ziutek Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Listopada 2011 Witam wszystkich chcę w tym temacie pokazać niektóre moje skromne wyroby, tak, by wszystko było w jednym miejscu. Zacznę więc od ostatnio wykonanych : skromna, pierwsza próba zastosowanie przyrządu DZIADKA ostatnia kiełkaska i serdelowa wg przepisu DZIADKA tak to wygląda po zapakowaniu zwykłą i tanią pakowarką próżniową, oczywiście z pompką, nie Clatronic wcześniej wykonane z użyciem mieszałki ale jeszcze bez motoreduktora "kindziuk" półroczny i dojrzewająca roczna http://images35.fotosik.pl/1052/5e68701da9e5fa45med.jpg http://images45.fotosik.pl/1241/f30bcbab8862e919med.jpg http://images37.fotosik.pl/1202/b4a9bce76ba98907med.jpg cdn Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Listopada 2011 ziutek, :clap: te dojrzewające wyglądają :thumbsup: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-187857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Listopada 2011 Ziutek, co Ty o tej porze wyprawiasz??? :grin: Takie zdjęcia przed snem??? :clap: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-187858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Listopada 2011 mini "kabanoski" grilowa 1 grilowa 2 cdn Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-188074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Listopada 2011 No nic.... zasuwam do spiżarki i jest to niestety Ziutek twoja wina :grin: Piękne wyroby i zapewne bardzo smaczne, gratuluję :clap: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-188075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Listopada 2011 mini "kabanoski"Nie tylko kabanoski, wszystkie wyroby po prostu mistrzowskie. :clap: :thumbsup: :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-188092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Listopada 2011 cielęca, trochę tłuściutka, pieczona w wędzarce, nie parzona, ale smaczna parówki a może tylko serdelki ? moje "kindziuki', smak i zapach jest OK, błąd w sztuce polegał tylko na tym, że nie zostały umieszczone w deszczółkach. Jest trochę pustych przestrzeni w środku. Osłonki karmelowe lepiej "ściskają/dociągają" farsz i dojrzewająca jest w środku ścisła. To są moje wędzonki z 2004 roku, nie pamiętam już czy to były pieczone w wędzarce, czy żle osuszone, ale ciemne były jak na zamówienie. Początki zawsze są trudne, teraz z Forum to już inna bajka, tylko czytać i czytać. *************************************************************** *************************************************************** to "tylko czytać i czytać", to do początkujących. cdn Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-188214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Listopada 2011 Ziutek, nie bądź taki skromny. Powinieneś zmienić trochę tytuł tematu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-188216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Listopada 2011 Ziutek czy można prosić o przepisy na: - cielęcą- parówki- grillową 2 Z góry dzięki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-188225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beata13 Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Listopada 2011 Ziutek wędzonki super,napisz proszę coś więcej na temat tych mini-kiełbasek na 7 zdjęciu.Pozdrawiam. Cytuj Trzeba się śmiać,wariatkę grać,szczęśliwą być i z życia drwić**) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-188235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Listopada 2011 ziutek, coś mi tu wojną pachnie, a w prasie nie zapowiadali, bo na co innego te piękne skromne zapasy :grin: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-188238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Listopada 2011 Ziutku.. patrzę na Twoje wyroby i jestem pod wielkim wrażeniem :clap: :thumbsup: Aż miło popatrzeć i porównać pierwsze wyroby z tymi ostatnimi.Widać że wiedza zaczerpnięta z forum dała owocne skutki i w końcu wyłoniłeś się z '' cienia'' Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-188239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Grudnia 2011 po lewej stronie żymlok cdn [ Dodano: Pią 02 Gru, 2011 21:05 ] http://images35.fotosik.pl/1060/53a158fafbc8848bmed.jpg Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-188534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Grudnia 2011 ziutek, coś mi tu wojną pachnie, a w prasie nie zapowiadali, bo na co innego te piękne skromne zapasy :grin: :thumbsup:Padnie Euro i U.E., kto wie co będzie, zima też nie wiadomo jaka będzie ? :grin: , lepiej nosić niż się prosić, jak mówi stare przysłowie. Ziutek czy można prosić o przepisy na: - cielęcą - parówki - grillową 2Zobacz na https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6763&start=0, parówki wg przepisu DZIADKA, z tym, że dodaję trochę mleka w proszku i 2 łyżeczki maggi w płynie, daję trochę więcej wody, poprawka na to mleko. Zawsze wyjdą dobre. Grilową robię z przepisów z tematu : Kiełbasy -> grilowa drobno rozdrobniona I,II i grilowa grubo rozdrobniona I,II. Ziutek wędzonki super,napisz proszę coś więcej na temat tych mini-kiełbasek na 7 zdjęciu. Pozdrawiam.Dzieki za pochwały. Z tymi kabanoskami to jest zupełny przypadek, tydzień wcześniej na targu kupiłem flaczki, miały być na kabanosy, cienkie, gość chyba nie wiedział, że one są aż tak cienkie. W domu miałem akurat tylko na kaszankę, a 7 kg farszu przygotowane, cóż było robić, lejek 12 mm i do roboty, miałem i tak szczęście, że te flaczki były mocne. Z paczki, chyba 91 mb (nie wiem dokładnie) zostało kilka metrów, przydają się na wielkanoc, do święconki. Metrów wyszło trochę mniej niż ma długości moja ulica, ale nie przeklinałem, nikt zresztą nie słyszał bo robiłem sam. Przepis jak na normalne kabanosy, DZIADKA lub Halusi. Ziutku.. patrzę na Twoje wyroby i ..................................dziękuję za miłe słowa, ale Ty też jesteś temu "winna" :smile: bo korzystam, między innymi, również z Twoich przepisów. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-188907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Mój skromny asortymencik zapasów zimowych. cdn Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-190283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobroduszny Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Grudnia 2011 A ja myślałem, że Ty Józiu tylko foty znienacka pstrykasz.Powiem Ci, że mi szczęka opadła z wrażenia. pozdrawiam Cytuj Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-190287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zaślinilem klawiaturę. Ziutku chylę czoła !!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-190309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tygrys1 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Mój Boże ,Ziutek piękne wyroby -kryzys do Ciebie tak szybko nie zawita :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-190314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Pasztet smarowny wg przepisu Wnuczka, ( i tu ukłony ) polecam wszystkim. Jedynym odstępstwem od przepisu było dodanie do gotowania mięs suszonych grzybków, ilość wg gustu. Po napełnieniu słoiczków, do każdego dałem na wierzch po łyżce stołowej roztopionego smalcu, aby tak nie utleniała się wierzchnia warstwa. Ograniczając ilość rosołu wyjdzie tak samo smaczny pasztet pieczony w piekarniku. Sprawdzony przepis dla lubiących eksperymentować z różnymi dodatkami i smakami. karczek peklowany na mokro z praski od Mira, 1,30 kg, oczywiście wcześniej dopasowany do szynkowarki. Można robić bez używania woreczka, natomiast mielonki lepiej w woreczku. Wyjmowanie wyrobu z szynkowarki jest bezproblemowe. Dzięki za miłe słowa. W tym roku nie wypłynąłem żaglówką, i dobrze zrobiłem bo lato było do bani. Dlatego miałem trochę tego czasu do zagospodarowania. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-190422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Przepis z książki Stanisława Borowczaka, i facet mi się podoba, bo pisze tak : mięso z szynki, a nie WP I, itd miała być szynkowa, ale czy napewno taka jest ?????????????????????????????? jest jeden maly podciek z galaretką, ale ............. cztery oczy i tak przeoczy. osłonka karmel fi ???, taką miałem. Nie pokazuję na moich zdięciach pietruszki, marchewki, papryki i tp, bo to wszyscy znają i mają, dostępnme prawie w każdym sklepie. Jak sądzę, a nawet jestem pewien, wiem to napewno, że my nie jemy oczami. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-191020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Grudnia 2011 facet mi się podoba, bo pisze tak : mięso z szynki, a nie WP I,A mnie nie. Mięso z szynki może być: - chude nieściegniste - chude ściegniste - tłuste o które zatem mięso chodzi? Chyba, że lubisz mieć "dziady" między zębami :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-191185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Może się trochę nieprecyzyjnie wyraziłem.Raczej trochę zawzorowałem się na tym przepisie.Chodziło bardziej o prawidłowe dobranie przypraw.Mięsa były naprawdę porządnie sklasyfikowane, samo chude i najlepsze kawałki,bez błon, scięgien itp, nie mielone tylko krojone.Z golonek wybrane też tylko najlepsze kawałki, trochę było przy tym roboty,ale warto było.Golonka na siatce 2,5 mm i trochę blenderek - resztę załatwiła mieszałka.Napychana ręcznie. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-192770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Paróweczki dla wnuczków. Wędlina (schab) al'a wędlina parmeńska, zrobiona w folii celulozowej zamiast w rajstopie. Żywiecka, następny pasztet słoikowy wg przepisu Wnuczka, pasztet pieczony wg przepisu Wnuczka, tylko z mniejszą ilością wody. Dojrzewająca coraz lepiej smakuje, wykonana była w listopadzie 2010 r. Wędlinki na Wielkanoc 2012 r. Mięsko (szynka, schab) na lisiecką wg przepisu Szczepana. Mięsko nie mieliłem lecz pokroiłem w kostkę. Lisiecka już uwędzona i upieczona, nie dodałem kminu rzymskiego, chociaż mam taką przyprawę. Może kiedy indziej zastosuję na mniejszej ilości, bałem się eksperymentować na 7 kg. W jelitach wołowych. W przekroju ładnie wygląda, w smaku też dobra, ale chyba nie potrzeba tyle czosnku i gałki muszkatałowej. Ale jeszcze trochę poleży w lodówce to się zharmonizuje. Wędlinki Wielkanoc 2012 r. c.d. http://images35.fotosik.pl/1299/89129dcb4ac440a9med.jpg http://images35.fotosik.pl/1299/e3f620979d444a9cmed.jpg Paróweczka, taka sobie, nie miałem dobrego mięska. Dziwi mnie tylko jak Dziadek takim blenderkiem to robi, ja mam 2 sztuki po 700 Wat i ? http://images39.fotosik.pl/1433/9b432339c7245031med.jpg Z pozostałości po lisieckiej i z boczku wyszła taka kiełbaska. http://images49.fotosik.pl/1441/a9311dec5152b06cmed.jpg Ketchup wg przepisu Jondka, to jest ten smak, to nie sklep. http://images39.fotosik.pl/1433/ef86f596467f8eb6med.jpg Wszystkim Forumowiczą z okazji Świąt Wielkiej Nocy, życzę wszystkiego najlepszego. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-212373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Wszystkim Forumowiczą z okazji Świąt Wielkiej Nocy, życzę wszystkiego najlepszego.A Tobie Ziutek należą się wielkie :clap: :clap: :clap: Wesołych Świąt ! Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-212382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Ziutek na nowo zdefiniował znaczenie słowa "skromne" :grin: :clap: :clap: :clap: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/#findComment-212383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.