Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za namiary.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-739448
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 830
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Robota mojej mamy ????????

 

post-41817-0-61127600-1640354842_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-739853
Udostępnij na innych stronach

Robota mojej mamy ????????

 

attachicon.gifIMG_20211224_111301.jpg

Z tymi naszymi mamami to tak jest.. Opowiada im człowiek czego się nauczył np. na forum jak to i tamto powinno być zrobione a one tylko kiwają głową . Tak synku,pewnie tak.... A potem bez interneta,termometra,cyrkulatora,pierdziliatora odpierniczą takie właśnie cudo.

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-739854
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z tymi naszymi mamami to tak jest.. Opowiada im człowiek czego się nauczył np. na forum jak to i tamto powinno być zrobione a one tylko kiwają głową . Tak synku,pewnie tak.... A potem bez interneta,termometra,cyrkulatora,pierdziliatora odpierniczą takie właśnie cudo.

Dokładniuśko tak jak piszesz :thumbsup::D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-739855
Udostępnij na innych stronach

A potem bez interneta,termometra,cyrkulatora,pierdziliatora odpierniczą takie właśnie cudo.

Nic dodać nic ująć :thumbsup:

Zbóju właśnie się najadłem i kiedy tu wszedłem to ... zgłodniałem.

:clap: :clap: :clap: Dla mamy. :clap:  :clap:  :clap:

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-739856
Udostępnij na innych stronach

Głośna, ale daje rade z gładkimi woreczkami :cool:

 

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-740536
Udostępnij na innych stronach

A może to była jakaś fajna Mikołajowa? :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-740600
Udostępnij na innych stronach

To była gwiazdka :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-740601
Udostępnij na innych stronach

daje rade z gładkimi woreczkami :cool:

 

 

No to teraz pozostaje zakup woreczków do SV. Zapewniają bezpieczny poziom migracji globalnej w wysokich temperaturach (do 121°C i 5h).

Zakres temperatur: -40°C / +121°C

Grubość: 70μm +/-10% (DIN53370)

Gęstość: 67g/m² +/-10% (DIN ISO 536)

Przepuszczalność tlenu: ≤ 65 cm³/m²*d*bar (DIN 5338023°C / 0% R.H.)

Przepuszczalność pary wodnej: ≤ 4,0g/m²/24h (DIN 5312223°C / 85% R.H.)

W workach można przechowywać i obrabiać mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe, ryby oraz warzywa.

Opakowania mogą być wykorzystywane do wolnego gotowania (sous vide) oraz pasteryzacji.

post-63315-0-65746400-1640713057_thumb.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-740616
Udostępnij na innych stronach

Woreczki do sv mam, kupiłem przed zakupem pakowarki.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-740620
Udostępnij na innych stronach



Polędwica i boczek z/s. P-sól 15g/kg, na oko pieprz cz., majeranek, czosnek gran., cebula susz. gran.



Kilka dni w próżniowej marynacie będzie.



Polędwica 57st.C i 6 godz. Poprzednio na miękkość wyszła oki.



Natomiast nie wiem ile stopni i ile czas ustawić dla boczku :rolleyes: 



Siatkę musiałem jednak zdjąć z polędwicy bo za wysoki kawałek się zrobił do pakowania, tak ze 2-3 mm :cool: 

 


 

post-41817-0-65091200-1640769630_thumb.jpgpost-41817-0-16716200-1640769641_thumb.jpg


Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-740727
Udostępnij na innych stronach

Natomiast nie wiem ile stopni i ile czas ustawić dla boczku  

  

Ja robilam 80 St C  6h tu masz jak moj wygladal po parzeniu https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_12_2021/post-58387-0-12845700-1640285097_thumb.jpg ten w srodku

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-740752
Udostępnij na innych stronach

 

 

tu masz jak moj wygladal

Dzięki.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-740754
Udostępnij na innych stronach

Natomiast nie wiem ile stopni i ile czas ustawić dla boczku

Podczas zlotu w Zakopanem parzony był 36 godzin 55 st. myślę, że można by skrócić czas tak jak to zrobiła Electra ale ja bym tak wysoko nie ciągnął temp.

Myślę o 24h 58C

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-740755
Udostępnij na innych stronach

@Grzewlod, Ja robilam w takiej bo chcialam porownac z tym podpiekanym , ...wyszedl naprawde niezle skorka mieciutka nawet moj 83 letni tata nie nazekal , bo zazwyczaj odcina jak jest  skorka.


[Dodano: 29 gru 2021 - 12:44]

@Zbój Madej, nie wiem jak slonolubny jestes , ja malo  do SV dalam do boczku 18 g peklosoli 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-740759
Udostępnij na innych stronach

 

 

wyszedl naprawde niezle skorka mieciutka

Właśnie o to chodzi :thumbsup: może następnym razem wypróbuję twój sposób z kawałkiem boczku :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-740760
Udostępnij na innych stronach

 

 

do SV dalam do boczku 18 g peklosoli

Zacząłem od 15g/kg.

Ja pierwszy raz robiłem polędwicę to sypnąłem "z garści" i przepklosoliłem, dlatego dziś zacząłem od tej dawki, a później ewntualnie będę zwiększał.


[Dodano: 29 gru 2021 - 13:00]

 

 

36 godzin 55 st

 

 

24h 58C

Dzięki, ale takimi czasami nie będę robił, zanim się zrobi to z głodu można zejść.


[Dodano: 29 gru 2021 - 13:01]

Z rana nastawię, a już na kolację będę smakował kawałek :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-740763
Udostępnij na innych stronach

Sous vide, ćwiczeń c.d. :cool:
Wsio razem. 2 skrzydełka, 2 podudzia, 1 udko część okrągła.
Zadałem 68st.C i 3godz. 30min. :rolleyes:
I zwykły garnek.
post-41817-0-67058000-1641041445_thumb.jpgpost-41817-0-81095900-1641041459_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-741400
Udostępnij na innych stronach

Cześć Zbóju!

Ja mam taki sam cyrkulator i jestem zadowolony z jego "usług"

Najlepszego w Nowym Roku!

Używam go rano by żony nie denerwować bo długo trzeba nim mieszać HI! a u mnie jak jest w pracy to mogę zaszaleć.

Edytowane przez Papcio

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-741428
Udostępnij na innych stronach

 

 

Cześć Zbóju! Ja mam taki sam cyrkulator i jestem zadowolony z jego "usług" Najlepszego w Nowym Roku!

Cześć Papcio.

Ja mam ten co na zdjęciu i w odwodzie jeszcze dwa Profi Cook PC-SV 1126, to tak w razie "W" jakby któryś posłuszeństwa odmówił.

Tobie i Danusi także najlepszego w Nowym Roku :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-741432
Udostępnij na innych stronach

Polędwica 57st.C i 6 godz. Poprzednio na miękkość wyszła oki.

 

Poproszę Zbóju , podpowiedz jak ją wykańczasz ?.

Edytowane przez Pepuś

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-741458
Udostępnij na innych stronach

 

 

podpowiedz jak ją wykańczasz .

Po cyrkulowaniu odrazu pod zimną wodę,10-15 min. czy cuś i do lodówki do całkowitego wychłodzenia.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/31/#findComment-741462
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.