zajcman Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 22 Lipca 2012 Ladnie wyglada kurcze tez musze skolowac wedzarnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-228983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 21 Stycznia 2019 WitamZamierzam robić boczek zwijany, mięso się już pekluje. Jakie przyprawy polecacie? Mój pomysł to majeranek i zmiażdżony czosnek. A może bez przypraw na pierwszy raz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Pieprz ziołowy,jak lubisz to chilli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Mój pomysł to majeranek Majeranek bym sobie odpuściła : pieprz, czosnek jak najbardziej. Jak dasz dużo przypraw nie poczujesz smaku mięsa , tylko samych przypraw.Tak to widzę, ale decyzja należy do Ciebie. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Rzecz gustu Halusiu. od lat np. robię boczek zawijany pieczony, i dodaję tylko te trzy przyprawy, absolutnie koniecznie, majeranek wespół z czosnkiem i pieprzem czarnym grubo mielonym na świeżo, to podstawa smaku w tym "cymesie" z pyszna chrupiącą skórką, ale rzecz gustu oczywiście . Myślę że najlepiej zrobić boczki dwa, i porównać . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 21 Stycznia 2019 (edytowane) Tak wygląda mój boczuś pieczony z czosnkiem, pieprzem i majerankiem . Edytowane 21 Stycznia 2019 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Ładny szczególnie ten na pierwszej fotce. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Ha, ha, ha, cieszy mnie ogromnie Arkadiuszu że też Ci się podoba . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Pysznie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Tak wygląda mój boczuś pieczony z czosnkiem, pieprzem i majerankiem Pięknie wygląda, co do tego majeranku to kwestia gustu i smaku Jarku. W zasadzie nie powinno się nikomu narzucać i odradzać jak jato zrobiłam. Odnośnie pierwszej fotki, cieszę się że w końcu się ujawniłeś Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Noooo, i proszę Tobie też się podobam , uroda to podstawa Halusiu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Bardzo ladny ten boczek :clap: , , a ten ludzik to kto Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 23 Stycznia 2019 A cooo Elu, nie podobam Ci się ? Halusia jak widzisz mówi że przystojniak . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Dziękuje za wasze zainteresowanie. "Boję" się przypraw ponieważ niejednokrotnie udało mi się przedawkować w kiełbasach. Czosnek to mój ulubiony dodatek ale nie każdy lubi takie ilości jak ja. Majeranek w zimnych przetworach do mnie nie przemawia, potraktuję niewielki kawałek kolorowym pieprzem a resztę na pierwszy raz zrobię bez przypraw. Jeszcze jedna kwestia stoi pod znakiem zapytania: sznurować czy w siatkę? Potrafię sznurować ale czy siatka nie biedzie bardziej dociskać co sprawi lepsze "sklejenie", nigdy nie stosowałem siatek dlatego pytam.ps. sverige2 gdzie piekłeś ten boczek, że taki blady? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 23 Stycznia 2019 czy siatka nie biedzie bardziej dociskać co sprawi lepsze "sklejenie", To zależy od rozmiaru siatki w stosunku do wielkości kawałka mięsa i od formy tego mięsa. Niedawno zastosowałam siatkę do szynki i musiałam dociągnięcie poprawić sznurkiem, ponieważ prawidłowe uformowanie szynki wymagało jej zwinięcia i zadziałania większą siła, niż ściągnięcie siatką. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) sverige2 gdzie piekłeś ten boczek, że taki blady? Boczek najpierw w przyprawach otulony folią w lodówce, plus 4 sopnie C. 24 godz. a następnie pieczony w kombiwarze, pierwszy etap w folii alu, a końcowe 20-25 min. podpiekany dla otrzymania chrupiącej skórki już bez opakowania. Tak tradycyjnie, wszystko zgodnie ze sztuką . Ps. Siatką niestety nawet nie ma co marzyć aby dało się tak ścisło boczek zapakować, aby następnie, już na zimno, nie rozwarstwiał się w trakcie krojenia. Tylko sznurowanie, i to sznurowanie bardzo, bardzo, ścisłe może zapewnić taki efekt jak na fotkach bez użycia jakiejkolwiek substancji klejącej .[Dodano: 23 sty 2019 - 12:22] sverige2, dnia 23 Sty 2019 - 12:05, napisał: daniel1886, dnia 23 Sty 2019 - 11:09, napisał: Sznurowanie "ścisło" to znaczy jak?Daję przeważnie odstęp na grubość kciuka. Robię to nieco inaczej i na pewno gęściej. Popatrz na moje fotki, można się zorientować o czym mówię, ale widzę że jednak rozeznanie w temacie masz, więc tylko brać się do roboty . Edytowane 23 Stycznia 2019 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 27 Stycznia 2019 (edytowane) No i poszło! Delikatnie przyprószone pieprzem i majerankiemPrzepraszam za jakość zdjęcia.Pozdrawiam i polecam Edytowane 27 Stycznia 2019 przez daniel1886 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Nooo, boczuś , sznurowany gęściutko, piękne plastry, nie rozwarstwiają się , ale majeranek jednak też ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Tak. Następnym razem dam pieprz w całości . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 27 Stycznia 2019 No i poszło! Delikatnie przyprószone pieprzem i majerankiem Mój ulubiony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 27 Stycznia 2019 No i poszło! Delikatnie przyprószone pieprzem i majerankiem Piękny, smacznego Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.