Skocz do zawartości

Gdzie te słoniny :)


Rekomendowane odpowiedzi

Bywają .Dwa bite wieprzki kupione przez gospodarza o wadze 160 kg miały taką od ogona po głowę równiutko na całej długości . Zachwytów u gospodarza nie było
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-187017
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam na Forum.

Zakupiłem niedawno w małym sklepie mięsnym kiełbasę "Kiełbasa wiejska średnio rozdrobniona". Na etykiecie jest podany następujący skład produktu: mięso wieprzowe, sól, pieprz, czosnek. Sprzedawca zapewniał mnie, że poza tymi składnikami nie ma nic więcej, na przykład wegety (glutaminianu sodu). Sprzedawca sam wytwarza tę kiełbasę. Zwrócił uwagę na jej relatywnie jasny kolor, co ma być potwierdzeniem naturalnego wędzenia. Termin przydatności do spożycia to 12 dni od daty produkcji.

Niestety nie znam się na wyrobie wędlin. Nie ufam kupnym wędlinom, ale w tym wypadku (kiełbasa jest bardzo smaczna) chciałbym skorzystać z oferty sklepiku.

Czy uważacie, że zapewnienia sprzedawcy są wiarygodne?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-190626
Udostępnij na innych stronach

Krak_Ers ja też nie ufam, i dlatego czasem coś sam zrobię, dopiero wtedy wiem co jem.

przy dzisiejszej technologii tak łatwo oszukać smak i kolor że moim zdaniem nie da się odróżnić, czasem nawet ten chemicznie stworzony smak będzie bardziej atrakcyjny od naturalnych wyrobów. Dzisiaj praktycznie dowolny aromat nie uzyskujesz za pomocą receptury a kupujesz i dodajesz, zobacz np. tutaj: http://www.librapolska.pl/pl/produkty/aromaty/aromaty_do_wedzonek

A cena no cóż .. dobra kiełbaska powinna być zrobiona z szynki, łopatki, karkówki z dodatkiem boczku czy podgardla. Średnia cena wsadu takiej kiełbaski to jest może (strzelam) ok. 14-16 PLN/kg. W trakcie procesu powinno ubyć chyba minimum 20% wagi więc robi się już 18 - 20 PLN ... a gdzie koszty stałe, zarobek producenta, hurtowni, sklepu?

Jeżeli facet sam robi to być może mówi prawdę. To jest tylko moje zdanie, są na forum ludzie bardziej zorientowani to być może powiedzą więcej. Kiedyś wydawało mi się że kupując "podlejsze"- tańsze wyroby tupu cwaniak, szpachlówka czy kaszanka będę mniej oszukiwany, ale teraz już takiej pewności nie mam. Podobnie jak kiedyś ludzie uważali że unikną chemii kupując surowe mięso i sami go np. upieką. Teraz już chyba nikt nie ma złudzeń, że mięso tez jest szprycowane ... smutne ale prawdziwe.

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-190663
Udostępnij na innych stronach

Krak_Ers, cena jest wysoka, a i przydatność do spożycia krótka.... spróbuj sam coś zrobić... kiełbasa swojskiego wyrobu, ma to do siebie, że prędzej się zeschnie, jak zepsuje.... a co do słoniny, to ja mam takie chude "blondynki", skubane maja na sobie tłuszczu, co kot napłakał... każda skórka jest dokładnie "ogolona z tłuszczyku" ... bo jak tutaj kiełbachę zrobić.... ?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-190676
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Krak_Ers,

I jak kiełbaska?

Jeżeli robiona na samej soli to powinna mieć "oczko" w środku.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-193264
Udostępnij na innych stronach

I jak kiełbaska?

Jeżeli robiona na samej soli to powinna mieć "oczko" w środku.

Kiełbaska całkiem całkiem, zwłaszcza na gorąco. Kolor raczej jednolity, a więc bez "oczka".

 

Krak_Ers

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-193690
Udostępnij na innych stronach

Dwa dni przed świętami chciałem kupić słoninę dla sikorek. Niemożliwe, wszystko poszło w kiełbasy.

Zgadzam się z tobą ja chciałem sobie zrobić konserwy słoikowi i potrzebowałem tłustego to dowiedziałem się słonina tylko na zamówienie.Co ciekawe wszystkie części świnek już są w tej samej cenie boczek ,szynka, łopatka różnica 50 gr.a mięsa tak zwane na wyrzoski też w cenie szynki .W sklepach brak czegoś tłuszczego a jak jest to cena kosmiczna

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-193707
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

moja słoninka dopiero pod koniec lutego przeżyje wielkie otwarcie

jest w lodówce zasolona......sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie

pierwszy raz zdecydowałem się na zrobienie takiego czegoś

no i się zaczęło
ciekawe jak się skończy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-202513
Udostępnij na innych stronach

piter-2 a możesz podać gdzie można kupić ich mięso. Mają sklep czy tylko sprzedają całe blondyny?

W Poznaniu często bywam więc warto wiedzieć gdzie takie smakołyki kupić.

sam szukam tej hodowli ale podobno jest to stara rasa hodowana

w akademi rolniczej czy jak to się teraz nazywa hodowana jako eksponat

picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-202529
Udostępnij na innych stronach

piter-2 , ta rasa zwie się BIAŁA POLSKA ZWISŁOUCHA -słonina na "4 palce" przy wadze 150 , a smalec smarowny , ale nie półpłynny w temperaturze pokojowej

 

pis67 - masz rację , skonsultowałem wagę z właścicielem i poprawiłem

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-202532
Udostępnij na innych stronach

ta rasa zwie się BIAŁA POLSKA ZWISŁOUCHA -słonina na "4 palce" przy wadze 120

Oojojoj-ktoś ładnie koloryzuje, no chyba że po roku tuczu. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-202541
Udostępnij na innych stronach

ja kupiłem świnkę od rolnika ale zamówiłem taką ok 150 kg

słonina była ok 8 cm........rolnik powiedział że jak jej nie wezmę to mi ją do domu przyprowadzi bo on nie z nią co zrobić

w skupie max mają być 100- 110 kg żeby opłacało się hodować

no i się zaczęło
ciekawe jak się skończy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-202572
Udostępnij na innych stronach

ale zamówiłem taką ok 150 kg

słonina była ok 8 cm........

:grin: :grin: :idea: :question: :shock: To tyle na te 8 cm... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6354-gdzie-te-s%C5%82oniny/#findComment-202581
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.