nestor Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) Oto moje ostatnie poczynania:- chleb a`la Litewski na zakwasie chlebowym z dodatkiem skiełkowanego ziarna (słód jęczmienny) wyrabiany w robocie kuchennym firmy Clatronic,- kiełbasa Krakowska super smak, na zdjęciu ciemna w rzeczywistości wędzone wyroby mają jasny kolor (przekłamanie aparatu), farsz masowany też robotem Clatronic, Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez nestor Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/3/#findComment-365524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Panie Andrzeju jak już coś zrobisz to Moje Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/3/#findComment-365550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Panie Andrzeju,uważam skromnie, że za liczne wyroby w wielkiej obfitości, którymi raczysz rodzinę, powinni Ci zasponsorować sensowny aparat fotograficzny.Zdjęcia z kamery, której używasz, nie tylko nie oddają uroku Twoich wyrobów ale działają na ich niekorzyść.Śmiem tak twierdzić obserwując kolorystykę i ostrość tła.Bardzo żałuję, że nie mogę popróbować krakowskiej, podobnej do szynkowej.Wystarczającą dla mnie jest rekomendacja Twojej wymagającej LP. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/3/#findComment-365553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Ach, kilka plasterków takiej krakowskiej i cóż więcej do szczęścia potrzeba Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/3/#findComment-365556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) Rzeczywiście, ta krakowska przypomina raczej szynkową ale nie zawsze tak wychodzi, jak się planuje.Muszę się przyznać, że moje wyroby(wędliny,chleb), to improwizacja. Ważę tylko mięso po klasyfikacji aby wiedzieć ile dać peklosoli (reszta jest milczeniem). Jakoś mi się udaje, do tej pory nie sknociłem żadnego wyrobu.Moje wędliny są lekko słonawe, trochę słodkawe i takie właśnie lubie, bo te sklepowe nie dość, że słone to jeszcze są gorzkie (chemia). Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/3/#findComment-365567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Moje uznanie!Cieszę się, że robocik zdaje egzamin. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/3/#findComment-365607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Wyrób kiełków zbożowych: Ziarna jęczmienia umieścić w sicie oraz zanurzyć na 12 godz. w wodzie.Po tym czasie dwa razy dziennie ziarna przemywać wodą .Sito należy trzymać w ciemnym miejscu.Po 3 dniach pojawią się kiełki.Kiełki z ziarnami wysypać na blachę i umieścić w piekarniku w temp.poniżej 150 stopni..W tym czasie ziarna należy przemieszać.Gdy osiągną jasno brązowy kolor należy je zmielić(ja mam młynek przystawka do Zelmera)Kiełki można dodawać do wyrobów sosów mięsnych.Ja dodałem do ciasta chlebowego (1 szklanka na 2 chleby pieczone w foremkach).Dodałem jeszcze ziarna słonecznika.Chleb wyszedł smakowity.Młynek kupiłem za 100 zł. w sklepie z częściami AGD. Edytowane 14 Stycznia 2015 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/3/#findComment-396909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 14 Stycznia 2015 nestor a dlaczego dodajesz kawy zbozowej do ciasta chlebowego? Ja smaruje kawa zbozowa chlebek do pieczenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/3/#findComment-396921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Eli 55,dlatego dodaję,aby był lepszy smak i ciemniejszy kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/3/#findComment-396924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Ile lyzeczek tej kawy dodajesz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/3/#findComment-396934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 14 Stycznia 2015 W Szwecji używamy do tego syropów ciemnych i jasnych. Szczególnie do chlebów ciemnych razowych i z ziarnami.Te syropy to nic innego jak frakcje melasy powstałe przy produkcji cukru z buraków. Z powodzeniem używam też normalnej polskiej melasy, szczególnie wtedy kiedy piekę coś w rodzaju pumpernikla, gdyż uważam że ma nawet lepszy taki swój specyficzny smak.http://www.dansukker.com/ee/retseptid/mork-sirap.aspxhttp://allegro.pl/melasa-z-buraka-buraczana-sok-z-buraka-450g-i4955499650.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/3/#findComment-396939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Wyrób kiełków zbożowych: Kiełki można dodawać do wyrobów sosów mięsnych.Ja dodałem do ciasta chlebowego A ja pomyślalem o żytniówce Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/3/#findComment-397006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 15 Stycznia 2015 A ja pomyślałem o żytniówce A co masz może przepis na jakowegoś destylata coby było gdzie te kiełki wrzucić Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/3/#findComment-397084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) Salceson w osłonce tekstylnej z dodatkiem ostrej papryki :Wyrób nie wyszedł mi dobrze,bo większość mięsa została rozgotowana,więc na przekroju mało jest kawałków mięśa .Oprócz mięsa nie dodawałem podrobów.Tłuszczu b. mało,bo moja L.P.nie lubi go.Paprykę dodałem dlatego,żę mięso było niepeklowane .Myślałem ,że papryka zabarwi mięso ,ale nic takiego się nie stało .Kolor jest szary.Tydzień t Obok salcesonu są słoiki z pasztetem ,które zrobiłem tydzień temu.Oba wyroby są dobre w smaku. Edytowane 2 Marca 2015 przez Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/3/#findComment-408633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 2 Marca 2015 Dziękuję Maxellowi za usunięcie drugiego zdjęcia,które umieściłem przez pomyłkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/3/#findComment-408646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Salceson Bardzo fajne wyroby, a ta mączka z kiełków...super. Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/3/#findComment-744464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zobacz datę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/3/#findComment-744475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zobacz datę. Nestor się ucieszy.Może zacznie znowu coś pisać, bo opuścił się w ostatnich latach Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/3/#findComment-744483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Nie leniuchowałem , ostatnio,tylko w ciągu ostatnich dni zrobiłem 3 wyroby ser twarożek,wykonany z synbiotyku Multilac.Serek w smaku lekko kwaśnej Riccoty .Szynka przy użyciu dymnego preparatu ,bo zimą ciężko wędzić na dworze.Chleb z kiełkami zbożowymi.Szynka i twarożek córka zabrała dla wnuczek do Wrocławia Chleb z kiełkami dałem sąsiadom,bo robili nam zakupy.Sąsiad wypytywał mnie co ja dodałem do ciasta,że wyszedł tak dobry chleb Zdjęcia nie zrobiłem,bo zostały mi tylko resztki wyrobów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/3/#findComment-744527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 13 Stycznia 2022 (edytowane) Zdjęcia nie zrobiłem,bo zostały mi tylko resztki wyrobów.Bo do wyrobów podchodzi się najpierw z aparatem a potem z nożem Proszę się tutaj nie migać Panie Doktorze ... Edytowane 13 Stycznia 2022 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/3/#findComment-744530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 14 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 14 Stycznia 2022 (edytowane) Zobacz datę. Może zacznie znowu coś pisać Datę widziałem, a o reszcie musisz się domyśleć.Pozdrowienia Edytowane 14 Stycznia 2022 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/3/#findComment-744772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 15 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 15 Stycznia 2022 (edytowane) Wczoraj kupiłem 2 łopatki wp. Jedna pójdzie do peklosolanki na 10 dni. Z drugiej chcę zrobić białą kiełbasę ale dopiero za tydzień.Mrożenie odpada. Myślę że lepiej zrobić solankę z samej soli na kilka dni. Ciekaw jestem czy ktoś też to robił? Edytowane 15 Stycznia 2022 przez nestor Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/3/#findComment-744862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 15 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 15 Stycznia 2022 Wczoraj kupiłem 2 łopatki wp. Jedna pójdzie do peklosolanki na 10 dni. Z drugiej chcę zrobić białą kiełbasę ale dopiero za tydzień.Mrożenie odpada. Myślę że lepiej zrobić solankę z samej soli na kilka dni. Ciekaw jestem czy ktoś też to robił?Dopiero 20 lat robię swoje wyroby i jeszcze nie odważyłem się robić solanki z samej soli - za bardzo płochliwy w kwestii "bakteriologicznej" jestem . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/3/#findComment-744865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 15 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 15 Stycznia 2022 Sól hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych oprócz beztlenowców. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/3/#findComment-744866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 15 Stycznia 2022 Miesa na kielbasy nie solankujemy , ... pozatym biala to kielbsa nietrwala to ja bym jeszcze bardziej sie bala robic jej z miesa ktore lezalo w wodzie z sola. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/3/#findComment-744872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.