Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Cześć Zbóju! Ja mam taki sam cyrkulator i jestem zadowolony z jego "usług" Najlepszego w Nowym Roku!

Cześć Papcio.

Ja mam ten co na zdjęciu i w odwodzie jeszcze dwa Profi Cook PC-SV 1126, to tak w razie "W" jakby któryś posłuszeństwa odmówił.

Tobie i Danusi także najlepszego w Nowym Roku :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-741432
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 833
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Polędwica 57st.C i 6 godz. Poprzednio na miękkość wyszła oki.

 

Poproszę Zbóju , podpowiedz jak ją wykańczasz ?.

Edytowane przez Pepuś

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-741458
Udostępnij na innych stronach

 

 

podpowiedz jak ją wykańczasz .

Po cyrkulowaniu odrazu pod zimną wodę,10-15 min. czy cuś i do lodówki do całkowitego wychłodzenia.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-741462
Udostępnij na innych stronach

Szkolenia s.v. ciąg dalszy :thumbsup:

Polędwica 58st.C i 6 godz. i boczek 62st.C i 8 godz.

Porad kilka było, za co dzięki bardzo, wybrałem sposób "po Krystkowemu" :D

 

post-41817-0-74243400-1641300244_thumb.jpgpost-41817-0-61585000-1641300252_thumb.jpgpost-41817-0-27397700-1641300259_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-742143
Udostępnij na innych stronach

Napisz coś o efektach finalnych: wygląd, smak, zapach, konsystencja...

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-742156
Udostępnij na innych stronach

Napisz coś o efektach finalnych: wygląd, smak, zapach, konsystencja...

 

Wygląd, jak to moja mama mówi blady jakiś ten kolor  :D smak, na początku peklosól była z garści więc różnie było, teraz zacząłem odważać, dzisiejszy boczek i polędwica po 15g/kg, zapach bardzo intensywny w porównaniu gdym robił w piekarniku, wsio robi się w sosie własnym i to jest po mojemu bardzo duży +. Konsystencja to dla mnie taka nowość, bardzo miękka polędwica pierwsza była, ale nie rozpadała się, dobrze się ją kroiło.

Co do drobiu to pierś indyka bardzo smaczna i konsystencja dobra, udka i skrzydełka? trzeba je jeszcze przećwiczyć bo przy kości jeszcze jakby minimalnie krwiste, ale smaczniaste bardzo.

Przyprawy, po mojemu dodawać połowę ilości, któej np. dodajemy do mięs pieczonych, gotowanych, smażonych.

Sous vide u mnie dopiero raczkuje, ale polecam szczerze tą metodę obróbki termicznej.

Sprzęt, no trochę kosztuje, ale jakie hobby jest tanie :rolleyes:  może jakieś jest :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-742158
Udostępnij na innych stronach

 

Uszy po Litewsku wg tiera
 
Peklowane 24h 10%, zagotowane, przepłukane pod zimną wodą i do szybkowaru z przyprawami liść, czosnek, pieprz (ja dodałem jeszcze ziele ang.) na 30 min. Po wyjęciu z szybkowaru i wystudzeniu, krojone w paski i doprawione mieszanką kminek, kolendra, czosnek, pieprz, chilli i sól ( z dodatkiem soli trza uważać) :thumbsup::D
 

 

Ja kupiłem Litewskie uszy w sklepie Mere w Jaworznie.Do piwka super przekąska.

post-63315-0-22118800-1641920353_thumb.jpgpost-63315-0-46271600-1641920374_thumb.jpgpost-63315-0-24504200-1641920391_thumb.jpg

W przyszłości wypróbuję przepis @tiera 

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-744004
Udostępnij na innych stronach

 

 

kupiłem Litewskie uszy

W jakiej cenie taka paczuszka?

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-744123
Udostępnij na innych stronach

Kupowałem na aledrogo  Litewskie170 gram za 9,90.nawet były dobre, ale część na próbę pokroiłem i przesmażyłem tak jak frytki  :facepalm:  były super chrupiące i naprawdę smaczne do piwka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-744201
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

kupiłem Litewskie uszy

W jakiej cenie taka paczuszka?

 

Nie pamiętam,ale nie były drogie.

 

Dzisiaj odwiedziłem ponownie sklep MERE i zakupiłem kilka specjałów Litewskich.

post-63315-0-27866800-1642760569_thumb.jpg

post-63315-0-56249400-1642760601_thumb.jpg

post-63315-0-09815300-1642760621_thumb.jpg

post-63315-0-01320000-1642760652_thumb.jpg

post-63315-0-41061500-1642760942_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-745985
Udostępnij na innych stronach

Do najbliższego Mere mam 260 km, czy cuś.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-746054
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeżeli coś potrzebujesz z MERE to pisz na PW.

:D:thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-746107
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
20 szt. dobroci, 2 zety sztuka, 4208g w tym 1310g obrzynków z podgardla (czyli całe podgardle).
Po wstępnym oczyszczeniu nożem i małym palniczkiem kuchniannym.
Z ubojni przyjechały już ładnie obrobione, ja tylko "letko" je poprawiłem :cool: 
Popakowane próżniowo, poszło do mrożenia. Naskórek, który nie zszedł, ładnie zejdzie po odmrożeniu.
Będzie od salcesonów, będą uszy po litewsku, będzie ugotowane i gryzione z musztardą ????????????
 
Kiedyś takie i inne frykasy przywoził osobiście lub przysyłał pocztą Śp. Pobiedziski Król Złocisty... :(
 
post-41817-0-60195800-1644689070_thumb.jpgpost-41817-0-73390100-1644689081_thumb.jpgpost-41817-0-74819600-1644689088_thumb.jpgpost-41817-0-74574100-1644689095_thumb.jpg

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-751023
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Czy do 3L mleka od chłopa można dolać 2L mleka 3.2% niskopasteryzowanego ze sklepu i z tego zrobić korycina?

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-802312
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy do 3L mleka od chłopa

Lepsze by było od krowy. No ale jak się nie ma co się lubi... :D

 

Zbujaszku robiłem tak i było ok. :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-802319
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy do 3L mleka od chłopa

Lepsze byłoby od "baby", ale jak nie ma takiego... :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-802328
Udostępnij na innych stronach

 

 

daje mi się załatwić 5l mleka wiejskiego

Ja tylko 3L tygodniowo.

 

 

Lepsze byłoby od "baby", ale jak nie ma takiego... :D

Musi panie byłoby lepsze :D

 

 

wyszło 1085gr korycina i 293 gr ricotty.

Zobaczymy ile mi wyjdzie, jeżeli w ogóle coś wyjdzie :rolleyes::D

Po 13 latach w masarskim hobby, dopiero teraz zaczynam bawić się z serami, nie wiem tylko czy przed świętami będę miała czas, ale potrzebne gadżety już zakupiłem.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-802332
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zobaczymy ile mi wyjdzie, jeżeli w ogóle coś wyjdzie :rolleyes::D

Wyjdzie, wyjdzie bo:

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-802335
Udostępnij na innych stronach

Tydzień temu robiłem z 6 litrów mleka sklepowego (z lodówki) i wyszło 1085gr korycina i 293 gr ricotty.

 

Ja robiłem przedwczoraj ze sklepowego z LIDL-a 3% nisko pasteryzowanego 4 litry, plus 250 ml mleko acidofilne do zakwaszenia, dzisiaj "Korycin" ważony po zasoleniu, waży równe 700 g. i pięknie pachnie :D:thumbsup:

 

 

post-49725-0-65415000-1670614300_thumb.jpg

post-49725-0-81192200-1670614314_thumb.jpg

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/32/#findComment-802339
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.