dni. Śmietana powinna być gęsta.

Masło można też robić ze słodkiej śmietanki. Jest jednak mniej aromatyczne i bardzo podatne na bakterie kwasu masłowego. Wtedy w ciągu doby może nabrać cech podjełczałego tłuszczu. Jeżeli jednak zdecydujesz się użyć słodkiej śmietanki to zrób masło metodą pasteryzacji w wyższej temperaturze. Metoda ta jest opisana we wspomnianym przez Ciebie artykule. Płukanie i wygniatanie powinno być wykonane niezwykle starannie.

Bardzo dziękuję :)

To jeszcze jedno pytanie - gdy dodam kwaśnej śmietany lub mleka do pasteryzowanej odstanej a potem podgrzanej śmietany, to mogę całość celem zakwaszenia trzymać w temperaturze pokojowej +24 C lub w lodówce. Która opcja jest lepsza?

Pozdrawiam serdecznie

Olga Smile

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-70034
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Coś al'a symbol nieskończoności

No to namówiliście minie :grin:

 

Jutro będe bujał butlą w "ósemeczkę"

Gonzo jak zwykle pięknie to ujął, i nie za szybkie tempo, coś około 45 ósemek na minutę :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-70047
Udostępnij na innych stronach

To jeszcze jedno pytanie, bo stoi u mnie w kuchni banieczka 20L mleka i tak nie wiem, z której strony do niej podejść ;)

Czekam na wirówkę ale jeszcze nie dojechała, muszę więc śmietanę na masło zebrać ręcznie. Czy jeżeli mleko postoi przez noc a śmietana się oddzieli, będzie nadal nadawała się do pasteryzacji? W domu mam około 24C, może wystawić całą bańkę na dwór? Boję się aby mleko się nie zsiadło przez kilka godzin, bo u nas teraz ciepło, wilgotno i burzowo.

Pozdrawiam serdecznie

Olga Smile

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-70049
Udostępnij na innych stronach

gdy dodam kwaśnej śmietany lub mleka do pasteryzowanej odstanej a potem podgrzanej śmietany, to mogę całość celem zakwaszenia trzymać w temperaturze pokojowej +24 C lub w lodówce. Która opcja jest lepsza?

Nie zakwaszasz kwasem, tylko szczepisz bakteriami. Zatem muszą się one namnożyć. Najlepiej w temperaturze pokojowej.

może wystawić całą bańkę na dwór

Koniecznie. Powinnaś to była od razu zrobić. Jeżeli jutro, po zebraniu śmietany stwierdzisz, że jest lekko kwaskowa, to nie pasteryzuj jej, tylko zaczekaj, aż zgęstnieje samoistnie (w temperaturze pokojowej).

Trudno doradzać Ci jednak precyzyjnie nie znając wartości mikrobiologicznej Twojego mleka.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-70067
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję EAnno. Poddałam się bez wirówki i zrobiłam sery podpuszczkowe teraz ala bundz mi odcieka w zlewie a jutro z części zrobię serki w typie oscypków.

Następnym razem zdejmę śmietanę i jeszcze zrobię masło a z reszty mleka serki. Bardzo jestem ciekawa efektu co mi z tego całego "przetwórstwa mlecznego" wyjdzie. Na chwilę obecną mój ala bundz bardzo smaczny :)

Pozdrawiam serdecznie

Olga Smile

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-70076
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

a wystarczy miarowo, lekko bujać zawartością aby śmietana się zmaśliła, no i wychodzi maślanka pierwsza klasa, masło też lepszej jakości.

 

Kiedyś będąc w górach na wycieczce miałem w plecaku śmietanę w kubeczku . Muszę powiedzieć jakie było moje zdziwienie gdy po wędrówce zamiast śmietany w kubeczku było masełko i troszkę maślanki .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-70291
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Kiedyś będąc w górach na wycieczce miałem w plecaku śmietanę w kubeczku . Muszę powiedzieć jakie było moje zdziwienie gdy po wędrówce zamiast śmietany w kubeczku było masełko i troszkę maślanki .

 

Szczególnie jeżeli w schronisku czekali z utęsknieniem nie na Ciebie z masłem i maślanką, tylko na śmietanę :wink: :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-70311
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Wbrew oczekiwaniom niektórych forumowiczów (MzB) grono zarażonych nabiałem się rozszerza :grin:

Dzisiaj mój przyjaciel z forum zachęcony wskazówkami z poprzednich postów zabrał się za wyrób masła i zajęło to mu raptem .... małe dwie godzinki :lol: :lol: :lol:

Ilość nie powalająca, ale liczy się jakość :grin:

Oto efekt:

Wprawny obserwator rozszyfruje wykonawcę :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-70464
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, przed Tobą nic się nie ukryje :lol: :lol: , wszystko wykonał A :lol: , a zdjęcie nie autoryzowane :blush: , wp.....l pewny :cry:

Zgadłem :rolleyes: :grin: :grin: .To opłaciło się pogłówkować ze 2 godzinki :devil: :lol: :lol:

 

Pozdrawiam :wink:

P.S. Endrio, jak znam A to już Ci wybaczył :lol: :lol: :lol: Niemniej uważaj na zlocie :devil:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-70472
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Dzisiaj znowu bawiłem się z masłem, 10 min i gotowe, więc nie może być to przypadek (MOC jest ze mną :lol: )

Obecnie ukwaszam śmietanę i muszę przyznać, że masło wychodzi o wiele lepsze niż ze słodkiej, ale ukwaszam celowo zakwasem, przy samoukwaszaniu nie specjalnie zapaszki mi odpowiadały.

 

Właśnie spijam maślankę - nektar :grin:

 

Z 10 litrów mleka od krowy + 1 litr ze sklepu (do ricotty) wyszło:

masło 300 g ( nie chciałem za dużo śmietany zbierać)

maślanka 680 ml

oscypki 1200 g (jeszcze nie wędzone)

ricotta 700 g

Polecam nabiał ! :grin: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-71279
Udostępnij na innych stronach

No Endrio, chyba czas aby się wybrać do NML na szkołę wyrobów nabiałowych.Pięknie to wszystko wygląda i :tongue: :tongue: :tongue:

 

Pozdrawiam :wink:

P.S. Z tym najazdem to tylko straszyłem :grin: Nie musisz się ukrywać :lol:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-71281
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

czas aby się wybrać do NML na szkołę

A w Purdzie gdzie byłeś ? Nie żebym nie chciał abyś mnie nawiedził :wink: :grin: :grin:

Super Ci to wychodzi.

Dziękuję :smile:

 

Dzisiaj w końcu się zmobilizowałem i wziąłem się za coś mięsnego ( oprócz kurczaka i szynki ) -smalec, nie warto było odpalać maszynki na 0,5 kg słoniny i trochę boczku - narazie efekt to pęcherz na palcu wskazującym od noża, wracam do mleka :grin: :grin:

Bo od mleka nie ma pęcherzy :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-71289
Udostępnij na innych stronach

A w Purdzie gdzie byłeś ?

 

Jak to gdzie :rolleyes: Peppera pilnowałem :grin: :lol: :lol:

Tak to szybciutko Wam poszło, że zdążyłem tylko zauważyć "zaklęcia" Abratka :blush:

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-71291
Udostępnij na innych stronach

Z 10 litrów mleka od krowy + 1 litr ze sklepu (do ricotty) wyszło:

masło 300 g ( nie chciałem za dużo śmietany zbierać)

maślanka 680 ml

oscypki 1200 g (jeszcze nie wędzone)

ricotta 700 g

Endrio,

liczę na Ciebie na zlocie. Będziesz głównym ekspertem od serów.

Proszę, nie zawiedź nas.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-71307
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Najpierw masło robiłem mikserem...ze 40 minut walki i pryskania naokoło produktami.

Później znalazłem sposób na powiązanie butelki PET i nieskończoności....

 

Pierwsza próba (litr śmietany w 5 litrowej butli) odrobinę mnie zaskoczyła.

Wszystko się ładnie ubiło w jakieś 6-7 minut.....po czym bita śmietana równo obkleiła ścianki butelki...i nie było co mieszać.

Próbowałem na siłę...broniło się. W końcu zostawiłem butlę by (grawitacja pomogła) wszystko ściekło na dól. Udało się kilka razy machnąć zawartością. Potem powtórka. I nagle dwa, trzy machnięcia i było masło i maślanka :).

Się nagadałem...a w sumie chodziło mi o to jakie macie sposoby pozyskiwania śmietany.

Wiadomo są wirówki itp. Ja jestem zmuszony odstawić mleko na kilka dobrych godzin z jakimś chłodzeniem żeby zebrać śmietanę. Może macie jakieś inne dobre sprawdzone sposoby? Niestety moja lodówka ma ograniczoną pojemność...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-79452
Udostępnij na innych stronach

po czym bita śmietana równo obkleiła ścianki butelki.

Przestrzegaj optymalnej temperatury do ubijania masła.

Tutaj : http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1574 jest podana.

Jeżeli Twoja śmietana nie była homogenizowana, to miała zbyt niską temperaturę i dlatego się ubiła. Ale w takim przypadku wystarczy wlać do butelki, po ściance, trochę gorącej wody. Po kilku spokojnych wstrząśnięciach powinno zrobić się masło.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-79459
Udostępnij na innych stronach

Cały pic polega na niezbyt rytmicznym potrząsaniu butelką.

tak, a niektórzy upatrywali w tym magię tajemną :grin:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/5/#findComment-79460
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.