Emil Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Listopada 2011 Aż muszę się pochwalić co udało mi się przypadkowo "upolować" w sklepie )) Słoninka 5,8 cm ))))) pójdzie dziś w sól do dębowej skrzyneczki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
syniokk Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Listopada 2011 Cudo !Zazdrość ściska w dołku. SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-187012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Listopada 2011 Bywają .Dwa bite wieprzki kupione przez gospodarza o wadze 160 kg miały taką od ogona po głowę równiutko na całej długości . Zachwytów u gospodarza nie było Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-187017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krak_Ers Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Witam na Forum.Zakupiłem niedawno w małym sklepie mięsnym kiełbasę "Kiełbasa wiejska średnio rozdrobniona". Na etykiecie jest podany następujący skład produktu: mięso wieprzowe, sól, pieprz, czosnek. Sprzedawca zapewniał mnie, że poza tymi składnikami nie ma nic więcej, na przykład wegety (glutaminianu sodu). Sprzedawca sam wytwarza tę kiełbasę. Zwrócił uwagę na jej relatywnie jasny kolor, co ma być potwierdzeniem naturalnego wędzenia. Termin przydatności do spożycia to 12 dni od daty produkcji.Niestety nie znam się na wyrobie wędlin. Nie ufam kupnym wędlinom, ale w tym wypadku (kiełbasa jest bardzo smaczna) chciałbym skorzystać z oferty sklepiku.Czy uważacie, że zapewnienia sprzedawcy są wiarygodne? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-190626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krak_Ers Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Grudnia 2011 PS. Kilogram tej kiełbasy kosztuje 25 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-190660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Krak_Ers ja też nie ufam, i dlatego czasem coś sam zrobię, dopiero wtedy wiem co jem.przy dzisiejszej technologii tak łatwo oszukać smak i kolor że moim zdaniem nie da się odróżnić, czasem nawet ten chemicznie stworzony smak będzie bardziej atrakcyjny od naturalnych wyrobów. Dzisiaj praktycznie dowolny aromat nie uzyskujesz za pomocą receptury a kupujesz i dodajesz, zobacz np. tutaj: http://www.librapolska.pl/pl/produkty/aromaty/aromaty_do_wedzonekA cena no cóż .. dobra kiełbaska powinna być zrobiona z szynki, łopatki, karkówki z dodatkiem boczku czy podgardla. Średnia cena wsadu takiej kiełbaski to jest może (strzelam) ok. 14-16 PLN/kg. W trakcie procesu powinno ubyć chyba minimum 20% wagi więc robi się już 18 - 20 PLN ... a gdzie koszty stałe, zarobek producenta, hurtowni, sklepu?Jeżeli facet sam robi to być może mówi prawdę. To jest tylko moje zdanie, są na forum ludzie bardziej zorientowani to być może powiedzą więcej. Kiedyś wydawało mi się że kupując "podlejsze"- tańsze wyroby tupu cwaniak, szpachlówka czy kaszanka będę mniej oszukiwany, ale teraz już takiej pewności nie mam. Podobnie jak kiedyś ludzie uważali że unikną chemii kupując surowe mięso i sami go np. upieką. Teraz już chyba nikt nie ma złudzeń, że mięso tez jest szprycowane ... smutne ale prawdziwe. Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-190663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Krak_Ers, cena jest wysoka, a i przydatność do spożycia krótka.... spróbuj sam coś zrobić... kiełbasa swojskiego wyrobu, ma to do siebie, że prędzej się zeschnie, jak zepsuje.... a co do słoniny, to ja mam takie chude "blondynki", skubane maja na sobie tłuszczu, co kot napłakał... każda skórka jest dokładnie "ogolona z tłuszczyku" ... bo jak tutaj kiełbachę zrobić.... ? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-190676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Grudnia 2011 Krak_Ers, I jak kiełbaska? Jeżeli robiona na samej soli to powinna mieć "oczko" w środku. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-193264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Grudnia 2011 Dwa dni przed świętami chciałem kupić słoninę dla sikorek. Niemożliwe, wszystko poszło w kiełbasy. Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-193325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krak_Ers Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Stycznia 2012 I jak kiełbaska? Jeżeli robiona na samej soli to powinna mieć "oczko" w środku. Kiełbaska całkiem całkiem, zwłaszcza na gorąco. Kolor raczej jednolity, a więc bez "oczka". Krak_Ers Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-193690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Dwa dni przed świętami chciałem kupić słoninę dla sikorek. Niemożliwe, wszystko poszło w kiełbasy. Zgadzam się z tobą ja chciałem sobie zrobić konserwy słoikowi i potrzebowałem tłustego to dowiedziałem się słonina tylko na zamówienie.Co ciekawe wszystkie części świnek już są w tej samej cenie boczek ,szynka, łopatka różnica 50 gr.a mięsa tak zwane na wyrzoski też w cenie szynki .W sklepach brak czegoś tłuszczego a jak jest to cena kosmiczna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-193707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Lutego 2012 moja słoninka dopiero pod koniec lutego przeżyje wielkie otwarciejest w lodówce zasolona......sam jestem ciekaw co z tego wyjdziepierwszy raz zdecydowałem się na zrobienie takiego czegoś Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-202513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Lutego 2012 słyszałem że w poznaniu mają hodowlę świnek gdzie słoninka jest na 3 palce Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-202524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Lutego 2012 piter-2 a możesz podać gdzie można kupić ich mięso. Mają sklep czy tylko sprzedają całe blondyny? W Poznaniu często bywam więc warto wiedzieć gdzie takie smakołyki kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-202525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Lutego 2012 piter-2 a możesz podać gdzie można kupić ich mięso. Mają sklep czy tylko sprzedają całe blondyny? W Poznaniu często bywam więc warto wiedzieć gdzie takie smakołyki kupić. sam szukam tej hodowli ale podobno jest to stara rasa hodowana w akademi rolniczej czy jak to się teraz nazywa hodowana jako eksponat Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-202529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Lutego 2012 piter-2 , ta rasa zwie się BIAŁA POLSKA ZWISŁOUCHA -słonina na "4 palce" przy wadze 150 , a smalec smarowny , ale nie półpłynny w temperaturze pokojowej pis67 - masz rację , skonsultowałem wagę z właścicielem i poprawiłem Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-202532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Lutego 2012 ta rasa zwie się BIAŁA POLSKA ZWISŁOUCHA -słonina na "4 palce" przy wadze 120 Oojojoj-ktoś ładnie koloryzuje, no chyba że po roku tuczu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-202541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Lutego 2012 ja kupiłem świnkę od rolnika ale zamówiłem taką ok 150 kgsłonina była ok 8 cm........rolnik powiedział że jak jej nie wezmę to mi ją do domu przyprowadzi bo on nie z nią co zrobićw skupie max mają być 100- 110 kg żeby opłacało się hodować Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-202572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Lutego 2012 ale zamówiłem taką ok 150 kg słonina była ok 8 cm........ :grin: :grin: :idea: :question: :shock: To tyle na te 8 cm... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-202581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Lutego 2012 Trafiają się jak widać jeszcze porządne świnie :grin: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-202589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Marca 2012 Dzięki życzliwości forumowego Kolegi jakiś czas głodem mnie nikt nie weźmie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-208030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.