gkulka Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Listopada 2011 Witam, Miało być wędzenie, a wyszła d... nie wędzenie z powodu spraw rodzinnych. Generalnie jest zamrożone 2,5kg boczku[już kilka tygodni] Na wędzenie nie mam szansy, bo sezon na działce rodzinka zamknęła. Żona kupiła ok 1,5kg szynki tak na "obiad". Macie jakiś pomysł co by można z tego "uparzyć". Wertuje już forum kilka godzin i nie mogę trafić na przepis. Nie mam szynkowara, więc będzie szybkie zamówienie na osłonki do Miro. Pomożecie ? P.S. Przepraszam jeżeli komuś nie odpisywałem w wątkach, ale dysk odmówił współpracy - cytując zgłoszenie reklamacyjne "przewidywany termin odbioru podzespołu 2011-12-06" Cytuj Pozdrawiam, gkulka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Listopada 2011 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6838&highlight=boczek albo tu więcej wpisz boczek i zaznacz szukanie tylko w temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/search.php?mode=results Pozdrawiam. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-187810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_Zaleski Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Listopada 2011 Myślę, że tu znajdziesz lekarstwo na swoje problemy;) http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1677&Itemid=4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-187836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Listopada 2011 Ja z tego 2.5kg boczku zrobiłbym 2.5kg dobrego boczku po prostu tylko nie wiem czy to nie za mało wyszukane A jak ? Hmmmm ano normalnie albo bym go parzyl albo upiekl ... nie mając możliwości wedzenia Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-187839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Listopada 2011 Możesz jeszcze pokroić na plasterki, obsmażyć na patelni-zrobić pyszny sosik :thumbsup: i podawać z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty. :thumbsup: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-187884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zapekluj na 3 dni , obsusz, natrzyj czosnkiem, zawiń, włóż w rękaw do pieczenia i do piekarnika do pieczenia Pod koniec pieczenia otworz zawiniątko, zlej soczek od boczki (bedzie z tego fajny sosik do miesa) niech się chwilkę piecze. Później zawieś w chłodnym miejscu co by się schłodziło . Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-187953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zapekluj ................. do piekarnika do pieczeniaTo raczej nie jest dobry pomysł :!: Peklowanego nie powinno się poddawać tak wysokiej temperaturze :!: Pieczenie – proces obróbki termicznej polegający na ogrzewaniu potrawy w piecu lub piekarniku w środowisku nagrzanego powietrza. Temperatura pieczenia zawiera się w granicach od 160 do 250 °C. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-187956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Listopada 2011 Normy normami... Od wielu lat zarówno moja babcia, później ojciec piekli peklowane mięsa, które później trafiały na stół i każdy się nim zajadał.Nie twierdze każdy ma do tego różne podejście - chociaż sam robię pieczeń tylko, że z karkówki i zwie się Kassler, który jest podwędzony i upieczony.W wielu tematach na forum również można znaleźć pieczone peklowane wyroby. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-187959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Listopada 2011 Tak jest,kassler ,to wędzony schab z kością. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-187973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harapug Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zrób roladę w sam raz na obiad lub na chleb.Z mięsa zdejmij skórę, rozetnij go na dwa tak by powstał duży płat mięsa, natrzyj z obu stron solą, pieprzem i jak lubisz - majerankiem, od strony rozciętej dodaj wyciśnięty czosnek (duuuużo), mozesz dodać czosnek pocięty w plasterki, ładnie wygląda po przekrojeniu.Ja do środka wkładam ugotowaną w rosole marchew, czasem trochę czerwonej papryki, to dla uciechy oka Boczek zwiń w miarę ciasno zaczynając od najchudszej strony a kończąc na tłustej, zakręć w sznurek, żeby się nie rozwinął i do pieca, piecz pod przykryciem w 170-180 stopniach przez co najmniej 1,5 godziny, po tym czasie zdejmij przykrycie, polej wierzch rolady i dopiecz w 200 stopniach przez jakieś 20-30 minut. Pycha :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-187977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gkulka Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Listopada 2011 macie rację - nie ma co na siłę - będzie z piekarnikaWybór padł na : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=156557&highlight=#156557 oraz https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4056 Cytuj Pozdrawiam, gkulka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-187987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Listopada 2011 Od wielu lat zarówno moja babcia, później ojciec piekli peklowane mięsa, które później trafiały na stół i każdy się nim zajadał.Już tyle razy było tutaj pisane o szkodliwości mięsa peklowanego poddawanego obróbce w wysokiej temperaturze, że dawanie takich rad powinno być od razu kasowane przez moderatorów. Jeżeli chcesz się truć - Twoja wola - ale nie namawiaj do tego innych :devil: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-187997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Listopada 2011 A ja proponuję zrobić pieczony boczek z piekarnika. Jeśli masz termoobieg to super. Boczek kładziesz do góry skórką, nacinasz w krateczkę, nacierasz przyprawami jakie lubisz, nadziewasz czosnkeim. Taki pozostawiasz na kilka, kilkanaście godzin w lodówce. Po tym czasie wkładasz na kratkę (pod spodem blaszka na ociekający tłuszcz)do piekarnika, skórką do góry, posypujesz gruboziarnistą solą, morską np. i włączasz piekarnik z termoobiegiem na 180 stopni. Ja już nabierze 180 stopni, wyłączasz termoobieg i zmniejszasz temperature na ok 14-150 stopni i pieczesz ok 80-90 minut, po tym czasie na 10 min. podkrecasz temp. znów na 180 i włączasz termoobieg znowu, wyłączasz i podajesz na stół.... pychotka Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-188008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Listopada 2011 A zmiel dodaj indyka albo cielaka kutrowanie i parówki. Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-188010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gkulka Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Listopada 2011 Wirus - trafiłem na ten wątek - tej rady nie posłucham Cytuj Pozdrawiam, gkulka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-188018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Listopada 2011 Niestety, Wirus ma rację,nie lekcewaz jego rady.Zdrowie jest najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-188023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Listopada 2011 gkulka, słuchaj starszych i tych wiekowo i tych stażem :/ Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-188030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gkulka Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zostałem źle zrozumiany - czytałem wątek = posłucham Wirusa. "Tej rady" odnosiło się do pieczenia peklowanego. Tak dla czystości sprawy Cytuj Pozdrawiam, gkulka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-188036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Listopada 2011 gkulka, https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=117407#117407 to jest sposób pieczenia mięsa peklowanego Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-188057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gkulka Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Listopada 2011 Zbój Madej - wielkie dzięki tego szukałem A szynka na testy też się jakaś znajdzie Cytuj Pozdrawiam, gkulka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-188175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 1 Grudnia 2011 gkulka, jak masz chęć to poczytaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=118480#118480 moje pieczenie mięsa peklowanego. Mięso peklowane do pieczenia powinno być mniej słone od mięsa peklowanego do wędzenia Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-188255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 1 Grudnia 2011 To raczej nie jest dobry pomysł Peklowanego nie powinno się poddawać tak wysokiej temperaturze To jak grochem o ścianę. tej rady nie posłucham Posłuchaj, posłuchaj.A kolegom którzy preferują ten sposob to zaproponuje ,żeby przy tym przepisie również podawali czym to grozi.Będzie uczciwiej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-188267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Kucharze w dużych restauracjach radzą sobie z tym problemem w ten sposób, iż pieką peklowane mięsa w niskiej temperaturze przez kilka "ładnych" godzin (temperatura, z tego co pamiętam wynosi 60-70 st.C). Na koniec, celem osiągnięcia ładnego wyglądu, lekko traktuja powierzchnię pieczeni specjalnymi palnikami. Powinienem mieć gdzieś film na ten temat. Jak go znajdę, to wrzuce na Rapida i dam linki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-188270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Kucharze w dużych restauracjach radzą sobie z tym problemem w ten sposób, iż pieką peklowane mięsa w niskiej temperaturze przez kilka "ładnych" godzin (temperatura, z tego co pamiętam wynosi 60-70 st.C) i to jest prawda dlatego w innym temacie pisałem o wolnowarze lub długim "pieczeniu" peklowanych mies w piekarniku znajomy szef kuchni jednego a dużych Warszawskich hoteli opisywał mi kiedyś taki "patent" ale mówił o temperaturze 90 maks 95st C ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-188319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Grudnia 2011 temperatura, z tego co pamiętam wynosi 60-70 st.Cszef kuchni jednego a dużych Warszawskich hoteli opisywał mi kiedyś taki "patent" ale mówił o temperaturze 90 maks 95st C ... bo ta niższa dotyczyła wołowiny a film to chyba była seria rozszyfrować Ferrana Adrie :rolleyes: (ale mogę się mylić bo wtedy omawialiśmy równolegle inną serię :blush: ) ja z powodzeniem stosowałem tę metodę - np karkóweczki wychodzą jak masełko :thumbsup: a przypiekałem palnikiem do spawania miedzi :blush: - Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6390-co-by-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-25kg-boczku/#findComment-188393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.