Skocz do zawartości

Ziutkowe - skromne wyroby


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

chcę w tym temacie pokazać niektóre moje skromne wyroby,

tak, by wszystko było w jednym miejscu.

 

Zacznę więc od ostatnio wykonanych :

skromna, pierwsza próba zastosowanie przyrządu DZIADKA

ostatnia kiełkaska i serdelowa wg przepisu DZIADKA

tak to wygląda po zapakowaniu zwykłą i tanią pakowarką próżniową,

oczywiście z pompką, nie Clatronic

 

 

wcześniej wykonane

z użyciem mieszałki ale jeszcze bez motoreduktora

 

"kindziuk" półroczny i dojrzewająca roczna

 

 

http://images35.fotosik.pl/1052/5e68701da9e5fa45med.jpg

 

http://images45.fotosik.pl/1241/f30bcbab8862e919med.jpg

 

http://images37.fotosik.pl/1202/b4a9bce76ba98907med.jpg

 

cdn

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ziutek, co Ty o tej porze wyprawiasz??? :grin: Takie zdjęcia przed snem??? :clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-187858
Udostępnij na innych stronach

No nic.... zasuwam do spiżarki i jest to niestety Ziutek twoja wina :grin:

Piękne wyroby i zapewne bardzo smaczne, gratuluję :clap:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-188075
Udostępnij na innych stronach

mini "kabanoski"

Nie tylko kabanoski, wszystkie wyroby po prostu mistrzowskie.

:clap: :thumbsup: :clap:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-188092
Udostępnij na innych stronach

cielęca, trochę tłuściutka, pieczona w wędzarce, nie parzona, ale smaczna

parówki a może tylko serdelki ?

 

moje "kindziuki', smak i zapach jest OK, błąd w sztuce polegał tylko na tym,

że nie zostały umieszczone w deszczółkach. Jest trochę pustych przestrzeni w środku.

Osłonki karmelowe lepiej "ściskają/dociągają" farsz i dojrzewająca jest w środku ścisła.

 

 

To są moje wędzonki z 2004 roku, nie pamiętam już czy to były pieczone w wędzarce,

czy żle osuszone, ale ciemne były jak na zamówienie.

Początki zawsze są trudne, teraz z Forum to już inna bajka, tylko czytać i czytać.

***************************************************************

***************************************************************

to "tylko czytać i czytać", to do początkujących.

cdn

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-188214
Udostępnij na innych stronach

Ziutek, nie bądź taki skromny. :D Powinieneś zmienić trochę tytuł tematu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-188216
Udostępnij na innych stronach

Ziutek czy można prosić o przepisy na:

 

- cielęcą

- parówki

- grillową 2

 

Z góry dzięki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-188225
Udostępnij na innych stronach

Ziutek wędzonki super,napisz proszę coś więcej na temat tych mini-kiełbasek na 7 zdjęciu.

Pozdrawiam.

Trzeba się śmiać,wariatkę grać,szczęśliwą być i z życia drwić**)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-188235
Udostępnij na innych stronach

Ziutku.. patrzę na Twoje wyroby i jestem pod wielkim wrażeniem :clap: :thumbsup:

Aż miło popatrzeć i porównać pierwsze wyroby z tymi ostatnimi.

Widać że wiedza zaczerpnięta z forum dała owocne skutki i w końcu wyłoniłeś się z '' cienia''

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-188239
Udostępnij na innych stronach

 

 

po lewej stronie żymlok

cdn

 

[ Dodano: Pią 02 Gru, 2011 21:05 ]

http://images35.fotosik.pl/1060/53a158fafbc8848bmed.jpg

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-188534
Udostępnij na innych stronach

ziutek, coś mi tu wojną pachnie, a w prasie nie zapowiadali, bo na co innego te piękne skromne zapasy :grin: :thumbsup:

Padnie Euro i U.E., kto wie co będzie, zima też nie wiadomo jaka będzie ? :grin: ,

lepiej nosić niż się prosić, jak mówi stare przysłowie.

 

Ziutek czy można prosić o przepisy na:

 

- cielęcą

- parówki

- grillową 2

Zobacz na https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6763&start=0,

parówki wg przepisu DZIADKA, z tym, że dodaję trochę mleka w proszku i 2 łyżeczki maggi w płynie,

daję trochę więcej wody, poprawka na to mleko.

Zawsze wyjdą dobre.

 

Grilową robię z przepisów z tematu : Kiełbasy -> grilowa drobno rozdrobniona I,II i grilowa grubo rozdrobniona I,II.

 

 

Ziutek wędzonki super,napisz proszę coś więcej na temat tych mini-kiełbasek na 7 zdjęciu.

Pozdrawiam.

Dzieki za pochwały.

 

Z tymi kabanoskami to jest zupełny przypadek, tydzień wcześniej na targu kupiłem flaczki,

miały być na kabanosy, cienkie, gość chyba nie wiedział, że one są aż tak cienkie.

W domu miałem akurat tylko na kaszankę, a

7 kg farszu przygotowane, cóż było robić, lejek 12 mm i do roboty,

miałem i tak szczęście, że te flaczki były mocne.

 

Z paczki, chyba 91 mb (nie wiem dokładnie) zostało kilka metrów, przydają się na wielkanoc, do święconki.

 

Metrów wyszło trochę mniej niż ma długości moja ulica, ale nie przeklinałem,

nikt zresztą nie słyszał bo robiłem sam.

Przepis jak na normalne kabanosy, DZIADKA lub Halusi.

 

Ziutku.. patrzę na Twoje wyroby i ..................................

dziękuję za miłe słowa,

 

ale Ty też jesteś temu "winna" :smile:

bo korzystam, między innymi, również z Twoich przepisów.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-188907
Udostępnij na innych stronach

A ja myślałem, że Ty Józiu tylko foty znienacka pstrykasz.

Powiem Ci, że mi szczęka opadła z wrażenia.

 

pozdrawiam

Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-190287
Udostępnij na innych stronach

Pasztet smarowny wg przepisu Wnuczka, ( i tu ukłony ) polecam wszystkim.

 

Jedynym odstępstwem od przepisu było dodanie do gotowania mięs

suszonych grzybków, ilość wg gustu.

 

Po napełnieniu słoiczków, do każdego dałem na wierzch po łyżce

stołowej roztopionego smalcu, aby tak nie utleniała się wierzchnia warstwa.

 

Ograniczając ilość rosołu wyjdzie tak samo smaczny pasztet pieczony w piekarniku.

Sprawdzony przepis dla lubiących eksperymentować z różnymi dodatkami i smakami.

karczek peklowany na mokro z praski od Mira, 1,30 kg, oczywiście wcześniej

dopasowany do szynkowarki.

Można robić bez używania woreczka, natomiast mielonki lepiej w woreczku.

Wyjmowanie wyrobu z szynkowarki jest bezproblemowe.

Dzięki za miłe słowa.

W tym roku nie wypłynąłem żaglówką, i dobrze zrobiłem bo lato było do bani.

Dlatego miałem trochę tego czasu do zagospodarowania.

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-190422
Udostępnij na innych stronach

Przepis z książki Stanisława Borowczaka,

i facet mi się podoba, bo pisze tak : mięso z szynki, a nie WP I,

itd

miała być szynkowa, ale czy napewno taka jest ??????????????????????????????

jest jeden maly podciek z galaretką, ale .............

cztery oczy i tak przeoczy.

osłonka karmel fi ???, taką miałem.

Nie pokazuję na moich zdięciach pietruszki, marchewki, papryki i tp,

bo to wszyscy znają i mają, dostępnme prawie w każdym sklepie.

Jak sądzę, a nawet jestem pewien, wiem to napewno, że my nie jemy oczami.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-191020
Udostępnij na innych stronach

facet mi się podoba, bo pisze tak : mięso z szynki, a nie WP I,

A mnie nie.

Mięso z szynki może być:

- chude nieściegniste

- chude ściegniste

- tłuste

o które zatem mięso chodzi?

Chyba, że lubisz mieć "dziady" między zębami :???:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-191185
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Może się trochę nieprecyzyjnie wyraziłem.

Raczej trochę zawzorowałem się na tym przepisie.

Chodziło bardziej o prawidłowe dobranie przypraw.

Mięsa były naprawdę porządnie sklasyfikowane, samo chude i najlepsze kawałki,

bez błon, scięgien itp, nie mielone tylko krojone.

Z golonek wybrane też tylko najlepsze kawałki, trochę było przy tym roboty,

ale warto było.

Golonka na siatce 2,5 mm i trochę blenderek - resztę załatwiła mieszałka.

Napychana ręcznie.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-192770
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Paróweczki dla wnuczków.

Wędlina (schab) al'a wędlina parmeńska, zrobiona w folii celulozowej zamiast w rajstopie.

Żywiecka, następny pasztet słoikowy wg przepisu Wnuczka, pasztet pieczony wg przepisu Wnuczka, tylko z mniejszą ilością wody.

Dojrzewająca coraz lepiej smakuje, wykonana była w listopadzie 2010 r.

Wędlinki na Wielkanoc 2012 r.

Mięsko (szynka, schab) na lisiecką wg przepisu Szczepana.

Mięsko nie mieliłem lecz pokroiłem w kostkę.

Lisiecka już uwędzona i upieczona, nie dodałem kminu rzymskiego, chociaż mam taką przyprawę.

Może kiedy indziej zastosuję na mniejszej ilości, bałem się eksperymentować na 7 kg.

W jelitach wołowych.

W przekroju ładnie wygląda, w smaku też dobra, ale chyba nie potrzeba tyle czosnku i gałki muszkatałowej.

Ale jeszcze trochę poleży w lodówce to się zharmonizuje.

Wędlinki Wielkanoc 2012 r. c.d.

http://images35.fotosik.pl/1299/89129dcb4ac440a9med.jpg

http://images35.fotosik.pl/1299/e3f620979d444a9cmed.jpg

Paróweczka, taka sobie, nie miałem dobrego mięska.

Dziwi mnie tylko jak Dziadek takim blenderkiem to robi, ja mam 2 sztuki po 700 Wat i ?

http://images39.fotosik.pl/1433/9b432339c7245031med.jpg

Z pozostałości po lisieckiej i z boczku wyszła taka kiełbaska.

http://images49.fotosik.pl/1441/a9311dec5152b06cmed.jpg

Ketchup wg przepisu Jondka, to jest ten smak, to nie sklep.

http://images39.fotosik.pl/1433/ef86f596467f8eb6med.jpg

 

Wszystkim Forumowiczą z okazji Świąt Wielkiej Nocy, życzę wszystkiego najlepszego.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-212373
Udostępnij na innych stronach

Wszystkim Forumowiczą z okazji Świąt Wielkiej Nocy, życzę wszystkiego najlepszego.

A Tobie Ziutek należą się wielkie :clap: :clap: :clap:

Wesołych Świąt !

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-212382
Udostępnij na innych stronach

Ziutek na nowo zdefiniował znaczenie słowa "skromne" :grin: :clap: :clap: :clap:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-212383
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.