Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A ja ani jedno ,ani drugie.Wypełniaczą mówię NIE

Przyłączam się do powyższej opinii.

Niepotrzebnie dodaje się węglowodany i w dodatku gluten :devil:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/3/#findComment-181191
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Od wtorku będę robił wyroby i bułek też nie dam

I to będzie pasztetowa prima sort :thumbsup: :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/3/#findComment-181192
Udostępnij na innych stronach

Smak , zapach rewelacja .

A ile to rewelacyjne cudo w wędzarni siedziało, że zapytam, a ciemne w przekroju to od czego? :cool:

 

A ja ani jedno ,ani drugie.Wypełniaczą mówię NIE

A mózgu też nie ma, to dobry dodatek w rozsądnej ilości. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/3/#findComment-181198
Udostępnij na innych stronach

Mózg owszem ,ale wolę go z cebulką i jajeczkiem ,czyli po polsku :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/3/#findComment-181201
Udostępnij na innych stronach

a ciemne w przekroju to od czego

No właśnie czemu ta pasztetowa taka ciemna w przekroju.Robiłam już z kaszą manną i była jaśniutka.Wszak wg Pisa przepis ale bez mózgu :grin:
Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/3/#findComment-181206
Udostępnij na innych stronach

Jak już wcześniej pisałem polowa głowy wp. i inne okrawki były peklowane , wątroba wieprzowa to ok. 1/4 wsadu zmielona i blendowana na surowo , majeranek i pieprz ziołowy dodany do gorącego rosołu i to pewnie dało też barwę .

Wędziłem na zimno ok. 4 godz.

Ps. Ta jedna mała była całą noc w lodówce i osłonka jaśniejsza reszta wisiała na kiju w kuchni całą noc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/3/#findComment-181223
Udostępnij na innych stronach

wątroba wieprzowa to ok. 1/4 wsadu zmielona i blendowana na surowo

i to dało ciemny kolor tej kiszki... to chyba wątrobianka?

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/3/#findComment-181226
Udostępnij na innych stronach

Posiadam jelita typowe do wątrobianki pomyślałem że dokupię wątrobę wp. i zrobię wątrobiankę i nie chcę smarownej

.

 

Tylko po co ta kasza.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/3/#findComment-181228
Udostępnij na innych stronach

Przekonaliście mnie - następna będzie bez kaszy . Czy te mięsa jednak mogą pozostać , czy dodać coś jeszcze ? Mózgu nie dodam , bo go nigdy nie lubiłem .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/3/#findComment-181276
Udostępnij na innych stronach

Jesli chodzi o wątrobiankę to ja daję tyle samo mięsa z obranych kości (u Ciebie może być łeb),tłuszczu drobnego (ja daję podgardle jak nie mam tego pierwszego) i tyle samo wątroby.Skórki możesz sobie darować.Możesz dodać serca ,ozory, nerki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/3/#findComment-181277
Udostępnij na innych stronach

Do usług :grin:.Dodam ,że wszystko gotujesz do miękkości a tłuszcz na pół miękko.Wątroba na surowo.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/3/#findComment-181279
Udostępnij na innych stronach

Witam

Mam 2 kg mięsa z obgotowanych kości. Ile wg was powinienem dodać pachwiny by wyszła dobra pasztetowa? Nic innego z mięs i podrobów nie dodaję, no oczywiście wątrobę, której planuje dodać 25% całego wsadu. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/3/#findComment-181282
Udostępnij na innych stronach

Lepsze będzie podgardle.Pachwiny bym dał tyle co mięsa z kości.Jak ma być wątrobianka to wątroby tyle co mięsa z kości a jak ma być zwykła pasztetowa to daj 3 kg pachwiny.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/3/#findComment-181284
Udostępnij na innych stronach

Możesz dodać serca ,ozory, nerki.

Pachwiny bym dał tyle co mięsa z kości.Jak ma być wątrobianka to wątroby tyle co mięsa z kości a jak ma być zwykła pasztetowa to daj 3 kg pachwiny

Zaskakujesz mnie wiadomościami na temat składu pasztetowej i wątrobianki, o proporcjach nie wspomnę. :shock:

To jest naprawdę wena twórcza. Widzę, że wyrób przyjmnie chyba wszystko i wyjdzie z tego niezły pasztet :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/3/#findComment-181290
Udostępnij na innych stronach

No cóż kłania się szesnastka. :wink:.Twoja pasztetowa mi niestety nie podchodzi :cry: .Można jeszcze dodać co nieco ,ale ciężko kupić krezki ,łby wołowe itd.A jak się nie ma co się lubi to ...................Oczywiście mówimy o wątrobiance bo kolega ma na nią materiał a pasztetową robi się z mięsa niegotowanego.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/3/#findComment-181295
Udostępnij na innych stronach

Trzymaj sie przepisu z 16-stki na wątrobiankę i będzie dobrze.Możesz dać mniej wątroby i więcej przypraw wg. własnego uznania.I jeszcze jedno .Ja daję mniej soli tzn.18g/kg a nie 22g/kg bo jak sobie podjadam bez chlebka to jest dla mnie za słona.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/3/#findComment-181299
Udostępnij na innych stronach

a pasztetową robi się z mięsa niegotowanego.

Jakaś nowa technologia . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/3/#findComment-181300
Udostępnij na innych stronach

Postać surowca po obróbce:

 

Wątroba parzona oraz wieprzowina,cielecina,mózgi i tłuszcz drobny surowe rozdrobnione na wilku przez siatkę nr 2mm i kutrowane.Słonina krojona w kostkę o krawędzi 5-6 mm i parzona.

 

Źródło 16 stka .Kiszka pasztetowa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/3/#findComment-181305
Udostępnij na innych stronach

Podaj źródło tej receptury i procesu produkcyjnego . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/3/#findComment-181306
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.