DZIADEK Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Marca 2007 Zamieszczam bo nie mogę takiej znaleść Receptura wg.BN przerobiona do swoich potrzeb. Kiszka pasztetowa z manną (na 10 kg surowca) A Surowiec nie solony 1. Maski i mięso z głów wp. – 4.0 kg 2. Wątroba wieprzowa; woł. lub cielęca nie solona – 2,50 kg 3. Tłuszcz drobny – 3,0 kg 4. Kasza manna – 0,50 kg Kto nie lubi wątroby, ilość jej możemy zmniejszyć według swojego smaku. O tą ilość zwiększamy dodatek mięsa z głów wp lub wp kl II B Składniki pozycji 1 można zastąpić w połowie wieprzowiną kl. II Maski i mięso z głów wp uzyskujemy z głów wp w ilości ok. 60% w stosunku do wagi głów wp. B. Przyprawy i materiały pomocnicze: I. Przyprawy: 1. sól warzonka - 0,20 – 0,21 kg 2. cebula - 0,25 kg 3. majeranek - 0,002 kg 4. pieprz naturalny - 0,010 kg II. Materiały pomocnicze: 1. Krzyżówki wieprzowe i jelita grube wieprzowe (odcinki proste) jelita środkowe bydlęce lub osłonki sztuczne o średnicy 65 mm. 2. Przędza nr 6. C. Postać surowca po obróbce: Wątroba parzona; mięso i maski z głów wp i tłuszcz drobny parzony rozdrobnione na siatce o średnicy oczek 2 mm co najmniej 2 razy D. Postać gotowego produktu: Kiszki w jelitach naturalnych długości 35-50 cm, średnica przekroju 4-8 cm; w jelitach sztucznych długość 40-45 cm. Końce kiszki związane przędzą, w grubszym końcu pętelka do zawieszenia długości 10-12 cm. KISZKA PASZTETOWA - SKRÓT INSTRUKCJI: 1. Moczenie i parzenie Wątrobę moczy się w bieżącej wodzie przez ok. 1 godz., po czym żyłuje, rozcina na płaty następnie parzy się w temp 75 st C stopni. Parzenie trwa 8-10 min. przy stałym mieszaniu Maski i mięso z głów wp lub odpowiednią ilość głów wp. gotujemy w temp ok. 90 st C do miękkości .tłuszcz drobny parzy się w temp. ok. 85 st C do stanu pół miękkiego Wątrobę i tłuszcz studzi się w zimnej wodzie ok. 5 min. i rozkłada do ocieknięcia. 2. Rozdrabnianie: Zgodnie z recepturą. 3. Kutrowanie [ lub miksowanie w specjalnych przystawkach do robotów kuchennych] (z braku kutra lub miksera przepuszczanie przez maszynkę z siatką o średn. 2 mm co najmniej 2 razy wszystkie składniki): Wątrobę kutruje się do osiągnięcia mazistej konsystencji po czym dodaje się kaszę manną i przyprawy następnie mięso z głów i rosół w ilości do 1.5 l na koniec dodajemy tłuszcz drobny i kutruje się do uzyskania jednolitej masy. 4. Mieszanie: W warunkach domowych do kaszy dodajemy 1L rosołu i mielimy razem z innymi składnikami co najmniej 2 razy mieszamy w kolejności jak przy kutrowaniu [Ja używam miksera i mielę tylko 1 raz] 5. Napełnianie i wiązanie jelit: Wymieszaną masą napełnia się dość luźno jelita i dość ściśle osłonki sztuczne. Końce wiąże się przędzą pozostawiając pętelkę do zawieszenia. 6. Parzenie kiszek: Kiszki parzy się w temp. 80-85 0C. przez 50-90 min. do osiągnięcia wewnątrz kiszki temp. 68-72 0C. 7. Studzenie: Kiszki studzi się w bieżącej letniej wodzie przez ok.5- 10. UWAGA: - Ostudzone kiszki można wędzić zimnym dymem o temp. ok. 30 st C przez 60-90 min do osuszenia powierzchni i osiągnięcia złotej barwy batonu. - Chłodzenie do temp 10 st C wewnątrz batonu - Średnia wydajność 105% Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Marca 2007 Maski i mięso z głów wp.Przepraszam, ale co to są maski a co mięso z głów. Będę wdzięczny za wyjaśnienie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-9510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Marca 2007 Maski to część tzw. "twarzowa" - sama nazwa ja wyjasnia, zas mięso, to pozostałe mieso z głowy wieprzowej. Trochę tego jest. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-9517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Marca 2007 Dzięki za wyjaśnienie.Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-9533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 ja mam trochę inaczej Surowiec nie solony1. Maski i mięso z głów wp. – 2.0 kg2. Wątroba wieprzowa; woł. lub cielęca nie solona – 2,50 kg3. Tłuszcz drobny – 4,0 kg4. Kasza manna – 1,0 kg5. Słonina - 0,5kg Przyprawy: 1. sól warzonka - 0,20kg2. cebula - 0,25 kg3. majeranek - 0,002 kg4. pieprz naturalny - 0,01kg5. Majeranek - 0,004kg dalej tak samo Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-11692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Jeżeli nie dodajecie jajek do swoich pasztetówek to jak wam się to ścina. :grin: Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-11727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 a kasza manna :wink: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-11732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wratchild Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Maja 2007 Mam pytanie.Zrobilem pasztetową wg. przepisu Dziadka-po sparzeniu zmieniła kolor na ciemny i tak się skurczyła, że lata lużno w oslonce.Dlaczego tak się stało?(zrobiłem wszystko wg przepisu). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-12663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Maja 2007 Napisz, czy miałeś surowiec na 10 kg, czy mniej? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-12672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wratchild Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Maja 2007 Na 5 kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-12675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Maja 2007 Ile dodałeś rosołu do wsadu po ugotowaniu przed nadziewaniem w osłonki? Czyżby przyczyna twiła w ilości rosołu? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-12678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wratchild Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Maja 2007 Niewiele, bo wydał mi się za rzadki :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-12705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Maja 2007 Może mięso przegotowałeś na miazgę.podczas gotowania na pasztetową Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-12708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Maja 2007 Pasztet mojej żony .Skład surowca ustala żona reszta należy do mnie. Ja osobiście z tego surowca bym zrobił niezłą kiełbasę. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-12744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Maja 2007 Dziadek, nie mów, że tym małym zelmerkiem skutrowałeś taką michę mięsa :grin: A pasztecik śliczny, kolorek super i nawet nie przypalony :smile: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-12750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Maja 2007 3,5 kg ugotowanego surowca ,zmielone przez siatkę 2 mm 1raz i zmiksowane właśnie tym małym urządzeniem.Kolor w warunkach domowych zależy od użytego surowca Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-12757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Wczoraj wieczorem wpadł mi pomysł zrobienia kiszki pasztetowej.Dziś po 18 zacząłem , za 5 minut wyciągam gotowe wyroby, jutro podwędzenie. Farszu wyszło 8,6 kg - 11 kiszek ,13 słoików 200ml. :grin: Jak nie piszę to znaczy,że coś tworzę i czekam na lato. :lol: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-72017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Czerwca 2009 A tu już dzisiejsze podwędzanie pasztetowej smarownej, zostały mi dwa kawałki i parę słoików. Skład zdecydowanie inny niż w przepisie Dziadka. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-72127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Skład zdecydowanie inny niż w przepisie Dziadka. To na co czekasz załóż nowy temat i podaj swój przepis ,przekonsultujemy :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-72134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Ostatni kawałek do zdjęcia się położył... :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-72208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heiterfuchs Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Czerwca 2009 No to zarzuc przepis bo wyglada niekiepsko :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-72247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Czerwca 2009 No to zarzuc przepis Już go redaguję, by był pozbawiony wad - czyli przepisuję ze swoich kartek, na ładny i czytelny druk na forum. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-72252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 cos się koledze długo pisze ten przepis ja mam zrobic zamiar typowa drobiowa, czyli mam zakupione 3 kg udźca z indyka, które ugotuje i zmiksuje, przyprawy wedle własnego uznaniamam to zamiar wepchnąc do jelitek, tylko jeszcze nie wiem jak za bardzo :tongue: nie mam wędzarni, wiec tylko obgotuje i zobaczymy mam pytanie odnośnie parzenia kaszy mannej:kilka łyżek kaszy po prostu zalewamy goracym rosołem ile trzeba poczekac i czy trzeba zagotowacoczywiście później miksuję to razem z mięskiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-77963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 cos się koledze długo pisze ten przepistrzeba poczekać, aż Kolega wróci z IV OZBW i sie pozbiera :wink: Teraz na forum chłodem wieje. Pustki straszne. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-77966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Października 2009 4. Mieszanie: W warunkach domowych do kaszy dodajemy 1L rosołu i mielimy razem z innymi składnikami co najmniej 2 razy mieszamy w kolejności jak przy kutrowaniuMam pytanie do Dziadka kaszę parzysz w tym rosole czy tylko rozpuszczasz.Przepraszam jeśli to pytanie jest banalne ale nigdy nie robiłem z kaszą. Pozdrawiam Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/#findComment-83383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.