arekdron Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Dawno mnie nie było za co przepraszam i proponuje następujący przepis: karczek wieprzowy 4,8 kg (nie jest za tłusty a i nie za chudy na grilla ) wszyscy lubimy karczek z grilla :tongue: wołowina ścięgnista pręga 1,20 kg (jeżeli ktoś nie lubi ciemno wędzonej kiełbasy to zamienić tą wołowinę na karczek lub golonko :grin: ) wyciąć kl I z karczku i zmielić na 8mmresztę zmielić na 5 mmwołowina na sitko 3 mm sól na 6 kg dać 54gramy peklówki 54 gramy zwykłej soli razem 108g. (tutaj dowolność jak kto lubi może być sama sól lub sama peklosól )Jeżeli nie dajemy wołowiny to:oddzielić 1,20 kg mięsa zmielonego na sito 5mm dodać 0,60 l wody powtarzam się :!: :arrow: ( w tym miejscu możemy zamienić wołowinę na wieprzowinę jeżeli ktoś nie lubi ciemno wędzoną ) tu będzie zawirowanie co ma wołowina do wędzenia ? moim zdaniem ma :!: przyprawy i dobrze rozbić blenderem.Przyprawy możesz dać:pieprz czarny 20g, majeranek 10g,paprykę chilli 10g.czosnek 30g. suszona włoszczyzna 10g.tak naprawdę to przyprawy według uznania i twojego smaku.można dać grillowe przyprawy różnych firmsą ludzie co dają zieloną pietruszkę lub zielony seler do kutra ( blendera ) :shock: ja nie ale to zależy od gustu. jeżeli ma być krucha osłonka jelito to proponuje dać cukier do wody w której moczymy jelita wieprzowe , zdecydowanie kupić z polskiej ubojni ( służę pomocą w tej kwestii ) są tańsze :grin: od chińskich ale maja więcej dziur :sad: przelać tą wodą jelita i zostawić na 20 minut .nadziewamy batony 12-14 cmosadzanie1 godzina wędzenie osuszanie ogniem 30-50min do wysuszenia batonuwędzenie dymem od 40 do 60 stC30-60 min ( zależy od tego jaki lubisz kolor) jeżeli lubisz kolor ciemny powtórzę się dajemy wołowinę jeżeli lubimy jasno wędzone to sama wieprzowina i krócej wędzimy :wink: proponuje wędzić następującym drzewembuk, kolor złocistożółty, dąb,olcha -brązowy parzymy w temp 75stC.do uzyskania wewnątrz batonu 68-72 st.C studzimy zimną wodą . Czekam na Państwa opinie i komentarze :idea: pozdrawiam serdecznie ps.Popieram tezę że tłuszcz jest nośnikiem smakudla tych co też tak twierdzą proponuje wołowina 0,60 kg podgardle wieprzowe 0,60kg na 3mm i rozdrobnić kutrem ( blenderem ) z woda i przyprawami jak parówkę to będzie nasz brat :devil: Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-188981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Andyandy, arekdron, naprawdę Wielkie dzięki za Wasze przepisy !! W najbliższym czasie zrobię kiełbaski według powyższych receptur Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-188983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 5 Grudnia 2011 ( w tym miejscu możemy zamienić wołowinę na wieprzowinę jeżeli ktoś nie lubi ciemno wędzoną ) tu będzie zawirowanie co ma wołowina do wędzenia ? moim zdaniem maNie będzie zawirowania bo słusznie piszesz . O ile mi wiadomo to podgardle nie jest surowcem na masę wiążącą. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-188988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekdron Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 5 Grudnia 2011 O ile mi wiadomo to podgardle nie jest surowcem na masę wiążącą. Pozdrawiam Robimy tak w niektórych naszych kiełbasach i jest ok . Co ty byś użył Dziadku zamiast podgardla ? ale musi być tłuste :!: Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-188998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 5 Grudnia 2011 wędzenie dymem od 40 do 60 stC 30-60 minCiekawi mnie czas wędzenia, który podajesz do kolejnej kiełbasy - wiem - pewnie :rolleyes: mało gramotny jestem, ale jeszcze nigdy :sad: nie udało mi się tak szybko uwędzić żadnej kiełbasy :blush: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 5 Grudnia 2011 arekdron, Dałeś w przepisie 10 gramów chili na 6 kg kiełbasy i 20 gr pieprzu!!! :blush: Lubię bardzo ostre :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Wirus, Tradycjonalista jesteś tak jak ja i na nowoczesnościach się nie znamy! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Może taki przepis na kiełbaske z grilla tzw. "Rostbratwurst" z Niemiec ? Prosta w wykonaniu i chuda. Przepis na 1 Kg : 300 g Chudej wołowiny 500 g Chudej wieprzowiny 200 g Boczku bez skóry (świeży) albo słonina 20 g Sól 1 Łyżeczka zmielonego białego pieprzu 1 Łyżeczka kminku (całego) 1/2 Łyżeczki mielonego muskatu Mięska przepuścic przez maszynkę. Oczko 8mm. Wszystkie przyprawy wraz z solą przemięszać i dodać do masy mięsnej. Całość mieszać ręcznie ok. 5-6 minut. Nadziac w ciękie jelita wieprzowe na odcinki ok 20-25 cm. Parzyć 30 min. w 70 stopniach i pozostawić do wychłodzenia na kilka godzin. Grillować na ruszcie ok. 20 min. Przepis z netu. pzdr :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 5 Grudnia 2011 arekdron, Dałeś w przepisie 10 gramów chili na 6 kg kiełbasy i 20 gr pieprzu!!! :blush: Lubię bardzo ostre :wink:Andyandy, rozumiem że według Ciebie te proporcje są ok ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 5 Grudnia 2011 arekdron, świadziu jeżeli chodzi chili to paczka ma 20 gram, a pół paczki to 10 gram. Dokładnie 1,6 grama chili na kilogram chudej kiełbasy,a to równa się kiełbasa "DIABLO" taka ostra. Ja daję daję 5 gram na 30 kg i jest w smaku odpowiednio ostra przy normalnej proporcji pieprzu. Proponuję jednak dać dużo mniej ponieważ chili dodaje się tylko żeby nie było czuć tłustego i uwypuklać smak mięsa. Pieprz musi załatwiać pozostałe sprawy smakowe na ostro. Robię dużo wyrobów z chili - pieprz cayenne i każda przyprawa musi mieć swój umiar. Ale jest demokracja i każdemu wolno przyprawiać wg własnego uznania :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 5 Grudnia 2011 :grin: Andrzeju :grin: kolega nie chce prostej zwykłej kiełbasy :grin: Arkadiusz,Ja o wielu rzeczach związanych z mięsem nie mam zielonego pojęcia.Tylko jak zamierzam coś zrobić nowego to czytam i robię,jak coś wyjdzie nie tak jak bym chciał to nanoszę poprawki aż osiągnę zamierzony cel.Najlepiej rzucić temat określić wymagania i czekać niech się koledzy sprężają,a Pytający w tym czasie pije zimne piwko :grin: :clap: :clap: :clap: Przypomniałem sobie, jutro chodzi MIKOŁAJ :grin: może jakiś przepisik włoży do bucika :grin:Grzesiu, mikołaj już dziś chodzi i kilka osób podzieliło się swoimi przepisami Ty w odróżnieniu od mikołaja sie nimi niestety nie dzielisz Moim zdaniem to wielka strata nie zrobić czegoś tak dobrego co reprezentujesz na swoich zdjęciach - jeśli możesz to częściej napisz przepis co i jak zrobiłeś i za to wiele osób będzie bardzo wdzięcznych. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekdron Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Ciekawi mnie czas wędzenia, który podajesz do kolejnej kiełbasy - wiem - pewnie :rolleyes: mało gramotny jestem, ale jeszcze nigdy :sad: nie udało mi się tak szybko uwędzić żadnej kiełbasy :blush: . to jest czas samego wędzenia nie całkowity czas w wędzarni wcześniej jest suszenie ok 1 godziny Dałeś w przepisie 10 gramów chili na 6 kg kiełbasy i 20 gr pieprzu!!! :blush: Lubię bardzo ostre :wink: napisałem że można dawać przyprawy według uznania to jest 10 deko na 60 kg wg mnie nie będzie ostre ale ja tak lubię robię kabanosy pepperoni gdzie na 30 kg daje 10 deko chilli i jest ok. tz bardzo DIABOLO tym bardziej że jest on pieczony a nie parzony :grin: ale to kabanosik do piwka i musi być ostry to kiełbaska na grilla i moim zdaniem powinna być troszkę pikantna by piwko lepiej wchodziło ale to tak jak napisałeś to kwestia gustu. Ty zabijasz chilli smak tłuszczu ja przyprawiam aby było ostro . Mój szwagier leje tabasco na krakowska suchą bo tak mu smakuje :thumbsup: :blush: :shock: pozdrawiam Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 5 Grudnia 2011 to jest czas samego wędzenia nie całkowity czas w wędzarni wcześniej jest suszenie ok 1 godziny Jeśli chodzi o czytanie ze zrozumieniem to dziękuję bardzo :rolleyes: - raczej nie mam z tym problemów :wink: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekdron Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Wirus, Tradycjonalista jesteś tak jak ja i na nowoczesnościach się nie znamy! tu na zdjęciach masz moją wędzarnie tradycyjną opalaną drzewem i spokojnie na niej w 30 minut do godziny owędzisz kiełbaskę . https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8077&postdays=0&postorder=asc&start=15 kiełbasa na zdjęciach była wędzona 60 minut potem pieczona drzewo do wędzenia to buk i olcha :wink: Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Tak sobie poczytałem, sezon na grilla się skończył, może do wiosny poczekać z tymi przepisami, bo sił brak czytać, o wyższości jednego przepisu nad drugim, aż strach pomyśleć co będzie potem, podczas grillowania. mikołaj już dziś chodzi i kilka osób podzieliło się swoimi przepisami Tak, czy tylko to są przepisy na dobrą kiełbasę na grilla? :grin: tu na zdjęciach masz moją wędzarnie tradycyjną opalaną drzewem i spokojnie na niej w To jest sprzęt, w którym jeśli chodzi o grillową, pól godziny podwędzenia, góra godzinka wystarcza. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 6 Grudnia 2011 arekdron taki czas wędzenia podaje w swoich przepisach na kolejną kiełbasę (nie tylko do grilowej, przy której rzeczywiście nie jest to aż takim problemem). To jest sprzęt, w którymI właśnie o ten sprzęt mi chodzi (super profeska) - bez napisania o tym w przepisie niejeden nowicjusz będzie się dziwił czemu jego wędzarnia tak "partoli" to wędzenie i żeby odpowiednio dopasować się do czasu wędzenia może urządzić ...... :shock: ........ "Hutę Katowice" :grin: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 6 Grudnia 2011 robię kabanosy pepperoni gdzie na 30 kg daje 10 deko chilli i jest ok. tz bardzo DIABOLO No to nie jesteś sam bo ja też często takie piwne pepperoni robię ale chyba bardziej diabolo bo jeszcze daję tabasco i grubo mielone piri piri to ten farsz po lewej w sobotę małę co nie co i wykorzystywanie resztki osłonek stąd "sznurowanie" :grin: :blush: Farsz http://img710.imageshack.us/img710/9342/dsc0807wq.jpg Osadzanie http://img542.imageshack.us/img542/1162/dsc0809.jpg Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekdron Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 6 Grudnia 2011 niejeden nowicjusz będzie się dziwił czemu jego wędzarnia tak "partoli" to wędzenie i żeby odpowiednio dopasować się do czasu wędzenia Dlatego jest to forum by taki weteran jak Ty poprawiał takich nowicjuszy jak ja :wink: . Następny przepis będzie opisany dokładnie ze szczegółami i fotkami z produkcji. Może uda mi się filmik nakręcić. Przymierzam się już dłuższy czas do tego. Od rozbioru całej półtuszy przez klasowanie, peklowanie i wędzenie . Ale to plany dalekosiężne :grin: No to nie jesteś sam bo ja też często takie piwne pepperoni robię Nareszcie bratnia dusza :grin: Mój farsz w kabanosach też taki paprykowy że jak go nadzieje do jelit to wygląda jak owędzony :tongue: Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 6 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 6 Marca 2012 Sezon grilowy za kilka tygodni ruszy, więc przypominam ten wątek i czekam na kolejne sprawdzone przepisy dotyczące kiełbasy na grilla Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-205956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 6 Marca 2012 Świądziu, to chyba nie to forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-205957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 6 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 6 Marca 2012 Świądziu, to chyba nie to forum. Maxell, sprawdziłem i jestem na WB, więc jednak liczę na te przepisy Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-205962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 10 Maja 2017 dobry sosik do kiełbaski robiłem bardzo różne - ale domowy ketchup jak chcesz szybki i oryginalny - wrzuć do blendera krokodylki - i możesz dodatkowo dosmaczyć wg własnego gustu [Dodano: 10 maj 2017 - 09:56]https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8136-ulubione-sosy-dipy-do-mięs-z-grilla/ Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-551011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 10 Maja 2017 Sos koperkowo czosnkowy 1/2 szklanki śmietany 18%, 1/2 szklanki majonezu Winiary, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku i koperek zielony. Koperek jak duży wiecheć to jeden, jak malizna to nawet 3 pęczki. Zmiksować koperek ze śmietaną i czosnkiem na gładko, wymieszać z majonezem i cytryną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-551014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 12 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 12 Maja 2017 Majonezy Winiary to samo chemia Lepiej samemu zrobić Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-551273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 12 Maja 2017 Polecicie przepis na jakiś dobry sosik do kiełbaski? Znaczy na musztardę czy keczup? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-551341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.