Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zamieszczam bo nie mogę takiej znaleść

Receptura wg.BN przerobiona do swoich potrzeb.

 

Kiszka pasztetowa z manną

(na 10 kg surowca)

 

A Surowiec nie solony

1. Maski i mięso z głów wp. – 4.0 kg

2. Wątroba wieprzowa; woł. lub cielęca nie solona – 2,50 kg

3. Tłuszcz drobny – 3,0 kg

4. Kasza manna – 0,50 kg

 

Kto nie lubi wątroby, ilość jej możemy zmniejszyć według swojego smaku. O tą ilość zwiększamy dodatek mięsa z głów wp lub wp kl II B

Składniki pozycji 1 można zastąpić w połowie wieprzowiną kl. II

Maski i mięso z głów wp uzyskujemy z głów wp w ilości ok. 60% w stosunku do wagi głów wp.

 

B. Przyprawy i materiały pomocnicze:

 

I. Przyprawy:

 

1. sól warzonka - 0,20 – 0,21 kg

2. cebula - 0,25 kg

3. majeranek - 0,002 kg

4. pieprz naturalny - 0,010 kg

 

II. Materiały pomocnicze:

 

1. Krzyżówki wieprzowe i jelita grube wieprzowe (odcinki proste) jelita środkowe bydlęce lub osłonki sztuczne o średnicy 65 mm.

2. Przędza nr 6.

 

C. Postać surowca po obróbce:

 

Wątroba parzona; mięso i maski z głów wp i tłuszcz drobny parzony rozdrobnione na siatce o średnicy oczek 2 mm co najmniej 2 razy

 

D. Postać gotowego produktu:

 

Kiszki w jelitach naturalnych długości 35-50 cm, średnica przekroju 4-8 cm; w jelitach sztucznych długość 40-45 cm. Końce kiszki związane przędzą, w grubszym końcu pętelka do zawieszenia długości 10-12 cm.

 

 

KISZKA PASZTETOWA - SKRÓT INSTRUKCJI:

 

1. Moczenie i parzenie

Wątrobę moczy się w bieżącej wodzie przez ok. 1 godz., po czym żyłuje, rozcina na płaty następnie parzy się w temp 75 st C stopni. Parzenie trwa 8-10 min. przy stałym mieszaniu Maski i mięso z głów wp lub odpowiednią ilość głów wp. gotujemy w temp ok. 90 st C do miękkości .tłuszcz drobny parzy się w temp. ok. 85 st C do stanu pół miękkiego Wątrobę i tłuszcz studzi się w zimnej wodzie ok. 5 min. i rozkłada do ocieknięcia.

2. Rozdrabnianie:

Zgodnie z recepturą.

3. Kutrowanie [ lub miksowanie w specjalnych przystawkach do robotów kuchennych] (z braku kutra lub miksera przepuszczanie przez maszynkę z siatką o średn. 2 mm co najmniej 2 razy wszystkie składniki):

Wątrobę kutruje się do osiągnięcia mazistej konsystencji po czym dodaje się kaszę manną i przyprawy następnie mięso z głów i rosół w ilości do 1.5 l na koniec dodajemy tłuszcz drobny i kutruje się do uzyskania jednolitej masy.

4. Mieszanie:

W warunkach domowych do kaszy dodajemy 1L rosołu i mielimy razem z innymi składnikami co najmniej 2 razy mieszamy w kolejności jak przy kutrowaniu [Ja używam miksera i mielę tylko 1 raz] 5. Napełnianie i wiązanie jelit:

Wymieszaną masą napełnia się dość luźno jelita i dość ściśle osłonki sztuczne. Końce wiąże się przędzą pozostawiając pętelkę do zawieszenia.

6. Parzenie kiszek:

Kiszki parzy się w temp. 80-85 0C. przez 50-90 min. do osiągnięcia wewnątrz kiszki temp. 68-72 0C.

7. Studzenie:

Kiszki studzi się w bieżącej letniej wodzie przez ok.5- 10.

 

UWAGA:

- Ostudzone kiszki można wędzić zimnym dymem o temp. ok. 30 st C przez 60-90 min do osuszenia powierzchni i osiągnięcia złotej barwy batonu.

- Chłodzenie do temp 10 st C wewnątrz batonu

- Średnia wydajność 105%

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Maski to część tzw. "twarzowa" - sama nazwa ja wyjasnia, zas mięso, to pozostałe mieso z głowy wieprzowej. Trochę tego jest.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-9517
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

ja mam trochę inaczej

 

Surowiec nie solony

1. Maski i mięso z głów wp. – 2.0 kg

2. Wątroba wieprzowa; woł. lub cielęca nie solona – 2,50 kg

3. Tłuszcz drobny – 4,0 kg

4. Kasza manna – 1,0 kg

5. Słonina - 0,5kg

 

Przyprawy:

 

1. sól warzonka - 0,20kg

2. cebula - 0,25 kg

3. majeranek - 0,002 kg

4. pieprz naturalny - 0,01kg

5. Majeranek - 0,004kg

 

 

dalej tak samo

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-11692
Udostępnij na innych stronach

a kasza manna :wink:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-11732
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Mam pytanie.

Zrobilem pasztetową wg. przepisu Dziadka-po sparzeniu zmieniła kolor na ciemny i tak się skurczyła, że lata lużno w oslonce.Dlaczego tak się stało?(zrobiłem wszystko wg przepisu).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-12663
Udostępnij na innych stronach

Ile dodałeś rosołu do wsadu po ugotowaniu przed nadziewaniem w osłonki? Czyżby przyczyna twiła w ilości rosołu?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-12678
Udostępnij na innych stronach

Może mięso przegotowałeś na miazgę.podczas gotowania na pasztetową Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-12708
Udostępnij na innych stronach

Pasztet mojej żony .Skład surowca ustala żona reszta należy do mnie. Ja osobiście z tego surowca bym zrobił niezłą kiełbasę.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-12744
Udostępnij na innych stronach

Dziadek, nie mów, że tym małym zelmerkiem skutrowałeś taką michę mięsa :grin:

A pasztecik śliczny, kolorek super i nawet nie przypalony :smile:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-12750
Udostępnij na innych stronach

3,5 kg ugotowanego surowca ,zmielone przez siatkę 2 mm 1raz i zmiksowane właśnie tym małym urządzeniem.Kolor w warunkach domowych zależy od użytego surowca Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-12757
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Wczoraj wieczorem wpadł mi pomysł zrobienia kiszki pasztetowej.Dziś po 18 zacząłem , za 5 minut wyciągam gotowe wyroby, jutro podwędzenie. Farszu wyszło 8,6 kg - 11 kiszek ,13 słoików 200ml. :grin:

Jak nie piszę to znaczy,że coś tworzę i czekam na lato. :lol:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-72017
Udostępnij na innych stronach

A tu już dzisiejsze podwędzanie pasztetowej smarownej, zostały mi dwa kawałki i parę słoików. Skład zdecydowanie inny niż w przepisie Dziadka. :grin:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-72127
Udostępnij na innych stronach

Skład zdecydowanie inny niż w przepisie Dziadka.

To na co czekasz załóż nowy temat i podaj swój przepis ,przekonsultujemy :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-72134
Udostępnij na innych stronach

No to zarzuc przepis

Już go redaguję, by był pozbawiony wad - czyli przepisuję ze swoich kartek, na ładny i czytelny druk na forum. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-72252
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

cos się koledze długo pisze ten przepis

 

ja mam zrobic zamiar typowa drobiowa, czyli mam zakupione 3 kg udźca z indyka, które ugotuje i zmiksuje, przyprawy wedle własnego uznania

mam to zamiar wepchnąc do jelitek, tylko jeszcze nie wiem jak za bardzo :tongue:

nie mam wędzarni, wiec tylko obgotuje i zobaczymy

 

mam pytanie odnośnie parzenia kaszy mannej:

kilka łyżek kaszy po prostu zalewamy goracym rosołem

ile trzeba poczekac i czy trzeba zagotowac

oczywiście później miksuję to razem z mięskiem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-77963
Udostępnij na innych stronach

cos się koledze długo pisze ten przepis

trzeba poczekać, aż Kolega wróci z IV OZBW i sie pozbiera :wink:

Teraz na forum chłodem wieje.

Pustki straszne.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-77966
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

4. Mieszanie:

W warunkach domowych do kaszy dodajemy 1L rosołu i mielimy razem z innymi składnikami co najmniej 2 razy mieszamy w kolejności jak przy kutrowaniu

Mam pytanie do Dziadka kaszę parzysz w tym rosole czy tylko rozpuszczasz.Przepraszam jeśli to pytanie jest banalne ale nigdy nie robiłem z kaszą.

Pozdrawiam

Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-83383
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.