Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Zależą od tego czy chcesz soczyste bardziej czy mniej.

To znaczy że im dłużej tym soczyściej czy na odwrót? :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-739424
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 833
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

To znaczy że im dłużej tym soczyściej czy na odwrót?

To też zależy od części drobiu, od wielkości kawałka, chyba. Puki co mało wiem bo dopiero zaczynam zabawę.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-739441
Udostępnij na innych stronach

Łoj, rzeczywiście nie napisałem. Chodziło mi o nogi kuraka tak ja masz na fotkach.

 

 

Puki co mało wiem bo dopiero zaczynam zabawę.

Baw się baw i pisz, a ja będę śledził ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-739444
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za namiary.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-739448
Udostępnij na innych stronach

Robota mojej mamy ????????

 

post-41817-0-61127600-1640354842_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-739853
Udostępnij na innych stronach

Robota mojej mamy ????????

 

attachicon.gifIMG_20211224_111301.jpg

Z tymi naszymi mamami to tak jest.. Opowiada im człowiek czego się nauczył np. na forum jak to i tamto powinno być zrobione a one tylko kiwają głową . Tak synku,pewnie tak.... A potem bez interneta,termometra,cyrkulatora,pierdziliatora odpierniczą takie właśnie cudo.

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-739854
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z tymi naszymi mamami to tak jest.. Opowiada im człowiek czego się nauczył np. na forum jak to i tamto powinno być zrobione a one tylko kiwają głową . Tak synku,pewnie tak.... A potem bez interneta,termometra,cyrkulatora,pierdziliatora odpierniczą takie właśnie cudo.

Dokładniuśko tak jak piszesz :thumbsup::D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-739855
Udostępnij na innych stronach

A potem bez interneta,termometra,cyrkulatora,pierdziliatora odpierniczą takie właśnie cudo.

Nic dodać nic ująć :thumbsup:

Zbóju właśnie się najadłem i kiedy tu wszedłem to ... zgłodniałem.

:clap: :clap: :clap: Dla mamy. :clap:  :clap:  :clap:

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-739856
Udostępnij na innych stronach

Głośna, ale daje rade z gładkimi woreczkami :cool:

 

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-740536
Udostępnij na innych stronach

A może to była jakaś fajna Mikołajowa? :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-740600
Udostępnij na innych stronach

To była gwiazdka :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-740601
Udostępnij na innych stronach

daje rade z gładkimi woreczkami :cool:

 

 

No to teraz pozostaje zakup woreczków do SV. Zapewniają bezpieczny poziom migracji globalnej w wysokich temperaturach (do 121°C i 5h).

Zakres temperatur: -40°C / +121°C

Grubość: 70μm +/-10% (DIN53370)

Gęstość: 67g/m² +/-10% (DIN ISO 536)

Przepuszczalność tlenu: ≤ 65 cm³/m²*d*bar (DIN 5338023°C / 0% R.H.)

Przepuszczalność pary wodnej: ≤ 4,0g/m²/24h (DIN 5312223°C / 85% R.H.)

W workach można przechowywać i obrabiać mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe, ryby oraz warzywa.

Opakowania mogą być wykorzystywane do wolnego gotowania (sous vide) oraz pasteryzacji.

post-63315-0-65746400-1640713057_thumb.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-740616
Udostępnij na innych stronach

Woreczki do sv mam, kupiłem przed zakupem pakowarki.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-740620
Udostępnij na innych stronach



Polędwica i boczek z/s. P-sól 15g/kg, na oko pieprz cz., majeranek, czosnek gran., cebula susz. gran.



Kilka dni w próżniowej marynacie będzie.



Polędwica 57st.C i 6 godz. Poprzednio na miękkość wyszła oki.



Natomiast nie wiem ile stopni i ile czas ustawić dla boczku :rolleyes: 



Siatkę musiałem jednak zdjąć z polędwicy bo za wysoki kawałek się zrobił do pakowania, tak ze 2-3 mm :cool: 

 


 

post-41817-0-65091200-1640769630_thumb.jpgpost-41817-0-16716200-1640769641_thumb.jpg


Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-740727
Udostępnij na innych stronach

Natomiast nie wiem ile stopni i ile czas ustawić dla boczku  

  

Ja robilam 80 St C  6h tu masz jak moj wygladal po parzeniu https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_12_2021/post-58387-0-12845700-1640285097_thumb.jpg ten w srodku

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-740752
Udostępnij na innych stronach

 

 

tu masz jak moj wygladal

Dzięki.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-740754
Udostępnij na innych stronach

Natomiast nie wiem ile stopni i ile czas ustawić dla boczku

Podczas zlotu w Zakopanem parzony był 36 godzin 55 st. myślę, że można by skrócić czas tak jak to zrobiła Electra ale ja bym tak wysoko nie ciągnął temp.

Myślę o 24h 58C

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-740755
Udostępnij na innych stronach

@Grzewlod, Ja robilam w takiej bo chcialam porownac z tym podpiekanym , ...wyszedl naprawde niezle skorka mieciutka nawet moj 83 letni tata nie nazekal , bo zazwyczaj odcina jak jest  skorka.


[Dodano: 29 gru 2021 - 12:44]

@Zbój Madej, nie wiem jak slonolubny jestes , ja malo  do SV dalam do boczku 18 g peklosoli 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-740759
Udostępnij na innych stronach

 

 

wyszedl naprawde niezle skorka mieciutka

Właśnie o to chodzi :thumbsup: może następnym razem wypróbuję twój sposób z kawałkiem boczku :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-740760
Udostępnij na innych stronach

 

 

do SV dalam do boczku 18 g peklosoli

Zacząłem od 15g/kg.

Ja pierwszy raz robiłem polędwicę to sypnąłem "z garści" i przepklosoliłem, dlatego dziś zacząłem od tej dawki, a później ewntualnie będę zwiększał.


[Dodano: 29 gru 2021 - 13:00]

 

 

36 godzin 55 st

 

 

24h 58C

Dzięki, ale takimi czasami nie będę robił, zanim się zrobi to z głodu można zejść.


[Dodano: 29 gru 2021 - 13:01]

Z rana nastawię, a już na kolację będę smakował kawałek :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-740763
Udostępnij na innych stronach

Sous vide, ćwiczeń c.d. :cool:
Wsio razem. 2 skrzydełka, 2 podudzia, 1 udko część okrągła.
Zadałem 68st.C i 3godz. 30min. :rolleyes:
I zwykły garnek.
post-41817-0-67058000-1641041445_thumb.jpgpost-41817-0-81095900-1641041459_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-741400
Udostępnij na innych stronach

Cześć Zbóju!

Ja mam taki sam cyrkulator i jestem zadowolony z jego "usług"

Najlepszego w Nowym Roku!

Używam go rano by żony nie denerwować bo długo trzeba nim mieszać HI! a u mnie jak jest w pracy to mogę zaszaleć.

Edytowane przez Papcio

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-741428
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.