Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Miało być wędzenie, a wyszła d... nie wędzenie z powodu spraw rodzinnych. Generalnie jest zamrożone 2,5kg boczku[już kilka tygodni] Na wędzenie nie mam szansy, bo sezon na działce rodzinka zamknęła. :cry: Żona kupiła ok 1,5kg szynki tak na "obiad". Macie jakiś pomysł co by można z tego "uparzyć". Wertuje już forum kilka godzin i nie mogę trafić na przepis. Nie mam szynkowara, więc będzie szybkie zamówienie na osłonki do Miro. Pomożecie ?

 

P.S. Przepraszam jeżeli komuś nie odpisywałem w wątkach, ale dysk odmówił współpracy - cytując zgłoszenie reklamacyjne "przewidywany termin odbioru podzespołu 2011-12-06"

Pozdrawiam,

 

gkulka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6838&highlight=boczek

 

albo tu więcej wpisz boczek i zaznacz szukanie tylko w temacie

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/search.php?mode=results

 

Pozdrawiam.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-187810
Udostępnij na innych stronach

Ja z tego 2.5kg boczku zrobiłbym 2.5kg dobrego boczku :( po prostu tylko nie wiem czy to nie za mało wyszukane :(

A jak ? Hmmmm ano normalnie albo bym go parzyl albo upiekl ... nie mając możliwości wedzenia ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-187839
Udostępnij na innych stronach

Możesz jeszcze pokroić na plasterki, obsmażyć na patelni-zrobić pyszny sosik :thumbsup: i podawać z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty. :thumbsup:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-187884
Udostępnij na innych stronach

Zapekluj na 3 dni :), obsusz, natrzyj czosnkiem, zawiń, włóż w rękaw do pieczenia i do piekarnika do pieczenia :) Pod koniec pieczenia otworz zawiniątko, zlej soczek od boczki (bedzie z tego fajny sosik do miesa) niech się chwilkę piecze. Później zawieś w chłodnym miejscu co by się schłodziło :).

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-187953
Udostępnij na innych stronach

Zapekluj ................. do piekarnika do pieczenia

To raczej nie jest dobry pomysł :!:

Peklowanego nie powinno się poddawać tak wysokiej temperaturze :!:

 

Pieczenie – proces obróbki termicznej polegający na ogrzewaniu potrawy w piecu lub piekarniku w środowisku nagrzanego powietrza. Temperatura pieczenia zawiera się w granicach od 160 do 250 °C.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-187956
Udostępnij na innych stronach

Normy normami... Od wielu lat zarówno moja babcia, później ojciec piekli peklowane mięsa, które później trafiały na stół i każdy się nim zajadał.

Nie twierdze każdy ma do tego różne podejście - chociaż sam robię pieczeń tylko, że z karkówki i zwie się Kassler, który jest podwędzony i upieczony.

W wielu tematach na forum również można znaleźć pieczone peklowane wyroby.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-187959
Udostępnij na innych stronach

Zrób roladę w sam raz na obiad lub na chleb.

Z mięsa zdejmij skórę, rozetnij go na dwa tak by powstał duży płat mięsa, natrzyj z obu stron solą, pieprzem i jak lubisz - majerankiem, od strony rozciętej dodaj wyciśnięty czosnek (duuuużo), mozesz dodać czosnek pocięty w plasterki, ładnie wygląda po przekrojeniu.

Ja do środka wkładam ugotowaną w rosole marchew, czasem trochę czerwonej papryki, to dla uciechy oka ;)

Boczek zwiń w miarę ciasno zaczynając od najchudszej strony a kończąc na tłustej, zakręć w sznurek, żeby się nie rozwinął i do pieca, piecz pod przykryciem w 170-180 stopniach przez co najmniej 1,5 godziny, po tym czasie zdejmij przykrycie, polej wierzch rolady i dopiecz w 200 stopniach przez jakieś 20-30 minut.

 

Pycha :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-187977
Udostępnij na innych stronach

macie rację - nie ma co na siłę - będzie z piekarnika

Wybór padł na :

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=156557&highlight=#156557

 

oraz

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4056

Pozdrawiam,

 

gkulka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-187987
Udostępnij na innych stronach

Od wielu lat zarówno moja babcia, później ojciec piekli peklowane mięsa, które później trafiały na stół i każdy się nim zajadał.

Już tyle razy było tutaj pisane o szkodliwości mięsa peklowanego poddawanego obróbce w wysokiej temperaturze, że dawanie takich rad powinno być od razu kasowane przez moderatorów.

Jeżeli chcesz się truć - Twoja wola - ale nie namawiaj do tego innych :devil: .

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-187997
Udostępnij na innych stronach

A ja proponuję zrobić pieczony boczek z piekarnika. Jeśli masz termoobieg to super. Boczek kładziesz do góry skórką, nacinasz w krateczkę, nacierasz przyprawami jakie lubisz, nadziewasz czosnkeim. Taki pozostawiasz na kilka, kilkanaście godzin w lodówce. Po tym czasie wkładasz na kratkę (pod spodem blaszka na ociekający tłuszcz)do piekarnika, skórką do góry, posypujesz gruboziarnistą solą, morską np. i włączasz piekarnik z termoobiegiem na 180 stopni. Ja już nabierze 180 stopni, wyłączasz termoobieg i zmniejszasz temperature na ok 14-150 stopni i pieczesz ok 80-90 minut, po tym czasie na 10 min. podkrecasz temp. znów na 180 i włączasz termoobieg znowu, wyłączasz i podajesz na stół.... pychotka :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-188008
Udostępnij na innych stronach

gkulka, słuchaj starszych i tych wiekowo i tych stażem :/

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-188030
Udostępnij na innych stronach

Zostałem źle zrozumiany - czytałem wątek = posłucham Wirusa.

"Tej rady" odnosiło się do pieczenia peklowanego.

Tak dla czystości sprawy :)

Pozdrawiam,

 

gkulka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-188036
Udostępnij na innych stronach

gkulka, https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=117407#117407 to jest sposób pieczenia mięsa peklowanego :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-188057
Udostępnij na innych stronach

gkulka, jak masz chęć to poczytaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=118480#118480 moje pieczenie mięsa peklowanego. Mięso peklowane do pieczenia powinno być mniej słone od mięsa peklowanego do wędzenia :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-188255
Udostępnij na innych stronach

To raczej nie jest dobry pomysł

Peklowanego nie powinno się poddawać tak wysokiej temperaturze

To jak grochem o ścianę.

 

tej rady nie posłucham

Posłuchaj, posłuchaj.A kolegom którzy preferują ten sposob to zaproponuje ,żeby przy tym przepisie również podawali czym to grozi.Będzie uczciwiej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-188267
Udostępnij na innych stronach

Kucharze w dużych restauracjach radzą sobie z tym problemem w ten sposób, iż pieką peklowane mięsa w niskiej temperaturze przez kilka "ładnych" godzin (temperatura, z tego co pamiętam wynosi 60-70 st.C). Na koniec, celem osiągnięcia ładnego wyglądu, lekko traktuja powierzchnię pieczeni specjalnymi palnikami.

Powinienem mieć gdzieś film na ten temat. Jak go znajdę, to wrzuce na Rapida i dam linki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-188270
Udostępnij na innych stronach

Kucharze w dużych restauracjach radzą sobie z tym problemem w ten sposób, iż pieką peklowane mięsa w niskiej temperaturze przez kilka "ładnych" godzin (temperatura, z tego co pamiętam wynosi 60-70 st.C)

;) i to jest prawda dlatego w innym temacie pisałem o wolnowarze lub długim "pieczeniu" peklowanych mies w piekarniku znajomy szef kuchni jednego a dużych Warszawskich hoteli opisywał mi kiedyś taki "patent" ale mówił o temperaturze 90 maks 95st C ... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-188319
Udostępnij na innych stronach

temperatura, z tego co pamiętam wynosi 60-70 st.C

szef kuchni jednego a dużych Warszawskich hoteli opisywał mi kiedyś taki "patent" ale mówił o temperaturze 90 maks 95st C ... ;)

bo ta niższa dotyczyła wołowiny :cool:

 

a film to chyba była seria rozszyfrować Ferrana Adrie :rolleyes: (ale mogę się mylić bo wtedy omawialiśmy równolegle inną serię :blush: )

ja z powodzeniem stosowałem tę metodę :cool: - np karkóweczki wychodzą jak masełko :thumbsup:

a przypiekałem palnikiem do spawania miedzi :blush:

-

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-188393
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.