nestor Opublikowano 15 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 15 Stycznia 2022 Elektra,Wiem,że biała kiełbasa jest nietrwała ale mrożic mięsa nie będę.Mam zamiar użyć samej soli .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 15 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 15 Stycznia 2022 Jeśli koniecznie na samej soli to powinno się to zasolić z nadmiarem a potem odsalać poprzez moczenie. Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 17 Stycznia 2022 Przetrzymaj mięso w temperaturze 0-2 stopni w lodówce , na mokro bym nie peklował w solance mięsa na kiełbasę białą . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 11 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 11 Czerwca 2022 'Łopatka Konserwowa z płynem wędzarniczym.'WYKONANIE: Łopatke peklowałem przez 7 dni. Po peklowaniu dodałem pieprz i jedną łyżkę stołową kolendry. Następnie umieściłem ją w Szynkowarce na której dno wcześniej nalałem 4 łyżki płynu wędzarniczego.(Na wierzch również dodałem 4 łyżki płynu). Szynkowarkę zamknąłem i umieściłem w garnku z wodą o temperaturze 80 stopni. Łopatkę parzyłem aż do uzyskania temperatury 68 stopni. Po wystygnięciu nastąpiła konsumpcja. Łopatka wyszła bardzo dobrze, a w smaku i zapachu przypominała ona produkt wędzarniczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 13 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 13 Czerwca 2022 Brawo Andrzej, można bez wędzarni zrobić wędzonkę ?... można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 19 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 19 Czerwca 2022 (edytowane) Pasztet Wieprzowy2kg karkówki0,5kg wątroby4 jajka15 dkg żurawiny5 dkg suszonych grzybówGałka Muszkatołowa - 1 łyżka, 1 łyżeczka pieprzu, sól, 2 łyżeczki papryki wędzonej, 6 łyżek kiełków zbożowych(zamiast bułki)Mięso kroimy na plastry i przysmażamy na patelni, następnie gotujemy do miękkości z dwiema cebulami.Po ugotowaniu mięso mielimy dwa razy:1. Sitko nr.5(5mm)2. Sitko nr.2(2mm)Do zmielonego mięsa dodajemy resztę składników i pieczemy jedną godzinę w temp. około 200 stopni. Edytowane 19 Czerwca 2022 przez nestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 19 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 19 Czerwca 2022 Myślę,że jedna łyżeczka starczy.Niektórzy wcale nie dodają gałki do pasztetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 19 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 19 Czerwca 2022 W przepisie nie podałeś co robisz z wątrobą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 19 Czerwca 2022 Smakowicie wygląda.Pozdrawiam. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 19 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 19 Czerwca 2022 (edytowane) Tytan58,zapomniałem napisać o wątrobie.Wątrobę sparzyłem,potem zmieliłem i dodałem do mięsa. Edytowane 21 Czerwca 2022 przez Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 20 Czerwca 2022 Wygląda super Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 20 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 20 Czerwca 2022 (edytowane) Mój pasztet wyszedł b.smaczny. Mogę się pochwalić, że moje wyroby często robione na wyczucie nigdy nie lądowały w koszu. Edytowane 21 Czerwca 2022 przez Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 20 Czerwca 2022 mimo krytyki 2 osób @nestor,nikt nie krytykował Twojego pasztetu. Wyrażono tylko watpliwość co do ilości gałki.Uwzglednij proszę to, że nikt nie siedzi w Twojej skórze i tym bardziej nie ma Twojego wyczucia, wypracowanego długoletnią praktyką.Nawet nie napisałeś, o jaką "łyżkę" miarową chodzi.Rozrzut ilości przy "łyżeczkowaniu" może być trzykrotny zaś przegałkowanie wyrobu to katastrofa.Skoro podałeś przepis to zapewne w intencji wykorzystania przez innych forowiczów.Spróbuj proszę przeważyć tę Łyżkę gałki gramówką i uzupełnij przepis.Z góry dziękuję i dodam, że przekrój pasztetu jest idealny pod każdym względem.Dobrze byłoby, żebyś wrzucał zdjęcia o większej rozdzielczości. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 20 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 20 Czerwca 2022 (edytowane) Zważyłem gałkę, moja łyżka stołowa to 1,9 grama,na 2kg farszu.Muski daje na kg. mięsa 0,8do 1,2grama,czyli moja ilośc 1 łyzka (1.9 g)na 2kg farszu mieści się w granicach dawkowania. . Zdjęcie pasztetu jest kiepskiej jakości ,bo robiłem je telefonem. Edytowane 21 Czerwca 2022 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 4 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 4 Października 2022 W ubiegłym miesiącu zrobiłem w szynkowarce wędlinę .Najpierw zapeklowałem 1,30 łopatkę a po tygodniu umieściłem w szynkowarce .Na dnio szynkowarki nalałem kilka łyżek dymku wędzarniczego (rozcieńczonego) Pózniej parzyłem w 85 st. do uzyskania temp.70 stopni.Szynka wyszła całkiem dobra o smaku wędzonki.Mały feler za krótko była w solance , widać w srodku niedopeklowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 4 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 4 Października 2022 Zapomnialem napisać, że mięso wcześniej było masowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 4 Października 2022 widać w srodku Niestety, niewiele widać Zdjęcie jest kiepskiej jakości, przy słabym oświetleniu.Poza tym, kroisz łopatkę tępym nożem; z opisu wynika, że uparzony jest jeden kawałek łopatki, zaś w prawym, dolnym rogu widać odłupany wzdłuż włókien kawałek mięśnia. Szynka wyszła całkiem dobra o smaku wędzonki. Czy Pani Żonie smakuje?Jeżeli powie TAK, to udzieli certyfikatu wysokiej jakości dla Twojego wyrobu Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 4 Października 2022 Mały feler za krótko była w solance , widać w srodku niedopeklowanie. Według mnie brak nastrzyku . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 5 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 5 Października 2022 Wędlina żonie smakowała,wszystko zostało zjedzone.Noże mam niestety tępe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 5 Października 2022 Noże mam niestety tępe. To trzeba naostrzyć Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 5 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 5 Października 2022 Zapomniałem napisać, że żonie dlatego smakowało,bo wędlina miała smak wędzonej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 26 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 26 Października 2022 Ostatnio robiłem ketchup pomidorowy z dodatkiem dyni 20% i z dodatkiem kwaśnych jabłek 10 % Sos niezbyt udany ,bo dodałem za dużo gałki.Czy ktoś robił ketchup z tymi dodatkami? Dynia + jabłka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 27 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 27 Października 2022 Polecam ketchup z dodatkiem banana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 27 Października 2022 Polecam ketchup z dodatkiem banana. Jakie proporcie El Komendante? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.