Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 6 lat później...
  • Odpowiedzi 95
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam

Zamierzam robić boczek zwijany, mięso się już pekluje. Jakie przyprawy polecacie? Mój pomysł to majeranek i zmiażdżony czosnek. A może bez przypraw na pierwszy raz? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621269
Udostępnij na innych stronach

 

Mój pomysł to majeranek

 

Majeranek bym sobie odpuściła : pieprz, czosnek jak najbardziej. Jak dasz dużo przypraw nie poczujesz smaku mięsa , tylko samych przypraw.

Tak to widzę, ale decyzja należy do Ciebie. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621295
Udostępnij na innych stronach

Rzecz gustu Halusiu. od lat np. robię boczek zawijany pieczony, i dodaję tylko te trzy przyprawy, absolutnie koniecznie, majeranek wespół z czosnkiem i pieprzem czarnym grubo mielonym na świeżo, to podstawa smaku w tym "cymesie" z pyszna chrupiącą skórką, ale rzecz gustu oczywiście  :D . Myślę że najlepiej zrobić boczki dwa, i porównać :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621305
Udostępnij na innych stronach

Tak wygląda mój boczuś pieczony z czosnkiem, pieprzem i majerankiem :D .

post-49725-0-45590700-1548093438.jpg

post-49725-0-06258000-1548093910_thumb.jpg

post-49725-0-87255900-1548093948_thumb.jpg

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621306
Udostępnij na innych stronach

Ładny szczególnie ten na pierwszej fotce. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621316
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak wygląda mój boczuś pieczony z czosnkiem, pieprzem i majerankiem

 

Pięknie wygląda, co do tego majeranku to kwestia gustu i smaku Jarku. 

W zasadzie nie powinno się nikomu narzucać i odradzać jak jato zrobiłam.  :facepalm:

Odnośnie pierwszej fotki, cieszę się że w końcu się ujawniłeś  :facepalm:  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621396
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za wasze zainteresowanie.  "Boję" się przypraw ponieważ niejednokrotnie udało mi się przedawkować w kiełbasach. Czosnek to mój ulubiony dodatek ale nie każdy lubi takie ilości jak ja. Majeranek w zimnych przetworach do mnie nie przemawia, potraktuję niewielki kawałek kolorowym pieprzem a resztę na pierwszy raz zrobię bez przypraw. Jeszcze jedna kwestia stoi pod znakiem zapytania: sznurować czy w siatkę? Potrafię sznurować ale czy siatka nie biedzie bardziej dociskać co sprawi lepsze "sklejenie", nigdy nie stosowałem siatek dlatego pytam.

ps. 

sverige2 gdzie piekłeś ten boczek, że taki blady?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621443
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy siatka nie biedzie bardziej dociskać co sprawi lepsze "sklejenie",

To zależy od rozmiaru siatki w stosunku do wielkości kawałka mięsa i od formy tego mięsa. 

Niedawno zastosowałam siatkę do szynki i musiałam dociągnięcie poprawić sznurkiem, ponieważ prawidłowe uformowanie szynki wymagało jej zwinięcia i zadziałania większą siła, niż ściągnięcie siatką.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621447
Udostępnij na innych stronach

sverige2 gdzie piekłeś ten boczek, że taki blady?

 

 

Boczek najpierw w przyprawach otulony folią w lodówce, plus 4 sopnie C. 24 godz. a następnie pieczony w kombiwarze, pierwszy etap w folii alu, a końcowe 20-25 min. podpiekany dla otrzymania chrupiącej skórki już bez opakowania. Tak tradycyjnie, wszystko zgodnie ze sztuką :D .

 

Ps. Siatką niestety nawet nie ma co marzyć aby dało się tak ścisło boczek zapakować, aby następnie, już na zimno, nie rozwarstwiał się w trakcie krojenia. Tylko sznurowanie, i to sznurowanie bardzo, bardzo, ścisłe może zapewnić taki efekt jak na fotkach bez użycia jakiejkolwiek substancji klejącej :D .

[Dodano: 23 sty 2019 - 12:22]

 

 

sverige2, dnia 23 Sty 2019 - 12:05, napisał:snapback.png

  daniel1886, dnia 23 Sty 2019 - 11:09, napisał:  Sznurowanie "ścisło" to znaczy jak?
Daję przeważnie odstęp na grubość kciuka.   Robię to nieco inaczej i na pewno gęściej. Popatrz na moje fotki, można się zorientować o czym mówię, ale widzę że jednak rozeznanie w temacie masz, więc tylko brać się do roboty .

  

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621449
Udostępnij na innych stronach

No i poszło! Delikatnie przyprószone pieprzem i majerankiem

post-75953-0-53431900-1548576699_thumb.jpg

Przepraszam za jakość zdjęcia.

Pozdrawiam i polecam

Edytowane przez daniel1886
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621785
Udostępnij na innych stronach

Nooo, boczuś :thumbsup:, sznurowany gęściutko, piękne plastry, nie rozwarstwiają się :clap: , ale majeranek jednak też :D ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621786
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i poszło! Delikatnie przyprószone pieprzem i majerankiem

 

Piękny, smacznego  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6384-boczek-w%C4%99dzony-halusi/page/4/#findComment-621830
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.