Skocz do zawartości

Dobra kiełbasa na grilla - prosze o przepisy


Rekomendowane odpowiedzi

Dawno mnie nie było

za co przepraszam

 

i proponuje następujący przepis:

 

karczek wieprzowy 4,8 kg (nie jest za tłusty a i nie za chudy na grilla ) wszyscy lubimy karczek z grilla :tongue:

wołowina ścięgnista pręga 1,20 kg (jeżeli ktoś nie lubi ciemno wędzonej kiełbasy to zamienić tą wołowinę na karczek lub golonko :grin: )

 

wyciąć kl I z karczku i zmielić na 8mm

resztę zmielić na 5 mm

wołowina na sitko 3 mm

 

sól na 6 kg dać 54gramy peklówki 54 gramy zwykłej soli razem 108g. (tutaj dowolność jak kto lubi może być sama sól lub sama peklosól )

Jeżeli nie dajemy wołowiny to:

oddzielić 1,20 kg mięsa zmielonego na sito 5mm dodać 0,60 l wody powtarzam się :!: :arrow: ( w tym miejscu możemy zamienić wołowinę na wieprzowinę jeżeli ktoś nie lubi ciemno wędzoną ) tu będzie zawirowanie co ma wołowina do wędzenia ? moim zdaniem ma :!:

przyprawy i dobrze rozbić blenderem.

Przyprawy możesz dać:

pieprz czarny 20g, majeranek 10g,paprykę chilli 10g.czosnek 30g. suszona włoszczyzna 10g.

tak naprawdę to przyprawy według uznania i twojego smaku.

można dać grillowe przyprawy różnych firm

są ludzie co dają zieloną pietruszkę lub zielony seler do kutra ( blendera ) :shock: ja nie ale to zależy od gustu.

 

jeżeli ma być krucha osłonka jelito to proponuje dać cukier do wody w której moczymy jelita wieprzowe , zdecydowanie kupić z polskiej ubojni ( służę pomocą w tej kwestii ) są tańsze :grin: od chińskich ale maja więcej dziur :sad:

przelać tą wodą jelita i zostawić na 20 minut .

nadziewamy batony 12-14 cm

osadzanie

1 godzina

wędzenie

osuszanie

ogniem

30-50min do wysuszenia batonu

wędzenie dymem od 40 do 60 stC

30-60 min ( zależy od tego jaki lubisz kolor) jeżeli lubisz kolor ciemny powtórzę się dajemy wołowinę jeżeli lubimy jasno wędzone to sama wieprzowina i krócej wędzimy :wink: :)

 

proponuje wędzić następującym drzewem

buk, kolor złocistożółty,

dąb,olcha -brązowy

 

parzymy

w temp 75stC.

do uzyskania wewnątrz batonu 68-72 st.C

 

studzimy zimną wodą .

 

Czekam na Państwa opinie i komentarze :idea:

 

pozdrawiam serdecznie

 

ps.

Popieram tezę że tłuszcz jest nośnikiem smaku

dla tych co też tak twierdzą proponuje wołowina 0,60 kg podgardle wieprzowe 0,60kg na 3mm i rozdrobnić kutrem ( blenderem ) z woda i przyprawami jak parówkę to będzie nasz brat :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-188981
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Andyandy, arekdron,

naprawdę Wielkie dzięki za Wasze przepisy !!

W najbliższym czasie zrobię kiełbaski według powyższych receptur :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-188983
Udostępnij na innych stronach

( w tym miejscu możemy zamienić wołowinę na wieprzowinę jeżeli ktoś nie lubi ciemno wędzoną ) tu będzie zawirowanie co ma wołowina do wędzenia ? moim zdaniem ma
Nie będzie zawirowania bo słusznie piszesz . O ile mi wiadomo to podgardle nie jest surowcem na masę wiążącą. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-188988
Udostępnij na innych stronach

O ile mi wiadomo to podgardle nie jest surowcem na masę wiążącą. Pozdrawiam

Robimy tak w niektórych naszych kiełbasach i jest ok .

 

Co ty byś użył Dziadku zamiast podgardla ?

ale musi być tłuste :!:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-188998
Udostępnij na innych stronach

wędzenie dymem od 40 do 60 stC

30-60 min

Ciekawi mnie czas wędzenia, który podajesz do kolejnej kiełbasy - wiem - pewnie :rolleyes: mało gramotny jestem, ale jeszcze nigdy :sad: nie udało mi się tak szybko uwędzić żadnej kiełbasy :blush: .
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189005
Udostępnij na innych stronach

Wirus, Tradycjonalista jesteś tak jak ja i na nowoczesnościach się nie znamy!
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189007
Udostępnij na innych stronach

Może taki przepis na kiełbaske z grilla tzw. "Rostbratwurst" z Niemiec ?

Prosta w wykonaniu i chuda.

 

Przepis na 1 Kg :

 

300 g Chudej wołowiny

500 g Chudej wieprzowiny

200 g Boczku bez skóry (świeży) albo słonina

20 g Sól

1 Łyżeczka zmielonego białego pieprzu

1 Łyżeczka kminku (całego)

1/2 Łyżeczki mielonego muskatu

 

Mięska przepuścic przez maszynkę. Oczko 8mm.

Wszystkie przyprawy wraz z solą przemięszać i dodać do masy mięsnej.

Całość mieszać ręcznie ok. 5-6 minut.

Nadziac w ciękie jelita wieprzowe na odcinki ok 20-25 cm.

Parzyć 30 min. w 70 stopniach i pozostawić do wychłodzenia na kilka godzin.

 

Grillować na ruszcie ok. 20 min.

 

Przepis z netu.

 

pzdr :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189008
Udostępnij na innych stronach

arekdron, Dałeś w przepisie 10 gramów chili na 6 kg kiełbasy i 20 gr pieprzu!!! :blush: Lubię bardzo ostre :wink:

Andyandy,

rozumiem że według Ciebie te proporcje są ok ?

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189011
Udostępnij na innych stronach

arekdron, świadziu jeżeli chodzi chili to paczka ma 20 gram, a pół paczki to 10 gram. Dokładnie 1,6 grama chili na kilogram chudej kiełbasy,a to równa się kiełbasa "DIABLO" taka ostra.

Ja daję daję 5 gram na 30 kg i jest w smaku odpowiednio ostra przy normalnej proporcji pieprzu.

Proponuję jednak dać dużo mniej ponieważ chili dodaje się tylko żeby nie było czuć tłustego i uwypuklać smak mięsa. Pieprz musi załatwiać pozostałe sprawy smakowe na ostro. Robię dużo wyrobów z chili - pieprz cayenne i każda przyprawa musi mieć swój umiar. Ale jest demokracja i każdemu wolno przyprawiać wg własnego uznania :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189014
Udostępnij na innych stronach

:grin: Andrzeju :grin: kolega nie chce prostej zwykłej kiełbasy :grin: Arkadiusz,Ja o wielu rzeczach związanych z mięsem nie mam zielonego pojęcia.Tylko jak zamierzam coś zrobić nowego to czytam i robię,jak coś wyjdzie nie tak jak bym chciał to nanoszę poprawki aż osiągnę zamierzony cel.Najlepiej rzucić temat określić wymagania i czekać niech się koledzy sprężają,a Pytający w tym czasie pije zimne piwko :grin: :clap: :clap: :clap: Przypomniałem sobie, jutro chodzi MIKOŁAJ :grin: może jakiś przepisik włoży do bucika :grin:

Grzesiu,

mikołaj już dziś chodzi i kilka osób podzieliło się swoimi przepisami :)

Ty w odróżnieniu od mikołaja sie nimi niestety nie dzielisz :( Moim zdaniem to wielka strata nie zrobić czegoś tak dobrego co reprezentujesz na swoich zdjęciach - jeśli możesz to częściej napisz przepis co i jak zrobiłeś i za to wiele osób będzie bardzo wdzięcznych.

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189015
Udostępnij na innych stronach

Ciekawi mnie czas wędzenia, który podajesz do kolejnej kiełbasy - wiem - pewnie :rolleyes: mało gramotny jestem, ale jeszcze nigdy :sad: nie udało mi się tak szybko uwędzić żadnej kiełbasy :blush: .

to jest czas samego wędzenia nie całkowity czas w wędzarni

 

wcześniej jest suszenie ok 1 godziny

Dałeś w przepisie 10 gramów chili na 6 kg kiełbasy i 20 gr pieprzu!!! :blush: Lubię bardzo ostre :wink:

napisałem że można dawać przyprawy według uznania

to jest 10 deko na 60 kg wg mnie nie będzie ostre ale ja tak lubię

robię kabanosy pepperoni gdzie na 30 kg daje 10 deko chilli i jest ok. tz bardzo DIABOLO tym bardziej że jest on pieczony a nie parzony

:grin: ale to kabanosik do piwka i musi być ostry

 

to kiełbaska na grilla i moim zdaniem powinna być troszkę pikantna by piwko lepiej wchodziło ale to tak jak napisałeś to kwestia gustu.

Ty zabijasz chilli smak tłuszczu ja przyprawiam aby było ostro .

Mój szwagier leje tabasco na krakowska suchą bo tak mu smakuje :thumbsup: :blush: :shock:

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189033
Udostępnij na innych stronach

to jest czas samego wędzenia nie całkowity czas w wędzarni

 

wcześniej jest suszenie ok 1 godziny

Jeśli chodzi o czytanie ze zrozumieniem to dziękuję bardzo :rolleyes: - raczej nie mam z tym problemów :cool: :wink: .

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189034
Udostępnij na innych stronach

Wirus, Tradycjonalista jesteś tak jak ja i na nowoczesnościach się nie znamy!

tu na zdjęciach masz moją wędzarnie tradycyjną opalaną drzewem i spokojnie na niej w

 

30 minut do godziny owędzisz kiełbaskę .

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8077&postdays=0&postorder=asc&start=15

 

kiełbasa na zdjęciach była wędzona 60 minut potem pieczona

drzewo do wędzenia to buk i olcha :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189035
Udostępnij na innych stronach

Tak sobie poczytałem, sezon na grilla się skończył, może do wiosny poczekać z tymi przepisami, bo sił brak czytać, o wyższości jednego przepisu nad drugim, aż strach pomyśleć co będzie potem, podczas grillowania. :cool:

 

mikołaj już dziś chodzi i kilka osób podzieliło się swoimi przepisami

Tak, czy tylko to są przepisy na dobrą kiełbasę na grilla? :grin:

 

tu na zdjęciach masz moją wędzarnie tradycyjną opalaną drzewem i spokojnie na niej w

 

To jest sprzęt, w którym jeśli chodzi o grillową, pól godziny podwędzenia, góra godzinka wystarcza. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189052
Udostępnij na innych stronach

arekdron taki czas wędzenia podaje w swoich przepisach na kolejną kiełbasę (nie tylko do grilowej, przy której rzeczywiście nie jest to aż takim problemem).

To jest sprzęt, w którym

I właśnie o ten sprzęt mi chodzi :cool: (super profeska) - bez napisania o tym w przepisie niejeden nowicjusz będzie się dziwił czemu jego wędzarnia tak "partoli" to wędzenie i żeby odpowiednio dopasować się do czasu wędzenia może urządzić ...... :shock: ........ "Hutę Katowice" :grin: .
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189054
Udostępnij na innych stronach

robię kabanosy pepperoni gdzie na 30 kg daje 10 deko chilli i jest ok. tz bardzo DIABOLO

No to nie jesteś sam bo ja też często takie piwne pepperoni robię ale chyba bardziej diabolo bo jeszcze daję tabasco i grubo mielone piri piri ;) to ten farsz po lewej w sobotę małę co nie co i wykorzystywanie resztki osłonek stąd "sznurowanie" :grin: :blush:

Farsz

http://img710.imageshack.us/img710/9342/dsc0807wq.jpg

Osadzanie

http://img542.imageshack.us/img542/1162/dsc0809.jpg

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189063
Udostępnij na innych stronach

niejeden nowicjusz będzie się dziwił czemu jego wędzarnia tak "partoli" to wędzenie i żeby odpowiednio dopasować się do czasu wędzenia

Dlatego jest to forum by taki weteran jak Ty poprawiał takich nowicjuszy jak ja :wink: .

Następny przepis będzie opisany dokładnie ze szczegółami i fotkami z produkcji.

 

Może uda mi się filmik nakręcić. Przymierzam się już dłuższy czas do tego.

Od rozbioru całej półtuszy przez klasowanie, peklowanie i wędzenie .

Ale to plany dalekosiężne :grin:

 

No to nie jesteś sam bo ja też często takie piwne pepperoni robię

Nareszcie bratnia dusza :grin:

 

Mój farsz w kabanosach też taki paprykowy że jak go nadzieje do jelit to wygląda jak owędzony :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-189150
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Sezon grilowy za kilka tygodni ruszy, więc przypominam ten wątek i czekam na kolejne sprawdzone przepisy dotyczące kiełbasy na grilla :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-205956
Udostępnij na innych stronach

Świądziu, to chyba nie to forum. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-205957
Udostępnij na innych stronach

Świądziu, to chyba nie to forum. ;)

Maxell,

sprawdziłem i jestem na WB, więc jednak liczę na te przepisy :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-205962
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

 

 

dobry sosik do kiełbaski
robiłem bardzo różne - ale domowy ketchup  :thumbsup:  jak chcesz szybki i oryginalny - wrzuć do blendera krokodylki - i możesz dodatkowo dosmaczyć wg własnego gustu 
[Dodano: 10 maj 2017 - 09:56]

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8136-ulubione-sosy-dipy-do-mięs-z-grilla/

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-551011
Udostępnij na innych stronach

Sos koperkowo czosnkowy

1/2 szklanki śmietany 18%, 1/2 szklanki majonezu Winiary, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku i koperek zielony.

Koperek jak duży wiecheć to jeden, jak malizna to nawet 3 pęczki.

Zmiksować koperek ze śmietaną i czosnkiem na gładko, wymieszać z majonezem i cytryną.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-551014
Udostępnij na innych stronach

Polecicie przepis na jakiś dobry sosik do kiełbaski? 

Znaczy na musztardę czy keczup?  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/page/2/#findComment-551341
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.