Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

na dzisiaj kończę swoje wypociny ,płukałam 2 razy pewnie za mało

Pierwsze płukanie robi się na sicie pod bieżącą wodą, potem robi sie tzw. wygniatanie w lodowatej wodzie.

Wygniata się (ręką, w całej objętości) i odlewa wodę tak długo, aż straci mleczność i jest czysta.

Jeżeli robiłaś masło ze słodkiej śmietanki to sugeruję dokończyć procesu. Pozostałe w maśle drobiny mleczne przy braku bakterii kwasu mlekowego mogą być pożywką dla bakterii kwasu masłowego co może dać nawet już jutro zapach zjełczałego masła.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-136415
Udostępnij na innych stronach

oto moje masełko według waszych porad jest pyszne :lol:

mam nadzieję że uda mi się wkleić to zdjęcie

 

[ Dodano: Sro 15 Gru, 2010 14:01 ]

widz że coś źle zrobiłam proszę o pomoc

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-137488
Udostępnij na innych stronach

widz że coś źle zrobiłam proszę o pomoc

 

 

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=764&highlight=wklejanie+zdj%EA%E6

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-137490
Udostępnij na innych stronach

Asiula,

i to jest to!

Czym zmaślałaś śmietanę?

Też będę robić masło na święta; dzisiaj zakwasiłam śmietankę zakupioną na wsi.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-137505
Udostępnij na innych stronach

:blush: bardzo się cieszę że to drugie podejście udało się,faktycznie cały proces zmaślania trwał ok.20 min przyrządem była butelka po mineralnej gdyż małżonek chyba nie bardzo wierzył że coś z tego wyjdzie i póki co nie zrobił mi odpowiedniego przyrządu,ale po dzisiejszym produkcie obiecał mi zrobić taką nakładkę na słoik.

Aha śmietany nie zakwaszałam tylko stała przy kominku od niedzieli i zsiadła się dość mocno.

Pozdrawiam - Asia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-137509
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

http://img820.imageshack.us/img820/9665/maso.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

A to masełko z wczorajszego wytrzasania

Smietana 0.75 l

Maslo 350g.

 

Po kilku probach uzyskalem wreszcie dobra smarowalnosc.

W tej probie trzymalem rygorystycznie temperatury dojrzewania smietanki zgodnie z tabela z forum mleczarskiego .

http://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/121/2/wybrane-aspekty-standaryzacji-jakosci-masla/

BioFARMA
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-141318
Udostępnij na innych stronach

A to masełko z wczorajszego wytrzasania

Smietana 0.75 l

Maslo 350g.

Co to za śmietanę miałeś?

Z obliczenia wyszło mi, że ponad 38% tłuszczu :???: (dla masła 82% tłustości)

Inna wersja to 64% masło :???: z 30% śmietany.

Wskazany przez Ciebie link bardzo cenny :!:

Dziękuję.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-141325
Udostępnij na innych stronach

z mleka 7% tluszczu

Czyżby to była słynna rasa Jersey?

Nawet dla niej podaje się 6% jako średnią.

Jednym słowem: zazdroszczę i gratuluję :clap:

Chyba się wybiorę do Ciebie na "mleczne" zakupy :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-141339
Udostępnij na innych stronach

Dokladnie jersey . (Julka ma na imie :grin: )

Na razie mamy tylko jedna i 18 owieczek .Wszystko powoli wlasnymi silami rozbudowujemy . Jak skończę na czas budowac paśniki i legowiska to na poczatku lutego beda dwie nastepne . (kasa :???: )

 

Na razie wszystko co mamy idzie na pniu albo na doświadczenia, wiec nic nie obiecuje .

Z wizyta zapraszam zawsze a na miejscu wiadomo zawsze cos sie uszczknie :tongue:

 

Staramy sie kupować krowy z k-kazeina BB z tzw dunskiej lini bo nastawiamy sie na produkcje serów. ale pozyskać dzis takie krowy w dobrym stanie i w rozsadnej cenie jest trudno bo większość hodowców krzyżuje je z innymi liniami aby miec większe ilosci mleka nie dbając o jego sklad.

BioFARMA
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-141342
Udostępnij na innych stronach

Dzięki uprzejmości kolegi columbus73 miałam przyjemność spróbowania mleka od "Julki" z Moraw.

Smak i konsystencja mleka przeszły najśmielsze wyobrażenia. To tak, jakby się piło bardzo słodką, niepasteryzowaną śmietankę wymieszaną z zagęszczonym mlekiem.

Resztę mleka zostawiłam do odstania. Proszę zobaczyć ile zebrało się śmietany!

Przykleiłam pasek na granicy mleka i śmietany:

 

 

Pozdrawiam kol. Krzysztofa i życzę owocnych eksperymentów "serowych" na tym wspaniałym mleku :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-142032
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam serdecznie

 

Sprawa własnej produkcji masła jakby przycichła. Chcę spróbować zrobić je w miarę dobrze i zgodnie z technologią. Na razie czytam, mam nadzieję, że ze zrozumieniem. Mam pytanie dotyczące ukwaszania śmietanki. EAnna pisała, że robi się to za pomocą innej śmietany, dobrej, bez konserwantów itp. Czy jest inny sposób kwaszenia śmietanki słodkiej. Z pozyskaniem odpowiedniej może być problem. Może ktoś to już wyjaśnił, ale nie mogę znaleźć.

Pozdrowienia

masgar

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-213163
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Chciałbym uzupełnić mój post powyżej. Wiem, że zakwaszam śmietankę bakteriami mezofilnymi, które są np. w zsiadłym mleku, lub w kefirze. Chodzi mi o to, czy można zaszczepić bakteriami np. z saszetki. Taką saszetkę mogę mieć zawsze pod ręką. Chyba, że to głupi pomysł.

Druga sprawa to, czy do zmaślenia śmietany można posłużyć się np. małą "Franią". Są takie dostępne za niewielkie pieniądze. Są maselnice, gdzie obroty są około 1300 na minutę, to może taka "Frania" też by się przysłużyła. Robiąc ręcznie robimy to jednak powoli, czy w maselnicy ręcznej, czy np. w słoiku, pecie. Duże obroty mogą wpłynąć negatywnie na końcowy efekt. Może ktoś to wyjaśni jednoznacznie.

Pozdrawiam

masgar

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-213286
Udostępnij na innych stronach

zakwaszam śmietankę bakteriami mezofilnymi, które są np. w zsiadłym mleku, lub w kefirze. Chodzi mi o to, czy można zaszczepić bakteriami np. z saszetki.

Bakterie mezofilne to dość szerokie spektrum drobnoustrojów, natomiast najlepsze do zakwaszenia śmietany powinny mieć w swoim składzie Streptococcus cremoris. Niestety, raczej nie ma ich w kefirze a może być niewiele w kwaśnym mleku, szczególnie sklepowym. Dlatego sugerowałam użycie zakwasu w postaci dobrej, gęstej śmietany. Daje to gwarancję obecności oczekiwanych w maśle aromatów.

Możesz oczywiście użyć bakterii z fiolki, ale specjalnej kompozycju przeznaczonej dla masła. Tylko, czy to się opłaci?

Takie bakterie są kosztowne i mają krótki okres żywotności.

Obecnie, na południu Polski, dostępna jest śmietana 30% pod marką President, z kulturami żywych bakterii.

Kiedyś na wsiach robiono masło przy pomocy "Frani", więc chyba się nadaje :???: .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-213620
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie

 

Serdeczne dzięki. To wszystko mi wyjaśnia. EAnna bardzo ładnie mi to opisałaś. :brawo1:

 

Pozdrowienia

 

masgar

 

Nie wyszedł mi emotikon. Mam z tym problemy. Miał być taki co bije brawo.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-213623
Udostępnij na innych stronach

Nie wyszedł mi emotikon. Mam z tym problemy. Miał być taki co bije brawo.

 

Po prostu klikasz w niego i już . :clap: :grin:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-213647
Udostępnij na innych stronach

Dlatego sugerowałam użycie zakwasu w postaci dobrej, gęstej śmietany. Daje to gwarancję obecności oczekiwanych w maśle aromatów.

Aniu, masz rację tylko, że w dzisiejszych czasach producenci dodają różne funkcjonalne dodatki, np. mączke chleba świętojańskiego i in. by zagęścić. Dlatego warto przyglądać się składowi i opisom z tyłu opakowania. Wymagane są tylko dwa składniki - śmietanka i kultury bakterii. Śmietana nie może byc termizowana, ponieważ podczas produkcji jest podgrzewana bezpośrednim wtryskiem pary, co zabija pożądane drobnoustroje. Ostatnio przeszukiwałem rynek i znalazłem śmietanę 18% firmy z..t, którą szczepiłem partię mleka na ser. W składzie miała tylko wspomniane wyżej dwa składniki.

Efekt wyszedł zamierzony, więc mogę polecić.

 

PS. Aniu, mam nadzieję że kiedyś będzie nam dane spotkać się i wymienić doświadczeniami.

Czasami odwiedzam Bieruń, więc mam blisko.

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-213988
Udostępnij na innych stronach

producenci dodają różne funkcjonalne dodatki, np. mączke chleba świętojańskiego i in. by zagęścić.

Śmietana, którą polecałam w roli zakwasu, nie posiada żadnych dodatków. 30% tłuszczu gwarantuje samoistne zagęszczenie.

Czasami odwiedzam Bieruń, więc mam blisko.

Daj znać przy najbliższej wizycie, to być może się spotkamy. Mieszkam blisko ul. Oświęcimskiej, jedynej drogi do Bierunia :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-214003
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam,

ostatnio robię domowe masełko. Zawsze wychodzi ale ma różną konsystencję. Raz wychodzi bardziej żółte i zwarte, z którego jestem zadowolony, innym razem bardziej białe i na mój gust za puszyste. Nie da się go wyrobić na gładką masę. Ciągle ma takie pęcherzyki nawet po płukaniu. Zastanawiam się z czym to jest związane. Przypuszczam, że temperatura ubijania ale może też "model krowy". Podrzućcie coś! Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-227438
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

podciągam temat - od lat kupuję śmietanę na ryneczku z jednego zródła - nabrałam chęci zrobić masełko - moja śmietana jest bardzo gęsta, kiedy stoi w lodówce to czasem smaruje nią chleb, "życzliwi" mi donoszą że napewno jest podrabiana - jak myślicie warto pobawić się i zrobić masełko, 3/4 słoik śmietany kosztuje 12 zł.

U tej samej osoby kupiłam kilka razy masło - niestety nie byłam z niego zadowolona, moim zdaniem mało tam masła w maśle.

 

Przywoził gospodarz co dzień mleko i faktycznie było można zebrać śmietankę, niestety już nie mam takiej możliwości - okazuje się, że przestało mu się opłacać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-255915
Udostępnij na innych stronach

3/4 słoik śmietany kosztuje 12 zł.

To drogo. Uzyskasz z tego 30dkg masła o zawartości tłuszczu 82% i to przy założeniu, że śmietana jest 35%.

Zrób próbę jodyny na ew. obecność skrobii.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/7/#findComment-255919
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.