Skocz do zawartości

10-12.02.2012 r. Łazy Kiełbasy dojrzewające-kurs specjalist.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 372
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

miałem okazje próbować , gusta są różne niektóre mi bardziej niektóre mniej podeszły , polędwica na przykład była jak na mój gust za sucha,(moim zdaniem wiórek ) czy to był efekt zamierzony ???

polędwica na przykład była za sucha,(moim zdaniem wiórek ) czy to był efekt zamierzony ???

To z pewnoscią efekt ale raczej niezamierzony ... myślę że tutaj to kwestia temperatury wędzenia i warunków dojrzewania chyba jadłeś "bardziej suszone" "mniej dojrzewające" :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Wydaje mi się ,że masz niezbyt dobre warunki dojrzewania.Z wierzchu jest obeschnięta .Trudno będzie jej dojrzeć.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

masz racje Arkadiuszu,,,niestety trudno będzie jej dojrzeć ponieważ już jej niema....pracuje nad dobrym dojrzewaniem,,,

...uczę się ,,,, poto byłem na kursie...

uczę się ,,,, poto byłem na kursie...

Nie pomoże teoria jak nie ma warunków,ale podejście do tematu moim zdaniem masz prawidłowe :grin:

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

dziś pierwszy egzaminz nauki z kursu,, peklowanie 45 kg miesa wieprzowego z kulturką C-P-77S..SERDECZNE podziekowania dla kolegi Bagno za bezcenne porady i wskazówki.

beczka w domu,,, "pracuje" w pokojowej temperaturze,,,,

arkadiusz, dajesz kultury ? Jaką temperaturę zadajesz ? Ile wilgotność w 5 dniu ?

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

a i ja za sprawą kolegi torba, korzystam z wiedzy przez niego nabytej na kursie i zrobiłem wyroby dojrzewające wg. Grzesia i z zastosowaniem kultur. Serdeczne dzięki za pomoc Wszystkim. Zobaczymy co wyjdzie? Na święta będzie degustacja.

ale narobiłem dymu 🙂

dajesz kultury ? Jaką temperaturę zadajesz ? Ile wilgotność w 5 dniu ?

Jogurt (do kiełbas).Do innych dojrzewających żadnych kultur.O której temperaturze piszesz.Jak o dojrzewaniu to 12C.Wilgotności nie mierzę.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Zamieszczam poniższy link w temacie, gdyż znajdziemy tam szczegółowe informacje o szczepionkach używanych przy produkcji wędlin dojrzewających.

http://www.pigment.biz.pl/produkty.php

Widzę, że dojrzewające zyskały w Tobie fana. Myślę, że będziesz miał dużo satysfakcji z tego co robisz. Zapewne zyskasz smakoszy w Twoim towarzystwie. Jeden minus. Będziesz miał ciągle robotę by sprostać podniebieniom rodziny i towarzystwa. Życzę Ci powodzenia i trzymam kciuku za Ciebie. Pozdrawiam.

Zamieszczam poniższy link w temacie, gdyż znajdziemy tam szczegółowe informacje o szczepionkach używanych przy produkcji wędlin dojrzewających.

Czy ja dobrze widzę :rolleyes: .Na tym forum takie mieszanki :shock: .Oj coś schodzimy na niebezpieczne tory. :wink:

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

a ile ja się tego naszukałem

To może tego nie propaguj bo to jest strona domowego masarstwa :grin:

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Wiem czytałem i nie tylko o szczepionkach :wink:

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

mam pytanie dotyczące przechowania kiełbas dojrzewających . Powiesiłem swoje w temp.0-5C nie będzie za zimno ? :cry:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(

:grin: Masarz amator przeważnie nie ma możliwości profesjonalnego sterowania dojrzewania i przechowywania swoich wyrobów.Do przechowania wyrobów przeznacza się zwykle spiżarnię,piwnicę lub strych.Wyroby mięsne;szynki surowe,boczek,kiełbasy surowe itp.Przy przechowywaniu w chłodzie przydatność do spożycia maksimum 45 dni.Kiełbasy mięsne;mięso wędzone,przechowywane w chłodzie maksimum 32 dni.Kiełbasy z farszu,szynki parzone,kiełbasy do smarowania,rolady itp.Przy przechowywaniu w temperaturze maksimum 6*C przydatność do spożycia najwyżej 20 dni.Kiełbasy parzone,salcesony,kaszanka,pasztety itp.Przechowujemy w chłodzie maksimum 6*C przydatność do spożycia najwyżej 14 dni.Można tez przechowywać w zamrażarce w tem. co najmniej -18*C.Czas mrożenia tych produktów nie powinien przekraczać 6 miesięcy. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.

przechowywania swoich wyrobów

:blush: jakie zadałem pytanie , taką dostałem odpowiedź i dziękuję .

Chodziło mi bardziej o etap dojrzewania -w jakiej temperaturze to powinno przebiegać ?

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(

:grin: dojrzewanie maksimum 12*C.Czas dojrzewania po wędzeniu wynosi około 14 dni. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.

Zakończyłem dojrzewanie moich warsztatowych wędlin. W sumie miesiąc na balkonie,ale w praktyce mniej, bo w międzyczasie była też temperatura w okolicach i poniżej zera.

W trakcie dojrzewania padał deszcz pare razy, więc wilgotnośc była znośna i nie obeschły.

Zarówno szyneczka,jak i karkówka są smaczne, mniej słone w porównaniu np z kiełbasą. Dodatkowo karkówka jest fantastycznie mięciutka,ale nie gumowa.

Szyneczka:

Karkówka:

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl