roger Opublikowano 12 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 12 Maja 2017 Jak dobra kiełbasa to ma sosik wewnątrz ... A jak jakiś dodatek to domowa musztarda doprawiona pod indywidualne preferencje lub dobry domowy chrzan Tapniete z Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 15 Maja 2017 Jest bardzo aromatyczny i normalnie sama kiełbaska o wiele lepiej smakuje z nim niż bez niego. Ja swoje wyroby jem bez takowych polepszaczy smaku . Wolę czuć smak mojego wyrobu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 15 Maja 2017 Najlepszym "sosem" do kiełbasy jest piwo....tylko żeby było odpowiednio schłodzone. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 15 Maja 2017 Ja domową szyneczkę też jem bez żadnych chrzanów ,ale kiełbasę z grila już z dodatkiem jakiegoś sosu lub sałatki np takiejKOlorowe papryki żółta,zielona ,czerwona -pokroić w kostkę1kg zielonych twardych ogórków -pokroić w kostkę1 duża cebula -może być czerwona -pokroić w kostkęZalewa200ml cukru200 ml octu2 łyżeczki soli2-3 łyzeczki gorczycymożna dodać czosnek,carry...ZAlewę zagotować ,włożyc do niej warzywa i gotowac na wolnym ogniu ok 20 min,Przełożyc goraca do słoików.Można na wierzch słoika wlać łyzeczke oliwy.Po kilku dniach można póbować.Możemy jeść z dodatkiem majonezu i carry. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 15 Maja 2017 A ja do grylowanej kielbaski to najlepiej lubie ogorki bostonskie[ ( bostongurka ) przepis jak zrobic podawal gdzies Sverige2 ] wymieszane z majonezem .albo salatka crewetkowa 1 dl krewetek 2 lyzki majonezu 1 lyzka creme fraiche 2 lyzki pokrojonego w drobna kostke ogorka 1 lyszka posiekanego szczypiorkudroche musztardy francuzkiejsok z cytryny pieprz kajenski i sol morska do smaku mieszamy majonez z creme fraiche dodajemy pokrojone krewetki i mieszamy z cala reszta skladnikow ..a teraz tylko czekamy az sie kielbaski ugryluja. salatka doskonale smakuje tez do grylowanego hamburgera z lososia Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 15 Maja 2017 (edytowane) a swoje wyroby jem bez takowych polepszaczy smakuDla mnie musztarda, chrzan i keczup, zwłaszcza swojej roboty, to są nieobowiązkowe dodatki, podobnie jak np. żurawina do mięs. Edytowane 15 Maja 2017 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 15 Maja 2017 A ja do grylowanej kielbaski to najlepiej lubie ogorki bostonskie[ ( bostongurka ) przepis jak zrobic podawal gdzies Sverige2 ] wymieszane z majonezem . Mówisz i masz https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 17 Maja 2017 Witam koleżanki i kolegów, jakoś tak zleciało i mamy prawie lato. A że ciepło i mogę znowu poczytać na forum, a i temat na czasie to mam pytanko. Miałem możliwość pobyć ostatnio w pięknym grodzie Kraka i jak zwykle wieczorkiem pojawiłem się w pobliżu "niebieskiej nyski" i co, według mnie Zonk. Atmosfera może podobna ale smak kiełbaski już nie ten. Natomiast następnego dnia kierując się podpowiedzią kolegów z streetfood polska odwiedziłem grilla w Nowej Hucie i powiem : super. Nie wiem skąd i jaką mają kiełbasę ale była bardzo smaczna i dla potwierdzenia pojechałem tam jeszcze raz i nie zmieniłem zdania. Mam w takim razie pytanie, czy ktoś miał okazję tam zagościć i spróbować oraz ocenić czy byłem tylko głodny czy faktycznie mają tam dobry wyrób. Może ktoś wie coś więcej i może przyrównać ich kiełbasę do wyrobów z forum. Uważam że na letnie spotkanie przy ognisku jest bardzo fajna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 18 Maja 2017 Ja dziś wyciągam swoją białą kiełbaskę i będe ją trzymać 24 godz w takiej marynacie oliwa czosnkowa-2 łyżkiocet winny-1łyżkawino wytrawne-czerwone-1 szklsyrop klonowy lub miód-3 łyżkiczosnek-1 główkacebula-1/2 -drobna pokrojonamajeranek suszony-2 łyżki Blenduję z- przecier pomidorowy -l1/2 szklmusztarda ostra-1 łyżkasól,pieprzGriluję smarując sosem Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 19 Maja 2017 Żeby wywołać kolejna dyskusję kiełbaski marynuje również w piwiekilka kiełbasekplastry boczku [tyle ile kiełbasek]piwo Porterkilka ziaren jałowca,ziele ang.pieprz,sól,olejKiełbasę nacinam ,owijam plastrem boczki spinam wykałaczką i zalewam piwem z przyprawami i kilkoma łyżkami oleju.na drugi dzień griluję polewając marynatą Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 19 Maja 2017 (edytowane) Koleżanko droga zanim napiszesz więcej ... bzdetów poczytaj i uzupełnij wiedzę czym jest peklowanie czym marynowanie a co to jest glazura ... co jak, kiedy, i dlaczego się stosuje .... tyle ode mnie ... dużo zdrówka życzę i odrobiny pokory bo jeszcze dużo zostało do "douczenia" Tapniete z Tapatalk Edytowane 19 Maja 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 19 Maja 2017 Drogi kolego -napiszę inaczej -kiełbaski moczone w piwie,a tak generalnie chodziło mi o podanie sprawdzonego przepisuOdpowiedzi Twojej nie skomentuje...,a kiebaski marynuje w podanej cieczyZ wikipedii Marynata – mieszanina cieczy (np. octu, wina lub oliwy) i przypraw. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 19 Maja 2017 Odpowiedź taka jakiej sie spodziewałem ... ja wiem czym te trzy procesy się różnią Ty pojęcia nie masz ... ja wiem do jakich produktów stosujemy które dla Ciebie to obojętne ... co to Q.... jest kiełbasa biała ... jak obrobiona etc... bo to forum jest rzeczowe i pragmatyczne zatem albo pisz dokładnie albo wcale ... Tapniete z Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 19 Maja 2017 oliwa czosnkowa-2 łyżki ocet winny-1łyżka wino wytrawne-czerwone-1 szkl syrop klonowy lub miód-3 łyżki czosnek-1 główka cebula-1/2 -drobna pokrojona majeranek suszony-2 łyżki Blenduję z- przecier pomidorowy -l1/2 szkl musztarda ostra-1 łyżka sól,pieprz Griluję smarując sosem Jakkolwiek, mozna to zastyosowac ta marynate do baraniny, no eventualnie do kangurzego miesa. Mam na mysli mieso swieze. Jedno co zmienilambym to musztarde na chili sos, bedzie lepszy "kick" a mniejsza kwasowosc ,ktora to juz zalatwil ocet i wino. Co do smazenia, robilabym to delikarnie, a tylko powierzchnie malowalabym ta marynata do uzyskania grobszej powierzchni sosowej na miesie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 19 Maja 2017 (edytowane) Ania podstawowy problem to proces-rodzaj surowca ... ok mieso surowe i dziewicze możemy przed grillowaniem stosować zabiegi typu marynata etc skład różny w zależnosci od upodobań i chęci osiągnięcia konkretnych efektów... np kruszenie czyli wino,.ocet etc . Ale jak ktoś pisze o marynowaniu kiełbasy to ja się pytam o czym ten ktoś pisze ... bo ja pojęcia nie mam Tapniete z Tapatalk Edytowane 19 Maja 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 19 Maja 2017 Robert, ja rowniez. Kielbase przyprawiamy przed zapakowaniem do oslonek, a proces grilowania, jest obrobka termiczna. wiem, jak w sklepach u nas, nawet z sosem pomidorowym mozna dostac kiebasy. Jednak jest to w srodku, nie na zewnatrz ci, ktorzy maja ochote na to ,to kupuja i na bbq wrzucaja. Jesli juz zewnwtrzne dodawanie smakow do kielbas, bardziej proponowalambym np. slynny z Niemiec, sos curry dodawany do glirowanej kielbasy, czy tez slodko zeszklona cebule, sos musztardowy i kazdy inny jako dodatek. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 19 Maja 2017 Biała kiełbasa surowa, czy nawet sparzona...... nabierze smaku marynaty na grilla, czy nie nabierze?Zmieni swój smak od marynaty czy będzie na nią obojętna? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 20 Maja 2017 (edytowane) Koleżanko droga zanim napiszesz więcej ... bzdetów poczytaj i uzupełnij wiedzę Robert z koniem się będziesz kopał.? PS.A Sołdek i tak swoje... Edytowane 20 Maja 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 20 Maja 2017 Już normalnie pogadać to nie można. Moja, mojsza racja jest święta i już......taka zasada.Temu co ma inne zdanie przypiąć łatkę Sołdek, podśmiechujkiem go potraktować i będzie gites. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 20 Maja 2017 Ile ludzi, tyle receptur. Niech po prostu każdy robi jak mu smakuje. Nie ma naprawdę sensu robienie z tego aż takiego problemu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 20 Maja 2017 Ja jak widze jak ludzie po tych kielbasach leja piwem prosto na gryll i caly pyl z brykietow sie osadza na kielbasie ..to wtedy ja sie pytam czemu to ma sluzyc??? Ja zdecydowanie wole kielbaske sobie a wszelkie dodatki obok ..i mam i smak kielbasy i dodatkow .. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 20 Maja 2017 Na następnego grilla się wpraszam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 20 Maja 2017 Ja jak widze jak ludzie po tych kielbasach leja piwem prosto na gryll Marnotrawstwo okrutne.....Piwo to się leje do gardła. Ile ludzi, tyle receptur. Niech po prostu każdy robi jak mu smakuje. Nie ma naprawdę sensu robienie z tego aż takiego problemu. W przypadku grilla, też to tak widzę. Na następnego grilla się wpraszam. Też Cię chętnie zaproszę...oczywiście z noclegiem... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 20 Maja 2017 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.